Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy na takim komputerku - T95 MAX 2GB DDR3 32GB EMMC TV BOX:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z procesorem Amlogic S905 Quad-core 64-bit ARM® Cortex™-A53

da się zainstalować Daphile?

Chciałbym wymienić swój terminal (Fujitsu Futro) na coś mniejszego.

Pozdrawiam, Konrad

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3883461

z procesorem Amlogic S905 Quad-core 64-bit ARM® Cortex™-A53

da się zainstalować Daphile?

Chciałbym wymienić swój terminal (Fujitsu Futro) na coś mniejszego.

Pozdrawiam, Konrad

Daphile nie obsługuje procesorów ARM szukaj czegoś na procesorze x86, np. czegoś takiego z nowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jedyny problem to bios UEFI czasem trzeba się pobawić by wgrać nowy system.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3883487

Odpaliłem daphile na nowe płycie mini itx i jednak poprzednia ma awarię wyjścia spdif.. Nowa przesyła sygnał bez problemów, regulacja głośności również działa.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3883655
Daphile nie obsługuje procesorów ARM szukaj czegoś na procesorze x86, np. czegoś takiego z nowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jedyny problem to bios UEFI czasem trzeba się pobawić by wgrać nowy system.

W opisie pisze ze to procesor ARM, wiec raczej nie zadziała zgodnie z tym co napisałeś.

P.S.

Kupiłem Aries Mini ale jego obsługa mnie rozczarowuje wiec go zwrócę. Czy są jakieś zalecane parametry minimum/optimum do obsługi Daphile? Chciałbym kupić terminal do kilku stówek + DAC, tak żeby łącznie zamknąć się w 2k. Co byście polecili?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3883691

W opisie pisze ze to procesor ARM, wiec raczej nie zadziała zgodnie z tym co napisałeś.

Według specyfikacji (na dole strony) Winetl W8 ma procesor Intel AtomZ3735F. Ale masz racje na tej samej stronie piszą że jest tam AMR.

Czy są jakieś zalecane parametry minimum/optimum do obsługi Daphile?

Ze strony Daphile

◦ Computer to run Daphile:

▪ Processor: x86 architecture based, minimum i486

▪ RAM: 512MB

▪ Network adapter: Ethernet and/or wireless

▪ Bootable storage device: 2GB (SATA, IDE or USB)

▪ Audio device: internal (PCI), USB or FireWire

Ja bym dał większy dysk (pendrive) bo 2GB może być mało gdy buforujemy na dysku okładki dużej biblioteki.

Chciałbym kupić terminal do kilku stówek

Taki mam i używam blisko 2 lata bez wyłączenia i dalej nie chce zdechnąć.

Ukryta Zawartość

Do tego dobry dac i gra ;)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3883706

Czy komputer z zainstalowanym Daphile może samodzielnie funkcjonować "jako" uniwersalny sprzęt komputerowy ?

Nie.

Nie skorzystam na nim z dobrodziejstw przeglądarki, gdy chcę sobie posurfować, nie obrobię zdjęć podczas słuchania muzyki itd a dodatkowo muszę nim i tak sterować z innego urządzenia.

Po co mi więc dodatkowe pudło z Daphile, skoro pod ręką, w komputerze z zainstalowanym Windows mam to wszystko na "dzień dobry", a jakość dźwięku ta sama. Proste i logiczne, prawda ?

w tym kontekscie nie bardzo rozumiem ta przewage windows nad daphile. jesli chcesz miec komputer do przegladania internetu, obrobki zdjec, sluchania muzyki itd. to oczywistym jest, ze nie skorzystasz z dobrodziejstwa takiego systemu jak daphile. to przeciez dedykowane rozwiazanie pod audio, i jako takie nalezy go rozpatrywac. tak samo, jak parasolem nie wykopiesz rowu, ale chyba nie poczytywalbys to jako wade parasola, prawda? on jest przeznaczony do zupelnie innych rzeczy i sprobuj wtedy porownac daphile do windowsa.

ja nie jestem purysta audio i nie przeszkadza mi to, ze pod standardowym windows oprocz programu do muzyki dziala rowniez 1000 innych badziewnych procesow, ktore mula system, ktorego zadaniem jest w tym przypadku tylko odwtwarzanie muzyki. natomiast smieszne jest mowienie o wymianie pamieci na xxxx, czy tez procesora i slyszeniu roznic po takich zmianach, a pozniej pisanie o tym, ze w sumie to standardowy windows jest lepszy, bo mozna oprocz sluchania muzyki jeszcze strone www przejrzec.

podaj jakies sensowne argumenty - najlepiej zwiazane z audio, bo to co powiedziales to czyste malkontenctwo.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3883738

natomiast smieszne jest mowienie o wymianie pamieci na xxxx, czy tez procesora i slyszeniu roznic po takich zmianach, a pozniej pisanie o tym, ze w sumie to standardowy windows jest lepszy, bo mozna oprocz sluchania muzyki jeszcze strone www przejrzec.

