Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sylwek, wydaje mi się, że po ostatnich rozróbach na forum, gdzie wszelkiej maści klony sieją spory ferment zaczynamy trochę tracić szacunek do osób kulturalnych z niemałym forumowym dorobkiem.

Nie idźmy tą drogą.

----------------------------------------------------

Ale co dokładnie masz na myśli? Kolegę moreno? Podał swoją opinię, ja podałem swoją, ale on musiał dodać, że osoba nie zgadzająca się z nim, czyli w tym przypadku ja to ignorant, dyletant i w domyśle idiota. Wyjął nóż to oberwał. Wykazałem mu dwulicowość i argumentacyjny fałsz. Proste. Nie ja pierwszy wyjąłem nóż. Z tym apelem to raczej do niego powinieneś się zwrócić.

Często z kimś się w czymś nie zgadzam, ale nie piszę mu zaraz, że jest kretynem itd. Możemy mieć różne poglądy co nie znaczy, że musimy się obrażać. Ale dla kolegi moreno to już takie oczywiste nie jest.

Edytowane przez sly30

Co ciekawe czasami ta sama osoba inaczej słyszy wpływ danego kabla na system w zależności od pory dnia...tu nie ma stałych odczuć.

Ciekawe czemu tak jest?

A tak na marginesie. Głównym problemem tego forum, a właściwie problemem jego użytkowników jest brak umiejętności dyskutowania.

Wystarczy, że ktoś napisze coś, z czym druga osoba się nie zgadza i już się zaczyna. Zadyma. Zamiast próbować normalnej argumentacji, zaczyna się walka na argumenty ad personam. A potem już ciężko wrócić do tematu. I wątek za wątkiem leci w kosmos (dosłownie i w przenośni).

Nie wiem na ile reprezentatywny jest przekrój użytkowników audiostereo, bo z takim podejściem do dyskusji można się niestety spotkać także w innych środowiskach. Przerośnięte ego bądź kompleksy uniemożliwiają normalną dyskusję. A przecież wymiana poglądów jest podstawą każdego rozwoju. Może to nie jest najlepsze miejsce do roztrząsania tej kwestii, ale od jakiegoś czasu o monitorach nic nie słychać. Walka trwa.

W poście #439 od moreno1973...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...jak na dłoni widać, że do oceny (pasma) kolumn najlepiej użyć muzyki syntezatorowej.

Audiofile są gotowi płacić wielkie kwoty za 1% poprawy, a zwiększenie użytecznego pasma o 10 Hz traktują jak wojnę ideologiczną. Łącząc argumenty wychodzi, że trzeba poszukiwać dużych monitorów dwudrożnych.

Przy tym wszystkim nikomu nie przeszkadza błąd w pisowni tematu - poprawnie jest: wszech czasów.

Ukryta Zawartość

Z moich kontaktów z ludźmi wynika, że spokojnie tę rolę może pełnić już lekko podbite 50hz z" zejściem" do 40

Znam monitory które grają 36Hz (+/-3db) i znam spore podłogówki które grają 38Hz (+/-3dB).

W stosunku do drugich nikt nie ma zastrzeżeń do "zejścia" basu.

Ja mam, od 1978 roku używałem na mniejszym metrażu 19m2 z kolumn 10" na basie i późniejsze kolumny też dochodziły dokładnie do tych 40Hz. Po prostu jak dla mnie to jest w Hi Fi absolutne minimum; jeśli piszemy o topowych monitorach to też powinna być norma! Wiem trudne ale co zrobić top to Top. Niższe dźwięki to wiele frajdy dla wprawnego ucha; przypomnę tylko że dobrzy instrumentaliści przesiadając się na kontrabas mają okres nabierania dobrej słuchowej kontroli tego co wydobywają z instrumentu po ok! 3/4 roku. Hobbystycznie tak nie piłujemy tego zakresu i ni mamy kontroli czy nuta jest w tym zakresie zagrana niżej czy wyżej i jak wysoko

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie ma hienda bez pierdolnięcia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

A co państwo powiedzą o tych monitorach? Ktoś zna? Słuchał? Widział? Są one profesjonalne? Czy nieprofesjonalne? Można zaliczyć do wszechczasowych, czy nie można? Naprzeciwko trumien od Focala wyglądają na miniaturki? Dużo ich w studiach, ale zaliczają się do drogich, więc nie każde studio na nie stać...

air-25-02.pngair-20-02.pngair-15-02.pngair-12-02.pngair-6-02.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Idealne monitory kulki.

