Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, osimar napisał:

Jaro, można, tylko trzeba to umieć zrobić. Maniakalne czytanie spiskowych pierdół w tym niestety nie pomoże.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ta grupa zanotowała w 2019 roku 30% wzrost obrotu. Obecnie jest najszybciej rozwijającą się siecią w kraju.

Za granicą?

Proszę bardzo, Merkury Market posiada swoje sklepy na Słowacji, Węgrzech i w Czechach. CCC ma swoje sklepy w sieciach marketów w Niemczech i w Austrii. Orlen miał stacje w Niemczech.

Zaistnienie na rynkach zagranicznych wymaga czasu, kapitału, know how. Niestety nadal wszystkiego nam brakuje, ale zaczynamy ogarniać procedury, z pozyskaniem kapitału też jest coraz lepiej. Pozostaje jeszcze kwestia czasu, a to niestety wymaga czasu:-)

No właśnie, potrzebni są fachowcy i pieniądze. I czas.

Dystrybucja i sprzedaż typu Lidl jakoś strasznie mnie nie podnieca, bo to specyficzna branża. Ale w Rumunii i na Słowacji widziałem sklepy firmy "Atlas" z chemią budowlaną.

Sklepy Merkury Market też mogą być niezłym przyczółkiem dla polskich produktów.

Mnie martwi słaba oferta polskich firm w zakresie nowoczesnych technologii czy nawet informatyki. Nawet taka Słowacja czy Czechy wyglądają o wiele lepiej.

Przykład i ciekawostka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

4 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Rumunii i na Słowacji widziałem sklepy firmy "Atlas" z chemią budowlaną.

Jak sklepy ccc widziałem chyba w każdym większym centrum handlowym w Niemczech, Czechach, Słowacji i Słowenii. Nie byłem dawno w żadnym centrum handlowym w Austrii (przejechałem nie zatrzymując się) ale nie zdziwiłbym się, gdyby tam również były.

No proszę, jest ich tam od jasnej cholery

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Jaro_747 napisał:

Mnie martwi słaba oferta polskich firm w zakresie nowoczesnych technologii czy nawet informatyki. Nawet taka Słowacja czy Czechy wyglądają o wiele lepiej.

Co by było gdyby....

Polskie urzędy nie wykończyły JTT i Optimusa

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

18 minut temu, Less napisał:

(...)

Co by było gdyby....

Polskie urzędy nie wykończyły JTT i Optimusa

Nic by nie było.

To były firmy typu "przesuwanie pudeł", handlowali komputerami z importowanych podzespołów. Jakiejś większej wartości dodanej tam nie było.

Jestem Europejczykiem.

Najpierw trzeba było zakumulować kapitał. Kto wie, co by było potem? Byli najwięksi a zaczynali od zera.

To zresztą kolejne dobre przykłady dla malkontentów.

Less is more

większość firm zaczynała jako montownie czy praca zlecona dla innych, bardziej rozwiniętych firm. Doświadczenie trzeba zdobywać. Tak było wszędzie.

Jeszcze kilka late temu wierzyłem, że w Polsce też tak będzie. Przecież mamy mnóstwo świetnych programistów, Polacy współpracują z dużą ilością firm z czołówki. Wydawało mi się, że kiedyś tą wiedzę wykorzystają do własnych projektów. Niestety do tego jest potrzebne wsparcie państwa. Jakoś go nie widać, a ostatnie machloje z prawem i edukacją powodują, że fachowcy wybierają pracę za granicą lub nadal dla firm zachodnich. Lekcje religii i patriotyzmu opartego o martyrologię są ważniejsze od informatyki, angielskiego nauk przyrodniczych...