A w którym to miejscu kolega Dolce napisał coś na ten temat?

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3883787

A w którym to miejscu kolega Dolce napisał coś na ten temat?

pisalem ogolnie, niekoniecznie o dolce.

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3884038

leon 28, jeśli piszesz ogólnie to nie cytuj moich wypowiedzi a następnie nie sugeruj, że to malkontenctwo. W ten sposób przypisujesz mi jakiś teksty, które w rzeczywistości nie napisałem.

Osoby, które przeczytają Twoją wypowiedź, a nie zapoznają się z wcześniejszymi postami tego tematu, pomyślą że jestem człowiekiem, który pisze bzdury - jak to wyraźnie zasugerowałeś - co zresztą trafnie zauważył kolega jbmar.

Nie chciałbym żebyś tak manipulował moimi wypowiedziami ponieważ ja nie stosuję takich zabiegów ani w stosunku do Ciebie ani w stosunku do innych forumowiczów. Ja mogę się nie zgadzać z czyimś punktem widzenia ale nie powinienem mu na siłę udowadniać, że mam rację, a już stosowanie w tym celu dwuznacznych metod jest nie w porządku.

Dziękuję koledze jbmar, że to zauważył.

Argumenty konkretne już podałem kilka postów wcześniej, znajdź mój post i przeczytaj go proszę jeszcze raz.

Nadal nie widzę sensu instalowania Daphile zamiast Windows w momencie, gdy korzysta się z zestawu słuchawkowego.

System Windows7 to "kompletny" system i nic mi nie zamula. Być może masz komputer, który nie spełnia wymagań instalacyjnych dla Windows7 i tu jest pies pogrzebany. Nie wiem.

Używam Windows7 od momentu jego premiery, więc już kilka ładnych lat i stwierdzam, że jest to bardzo udany i uniwersalny system. Nie wiesza się, nie pamiętam już od dawna co to blue screen. Jest również do tego stopnia stabilny, że z powodzeniem używam go do sterowania maszyną CNC.

Powtórzę jeszcze raz.

Daphile to dobre rozwiązanie dla osób słuchających audio z głośników, którzy chcą mieć dodatkowy "segmencik" w wieży.

Jednak dla osoby takiej jak ja, która korzysta ze słuchawek i równolegle używa na pc inne programy, lub choćby chce posurfować po Internecie, jego instalacja NIE MA KOMPLETNIE SENSU.

Edytowane przez Dolce
https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3884081

leon 28, jeśli piszesz ogólnie to nie cytuj moich wypowiedzi a następnie nie sugeruj, że to malkontenctwo. W ten sposób przypisujesz mi jakiś teksty, które w rzeczywistości nie napisałem.

Osoby, które przeczytają Twoją wypowiedź, a nie zapoznają się z wcześniejszymi postami tego tematu, pomyślą że jestem człowiekiem, który pisze bzdury - jak to wyraźnie zasugerowałeś - co zresztą trafnie zauważył kolega jbmar.

Nie chciałbym żebyś tak manipulował moimi wypowiedziami ponieważ ja nie stosuję takich zabiegów ani w stosunku do Ciebie ani w stosunku do innych forumowiczów. Ja mogę się nie zgadzać z czyimś punktem widzenia ale nie powinienem mu na siłę udowadniać, że mam rację, a już stosowanie w tym celu dwuznacznych metod jest nie w porządku.

Dziękuję koledze jbmar, że to zauważył.

Argumenty konkretne już podałem kilka postów wcześniej, znajdź mój post i przeczytaj go proszę jeszcze raz.

Nadal nie widzę sensu instalowania Daphile zamiast Windows w momencie, gdy korzysta się z zestawu słuchawkowego.

System Windows7 to "kompletny" system i nic mi nie zamula. Być może masz komputer, który nie spełnia wymagań instalacyjnych dla Windows7 i tu jest pies pogrzebany. Nie wiem.

