Skocz do zawartości
IGNORED

Czy istnieje wzorzec prawidłowo brzmiącego systemu ?

Magnepan

Rekomendowane odpowiedzi

Są nagrania koncertowe o rożnych rodzajach muzyki

i to samo studyjne

Dla przykładu oczywiście dla mnie, JBL przy odtwarzaniu koncertów z instrumentami perkusyjnymi zagra świetnie a przy muzyce klasycznej, każdej studyjnej leży

Ze stwierdzeniem co niektórych "lepiej mieć mniej niż więcej" to ja wole więcej jak mniej bo dzikiego konia można ujarzmić a cherlakowi nie da się do dupy motorka dorobić

Jak małe dziecko nie potrafi oszukiwać to duże audiofile sami siebie oszukują, szczególnie jak wpadną w fanatyzm

Dla mnie sprzęt wybitny ( i tu już jest wyzwanie ) byłby gdyby odtworzył wszystkie rodzaje instrumentów dobrze, jak odtworzy przy tym wokale "każde"i to wszystko ze scenicznym rozłożeniem miejsc to byłoby idealnie

a gdy do tego jeszcze odtworzy muzykę rockowa z nieprzesterowaniem i niezalewającą nam jednym zlepkiem dźwięku uszy to będzie dla mnie wybitnie.

Przecież poczytać o czyms takim mozna bez liku. Recenzentów jest na kopy, a i tu na forum każden pisze, jak to mu zagrało :)

Nie wiem jak Ty ale ja bardziej sobie cenię opinie ludzi na forach niż opinie opłacanych recenzentów.

Ile razy można ciągnąć tego zdechłego śledzia o jakichś wyimaginowanych neutralnościach i wzorcach w komercyjnym sprzęcie audio ?

Gust jest jak dupa , każdy ma swoją ;)

Ile razy można ciągnąć tego zdechłego śledzia o jakichś wyimaginowanych neutralnościach i wzorcach w komercyjnym sprzęcie audio ?

No jasne.., sęk w tym, że czasem u niektórych potrzeba klepania w klawiaturę jest silniejsza:)

Chodziło mi o to, ze projektując na czymś się wzorują, co w wolnym tłumaczeniu oznacza - czy anatomia królika niemieckiego jest inna od polskiego.

Anatomia to może nie ale futerko to już tak.

Najpierw trzeba by ustalić jakie konkretnie płyty uznajemy za godne do oceny systemów, wydania itd. Inaczej to nie ma sensu :-) zupełnie.

Zróbcie ranking wydań cd w poszczególnych kategoriach - głosowanie na każde konkretne wydanie - i można mieć już materiał mierniczy.

Dobrze zacząłeś bo mówiąc prawdę to tylko muzyka klasyczna i jeszcze raz klasyka trzyma się ideału wzorca.

Cała reszta pop , rock , blues , a nawet i jazz to wydmuszki prawdziwej królowej muzyki jaką jest klasyka. Tak więc wzorcem

powinna być tylko i wyłącznie muzyka poważna. Później, każdy kto ustali sobie taki wzorzec będzie mógł słuchać do woli

gatunków które lubi na swoim systemie.

A jak ci powiem, że tylko arie operowe z podkładem z tunelu daja TEN dźwięk - to ktoś się będzie katował? :-). A dają :-)

Dla mnie sprzęt wybitny ( i tu już jest wyzwanie ) byłby gdyby odtworzył wszystkie rodzaje instrumentów dobrze, jak odtworzy przy tym wokale "każde"i to wszystko ze scenicznym rozłożeniem miejsc to byłoby idealnie

a gdy do tego jeszcze odtworzy muzykę rockowa z nieprzesterowaniem i niezalewającą nam jednym zlepkiem dźwięku uszy to będzie dla mnie wybitnie.

Nie widzę problemu. Większość z tego piszesz mam bardzo dobrze. Rock wg ciebie - wybitnie :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Watek niepotrzebny mz, nie ma wzorca.

Sorry Megan:)

Watek jest fajny moim zdaniem bo powinny być ustalone kryteria do których powinniśmy dążyć ze swoim systemem.

To wymaga trochę pracy , zachodu i poświęcenia ale warto. Wiesz co tak naprawdę przeszkadza - osobiste preferencje które potrafią zdeformować pojęcie wzorca prawidłowego brzmienia urządzeń audio.

Np.nie mogę zaakceptować brzmienia tub bo w moim pojęciu grają jak wzmocniony megafon deformujący

przekaz ( bez urazy bo wiem ze lubisz ). Nie rozumiem również jak można fascynować się sterylnie grającymi

wzmacniaczami jak chociażby Solution.....lista jest naprawdę spora gdyby mówić o subiektywnych kryteriach.