Ukryta Zawartość

Eeee tam, kiepszczaki. Słuchałem, miały dyniowaty bas.

Ukryta Zawartość

A co państwo powiedzą o tych monitorach? Ktoś zna? Słuchał? Widział? Są one profesjonalne? Czy nieprofesjonalne? Można zaliczyć do wszechczasowych, czy nie można? Naprzeciwko trumien od Focala wyglądają na miniaturki? Dużo ich w studiach, ale zaliczają się do drogich, więc nie każde studio na nie stać..

Ukryta Zawartość

Wg forumowych opinii Dynaudio przymulają ;)

Ukryta Zawartość

Tak sobie poczytuję wasze rozmówki tutaj i chciałbym dorzucić swoje spostrzeżenia dotyczące omawianego tematu.

Użytkuję kolumny wolnostojące własnej konstrukcji zbudowane wg recepty monitor + subwoofer (ale w jednej obudowie i ze wspólną zwrotnicą, głośnik średniotonowy a raczej nisko-średniotonowy pracuje w obudowie zamkniętej, częstotliwości podziału 60Hz i 2,5kHz)

Głośnik odtwarzający najniższą oktawę pracuje w linii transmisyjnej nastrojonej na 25Hz. Efektywnie w pomieszczeniu 22m2 jakie mam kolumna emituje juz od ok. 18 Hz - to bardziej czuć niż słychać...

Szybkość reakcji głośnika basowego w takiej obudowie pozwala cieszyć się wiernym odtwarzaniem nawet krótkich impulsów na basie. Porównanie tego np. z bass-reflexem jest dramatyczne i powoduje, że nie chcesz mieć już kolumn z bass-reflexem.

Teraz spostrzeżenia muzyczne:

- stopa perkusyjna produkuje dźwięki już w najniższej oktawie (subharmoniczne)

- bas pięciostrunowy bez problemu schodzi ponizej 35HZ

- muzyka pozbawiona najniższej oktawy jest:

- wykastrowana z części muzycznego przekazu, jak rozpoczynałem odsłuchy na tych kolumnach to oczywiście przesłuchałem wszystkie swoje nagrania na nowo.... - nie wiedziałem, że na tak wielu płytach różnych gatunków muzycznych jest tu jakaś treść....

-nie odbieramy jakieś 50% treści i emocji...

- słyszalnośc najniższej oktawy powoduje, że:

-zaczynamy słuchać prawie na żywo (wrażenie jest nieodparte)

-zmienia się barwa np. wokali oraz bardzo wielu instrumentów nie tylko tych z sekcji rytmicznej, doskonale słychać np. palcowanie na basie, brudy związane z niedoskonałością gry muzyka na instrumencie, można bez trudu zlokalizować użycie więcej niż jednego bębna basowego oraz np. dokładnie umiejscowić je w przestrzeni... tutaj całkowicie moje zdanie jest zbieżne z kolegą sly30

-występowanie najniższej oktawy w wielu nagraniach przywraca równowagę tonalną realizacji np. w wielu utworach Garbarka zakres subsoniczny jest doskonałą przeciwwagą dla agresywnej barwy instrumentu oraz jego sposobu gry.

-słychać też, jak mastering w wielu nagraniach usunął najniższą oktawę i jakie spustoszenie spowodował ten zabieg.

Nie będę tu opisywał min osób, które słuchały u mnie trochę muzyki, nawet zawodowych muzyków... kilku stać było tylko na stwierdzenie - "to jest k... niemożliwe"....

Konkluzja: spróbujcie posłuchac pełnopasmowych głośników a następnie sami ocenicie, czy wolicie słuchać monitorów.... jeśli tego nie zrobicie nie będziecie wiedzieli tak naprawdę o czym tu się mówi....

Pozdrawiam Wlodasss

Idealne monitory kulki.

Ukryta Zawartość

dyniaudio?

co to za model?

Ukryta Zawartość

I wszystko na ten temat. Kolega Wlodasss ujął to ładnie i merytorycznie, jednocześnie nikogo nie obrażając. Pozdrawiam.