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że gospodarczo to "narodziliśmy się" 30 lat temu. To co zostało po komunie nijak do współczesnej gospodarki nie przystawało. Oczywiście zaraz Dziadek będzie protestował, ale niech sobie protestuje. Że jesteśmy europejskim liderem "produkcji palet"? Ano jesteśmy, choć to już też się zmienia. Wszyscy którzy dziś są potęgami gospodarczymi zaczynali od tego samego. Żaden wstyd i powód do płaczu. Problem tylko w tym, że w przeciwieństwie do np. Japończyków, Koreańczyków czy Chińczyków, ale też choćby Irlandczyków zamiast po prostu zapierniczać tak jak oni to robili, to czym głupszy i bardziej leniwy Polak tym bardziej mu "się należy" Oczywiście taki nie kojarzy Mickiewiczowskiego pawia i papugi narodów, które swoje psychologiczne piętno odcisnęło na pokoleniach tych mądrzejszych - niestety odcisnęło, a i komuna z etosu pracy i tym samym dobrobytu zrobiła pośmiewisko i trzeba pokoleń by go przywrócić. W XXI w widać było, że i ta mentalność się powoli zmienia i dotarło w końcu, że jak nie zapracujesz to mieć nie będziesz. Niestety ostatnie 4 lata cofnęło nas w tej kwestii do czasów niemal komuny i wiele, wiele lat trzeba by ten trend znowu odwrócić...

6 minut temu, osimar napisał:

większość firm zaczynała jako montownie czy praca zlecona dla innych, bardziej rozwiniętych firm. Doświadczenie trzeba zdobywać. Tak było wszędzie.

Jeszcze kilka late temu wierzyłem, że w Polsce też tak będzie. Przecież mamy mnóstwo świetnych programistów, Polacy współpracują z dużą ilością firm z czołówki. Wydawało mi się, że kiedyś tą wiedzę wykorzystają do własnych projektów. Niestety do tego jest potrzebne wsparcie państwa. Jakoś go nie widać, a ostatnie machloje z prawem i edukacją powodują, że fachowcy wybierają pracę za granicą lub nadal dla firm zachodnich. Lekcje religii i patriotyzmu opartego o martyrologię są ważniejsze od informatyki, angielskiego nauk przyrodniczych...

Bo tworzone były/są mechanizmy utrudniające tworzenie i rozwój własnych firm a poza tym cały system edukacji jest nastawiony na kształcenie pracowników dla międzynarodowych korporacji. 

I to nie wina religii czy pogody a wyboru  drogi modelu gospodarczego jaki polski bantustan  przyjął po 89r.

Nie wiem jak jest teraz ale pod względem innowacyjności za rządów poprzedniej ekipy Styropianowo wyprzedzała nawet Rumunia.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

Zaczęliśmy tu wchodzić na najwyższe rejestry, a tu nam pisiarska rzeczywistość skrzeczy. Anglik (!) właśnie temu wypierdkowi od zera wyjaśnił, że swoje już przysłowiowe uczenie Francuzów jak używać widelca może sobie ten, tego, itd.

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem czy ten wypierdek w odpowiedzi nazwie Anglika np. piątą Tuskową kolumną i obrońcą kasty, bo naturalnie merytorycznie to mu może co najwyżej buty czyścić.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, jezz napisał:

A o którym właścicielu piszesz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

13 minut temu, Amator 2b napisał:

Bo tworzone były/są mechanizmy utrudniające tworzenie i rozwój własnych firm a poza tym cały system edukacji jest nastawiony na kształcenie pracowników dla międzynarodowych korporacji. 

i to wszystko jest robione pod czujnym okiem azjatyckich Żydów z Niemiec. 

11 minut temu, Adalbert95 napisał:

Zaczęliśmy tu wchodzić na najwyższe rejestry, a tu nam pisiarska rzeczywistość skrzeczy. Anglik (!) właśnie temu wypierdkowi od zera wyjaśnił, że swoje już przysłowiowe uczenie Francuzów jak używać widelca może sobie ten, tego, itd.

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem czy ten wypierdek w odpowiedzi nazwie Anglika np. piątą Tuskową kolumną i obrońcą kasty, bo naturalnie merytorycznie to mu może co najwyżej buty czyścić.

najlepsze jest to,że wg ustawy sędzia nie może należeć do organizacji społecznych  a jego konto w mediach społecznościowych ma być poddane kontroli. Takie tam niewiele znaczące ograniczenie praw obywatelskich w imię słusznych celów partii.

