Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przegrzewa się, bo streamer nie jest dużym obciążeniem. Ale można działanie sprzętu trochę zoptymalizować, poniekąd "pogorszyć" do poziomu 3B ?

Okej, dzięki bardzo. Już mam dużo większe pojęcie o co w tym chodzi i czego ja chcę. 
Ale pozostaje jeszcze jedno pytanie: Jakie oprogramowanie? 
Czy jest możliwe odtwarzanie muzyki z Tidala przez malinkę i sterowanie przy użyciu telefonu? 

1 godzinę temu, qwertylinho napisał:

Okej, dzięki bardzo. Już mam dużo większe pojęcie o co w tym chodzi i czego ja chcę. 
Ale pozostaje jeszcze jedno pytanie: Jakie oprogramowanie? 
Czy jest możliwe odtwarzanie muzyki z Tidala przez malinkę i sterowanie przy użyciu telefonu? 

Zacząłem od Volumio, następnie wypróbowałem wszystkie pozostałe systemy i szybko wróciłem do Volumio. Stabilność, szybkość działania, prosta i intuicyjna obsługa przez  aplikację na android, ios, przez przeglądarkę internetową (windows), wygląd interfejsu, banalnie prosta instalacja i konfiguracja, tysiące stacji radiowych, Spotify, Tidal....obsługa dysków zewnętrznych, pendrivów. W sam raz dla wygodnych leniwców? Polecam, jednocześnie nie odradzam posmakować innych systemów.

Acha, dokupiłem plan Virtuoso za 132,57 zł/rok, ale już zapomniałem po co ?

Volumio - krok po kroku

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

20 minut temu, marian.ch napisał:

Zacząłem od Volumio, następnie wypróbowałem wszystkie pozostałe systemy i szybko wróciłem do Volumio. Stabilność, szybkość działania, prosta i intuicyjna obsługa przez  aplikację na android, ios, przez przeglądarkę internetową (windows), wygląd interfejsu, banalnie prosta instalacja i konfiguracja, tysiące stacji radiowych, Spotify, Tidal....obsługa dysków zewnętrznych, pendrivów. W sam raz dla wygodnych leniwców? Polecam, jednocześnie nie odradzam posmakować innych systemów.

Acha, dokupiłem plan Virtuoso za 132,57 zł/rok, ale już zapomniałem po co ?

Abonament Volumio pewnie po to, żeby z Tidala korzystać

23 minuty temu, marian.ch napisał:

dokupiłem plan Virtuoso za 132,57 zł/rok, ale już zapomniałem po co ?

Żeby mieć obsługę Tidala?

Chcę zmienić malinkę  z 3 na Rp 4 ale mam problem.

Podczas próby instalacji Raspbiana mam komunikat "resized root filesystem. Reboot in 5 seconds.." I nic się nie dzieje.

Podmieniłem karty SD i to samo.

Czy ktoś miał podobny problem?

7 godzin temu, hubertrs napisał:

Cos, ktos w temacie??

jeżeli dac lub nakładka nie obsługuje dsd, to moode przy tym ustawieniu konwertuje do PCM, jeżeli dac wspiera natywne dsd, pójdzie sygnał w postaci natywnej.

Edytowane przez RobG1974
37 minut temu, quinto napisał:

Abonament Volumio pewnie po to, żeby z Tidala korzystać

35 minut temu, popej napisał:

Żeby mieć obsługę Tidala?

No tak. Dzięki ? Zapomniałem o tym Tidalu, bo prawie z niego nie korzystam, a za 12 dni kończy się darmowy okres próbny HiFi i muszę anulować subskrypcję. Jak dla mnie wygląd Tidala jest piętą achillesową Volumio -hmmm, może niesłusznie się czepiam (?) ... jeśli Magicy od Volumio dodadzą wtyczkę Tidal Connect to będzie ideale perfetto ?

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

2 godziny temu, RobG1974 napisał:

jeżeli dac lub nakładka nie obsługuje dsd, to moode przy tym ustawieniu konwertuje do PCM, jeżeli dac wspiera natywne dsd, pójdzie sygnał w postaci natywnej.

Nie ma nakladki, usbridge po usb do lampizatora atlantica ktory obsluguje dsd do 256

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

6 godzin temu, xyz4691 napisał:

Podczas próby instalacji Raspbiana mam komunikat "resized root filesystem. Reboot in 5 seconds.." I nic się nie dzieje.

'Nic się nie dzieje' czyli wisi na tym komunikacie? To odłącz i włącz zasilanie.

Chyba nie miałem czegoś takiego. Jaki Raspbian, jaka karta? Malina nowa, używana?

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Jeszcze nt. grzania, to już kiedyś tu wrzucałem info i screeny, że Pi4 znacznie bardziej grzała się na Volumio niż na Moode, zwłaszcza z Allo Didigone.

A co do wyższości jednego nad drugim, zauważam, że Moode jest bardziej responsywny, np. w BubbleUPNP po wybraniu ścieżki czy to z NAS, czy z Tidala wiele sekund wisi komunikat "Adding to playlist", podczas gdy Moode dodaje i startuje w zasadzie od razu. Ktoś to też zaobserwował? Próbowałem wszelkich ustawień i zawsze jest to samo....

5 godzin temu, niowluka napisał:

'Nic się nie dzieje' czyli wisi na tym komunikacie? To odłącz i włącz zasilanie.

Chyba nie miałem czegoś takiego. Jaki Raspbian, jaka karta? Malina nowa, używana?

Próbowałem tego.

Karta SanDisc, malina nowa. Zgłosiłem problem do sprzedawcy.