PS....ciekawe co na to powiedzą inżynierowie-pomiarowcy... :-)

Edytowane przez sly30
Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Ale co dokładnie masz na myśli? Kolegę moreno? Podał swoją opinię, ja podałem swoją, ale on musiał dodać, że osoba nie zgadzająca się z nim, czyli w tym przypadku ja to ignorant, dyletant i w domyśle idiota. Wyjął nóż to oberwał. Wykazałem mu dwulicowość i argumentacyjny fałsz. Proste. Nie ja pierwszy wyjąłem nóż. Z tym apelem to raczej do niego powinieneś się zwrócić.

Często z kimś się w czymś nie zgadzam, ale nie piszę mu zaraz, że jest kretynem itd. Możemy mieć różne poglądy co nie znaczy, że musimy się obrażać. Ale dla kolegi moreno to już takie oczywiste nie jest.

Jak na człowieka,który dosłownie parę miesięcy wcześniej nie odróżniał XLR od dual mono i twierdził,że jedno ma ścisły związek z istnieniem drugiego,wykazujesz daleko posuniętą niechęć do rozmów z osobami o innych poglądach niż Twoje. Ten wątek był całkiem rokujący,do momentu,kiedy postanowiłeś go strollować. Masz niebywały talent do wchodzenia w konflikty z każdym. Nie rozumiem także z jakiego powodu aspirujesz do brylowania w tym temacie,skoro sprawa monitorów kompletnie Cię nie dotyczy. Powinieneś kolejny raz zarobić punkty za trolling.

Wyrażam swoją opinię na temat, który też u siebie przerabiałem. W żadnym z postów nikogo nie obrażam, ani nie prowokuje do awantury, dopóki ktoś nie zacznie mnie obrażać. Ale ciebie obiektywizm nie interesuje. Łazisz za mną po różnych wątkach i czepiasz się szukając zwady. Ale sam nigdzie nic merytorycznego nie piszesz. I kto tu jest trollem? A co do tematu monitorów to przeczytaj sobie wpis kolegi o nicku Wlodasss. Tam jest wszystko ładnie wyjaśnione. Może zrozumiesz, choć to pewnie ciebie nawet nie interesuje. Ważne by prowokować awanturę, prawda?

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Wyrażam swoją opinię na temat, który też u siebie przerabiałem. W żadnym z postów nikogo nie obrażam, ani nie prowokuje do awantury, dopóki ktoś nie zacznie mnie obrażać. Ale ciebie obiektywizm nie interesuje. Łazisz za mną po różnych wątkach i czepiasz się szukając zwady. Ale sam nigdzie nic merytorycznego nie piszesz. I kto tu jest trollem? A co do tematu monitorów to przeczytaj sobie wpis kolegi o nicku Wlodasss. Tam jest wszystko ładnie wyjaśnione. Może zrozumiesz, choć to pewnie ciebie nawet nie interesuje. Ważne by prowokować awanturę, prawda?

Ale jak prawda?Twoja?żałosne. Strolowałeś ten wątek,mnie w to nie mieszaj,tylko sobie strony przewiń. Postępujesz tak w praktycznie wszystkich wątkach. Miałka wiedza i nieograniczona niczym chęć pisania,tak zrobiłeś w analogu,tak robisz w hi end. Nie szukaj swojej winy u innych. Ja zabrałem głos w sprawie monitorów,co miałem do powiedzenia napisałem,pokłóciłem się z kimś?w przeciwieństwie do Ciebie-nie. Szanuj się trochę,skoro innych masz w ...........

Pozdrawiam Wlodasss

Poproszę o fotografię wnętrz urządzeń w torze oraz kabli, lub równoważny opis.

Jeszcze składniki konstrukcyjne linii zasilającej jeśli nie jest to kłopotem i zarys konstrukcji pokoju odsłuchowego, grubość murów osadzenie w podłożu etc.

Dziękuję.

Tak sobie poczytuję wasze rozmówki tutaj i chciałbym dorzucić swoje spostrzeżenia dotyczące omawianego tematu.

Użytkuję kolumny wolnostojące własnej konstrukcji zbudowane wg recepty monitor + subwoofer (ale w jednej obudowie i ze wspólną zwrotnicą, głośnik średniotonowy a raczej nisko-średniotonowy pracuje w obudowie zamkniętej, częstotliwości podziału 60Hz i 2,5kHz)

Głośnik odtwarzający najniższą oktawę pracuje w linii transmisyjnej nastrojonej na 25Hz. Efektywnie w pomieszczeniu 22m2 jakie mam kolumna emituje juz od ok. 18 Hz - to bardziej czuć niż słychać...