Tak poważnie, wydaje mi się, że PiS zakiwał się i strzela na oślep, siłowo rozwiązując problemy które sam stworzył. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez osimar

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Szczytem hipokryzji jest protestowanie przeciwko zajmowaniu się dziećmi obecnych osób publicznych w ustach kręgów które z lubością grzebią się "resortowych dzieciach" byłych osób publicznych.

A o kim szanowny pan znowu prawi i robi z siebie kolejny raz gamonia?

17 minut temu, Less napisał:

Ukryta Zawartość

A, o tym mafiozie z Poznania.

Tak, tak, potem były kolejne sukcesy, czerwona torebka, małpka ekspres.

Biedronka to zaczęła hulać jak ją portugale kupili.

Ukryta Zawartość

Kryształowy to on nie był.

Chciałem tylko pokazać, że mimo wszystko była możliwa kariera z domu dziecka na listę najbogatszych Polaków "Forbesa" z majątkiem szacowanym na 950 mln zł.

I to mimo potknięć po drodze.

Less is more

Godzinę temu, Less napisał:

To zresztą kolejne dobre przykłady

Koelner to też dobry przykład firmy z sukcesem. Kiedys w innym wątku pisałem o Fakro ale oczywiście zostałem zjebany bo co to za firma. No i oczywiście się nie znam.:)

A ten Koelner to tak w nawiązaniu do wiadomości, w której piszą coś o gwoździach?

"Dni Schetyny jako szefa Platformy wydają się policzone. Wygrana Kidawy-Błońskiej w prawyborach to gwóźdź do jego trumny"

3 minuty temu, Less napisał:

Kryształowy to on nie był.

Chciałem tylko pokazać, że mimo wszystko była możliwa kariera z domu dziecka na listę najbogatszych Polaków "Forbesa" z majątkiem szacowanym na 950 mln zł.

I to mimo potknięć po drodze.

Ale  to były bardzo śmierdzące biznesy i  dla mnie nie jest to najlepszy przykład.

Edytowane przez jezz
Godzinę temu, osimar napisał:

Ale u nas nie będzie, bo nie może być - nie mamy z czym startować. Prawdziwie dużego kapitału w Polsce nie ma , a z myślą techniczną też ostatnio nie jest chyba najlepiej. 

Kilka lat temu znajomy opowiedział mi,  jak szukano konstruktorów do niewielkiej firmy. Na ogłoszenie o pracę zgłosiło się ponad 20 osób, wszyscy po WAT albo po politechnice Wszyscy albo mieli CAD  na studiach i zdali z niego egzaminy, albo skończyli kursy CAD i zdali egzaminy poza swoimi zajęciami. Pierwsze zadanie, jakie otrzymali polegało na zrobieniu rysunku technicznego śrubki. Umiało go wykonać tylko  3 albo 4 (nie pamiętam) i oni przeszli do dalszych etapów.  

Ot co się podoba ludowi polskiemu

Cytat

Matka najmłodszej ofiary stano wojennego podziękowała prezydentowi za jego publiczne wystąpienia. - Ostatnie, bodajże wczorajsze (...), kiedy pan mówił prawdę o naszych sędziach - przyznała kobieta podkreślając równocześnie, że Duda użył w nim słowa "kasta".

- Ta szalona pasja, tak się pan wkurzył, tak pan mówił autentycznie, co pan myśli, że ja byłam (...) no sobie myślę, no, nareszcie ktoś im wygarnął - wyznała Barchańska. Prezydent natychmiast zareagował na ten komplement. - Poziom zakłamania tego towarzystwa i jego hipokryzji mnie osłabia - odpowiedział Andrzej Duda.

tak pan mówił autentycznie - niesamowite

Less is more

W listopadzie pisiory mówiły, że wyrok TSUE to ich sukces czy jakoś tak. No to teraz mamy właśnie na ten "sukces" reakcję. Autentycznie robią wszystko by "kasta" ich finalnie powsadzała...

