Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Dawid Hare napisał:

m.in. dlatego stosuje się switch 

? chyba nie ...  Od switcha wpinasz się gdzie ? ?

Godzinę temu, hasos napisał:

Nawet jeśli dysk będzie na własnym zasilaniu? 

Będziesz miał 480Mb dzielone między USB i LAN. Własne zasilanie nic tu nie zmienia.

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Godzinę temu, h3x_Lukasz napisał:

? chyba nie ...  Od switcha wpinasz się gdzie ? ?

Moze masz racje, myslalem o sieci. Jeśli masz podpięty NAS, i inne urządzenia w sieci to steruje ruchem w sieci zapobiegając kolizji.  Dzięki temu pakiety z danymi trafiają tylko do karty dla której są przeznaczone.

switch zapamiętuje które pakiety do którego odbiornika/komputera mają trafić 

Edytowane przez Dawid Hare

Harpia... Moon...Sinusaudio...

15 minut temu, niowluka napisał:

Będziesz miał 480Mb dzielone między USB i LAN. Własne zasilanie nic tu nie zmienia.

Czyli najlepiej albo wifi i dysk usb, albo NAS i bale do neta. A NAS i łączność po wifi? To już bez kolizji?

Po prostu unikaj konfiguracji gdzie potrzebujesz dużą przepustowość na USB i LANie jednocześnie. Wszystko inne jest OK (chociaż sam nie wiem jak chodzi WiFi, ja mam NAS i LAN po kablu).

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Panowie czy ktoś już porównał sygnał i2s z Digi + Pro vs Coax , lub Spdif  vs  Usb . Czy Usb Xmos lub Amanero wypada najlepiej jako odbiornik dla malinki ? W moim Dac mam wejście i2s i spdif.

11 godzin temu, piorasz napisał:

To ciekawe. Sam mam malinę podłączoną po I2S do soekrisa i u mnie DSD nie działa. Jak to możliwe? Trzeba coś namieszać na płytce soekrisa?

Jest już ok. Działa mi nawet DSD 128 DOP. Trochę namieszałem w systemie ?

1 godzinę temu, piorasz napisał:

Jest już ok. Działa mi nawet DSD 128 DOP. Trochę namieszałem w systemie ?

Tak w trybie DOP działa DSD128. A swoją drogą co mieszałeś w systemie? Mnie zastanawia inna sprawa. Dzisiaj znalazłem nowy projekt (kilka) IanCanada. Pierwszy na liście (punkt 1A) to połączenie izolatora i reclokera w jednym (plus kilka innych pierdół). Ciekawi mnie jakim cudem to coś ma odtwarzać DSD1024 :). Na malinie.

A punkt drugi to coś dla poszukujących dobrego zasilania ?

Link do strony z opisem projektów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez abesus

Cześć.

Mam prośbę o pomoc. Nie wiem jak uruchomić Spotify na Malinie z Volumio...Wtyczka zainstalowana i włączona. W "zainstalowane wtyczki", w "szczegóły" wszystko jest na "on", w "settings" wpisane login i hasło, a "Spotify" nigdzie nie widzę...? Jak sobie poradzić?

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

• Moderatorzy

W oryginalnej apce Spotify powinno pokazać się volumio w dostępnych urządzeniach

Edytowane przez Rucia1

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Dzięki. Udało się. Czy można jeszcze Tidala uruchomić na Volumio? Nie mam płatnego Volumio...

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Tak w trybie DOP działa DSD128.

Tak naprawdę to nie wiem. Nie działało mi na Moode (jakąś starsza wersja) ale od jakiegoś czasu słucham na volumio. Wczoraj poprostu spróbowałem i działa.

A tak przy okazji czy udało Ci się może uruchomić dźwięk mając podłączoną malinę po I2S do soekrisa poprzez Roon?
I mnie na volumio i z zainstalowanym roon bridge w konfiguracji serwera w sekcji audio widać niby interfejs audio ale nie gra. Po USB roon widzi mi amanero i gra bez problemu.
23 godziny temu, Dawid Hare napisał:

ViaBlue NF-75 Silver Digital 

Wygląda nieźle :) Tam gdzie chcę kupić złącza mają Sommer SC-Vector. Warte to coś jest?

4 minuty temu, Andrzej_64730 napisał:

Wygląda nieźle :) Tam gdzie chcę kupić złącza mają Sommer SC-Vector. Warte to coś jest?

może po prostu kup wtyk Melodika MDWBNC

Dziś przyszła do mnie paczka z:

Ukryta Zawartość

Od jutra testy. Ciekaw jestem jak to maleństwo zagra ?

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, piorasz napisał:

Ukryta Zawartość

Od jutra testy. Ciekaw jestem jak to maleństwo zagra ?

daj znać

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Dawid Hare napisał:

może po prostu kup wtyk Melodika MDWBNC

Myślałem o Neutriku, ale może być też Melodika. A może od razu gotowy kable od nich?

Ukryta Zawartość

Od jutra testy. Ciekaw jestem jak to maleństwo zagra

Nie jest źle, ale lepszy zasilacz to by się przydał, ten trochę siej. Trochę dziwnie że pobiera swoje zdjęcia artystów a nie okładki albumów, można się zdziwić.

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, fido920 napisał:

Dzięki. Udało się. Czy można jeszcze Tidala uruchomić na Volumio? Nie mam płatnego Volumio...

Przyłączam się do pytania.

chwilowy brak działalności w audio.

19 godzin temu, piorasz napisał:

Tak naprawdę to nie wiem. Nie działało mi na Moode (jakąś starsza wersja) ale od jakiegoś czasu słucham na volumio. Wczoraj poprostu spróbowałem i działa.

