Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Jaro_747 napisał:

Napięcie bierz zza rezystora, czyli tak jakby z nóżki scalaka.

Tak właśnie mam, dzięki za potwierdzenie.

Pomimo usilnych prób zrozumienia jak to działa nie udaje mi się, może ktoś się spotkał z takim trafem? :) Kręcę na odłączonym, jak tylko podłączę to palą mi się bezpieczniki (trafo nie jest obciążone). Strzałki nijak nie pasują a żadnego markera tam nie widzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

27 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Pomimo usilnych prób zrozumienia jak to działa nie udaje mi się, może ktoś się spotkał z takim trafem? ? Kręcę na odłączonym, jak tylko podłączę to palą mi się bezpieczniki (trafo nie jest obciążone). Strzałki nijak nie pasują a żadnego markera tam nie widzę.

Ukryta Zawartość

IMO marker na przełączniku jest, u góry. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

5 minutes ago, przemak said:

IMO marker na przełączniku jest, u góry.

faktycznie jest tam takie wybrzuszenie, sprawdzę!

Czy z mikrokontrolera  typu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  da się zczytać zapisany program?

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

buduje glosnik na szerokopasmowcu. Obudowa BR, ale widzialem konstrukcje pod ten głosnik Sonido SWR200 gdzie samo sonido jest w oppen baffle a pod glośnikiem osobny woofer...

Czy takie coś wymaga zwrotnicy czy jest realizowane przez wzmacniacz z wyjsciem 2+1 ?

Ukryta Zawartość

Co sądzicie o tej aplikacji wzmacniacza słuchawkowego. Myślę wywalić regulacje balansu, filtr dolnoprzepustowy na wejściu zamiast 10k/270pf dać 1k/100pf, wzmocnienie ustalić na 5.5, przy nóżkach buf i opa dać smd 100nf. Masy połączyć na wyjściu(jack). Jakieś błędy widzicie?

Ukryta Zawartość

Edytować już nie mogę, czy masą zasilania(brudną?) można ekranować ścieżki? Na płytce dwustronnej chciałem na dole groundpaina z masy zasilającej, a na górze z masy sygnałowej, masy będą się łączyć przy wyjściu słuchawkowym i będę próbował jej nie zapętlić.

Witam. Mam małe pytanie. Czy w CD Marantz CD94 można wywalić Voltage Selector. W Philipsie CD960 nie ma czegoś takiego i jest ok. Jednakże z trafa wychodzą 2 kabelki brązowy oraz czerwony. W CD94 jest jeszcze jeden kabek niebieski, który właśnie idzie do tego selectora wraz z czerwonym zresztą. Czy można zatem wymontować selector, kabel czerwony wpiąć w płytkę PS16 a niebieski odciąć lub jakoś zarobić aby powodować zwarcia? Zamierzam zamiast tego Selectora wstawić jakieś porządne gniazdo sieciowe. Proszę o jakąś podpowiedź.      

Można, ale najpierw zbadaj dokładnie do czego który przewód służy zamiast sugerować się jedynie kolorami.

Szczerze mówiąc nie bardzo wiem, który co robi, myślę o kabelkach czerwonym i niebieskim. Może ze schematu coś więcej można wywnioskować.  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdź miernikiem, czy na transformator przychodzi napięcie kabelkiem czerwonym czy niebieskim. Ten którym przychodzi napięcie musisz zostawić, a drugi zlikwidować. Pozostałe kabelki po likwidacji tego zbędnego, odlutować od selektora i połączyć ze sobą.

21 godzin temu, grze_sio napisał:

Sprawdź miernikiem, czy na transformator przychodzi napięcie kabelkiem czerwonym czy niebieskim. Ten którym przychodzi napięcie musisz zostawić, a drugi zlikwidować. Pozostałe kabelki po likwidacji tego zbędnego, odlutować od selektora i połączyć ze sobą.

Dzięki za podpowiedź. Dziś mam trochę wolnego to coś popróbuję zrobić.

Możesz też zrobić to bez miernika. Skoro i tak będziesz się pozbywał selektora, to odetnij przy nim czerwony przewód. Jeśli urządzenie nadal będzie działało to znaczy że właśnie ten jest do usunięcia, wtedy całkowicie go zlikwiduj, a pozostałe dwa znajdujące się przy selektorze połącz ze sobą i wymontuj selektor.

Jeśli nie będzie działać, to odetnij od selektora przewód przychodzący z bezpiecznika i połącz go z tym czerwonym, a resztę zlikwiduj.

Dzięki. jak dostanę się do przewodów to zobaczę co i jak i tak zrobię. Napiszę po robocie jak i co z tego wyszło. 