1 godzinę temu, Adalbert95 napisał:

Ukryta Zawartość

Czy ten "wypierdek" to nie jest przypadkiem jeden z niechlubnej grupy KOK (Kaleta, Ozdoba,Kanthak), o których to powiadają, że "ich nazwiska będą odmieniane przez przypadki na zajęciach ze studentami wydziałów prawa, jako autorów nieudolnego zamachu na społeczeństwo obywatelskie" i że " do końca ich kariery politycznej będzie się mówić, że są rzecznikami wyprowadzenia Polski z Unii Europejskiej"?

No - nie może być inaczej.

Ten sam.

Plugawy, łajdacki, niemoralny typ; wychowanek Ziobry, zresztą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Pisiurki

Mam pytanko. Kiedy serial "Ucho prezesa" będzie emitowany w TVP ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Wiewiórki gadajom, że jak Czao-Czarzasty Polskę wyzwoli to Roberto Kwiatkowski wszystkie "uszy" do TVP wpuści.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

5 godzin temu, jezz napisał:

A o którym właścicielu piszesz?

Bez wątpienia o cichym wspólniku - oszuście i złodzieju rydzyku.

Cytat

[...]

Żeby robić w Polsce duży biznes, trzeba układać się z władzą. Tak jak właściciel Żabki, który wspiera uczelnię Rydzyka oraz prawicowe magazyny. „Moja rola to doprowadzenie do dialogu z osobami, które od trzech lat nie chciały się z nami spotkać” - mówi OKO.press prezes w międzynarodowym funduszu CVC, któremu PiS chce znacjonalizować własność.

Krzysztof Krawczyk, prezes polskiego oddziału międzynarodowego funduszu CVC Capital Partners, właściciela firm Żabka Polska i PKP Energetyka, podpisał 18 stycznia 2019 list intencyjny o współpracy z Wyższą Szkołą Kultury Społecznej i Medialnej o. Tadeusza Rydzyka [...]

Edytowane przez argus
3 godziny temu, Adalbert95 napisał:

W listopadzie pisiory mówiły, że wyrok TSUE to ich sukces czy jakoś tak. No to teraz mamy właśnie na ten "sukces" reakcję. Autentycznie robią wszystko by "kasta" ich finalnie powsadzała...

Finalnie tak, ale najpierw musi być tzw. "wola polityczna". Do tej pory PO nie miała odwagi, a mówiąc prościej nie miała jaj żeby powsadzać PiSowską swołocz.

Po tym wszystkim co wyprawiał i nadal wyprawia PiSowski reżim mam nadzieję że politykom opozycji gdy dojdą do władzy nie zadrży ręka i postawią przed sądem pomysłodawców i wykonawców zamachu na demokratyczne państwo.

Jestem Europejczykiem.

Banaś zaliczył kolejny tydzień w nowej pracy.

Ciekawe czy młody Banaś ma już jakąś robotę na oku? Byłoby szkoda marnować taki talent.

Jestem Europejczykiem.

22 godziny temu, slawek.xm napisał:

Jędruś jest twoim prezydentem?

tak trzymaj

i jeszcze wielką literką

nie spodziewalem się aż takiego respektu ?

Potwierdzasz tylko swoją postawą cel nadrzędny formacji PiS - dzielenie społeczeństwa.
Duda, mimo iż jest beznadziejnym prezydentem, jest NASZYM PREZYDENTEM. Nie moim, czy Twoim, tylko naszym, bo żyjemy w jednym i tym samym kraju.

4 minuty temu, soundchaser napisał:

Potwierdzasz tylko swoją postawą cel nadrzędny formacji PiS - dzielenie społeczeństwa

Jak już wcześniej pisałem, tu nie znajdziesz ani jednego zwolennika pisu. Nikogo. Sami wyborcy konfederacji (nawet cztery lata temu) i inni symetrysci. W sumie miło się to ogląda, tylko w takim razie kto tych sk... wybrał? ?

nagrywamy.com

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.