Gust jest jak dupa , każdy ma swoją ;)

Dlatego warto od razu przejść do dup a nie wymyslać jakieś "ozdobniki", by ten żywotny temat dla każdego jakoś zamaskować hajendem :)

osobiste preferencje

które potrafią zdeformować pojęcie wzorca prawidłowego brzmienia urządzeń audio.

Dlatego zasugerowałem wybór wzorca płyt z kilku gatunków. Jeśli będzie to możliwe - to na tej podstawie można próbować oceniać systemy. Inaczej nie ma to żadnego sensu... :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

W której filharmonii i z którego rzędu? ;)

Na pewno nie w krakowskiej, a najlepszy rząd zależy od repertuaru.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Dlatego warto od razu przejść do dup a nie wymyslać jakieś "ozdobniki",

No tak , bo każda dupa sądzi że jest tą najlepszą ( parafrazując takie myślenie )

Dlatego zasugerowałem wybór wzorca płyt z kilku gatunków. Jeśli będzie to możliwe - to na tej podstawie można próbować oceniać systemy. Inaczej nie ma to żadnego sensu... :-)

OK, przecież każdy może coś od siebie zaproponować co jego zdaniem jest wzorcem muzycznym bliskim ideału......

Watek jest fajny moim zdaniem bo powinny być ustalone kryteria do których powinniśmy dążyć ze swoim systemem.

To wymaga trochę pracy , zachodu i poświęcenia ale warto. Wiesz co tak naprawdę przeszkadza - osobiste preferencje które potrafią zdeformować pojęcie wzorca prawidłowego brzmienia urządzeń audio.

Np.nie mogę zaakceptować brzmienia tub bo w moim pojęciu grają jak wzmocniony megafon deformujący

przekaz ( bez urazy bo wiem ze lubisz ). Nie rozumiem również jak można fascynować się sterylnie grającymi

wzmacniaczami jak chociażby Solution.....lista jest naprawdę spora gdyby mówić o subiektywnych kryteriach.

Czyli piszesz o prywatnych preferencjach. Zgoda, one istnieja i determinuja wybory. Dlatego nie mozna mowic o wzorcu, bo konstruktorzy sprzetu roznia sie w tej kwestii tak jak audiofile.

Przewaga tub jest dynamika dzwieku bliska rzeczywistej.

Jak ktos sie przyzwyczail do NIEPRAWIDLOWEJ dynamiki dzwieku z kolumn klasycznych, tuby go raza.

Ale to nie jest wina tub , tylko sluchacza i jego braku osluchania.

Kwestia istotna jest dobor reszty toru, tak , aby tuby nie " krzyczaly" - ot i cala zagwozdka.

Da sie zrobic. Potem juz nie ma powrotu do klasycznych konstrukcji o skutecznosci ok 90 dB.

Konto w trakcie usuwania

Czyli piszesz o prywatnych preferencjach. Zgoda, one istnieja i determinuja wybory. Dlatego nie mozna mowic o wzorcu, bo konstruktorzy sprzetu roznia sie w tej kwestii tak jak audiofile.

Przewaga tub jest dynamika dzwieku bliska rzeczywistej.

Jak ktos sie przyzwyczail do NIEPRAWIDLOWEJ dynamiki dzwieku z kolumn klasycznych, tuby go raza.

Ale to nie jest wina tub , tylko sluchacza i jego braku osluchania.

Kwestia istotna jest dobor reszty toru, tak , aby tuby nie " krzyczaly" - ot i cala zagwozdka.

Da sie zrobic. Potem juz nie ma powrotu do klasycznych konstrukcji o skutecznosci ok 90 dB.

Ale wzorzec powinien istnieć i powinniśmy do niego dążyć, ale czy na to pozwolą osobiste preferencje ? no właśnie.

Mariusz, gdyby istniały tylko tuby to nie miałbym wyboru,musiałbym je mieć w systemie i tak jak mówisz złagodzić ich brzmienie

różnymi tweekami i sprzętem. Wolałem wybrać kolumny które grają najbardziej naturalnie i nie są narażone na zniekształcenia

harmoniczne wynikające z obudowy.Czy zauważasz różnicę ? Postarałem się wyeliminować na dzień dobry elementy systemu

które blokują dojście do wzorca dobrego dźwięku.

Znów krzywdzący pogląd. Można łatwo odbić piłeczkę, że jeśli ktoś ma kolumnę na kiepskich driverach po 50 € to musi je wzmacniać tubami jak w przedwojennych kinach... :-) kolejna rzecz to, gdy ktoś ma ryczące kolumny tubowe to potem musi cały system łagodzić zmulonymi sprzętami.... :-)

No niech bedzie ,ze tuby niedobre, zyjcie w nieswiadomosci. Jak chcesz Sly drogich driverow, to se Cessaro z driverami od Tadzia kup.