2 godziny temu, grze_sio napisał:

Jeśli nie będzie działać, to odetnij od selektora przewód przychodzący z bezpiecznika i połącz go z tym czerwonym, a resztę zlikwiduj.

Patrząc na schemat to źle tu napisałem, do selektora nie idzie przewód z bezpiecznika tylko z włącznika, na schemacie oznaczony jako BLU, czyli odciąć od selektora trzeba przewód pomiędzy włącznikiem a selektorem

W dniu 22.10.2019 o 14:22, Volker napisał:

Czy w CD Marantz CD94 można wywalić Voltage Selector.

W jakim celu chcesz się go pozbyć?

2 minuty temu, Kopczas napisał:

W jakim celu chcesz się go pozbyć?

Przecież napisał:

W dniu 22.10.2019 o 14:22, Volker napisał:

Zamierzam zamiast tego Selectora wstawić jakieś porządne gniazdo sieciowe.

Teraz, McGyver napisał:

Przecież napisał:

Przeoczyłem. 

Wymieniłem lampy 6N2P-EW na 6N23P z rakietą w analogówce DACa AD1865. Grają. Grają inaczej od poprzednich. Do tej pory każdy zmieniony element w systemie albo nie miał wpływu na dźwięk, albo dało się tą zmianę w prostych słowach opisać. Z tymi lampami jest jakoś inaczej. Grają, grają fajnie, może odrobinę z lepszą rozdzielczością na górze od poprzednich, ale jest jeszcze coś, czego nie potrafię ani opisać ani zrozumieć. Słucham drugi dzień i nie potrafię nic o nich powiedzieć.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Ale to jest problem psychologiczo-fizjologiczny a nie elektryczny. Chyba musisz słuchać dalej.

Albo wsadź na chwilę te stare i pokombinuj na różnych utworach. Jakiś fortepian solo może?

Jestem Europejczykiem.

Ze trzydzieści albumów przewaliłem z różnego repertuaru i nic.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Dziś się zebrałem i wymontowałem Voltage Selector z mojego Marantza CD94 i wbudowałem zamiast tego selektora gniazdo złotego IEGO.  Wszystko wg instrukcji i podpowiedzi grzes_ia., któremu bardzo dziękuję za pomoc. Rzeczywiście kabel czerwony był do usunięcia, a niebieski trzeba było zostawić.  

Nie ma się do czego przyczepić

4 godziny temu, artw napisał:

dźwięk się poprawił?

Zdecydowanie, zresztą inaczej nie mogło być. Wstawiłem gniazdo złote IEGO, te cieniutkie kabelki Philipsa zastąpiłem Duelundem 2.0, obudowa bezpiecznika Acme, bezpiecznik large X-fuse Verictum i kabel sieciowy Electraglide Synapse 2 z wymienionymi wtyczkami srebrnymi IEGO, który wreszcie mogłem podłączyć. Jest bardzo dobrze, a jak to wszystko się ułoży i wygrzeje to jeszcze lepiej będzie. Mam znajomego który ma Philipsa CD960 tak właśnie zrobionego na zasilaniu i jest fantastycznie, tyle że w CD 960 jest prościej, bo nie ma tego dziwacznego selektora. Stąd było moje pytanie.

Pytanko jeszcze. Czy ktoś może testował Duelunda Mylara, bo dość przystępna cena jest i ma dobre gabaryty, żeby go wrzucić na sygnał.? Na Jantzena Ambera lub innego w podobnej jestem za ubogi.          

Edytowane przez Volker
36 minut temu, Volker napisał:

Wstawiłem gniazdo złote IEGO, te cieniutkie kabelki Philipsa zastąpiłem Duelundem 2.0, obudowa bezpiecznika Acme, bezpiecznik large X-fuse Verictum i kabel sieciowy Electraglide Synapse 2 z wymienionymi wtyczkami srebrnymi IEGO, który wreszcie mogłem podłączyć.

Wszystkie te graty były zapewne droższe od cedeka.

36 minut temu, Volker napisał:

Czy ktoś może testował Duelunda Mylara

Nie testowałem, ale napisałem co o nim myślę w "kondensatorach"

37 minut temu, Volker napisał:

Na Jantzena Ambera lub innego w podobnej jestem za ubogi.    

IMHO to nie problem ubóstwa lecz nieoptymalnego zarządzania budżetem ?

Dobre zasilanie to podstawa. Na tym nie ma co oszczędzać.

Gość JanF

(Konto usunięte)
3 godziny temu, McGyver napisał:

IMHO to nie problem ubóstwa lecz nieoptymalnego zarządzania budżetem ?

Hi-End nie jest dla gołodupców!

Edytowane przez JanF
  • Pokaż nowe odpowiedzi