Skocz do zawartości
IGNORED

Ikony, kamienie milowe High-Endu

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.12.2019 o 18:15, limono napisał:

Przyzwoity dzwiek mozna miec praktycznie za darmo

Zrób mi prezent pod choinkę i zdradź, gdzie " praktycznie za darmo " dostanę przyzwoity dźwięk, a zrobisz dobry uczynek :-). Wszechświat Ci odpłaci pozytywną energią :-). To nie jest zaczepka :-)

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

31 minut temu, SynSama napisał:

Zrób mi prezent pod choinkę i zdradź, gdzie " praktycznie za darmo " dostanę przyzwoity dźwięk, a zrobisz dobry uczynek :-). Wszechświat Ci odpłaci pozytywną energią :-). To nie jest zaczepka ?

Wystepy na ulicach, rynkach, koncerty w ramach dni miasta, dobre jazzowe kluby. Ale to raczej bardziej na poludnie czy na zachod.

Poza tym bilet do Filharmonii nie kosztuje fortuny. Wlasnie w Polsce koncertuje Glenn Miller Orchestra by Wil Salden. Zaplacilem za bilet 185 zl w Teatrze Narodowym w Lodzi. Dali kilka koncertow w calej Polsce. Dwie godziny znakomitej muzyki, orzede wszystkim jakosciowo.

wesolych Swiat

Muszę przewietrzyć mój system…

Teraz, pmcomp napisał:

Wystepy na ulicach, rynkach, koncerty w ramach dni miasta, dobre jazzowe kluby. Ale to raczej bardziej na poludnie czy na zachod.

Rozumiem, że proponowanie na forum o sprzęcie do odtwarzania muzyki słuchania ulicznych muzyków, to taki noworoczny żart :-))) ?

Wesołych Świąt :-) 

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

18 minut temu, SynSama napisał:

Rozumiem, że proponowanie na forum o sprzęcie do odtwarzania muzyki słuchania ulicznych muzyków, to taki noworoczny żart :-))) ?

Wesołych Świąt ?

Chcieliście tanio znakomity dzwiek?

Taniej sie nie da.

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Chcieliście tanio znakomity dzwiek?

Taniej sie nie da.

Nie każdy lubi dźwięk bez kompresji ?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

5 hours ago, SynSama said:

Zrób mi prezent pod choinkę i zdradź, gdzie " praktycznie za darmo " dostanę przyzwoity dźwięk, a zrobisz dobry uczynek :-). Wszechświat Ci odpłaci pozytywną energią :-). To nie jest zaczepka ?

Napisalem to w szerszym kontekscie w porownaniu do niezbyt przeciez odleglej przeszlosci. Uzywana para dobrych sluchawek przeciez realnie "nic' nie kosztuje a dzwiek z wielu internetowch zrodel jest zupelnie przyzwoity. Home Theater receivers czyli kombajny ktore kosztowaly tysiace $$$ na poczatku wieku 2000-2010 czesto z wbudownaymi calkiem dobrymi Dakami, za to bez w sumie bezuzytecznego HDMI chodza za przyslowiowe grosze . Sam kupilem Arcama AVR250 za $15 (z latwa do usuniecia usterka) . Chinskie klony markowych urzadzen tez sa za male pieniadze. Oczywiscie nie ma Haj -End'u , prestizu i tzw. "bragging rights" czyli po naszemu mozliwosci rozpisywania sie i wzbudznia zazdrosci u mniej uprzywilejowanych finansowo czlonkow klubu, ale dzwiek sie broni. Przeciez cos, co dobrze gralo w 1980 wciaz dobrze gra i teraz, nie czarujmy sie. Zdaje sobie sprawe , ze rynek amerykanski jest inny i wiecej tu sprzetow uzywanych, ale Europa jest przeciez otwarta a konsumpcja tez jest tam dosyc rozwinieta wiec i rynek sprzetow uzywanych jest pokazny. Kto placi za muzyke w tych czasach ? Wiekszosc znajomej mi mlodziezy po prostu odrzuca opcje zaplaty za muzyke , albo dostaja za darmo albo nie ma rozmowy. Cholera pamietam czasy kiedy plyta vinylowa kosztowala krocie..i to nie bylo tak dawno.