Używam Windows7 od momentu jego premiery, więc już kilka ładnych lat i stwierdzam, że jest to bardzo udany i uniwersalny system. Nie wiesza się, nie pamiętam już od dawna co to blue screen. Jest również do tego stopnia stabilny, że z powodzeniem używam go do sterowania maszyną CNC.

Powtórzę jeszcze raz.

Daphile to dobre rozwiązanie dla osób słuchających audio z głośników, którzy chcą mieć dodatkowy "segmencik" w wieży.

Jednak dla osoby takiej jak ja, która korzysta ze słuchawek i równolegle lubi korzystać z obsługi innych programów, surfowania w sieci itp, jego instalacja NIE MA KOMPLETNIE SENSU.

dobrze, to teraz konkretnie i do ciebie. PISZESZ BZDURE, ze w przypadku sluchawek windows ma przewage nad daphile, bo mozna sobie przy okazji cos porobic. A jaki zwiazek ma jedno z drugim??? jesli chcesz, to mozesz sobie uzyc rownie dobrze zwyklego linuxa, iOS czy co tam sobie wymyslisz.

mowilismy o sluchaniu muzyki przez sluchawki, dlatego konkretnie zapytalem, jakie sa twoim zdaniem przewagi, bo o tym probowales pisac. podales argumenty z kapelusza i imho zupelnie nietrafione.

z tego co piszesz to wydaje mi sie, ze chyba nie bardzo chwytasz o co chodzi z daphile. poczytaj ten watek, moze cos wiecej sie ciekawego i praktycznego dowiesz. idea daphile i podobnych systemow bazujacych na linuxie jest prosta. ma dzialac super szybko nawet na kalkulatorze, nie zawierac zadnych zbednych kompnentow i dawac jak najlepszy mozliwy sygnal.

po co piszesz o jakis zbednych segmencikach, albo wybujalych wymaganiach komputera?! orientowales sie na czym mozna postawic daphile? widziales kiedys takie komputerki? niektore komorki sa od tego wieksze, serwerek z daphile stoi / lezy gdzies schowany, chlodzony jest pasywnie, runtime jest praktycznie od zainstalowania do update, bez koniecznosci resetow, zwisow itd. stawiasz i zapominasz.

konczac, albo podaj sensowne argumenty odnosnie MUZYKI przy odtwarzaniu przez kolumny / sluchawki, albo podaruj sobie swoje przemyslenia, bo niestety ale w tym wypadku twoje argumenty sa z **** wyjete.

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3884096

Hmm.

Widzę, że jesteś typem esesmana, który ma monopol na jedyne słuszne rozwiązania w audio, które wszystkich uszczęśliwią.

Inni muszą je zaakceptować albo trzeba ich koniecznie obrażać.

Chyba faktycznie, choć nieco na siłę, zainstaluję Daphile na dodatkowym blaszaku, żeby Ci ulżyć.

P.S. Dziękuję, że sam sobie wystawiłeś opinię, pieniaczu :)

Edytowane przez Dolce
https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3884101

Chyba faktycznie, choć nieco na siłę, zainstaluję Daphile na dodatkowym blaszaku, żeby Ci ulżyć.

Chyba warto zanim oceni się system operacyjny najpierw go spróbować.

Co do braku sensu stosowania daphile w systemie słuchawkowym pozwolę sobie się nie zgodzić.

Sam słucham w bliskim polu mając ekran komputera przed sobą. Terminal z daphile gdzieś za szafką się kurzy od blisko dwóch lat go nie widziałem i nie dotykałem. Dac leży na biurku, steruje daphile z przeglądarki komputera którego używam do przeglądania internetu i prac biurowych (mały pasywnie chłodzony komuterek z mintem napokładzie), a jak najdzie mnie ochota na granie odpalam sobie stojącego obok potworka z windowsem.

Przez wiele lat słuchałem na playerach windowsowych ale od zainstalowania daphile do nich nie wracam bo nie ma po co.

Jeszcze raz apeluje do Ciebie sprawdź co to jest Daphile a później krytykuj.

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3884207

Rozumiem Twoje dobre intencje. Apeluję jednak, tym razem do Ciebie, przeczytaj moje poprzednie posty. Ja nigdzie nie krytykuję Daphile.

Ja tylko kompletnie nie widzę sensu instalowania 2 systemu na 2 komputerze, skoro nie zyskam na jakości dźwięku.

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3884498

Hmm.

Widzę, że jesteś typem esesmana, który ma monopol na jedyne słuszne rozwiązania w audio, które wszystkich uszczęśliwią.

Inni muszą je zaakceptować albo trzeba ich koniecznie obrażać.

P.S. Dziękuję, że sam sobie wystawiłeś opinię, pieniaczu :)

moze i jestem takim typem, moze nie, nie lubie natomiast jak ktos pisze bzdury i probuje tego w zupelnie irracjonalny sposob bronic. ale dokladnie najlepsze, co mozesz zrobic, to wlasnie zainstalowac daphile, pobawic sie tym chwile i byc moze dopiero wtedy bedziesz mogl sie sensownie wypowiedziec w temacie. bo jesli tego dotychczas nie zrobiles, a wypowiadasz sie o zaletach/ wadach tego systemu, to dla mnie jest troche niepokolei.

Rozumiem Twoje dobre intencje. Apeluję jednak, tym razem do Ciebie, przeczytaj moje poprzednie posty. Ja nigdzie nie krytykuję Daphile.

Ja tylko kompletnie nie widzę sensu instalowania 2 systemu na 2 komputerze, skoro nie zyskam na jakości dźwięku.

widzisz, moze masz racje, moze nadajemy na zupelnie innych falach. u mnie system sluchawkowy tez jest stacjonarny i ja z kolei nie widze sensu stawiania tam nowego, pelnego komputera z platnym systemem itd. ktody dodatkowo najczesciej nie jest chlodzony pasywnie. daphile to w takim przypadku super rozwiazanie. jak pisalem wczesniej, instalujesz i zapominasz.

tak jak pisalem wczesniej, zainstaluj, pouzywaj, pozniej pisz.

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3884511

Dolce, Leon ma RACJĘ. Audio - to SŁUCHANIE. Moje dyskusje z Interlokutorami w tym wątku - także były i są "ciężkie". Mimo wszystko - sporo interesujących wniosków z nich wyciągnąłem i przyrost mojego doświadczenia na niwie audio jest niemały.

Dolce: najważniejsze jest abyś Daphile posłuchał. I porównał z czymś innym. Inaczej to trochę bez sensu się robi. Zobacz ile czasu poświęciłeś na pisanie, tego co napisałeś. A w tym czasie mógłbyś posłuchać czegoś ulubionego z Daphile, pokombinować z ustawieniami itp. Szczerze Ci to polecam!!! Instalacja Daphile to jest kilka minut. Forumowicz z tego wątku BeatX bardzo precyzyjnie to opisał (na tym Forum bądź na innym). Mi się to bardzo przydało.

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3884519

Ależ Wy tu burzliwie dyskutujecie... :) myślę że obie strony mają swoje racje. Ja jeszcze do tygodnia do tyłu nawet nie chciałem słyszeć o Daphile bo nie podobał mi się pomysł stawiania terminala PC, uznając że gotowy strumieniowiec będzie lepszy. Niestety gotowy strumieniowiec minie zawiódł pod względem funkcjonalności, a raczej jego obsługi (zawieszanie się itp.). Widać każdemu co innego się podoba, albo na co innego stawia. Ktoś lubi okienka, inny pingwinka, a inny gotowca. Czas weryfikuje nasze spostrzeżenia i próbujemy czegoś innego, w końcu człowiek uczy się całe życie.

Ja postanowiłem spróbować Daphile. Na dniach go postawię na terminalu hp poleconym przez Przemysław_51508. Pytanie jakich dacków używacie i czy jesteście w stanie coś polecić w cenie 1-2k? Zastanawia się nad M2Tech, ale może macie coś ciekawszego do polecenia?

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3884596

Też tak kiedyś napisałem i zostałem tak samo jak Ty zbluzgany z każdej strony.

Do tej pory nie widzę sensu stawiania drugiego urządzenia, czymkolwiek by ono nie było, jak już mam jedno urządzenie, które znakomicie mi służy.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3884663

Ale z jaką nachalnością próbują Cię do czegoś przekonać...

Ja też jestem za tym żeby próbować, ale jeżeli nie widzę sensu czegoś używać, to nie ma szans na to, żeby mnie ktokolwiek do czegokolwiek przekonał.

I żeby nie było -używam daphile i traktuje go wyłącznie jako odtwarzacz strumieniowy w systemie głośnikowym, ale gdybym miał system słuchawkowy to nawet bym na niego nie spojrzał.

Uważam, że to jest też kwestia podejścia do audio, tego jak słuchamy, jakiej muzyki słuchamy i czego oczekujemy.

Mnie np.nikt nigdy nie przekonałby do zestawu słuchawkowego i co...? niech mi ktoś wmawia, że będzie lepiej...

To jest moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgodzić.

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3884879
Do tej pory nie widzę sensu stawiania drugiego urządzenia, czymkolwiek by ono nie było, jak już mam jedno urządzenie, które znakomicie mi służy.

Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego :)

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3884899

Mam trzy pytania:

jakiej aplikacji używacie do sterowania daphile z komórki?

zainstalowałem squeezera, ale mam z nim problem, otóż odtwarza mi muzykę po jednej piosence chyba, że wcisnę play na playliście i nic nie będę robił, jeśli manualnie przeskoczę to innego utworu z listy, odtwarzanie kończy się na tym utworze. To kwestia programu czy ustawień?

Druga sprawa, pisaliście, że można sporo na dźwięku zyskać grzebiąc w ustawienia. Moglibyście podzielić się screenami u Was najlepszych ustawień?

I trzecia kwestia: czy istnieje możliwość ustawienia odtwarzania z RAM jako standard?

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3884970

Ale z jaką nachalnością próbują Cię do czegoś przekonać...

Ja też jestem za tym żeby próbować, ale jeżeli nie widzę sensu czegoś używać, to nie ma szans na to, żeby mnie ktokolwiek do czegokolwiek przekonał.

I żeby nie było -używam daphile i traktuje go wyłącznie jako odtwarzacz strumieniowy w systemie głośnikowym, ale gdybym miał system słuchawkowy to nawet bym na niego nie spojrzał.

Uważam, że to jest też kwestia podejścia do audio, tego jak słuchamy, jakiej muzyki słuchamy i czego oczekujemy.

Mnie np.nikt nigdy nie przekonałby do zestawu słuchawkowego i co...? niech mi ktoś wmawia, że będzie lepiej...

To jest moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgodzić.

troche chyba sie pomysliles. po wypowiedziach, ze system sluchawkowy to tylko windows, a zadajac pytanie odnosnie tego, dlaczego wlasnie tak, odpowiedz byla taka, ze wtedy mozna sobie oprocz sluchania muzyki jeszcze posurfowac, poogladac zdjecia itd. mnie taka argumentacja nie przekonuje, ale nigdzie nie napisalem, ze trzeba robic tak jak ja mam to zorganizowane. przeczytaj jeszcze raz watek to zobaczysz.

jakiej aplikacji używacie do sterowania daphile z komórki?

pewnie to nieoptymalne, ale ja steruje tylko poprzez przegladarke. mi wystarcza.

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3885115

troche chyba sie pomysliles. po wypowiedziach, ze system sluchawkowy to tylko windows

Możesz sobie i w ten sposób to tłumaczyć, jak wymyślisz coś innego to również nie będę miał nic przeciwko...

Z mojej strony to wszystko co miałem do dodania odnośnie powyższego.

Życzę spokojnej nocy:)

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3885126
Dołączam sie do pytania Kopczas... jakiej apki na tel używacie do sterowania Daphile? Ja bym chciał na jabłko ;)

wyglada na to, że to sekret ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3885518

A jak wyglada temat najnowszej wersji Daphile która jest x64, a używane terminale HP po 100-200 zł to 32-bitowe maszynki. Stabilnie Wam to działa? Dopiero przymierzam się do tematu.

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3885799

A jak wyglada temat najnowszej wersji Daphile która jest x64, a używane terminale HP po 100-200 zł to 32-bitowe maszynki. Stabilnie Wam to działa? Dopiero przymierzam się do tematu.

Każda wersja jest opisana. Jeśli chodzi o terminale za 100-200 są wśród nich takie z 32 i 64 bitowe procesorem. Działa bardzo stabilnie.
https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3885864

Jeżeli chodzi o aplikację na telefon komórkowy to pod Windows Phone od wielu lat używam Squeezebox Control v.5.9.0.0 zrobioną przez van Zuylen's research bv 2011

Co do ustawień Daphile - podeślę wieczorem.

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3885962

Dołączam sie do pytania Kopczas... jakiej apki na tel używacie do sterowania Daphile?

Squeeze Commander działa wzorcowo ; niestety dla Androida powyżej 5.0 tylko wersja płatna...

https://www.audiostereo.pl/topic/116643-daphile/page/44/#findComment-3886502
  • Pokaż nowe odpowiedzi