Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki 24bity 192 kHz nie poprawiają jakości CD ale są nieco gorsze

Rekomendowane odpowiedzi

O czym chłopie piszesz? Czeczen, nie rozśmieszaj mnie. Przez 6 lat miałem ... V8.

Na deszcz to strach było jeździć mimo, że poza ABS-em był system kontroli trakcji. W takim samochodzie zupełnie inaczej operuje się pedałem gazu....

Ja piszę o tym, że w np. V8 którym jeździłem, to mogłem ruszając po stromej drodze zaśnieżonej i nie posypanej wcisnąć gaz w podłogę i auto ruszało płynnie i spokojnie bez żadnego zarzucania i buksowania kół. A moim złomem 90 koni to bym tam w ogóle nie ruszył z miejsca, bo nie ma żadnej kontroli trakcji. Żaden mi znany mocny samochód nie sprawiał problemów z operowaniem gazem i każdy był łagodny jeśli się z gazem postępowało łagodnie. A gdybym deptał gaż w mojej strychninie, to też by nie trwało długo zanim bym doszedł do momentu, że albo odpuszczę, albo auto stanie się szybsze niż ja jestem ;) Nawet najsilniejsze auto jest tak skonstruowane, że możesz się turlać przez miasto za Fiatem pandą. To nie dotyczy pewnie aut na tor, ale o takich to nie mam żadnego pojęcia, nawet nie widziałem z bliska :)

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

jeśli się z gazem postępowało łagodnie.

Ano właśnie. O to mi chodziło. Przy 500KM trzeba operować gazem bardziej czujnie i rozsądnie.

Ja tam siedząc w takim mocnym autem nigdy nie miałem problemu z rozsądnym traktowaniem gazu. Perspektywa rozbicia fury za pieniądze, których do końca życia bym nie uciułał działa bardzo że tak powiem dyscyplinująco. Ale jazda z automatem tak, że skrzynia nie rozpozna wciśnięcia gazu jako sygnał do redukcji, to można spokojnie jeździć. Mercedes S 4 litry w benzynie z automatem jest naprawdę przyjazny. Najprostsza rzecz to ruszyć takim z miejsca. W manualnej skrzyni to może być problem, a tu... zdejmujesz nogę z hamulca i auto zaczyna się toczyć ;)

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

A znasz kogoś kto tak kupuje klocki ? To co piszesz to czysta teoria. Jak prawie większość Twoich wpisów.

Tak to teoria jak i to że teoretycznie wszyscy słyszą różnicę między hi res i 44/16. Tylko w teście ABX jakoś różnice nikną. Podobnie zresztą jak niektórzy piszą a kolosalnych różnicach między wzmacniaczami a później test ABX i zonk ;).

Co do teorii kupowania klocków i wspieranie się przy tym abx to oczywiście paranoja ale do eliminacji gadżetów voodoo nadaje się idealnie.

Ja też nie miałem problemów ale nie w tym rzecz. Napisałeś, że bez względu na moc pedał gazu traktuje się tak samo, a to nie jest prawda.

Manipulacja testu ABX polega na tym, że nigdy nie da pozytywnych rezultatów ;-) Tak jest skonstruowany ;-)

Trzeba mieć spore upośledzenie słuchowe, żeby nie rozróżnić w takim teście dwóch różnych kolumn.

Z kablami jest taki problem, że w teście ich nie słychać :)

Czyli różnic nie ma :D

podobnie jak z piwami tez roznic nie ma ;D

Z kablami to jest tak że nikt nie udowodnił że różnicę słychać ;)

Wg szalonych założeń testu ABX ...[

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Napisałeś, że bez względu na moc pedał gazu traktuje się tak samo, a to nie jest prawda.

Co do zasady to się jeździ tak samo. W praktyce to jest jednak tak, że jak ja w swojej padlinie jadąc spokojnie 80 km/h na piątce depnę gaz, to po jakichś powiedzmy kilkunastu sekundach będę maił 120, a w silnym aucie to po kilkunastu(kilku nawet, znaczy mniej niż 10) sekundach bym jechał ponad 200. Zresztą powiedzmy szczerze. Prowadząc sam nie jechałem nigdy szybciej jak 150 takim lepszym czymś, a swoim to nawet nie jechałem nigdy szybciej niż 140. Szybka jazda to zdecydowanie nie dla mnie zabawa.

A więc jednak okazało się, że nie masz zbyt wielu doświadczeń w takiej jeździe, a mnie zarzucałeś, że nie mam... :-)

Wg szalonych założeń testu ABX ...

A według jakich założeń udowodniono ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W szybkiej jeździe to nie mam żadnego :) Jako kierowca, jako pasażer to mi się zdarzyło prawie 300 jechać, ale nie było to miłe przeżycie, bo przez większą część jazdy tam zastanawiałem się czy będę leżał w łóżku czy w lodówce. Jadąc z powrotem trochę się już przyzwyczaiłem i nawet mi przeszedł początkowy szok, że samochód przy pełnym przyspieszeniu wrzuca dwójkę tak w okolicach stówy.

A w tych swoich spokojnych jazdach to jednak odważyłem się parę, no powiedzmy 50 razy, wdeptać gaz w podłogę i odjechać jakiejś padace tak, że gościowi szczęka opadała :) Samemu zdarzyło mi się doświadczyć czegoś takiego tylko raz. Gostek w bodajże Jaguarze mnie łyknął tak, że nawet jak zredukowałem do dwójki i depnąłem naprawdę mocno to mi po prostu odleciał jak odrzutowiec. A te moje kickdowny to były takie nieśmiałe pedal to the metal, ale jak było już 120 to noga na hamulec ;)

PS. Żeby nie było, gościu mnie wyprzedził i dopiero jak był sporo prze de mną to próbowałem żeby mi nie odjechał. Takich numerów jak robią kierowcy ciężarówek panienkom, które wyprzedzają jadąc na piątce, to ja nie robię.

wg potrzeb klientów i oferty producentów

No tak klient chce by kabel mu grał to producent taki mu zrobi. Tylko ani jeden ani drugi nie udowodni że mają słyszalny wpływ na brzmienie.

Czy tylko mi się wydaję to jakimś obłędem?

Edytowane przez Przemysław_51508

Jesli klienci nie slyszeli by roznicy to producenci by nie istnieli tak chyba dzialaja prawa rynku? A ze nie wszyscy slysza to juz problem ostatnich.

Udowodnisz ze olej kujawski rozni sie od innych w tescie abx?

Jesli klienci nie slyszeli by roznicy to producenci by nie istnieli tak chyba dzialaja prawa rynku? A ze nie wszyscy slysza to juz problem ostatnich.

Udowodnisz ze olej kujawski rozni sie od innych w tescie abx?

Praw rynku działają jest pobyt jest podaż weryfikacja też ale istnieje też pewna grupa klientów którym wmówić da się bardzo dużo i na tym bazuje branża kablarska m. in.

Co do przykładu z olejem to wymyśl coś bardziej adekwatnego czego cech nie da się zweryfikować inaczej niż przy pomocy ludzkich zmysłów.

to jakis ewenment ta branza audio czy sa jeszcze jakies inne przyklady wmawiania klientom?

ok odroznisz tv samsung od manty jesli bedzie na tych samych ustawieniach i bedzie widak tylko sam ekran?

Wmawiasz mi i milionom ludzi ktorzy kupili drozsze kable niz 10zl/m ze uleglismy zbiorowej halucynacji?

to jakis ewenment ta branza audio czy sa jeszcze jakies inne przyklady wmawiania klientom?

ok odroznisz tv samsung od manty jesli bedzie na tych samych ustawieniach i bedzie widak tylko sam ekran?

Audio to faktycznie ewenement. Wszędzie się stosuje ślepe testy tylko nie w audio. Przynajmniej nie oficjalnie ;)

Samsunga od Manty możesz nie odróżnić, gdyż może się tak zdarzyć, że to są identyczne urządzenia w różnych obudowach.

Ciekawe czy w innych krajach tez dzialaja tacy obroncy maluczkich - rycerze ABX?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A tyskie od zywca odroznisz w slepym tescie?

Jeśli nie to będzie świadczyć to o tym że smakują dla mnie tak samo i nie mam moralnego prawa mówić o niuansach różniących smaki danych gatunków piwa.

A o czym świadczy gdy nie odróżnia kabli czy wzmacniaczy w teście ABX?

O tym ze test abx to bzdura bo jesli spytasz wytrawnego piwosza o roznice w smaku miedzy piwami to bedzie gadal dlugo a jak mu zrobisz slepy test to z pewnoscia go obleje. W takim przypadku uznasz ze wszystkie piwa smakuja tak samo i piwosz klamie?

• Pokaż nowe odpowiedzi