Szybkość reakcji głośnika basowego w takiej obudowie pozwala cieszyć się wiernym odtwarzaniem nawet krótkich impulsów na basie. Porównanie tego np. z bass-reflexem jest dramatyczne i powoduje, że nie chcesz mieć już kolumn z bass-reflexem.

Teraz spostrzeżenia muzyczne:

- stopa perkusyjna produkuje dźwięki już w najniższej oktawie (subharmoniczne)

- bas pięciostrunowy bez problemu schodzi ponizej 35HZ

- muzyka pozbawiona najniższej oktawy jest:

- wykastrowana z części muzycznego przekazu, jak rozpoczynałem odsłuchy na tych kolumnach to oczywiście przesłuchałem wszystkie swoje nagrania na nowo.... - nie wiedziałem, że na tak wielu płytach różnych gatunków muzycznych jest tu jakaś treść....

-nie odbieramy jakieś 50% treści i emocji...

- słyszalnośc najniższej oktawy powoduje, że:

-zaczynamy słuchać prawie na żywo (wrażenie jest nieodparte)

-zmienia się barwa np. wokali oraz bardzo wielu instrumentów nie tylko tych z sekcji rytmicznej, doskonale słychać np. palcowanie na basie, brudy związane z niedoskonałością gry muzyka na instrumencie, można bez trudu zlokalizować użycie więcej niż jednego bębna basowego oraz np. dokładnie umiejscowić je w przestrzeni... tutaj całkowicie moje zdanie jest zbieżne z kolegą sly30

-występowanie najniższej oktawy w wielu nagraniach przywraca równowagę tonalną realizacji np. w wielu utworach Garbarka zakres subsoniczny jest doskonałą przeciwwagą dla agresywnej barwy instrumentu oraz jego sposobu gry.

-słychać też, jak mastering w wielu nagraniach usunął najniższą oktawę i jakie spustoszenie spowodował ten zabieg.

Nie będę tu opisywał min osób, które słuchały u mnie trochę muzyki, nawet zawodowych muzyków... kilku stać było tylko na stwierdzenie - "to jest k... niemożliwe"....

Konkluzja: spróbujcie posłuchac pełnopasmowych głośników a następnie sami ocenicie, czy wolicie słuchać monitorów.... jeśli tego nie zrobicie nie będziecie wiedzieli tak naprawdę o czym tu się mówi....

Pozdrawiam Wlodasss

Wszystko zależy od nagrania i miksu, a nie od głośnika, bo w przypadku większości wartościowych nagrań nie słychać nic, albo tylko trochę, nawet z wielkich wooferów. Na realizacjach jazzowych z lat pięćdziesiątych lub sześćdziesiątych jest w większości płasko jak na stole - i nie mowy tam o tych wszystkich harmonicznych, które słyszysz przy audiofilskich nagraniach. Owszem, przy wyczynowych nagraniach ma to sens, ale z drugiej strony mam pełnopasmowe kolumny podłogowe, prawie przeżroczyste, jednak o wiele więcej przyjemności mam podczas słuchania swoich podstawkowców... z dwoma 12' aktywnymi subami - które zainstalowałem nie dla poprawy basu, bo ten mieści się w proporcjach z samych podstawkowców, ale dla właśnie alikwotów czy może lepiej powiedzieć harmonicznych. Generalnie, słuchanie na okrągło domowego stereo robi lukę i pustkę w mózgu oraz pogłębia stan nieświadomości - jest ważnym, żeby słuchać dużo akustycznej muzyki live w dobrych miejscach i w dobrym wykonaniu - zmienia się punkt widzenia, proporcje i świadomość. Jak zwykle najważniejszy jest balans.

Parker's Mood

Slaj rozwaliłeś zakładkę analog?

Nieładnie.

Jasne. Na 150 tematów w zakładce analog pisałem w 2...słownie..DWÓCH. Jakim trzeba być .............. by twierdzić, że pisząc w 2 tematach można rozwalić zakładkę składającą się ze...150 tematów?... :-)

ale zaliczają się do drogich

Genialne monitory, lecz raczej dla bardziej wtajemniczonych, na nominalnym poziomie, moim zdaniem te głośniki nie są zrozumiałe dla odbiorców.

Jest z nimi tak jak z wszystkim innym, świadoma osoba, musi chcieć posiadać monitor od Dynaudio.