Kobiety nie chca juz w swoich domach zadnych "rupieci audio" zadnych tam wiez czy zestawow no i zadnych glosnikow ktore "odstaja:" im od dekoru. Te wszystkie  Denony , Yamahy , Nakamichi etc, etc.. ktore choc pewnie nie oferuja , " audiofilskiej magii" to jednak zapewniaja zupelnie przyzwoity dzwiek . Slyszalem o stowarzyszeniach milosnikow muzyki w Wielkiej Brytanii ktore odsluchy wybranych interpretacji muzycznych przeprowadzaly wlasnie na takich skromnych zestawach i ludzie o wyrafinowanych czesto gustach muzycznych uznawali je za wystarczajaco dobre do cieszenia sie muzyka. Te NAD'y , Rotele , Marantze przeciez nie zaczely nagle buczec tylko wciaz graja na znosnym dzwiekiem tylko ten brak skorzanej tapicerki centymetrowej scianki przedniej i zlotych galek troche je ogranicza brzmieniowo...

51 minut temu, limono napisał:

Cholera pamietam czasy kiedy plyta vinylowa kosztowala krocie

Dziś 50-100 zł to tanio? Jak ktoś dziś zaczyna poznawać muzykę, to na kolekcję 10 płyt musi przeznaczyć około 1000 złotych. A wypada mieć przynajmniej ze 100 płyt. Na początek...

Kamieniem milowym był odtwarzacz MP3. Też dla hi-endu, który obecnie z rozwoju "cyfry" korzysta. A dla kolumn komputer, bo usprawnił projektowanie zwrotnic. 

Lekko kontrowersyjnie, ale warto o tym pomyśleć.

Plyta vinylowa przezywa renesans ze wzgledu na mode ale jeszcze niedawno kupowalem plyty po $0.25 za sztuke . Jak bylem w liceum plyta kosztowala chyba polowe sredniej krajowej .. Teraz popularnosc plikow i youtube sprawia ze CD sprzedaja sie za $1. Nie interesuje mnie nowa muzyka na tyle zeby kupowac nowe plyty CD a juz napewno nie nowe vinyle kiedy miliony starych na rynku.

Sredni czas 'zycia ' produktu audio na rynku to 2 lata . Potem trzeba albo zmienic scianke przednia albo kondensator i dodac MKII do nazwy. Najwazniejsze jest, zeby konsument NIGDY nie poczul sie szczesliwy i bron Boze zaczal sluchac muzyki . Do sluchania muzyki to jest radio w samochodzie....Pozdrawiam 

Edytowane przez limono
  • 9 miesięcy później...
W dniu 1.12.2019 o 01:09, .:Gerard:. napisał:

Mozna mieć tor wypasiony po zęby, mimo to, drobiazg może zaburzyć możliwości systemu i uśrednić klasę dźwięku

Oczywiście że tak.

W szkołach tego nie uczą, więc mało kto sobie z tego zdaje sprawę.

W dniu 19.12.2019 o 23:44, Wuelem napisał:

Kamieniem milowym był odtwarzacz MP3. Też dla hi-endu, który obecnie z rozwoju "cyfry" korzysta. A dla kolumn komputer, bo usprawnił projektowanie zwrotnic. 

Proszę Cie !!!!! MP3 i Hi-End ?????/ Chyba nie wiesz o czym piszesz.

Komputer usprawnił projektowanie zwrotnic ???? - tak - ale w LOW-ENDzie . W Hi-ENDzie to zabił tenże komputer do zwrotnic - jakość i wyrafinowanie. Teraz magicy zamiast posłuchac jak  kolumny grają - wolą patrzeć w komputer  czy im się charakterystyka zgadza i jest równiutki przebieg impedancji. Efekt jest taki, że coraz trudniej zanleźć super brzmiące kolumny. 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )    

.... zazwyczaj sprzęty/ikony tu  prezentowane  nie są już aktualnie produkowane.....Unison Research Absolute jest w obiegu od wielu, wielu lat i  w rankingach na najlepszą integrę lampową dzierży czołowe miejsce.....więc jak najbardziej zasługuje by o nim wspomnieć....