To ja miałem odwrotnie. U mnie zadziałało na Moode a nie chciało działać na Volumio :). Z Moode miałem taką historię, że po pierwszej instalacji działało wszystko ale po kolejnych już nie chciało. Na szczęscie miałem obraz działającej karty i z niego odtworzyłem system.

Ciekawi mnie jeszcze piCorePlayer. Muszę spróbować.

19 godzin temu, piorasz napisał:

A tak przy okazji czy udało Ci się może uruchomić dźwięk mając podłączoną malinę po I2S do soekrisa poprzez Roon?
I mnie na volumio i z zainstalowanym roon bridge w konfiguracji serwera w sekcji audio widać niby interfejs audio ale nie gra. Po USB roon widzi mi amanero i gra bez problemu.

Ja tak właśnie słucham muzyki, korzystając z Roona. Na Moode zainstalowałem RoonBridge'a. Malina podpięta jest po I2S do Soekrisa. Wszystko działa. Oprócz słuchania przez bluetooth na Moode ale to już inna historia.

Ja tak właśnie słucham muzyki, korzystając z Roona. Na Moode zainstalowałem RoonBridge'a. Malina podpięta jest po I2S do Soekrisa. Wszystko działa. Oprócz słuchania przez bluetooth na Moode ale to już inna historia.

To ciekawe. Jaki wybrałeś sterownik w moode i jaki w roon? Mógłbyś jakieś screeny ewentualnie wkleić?
41 minut temu, piorasz napisał:

To ciekawe. Jaki wybrałeś sterownik w moode i jaki w roon? Mógłbyś jakieś screeny ewentualnie wkleić?

Screeny podeślę wieczorem, jak będę w domu. Z tego co pamiętam, to w Moode wybrałem sterownik zalecany do Soekrisa (generic coś tam :))

Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pytając o sterownik wybrany w Roon. W roon nie wybieram żadnego sterownika. RoonBridge korzysta z urządzenia audio, które skonfigurujesz w systemie (u mnie w  Moode). Natomiast w aplikacji Roon pojawia mi się odtwarzacz o nazwie Moode i z niego korzystam.

Bardziej precyzyjny będę wieczorem, kiedy zobaczę jak to wygląda na urządzeniach i podeślę screeny.

Screeny podeślę wieczorem, jak będę w domu. Z tego co pamiętam, to w Moode wybrałem sterownik zalecany do Soekrisa (generic coś tam :))

Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pytając o sterownik wybrany w Roon. W roon nie wybieram żadnego sterownika. RoonBridge korzysta z urządzenia audio, które skonfigurujesz w systemie (u mnie w  Moode). Natomiast w aplikacji Roon pojawia mi się odtwarzacz o nazwie Moode i z niego korzystam.

Bardziej precyzyjny będę wieczorem, kiedy zobaczę jak to wygląda na urządzeniach i podeślę screeny.

W roon masz na myśli w sekcji audio tak?

Bo u mnie w roon pokazuje w sekcji audio kilka sterowników z Volumio. Czyli np Amanero usb, hdmi i jakis sterownik z HiFiBerry.

Rozumiem, że roon core masz na innym kompie?

5 minut temu, piorasz napisał:

W roon masz na myśli w sekcji audio tak?

Bo u mnie w roon pokazuje w sekcji audio kilka sterowników z Volumio. Czyli np Amanero usb, hdmi i jakis sterownik z HiFiBerry.

Rozumiem, że roon core masz na innym kompie?

Chyba bez screenów od Ciebie tez będzie ciężko :).

Z tego co pamiętam, to w sekcji audio jest lista urządzeń audio komputera, na którym zainstalowany jest RoonCore oraz urządzenia znalezione w sieci. Ja RoonCore mam postawiony na NASie a Moode znajduje się na liście urządzeń w grupie "Network". Trzeba włączyć urządzenie "Moode" (przycisk Enable) i wtedy można wybrać ten odtwarzacz w kontrolerze Roona. Ta konfiguracja nie ma nic wspólnego z konfiguracją samego Moode'a.

Witam

Przymierzam się do zakupu maliny z hatem DigiOne Signature oraz dysku NAS. Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć, w jaki sposób to wszystko połączyć, żeby dało się słuchać muzyki z NAS przed malinę? Malinę będę wykorzystywał też do Tidala. Na razie mniej więcej zrozumiałem w jaki sposób uruchomić malinę i wgrać na nią system. Jestem początkujący, więc proszę o wyrozumiałość:)

Malinę i NAS musisz podłączyć do tej samej sieci. Sieć musi mieć  dostęp do netu, żeby działał Tidal. Z Digi One wychodzisz po coaxialu lub bnc do zewnętrznego dac'a .

Godzinę temu, Andrzej_64730 napisał:

Malinę i NAS musisz podłączyć do tej samej sieci. Sieć musi mieć  dostęp do netu, żeby działał Tidal. Z Digi One wychodzisz po coaxialu lub bnc do zewnętrznego dac'a .

Dzięki. Mam w domu router wifi, który jest w innym pomieszczeniu. Czy w takim układzie podłączam NAS do routera a malinę po wifi?

Tak dokładnie. Choć w opinii niektórych forumowiczów malina lepiej gra po lanie.

Edytowane przez Andrzej_64730
1 minutę temu, Andrzej_64730 napisał:

Tak dokładnie.

dzięki, a czy sama malina ma już wbudowany moduł wifi, czy trzeba coś do niej dokupić?

• Pokaż nowe odpowiedzi