Jasne. Na 150 tematów w zakładce analog pisałem w 2...słownie..DWÓCH. Jakim trzeba być durniem by twierdzić, że pisząc w 2 tematach można rozwalić zakładkę składającą się ze...150 tematów?... :-)

Ale i tak jest na ciebie! Nawet jak jesteś niewinny, to jesteś winny '-)

Parker's Mood

Wiem to już od dawna. Już się do tego nawet przyzwyczaiłem... :-) Forum jest do dyskusji i wyrażania swoich poglądów, jakie by one nie były. Niestety tu zaczynają się schody. Każdy pogląd "ZA CZYMŚ" automatycznie staję się poglądem "PRZECIWKO CZEMUŚ". Jak kochasz BMW, to w oczach fanów Mercedesa będziesz wrogiem. Jak kochasz lampy, to dla tranzystorowców jesteś wróg. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że ludzie utożsamiają się z obiektami swoich hobby. Jak ma kolumny X to da się za nie pociąć. Nie daj Boże by ktoś je skrytykował. To jest od razu wojna bo przecież zaatakował mnie, MNIE, a nie moje kolumny. To, że za 2 lata będzie miał już inne kolumny to nie ma znaczenia. W danej chwili ktoś odważył się zaatakować obecny obiekt uwielbienia. Sprzęt to tylko sprzęt, ale nie dla wszystkich. Wiem, że mam wyraziste poglądy i często ktoś się ze mną nie zgadza i vice versa. Ale to są tylko poglądy, które zresztą w miarę lat ewoluują. A człowiek to człowiek. Przecież kolega Masza1968 nie zgadza się ze mną prawie wcale, Stefek czy marslo w znacznym stopniu również nie. Ale jakoś nie rzucamy w siebie błotem, ani obelgami. Ty również się ze mną nie zgadzasz i ok. I nic się znów takiego nie dzieje. Ale na forum jest sitwa trolli i zakompleksionych kolesi, którzy szukają zwady. Co ciekawe sami nigdzie nic merytorycznego nie piszą. Za to do awantury i podjudzania są pierwsi.

Edytowane przez sly30

Poproszę o fotografię wnętrz urządzeń w torze oraz kabli, lub równoważny opis.

Jeszcze składniki konstrukcyjne linii zasilającej jeśli nie jest to kłopotem i zarys konstrukcji pokoju odsłuchowego, grubość murów osadzenie w podłożu etc.

Dziękuję.

Zażądałbym jeszcze metryki chrztu i badań wr. i to trzy pokolenia wstecz.

Ten wątek jest na prawdę fajny i robi się coraz ciekawiej ...

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Jasne. Na 150 tematów w zakładce analog pisałem w 2...słownie..DWÓCH. Jakim trzeba być durniem by twierdzić, że pisząc w 2 tematach można rozwalić zakładkę składającą się ze...150 tematów?... :-)

Kolejne punkty karne powinieneś otrzymać,masz tu parasol ochronny?

Genialne monitory, lecz raczej dla bardziej wtajemniczonych, na nominalnym poziomie, moim zdaniem te głośniki nie są zrozumiałe dla odbiorców.

Jest z nimi tak jak z wszystkim innym, świadoma osoba, musi chcieć posiadać monitor od Dynaudio.

Co napisałem już na samym wstępie, że najlepsze monitory / podstawkowce to świadomy wybór dla konkretnego odbiorcy - klasa A restricted LF. Jednak jak widać, dalej jest to niezrozumiałe dla większości i wyścig na długość i szerokość kiełbasy trwa w najlepsze.

Parker's Mood

O właśnie Paweł Skurzewski się odezwał i ciągle prowokuje awanturę. Ale daremny trud... :-)

Edytowane przez cir
atak personalny

Ale co dokładnie masz na myśli? Kolegę moreno? Podał swoją opinię, ja podałem swoją, ale on musiał dodać, że osoba nie zgadzająca się z nim, czyli w tym przypadku ja to ignorant, dyletant i w domyśle idiota.

Użyłem tylko słowa dyletant.

Ponieważ jest to trudne słowo, pochodzące z obcego języka warto przytoczyć co oznacza:

dyletant - amator, miłośnik sztuki a. nauki; człowiek zajmujący się jakąś dziedziną (zwł. sztuki, nauki) z amatorstwa, nie zawodowo, niekiedy sporadycznie, powierzchownie; laik o rozlicznych zainteresowaniach.

Słownik Kopalińskiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez moreno1973
  • Pokaż nowe odpowiedzi