Godzinę temu, MacP napisał:

Jeszcze nt. grzania, to już kiedyś tu wrzucałem info i screeny, że Pi4 znacznie bardziej grzała się na Volumio niż na Moode, zwłaszcza z Allo Didigone.

Zgadza się. To przez 'audiofilskie' ustawienia systemowe Volumio, tu wrzuciłem instrukcje jak wyłączyć najbardziej problemtyczne (i.e. piłowanie CPU na maximum częstotliwości non-stop):

Godzinę temu, MacP napisał:

BubbleUPNP po wybraniu ścieżki czy to z NAS, czy z Tidala wiele sekund wisi komunikat "Adding to playlist", podczas gdy Moode dodaje i startuje w zasadzie od razu. Ktoś to też zaobserwował?

Jeśli chodzi o NAS to mi generalnie działa błyskawicznie. Sporadycznie trwa nieco dłużej albo się 'wiesza' i muszę dodać jeszcze raz, ale to bardzo bardzo rzadko.

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Co do nasa to u mnie on przechodzi w jakiś stan uśpienia po jakimś czasie i wtedy może chwile potrwać aż się rozkręci.

Mam zasilacz liniowy regulowany i mam ustawione 5,08V. Tak z babskiej ciekawości, z nudów takie pytanie: coś może zmienić się w graniu/brzmieniu gdy ustawimy np 4,90V albo 5,35V? Ja osobiście nie słyszę, ale czy np kilka procent niższe lub wyższe napięcie zasilania może mieć jakiś istotny wpływ na pracę elektroniki i mieć przełożenie na brzmienie?

22 godziny temu, hubertrs napisał:

Nie ma nakladki, usbridge po usb do lampizatora atlantica ktory obsluguje dsd do 256

Na czym w atlanticu jest zrobione usb? Może moode nie wspiera dla tego usb natywnej formy, a jak ustawisz DoP to Ci grają dobrze pliki dsd?

Godzinę temu, Wito76 napisał:

coś może zmienić się w graniu/brzmieniu gdy ustawimy np 4,90V albo 5,35V?

Bez znaczenia. Scalaki na płytkach HAT, DAC-i czy nadajniki SPDIF, zwykle pracują na 3.3V. Na płytce jest stabilizator liniowy i on decyduje o jakości zasilania.

40 minut temu, RobG1974 napisał:

Na czym w atlanticu jest zrobione usb? Może moode nie wspiera dla tego usb natywnej formy, a jak ustawisz DoP to Ci grają dobrze pliki dsd?

W atlanticu iest Amanero,

jak ustawie DoP to gra normalnie, jedyna roznica jest w tym ze przy DoP jest 352kHz a przy ustawionym natywnym konwertuje do PCM i jest 384kHz

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

15 minut temu, hubertrs napisał:

W atlanticu iest Amanero,

jak ustawie DoP to gra normalnie, jedyna roznica jest w tym ze przy DoP jest 352kHz a przy ustawionym natywnym konwertuje do PCM i jest 384kHz

a jaki jest przetwornik - dac-a w atlantica?

A juz znalazłem R2R. Ale nie piszą, że jest w nim natywne dsd na stronie lampizatora.

13 minut temu, RobG1974 napisał:

a jaki jest przetwornik - dac-a w atlantica?

To jest R2R

tu masz dane techniczne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hubertrs

Myślę, ze problemem jest brak implementacji w moode, ten sam problem mam z Musical Paradise MP-D2 mk3. Pod Windows ze sterownikami dziłami w trybie dsd natywnie, a w moode w dop.

Cześć,

Dzisiaj doszła do mnie malina z Moode na karcie. Nigdy nie miałem moode, pare lat gram z volumio. 

podpiałem ją do LAN, staram się ja znaleźć w otoczeniu sieciowym, ale nie widzę. Staram się też znaleźć na stronie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  jakiś temat na temat pierwszych kroków, jakis idreas w stylu volumio/local, na razie bez skutecznie. 

Mogę Was prosić o pierwszą pomoc, albo podrzucenie jakiegoś tutoriala?

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, RobG1974 napisał:

wpisujesz moode/ lub moode.local/, lub sprawdzasz na rooterze jaki nr ip Ci do moode przyznał.

ok, poszło, cos widzę. Z poziomu iPad, jest dedykowana apka?

• Moderatorzy
ok, poszło, cos widzę. Z poziomu iPad, jest dedykowana apka?

2909280528cb94bf578c6292076ef161.jpg

Skrót sobie utwórz , apka niepotrzebna

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

na razie puściłem jakies radio, ale nie ma dzwieku, więc w I2S wybrałem ponownie none, bo wg opisu to wtedy wlasnie działą po USB i robie restart, zobaczymy co bedzie po tym.

Docelowo musze sie cofnac xx stron w temacie i ocenic jak uruchonic Tidal connect, spotify tez musze zrobic dla Żony no i radio 357. No ale po kolei:-)

AUDIO DEVICE

DevicePi HDMI 1

Mixer nameHDMI

ChipBroadcom SoC

InterfaceSOC

FormatsU8, S16_LE

PlatformPi-4B 2GB v1.2

takie info mam, czy to znaczy ze jednak aktywne wyjscie audio to HDMI a nie USB?

Obojetnie w ktore wejscie USB mam wpiety przedwód?

Edytowane przez LOBO_M

coś znalazłem mw MPD config... work in progres

Ukryta Zawartość

Jakiś konkretny setup tutaj macie?

Jest dobrze, dzwiek leci, po OFF-ON-OFF na Gato moode trzyma ustawienia tzn volume mixer itp.

Skrót na ipad zrobiony, dobra opcja.

Teraz czas na spotify/tidal/radio357

jakieś szybkie rozwiązania?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LOBO_M
  • Pokaż nowe odpowiedzi