Konto w trakcie usuwania

Znów krzywdzący pogląd. Można łatwo odbić piłeczkę, że jeśli ktoś ma kolumnę na kiepskich driverach po 50 € to musi je wzmacniać tubami jak w przedwojennych kinach... :-) kolejna rzecz to, gdy ktoś ma ryczące kolumny tubowe to potem musi cały system łagodzić zmulonymi sprzętami.... :-)

Nie znam systemu Mariusza, ale ilekroć chciałem przełamać się do słuchania tub to po kilkunastu minutach nie byłem w stanie zaakceptować takiego sposobu grania - to było zbyt meczące jak dla mnie.

No niech bedzie ,ze tuby niedobre, zyjcie w nieswiadomosci. Jak chcesz Sly drogich driverow, to se Cessaro z driverami od Tadzia kup.

Cessaro słuchałem. Koszmar. Po 5 min.pękała mi głowa. Potem 24h nie mogłem nic słuchać.

No niech bedzie ,ze tuby niedobre, zyjcie w nieswiadomosci.

Mariuszu , drogi mój Ty sąsiedzie aby raz na zawsze rozwiać wątpliwości załóż może w tej zakładce ankietę pt. "Kto ma tubę tego lubię " i niech użytkownicy tego forum głosują kto gra na tubach a kto na klasycznych kolumnach.

Wtedy zobaczymy ilu jest tych oświeconych przez tuby a ilu klasycznych ciemniaków na tym forum.

Ślę całusy znad Zatoki Gdańskiej ;)

Wzorzec nie istnieje. A szkoda bo gdyby był zamknięty w Paryżu za szklaną gablotą, to zlikwidowało by to bańkę marketingowo cenową w audio.

Bo jak inaczej wytłumaczyć to że gdy słucham sobie w salonach różne kolumny z półki "haj endy" to każda brzmi inaczej. Oczywiście zawsze na tym samym materiale muzycznym.

Mariuszu , drogi mój Ty sąsiedzie aby raz na zawsze rozwiać wątpliwości załóż może w tej zakładce ankietę pt. "Kto ma tubę tego lubię " i niech użytkownicy tego forum głosują kto gra na tubach a kto na klasycznych kolumnach.

Wtedy zobaczymy ilu jest tych oświeconych przez tuby a ilu klasycznych ciemniaków na tym forum ;)

Glupich nie sieja:), a wiekszosc to nie jest dobra miara rzeczy, jak widac po biezacej sytuacji.

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Słuchałem różnych rozwiązań tubowych, ale akurat przywołane Cesarro są chyba najgorsze... Nie wiem jak można zrobić coś tak fatalnego dźwiękowo i jeszcze mieć tupet żeby wyceniać to jak dobry samochód. Avantgarde przy nich są jak miód. Nieźle grają też nowe a tanie rozwiązania Klipscha. Świetne są pomarańczowe i czerwone Zingali.

Ale Acapella gra niezle... :-)

I tu sie znowu musze zgodzic, zeby nie to, ze to firma zbyt niszowa bylby to moj typ na ostateczne kolumny w komplecie z elektronika Einsteina. To byl moj dzwiek wystawy w Monachium 2014, o czym tu i na WBF pisalem.

Słuchałem różnych rozwiązań tubowych, ale akurat przywołane Cesarro są chyba najgorsze... Nie wiem jak można zrobić coś tak fatalnego dźwiękowo i jeszcze mieć tupet żeby wyceniać to jak dobry samochód. Avantgarde przy nich są jak miód. Nieźle grają też nowe a tanie rozwiązania Klipscha. Świetne są pomarańczowe i czerwone Zingali.

To co mnie dziwi, sa ludzie- np na WBF- ktorzy uznaja je za najlepsze tuby.

Gadalem z gosciem z Cessaro na AS chyba 2014, konstrukcyjnie naprawde sie staraja, ale efekt jest nieprzekonujacy.

Jakbym nie mial AG, poszedlbym chyba w Zingali, podobaja mi sie dzwiekowo i estetycznie.

Konto w trakcie usuwania

Nie znam systemu Mariusza, ale ilekroć chciałem przełamać się do słuchania tub to po kilkunastu minutach nie byłem w stanie zaakceptować takiego sposobu grania - to było zbyt meczące jak dla mnie.

Ci co byli, czy to przez grzecznosc, czy dobre wychowanie - chwalili. Jeszcze nie bylo takiego, co by mu sie nie podobalo. Graja tuby z aktywnym basem, lampy i pliki plus winyl. Trzeba umiec dobrac, jak pisze SA.

Moim zdaniem do duzych pomieszczen za podobna cene nic lepszego sie nie dostanie.

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Możliwe. Do dużego salonu faktycznie potrzeba potężnych kolumn wolnostojących. A jak mają jeszcze coś sobą prezentować to poniżej 100 tys. zł nie ma czego szukać. A obawiam się, że i to będzie zbyt mało.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.