Ukryta Zawartość

Tak, stara przestarzała technologia lampowa, siejąca zniekształceniami to prawdziwy kamień milowy w hi-end'zie.  

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

a ja słuchałem tego amp w pewnym zestawieniu i pomimo większej sympatii do nielicznych amp tranzystorowych, to grało to całkiem ciekawie i nóżka drygała, co przyznam, że nie jest częstym zjawiskiem. 

• 3 tygodnie później...

http://highfidelity.pl/@main-3811&lang=

Może  to kamień milowy recenzenckiej głupoty. 24 tys za coś takiego!!!!! 

Pełna zgoda.

Ja mam sezonowaną klejoną deskę z Castoramy plus blutac plus cztery pumeksy z Rossmana. Do tego bejca i czarny lakier do pomalowania pumeksów. Koszt jakieś 50-80 PLN.

I to jest dopiero i kamień i ikona.

Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, babatular napisał:

Ukryta Zawartość

Może  to kamień milowy recenzenckiej głupoty. 24 tys za coś takiego!!!!! 

Okazja  ?

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

• 1 rok później...
W dniu 13.12.2019 o 22:35, iro III napisał:

Nie wspominając już o "sieciówce" na stałe w formie sznurówki... ?

...ale ja tam wierze na słowo, że i bez tych 'icyderów' może grać wybitnie.

Zawsze można sobie wymienić tylko po co skoro ona ma tylko dwa druty?

• 4 tygodnie później...

Taki fajny temat umarł.

Mam teraz u siebie chyba 3 ikony na raz...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, szatan napisał:

Taki fajny temat umarł.

Mam teraz u siebie chyba 3 ikony na raz...

Ukryta Zawartość

Fajne vintage; osiołkowi w żłobie dano 😉 

To które grają najfajniejszą przestrzenią a które mają inne przymioty...

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wzmocnienie chyba też ikona.

Ukryta Zawartość

Najlepsza przestrzeń naturalnie Wiloson inne przymioty - atc to naturalność i soczystość a jm lab to spontaniczność i szybkość F1

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, szatan napisał:

Wzmocnienie chyba też ikona.

Ukryta Zawartość

Najlepsza przestrzeń naturalnie Wiloson inne przymioty - atc to naturalność i soczystość a jm lab to spontaniczność i szybkość F1

Teraz w Australii wyszły nowe wzmacniacze tej firmy podobno zajebioza!!!

Ukryta Zawartość

Miło pamiętam na AS jebnięcie basem z tych starszych modeli monobloków, nie słyszałem żadnego innego wzmacniacza który by to tak szybko potrafił zrobić

Tu recenzja pierwszych sztuk schodzących z produkcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bas to jedna z wielu fajnych rzeczy jakie potrafi halcro,  to jedyny posiadany przeze mnie tranzystor jakiego mogę słuchać (dodam, że nie miałemwszystkich marek w domu 🙂 )- albo halcro albo lampy set najlepiej z Japonii.

Gościnnie co słuchałem i chciałbym zatargać do domu to gryphon i grandinote.

3 minuty temu, szatan napisał:

Bas to jedna z wielu fajnych rzeczy jakie potrafi halcro,  to jedyny posiadany przeze mnie tranzystor jakiego mogę słuchać (dodam, że nie miałemwszystkich marek w domu 🙂 )- albo halcro albo lampy set najlepiej z Japonii.

Gościnnie co słuchałem i chciałbym zatargać do domu to gryphon i grandinote.

Spróbuj zahaczyć australijskiego nowego  Pliniusa  A 300 którego dźwięk ma dużo czaru z lampy i jest cudownie organiczny. Instrumenty brzmią prawdziwie, naturalnie to samo dotyczy wokali

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi