Skocz do zawartości
IGNORED

10 tysięcy na nowy sprzęt,lecz brak doświadczenia. Warto?

Willie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do wydania 10tysięcy złotych na sprzęt audio. Chcę żeby to był zestaw stereo. Aktualnie posiadam nagłośnienie firmy Bose (kino domowe), ale chciałbym czegoś do słuchania muzyki na wyższym poziomie. Jestem muzykiem amatorem, dlatego dźwięk jest dla mnie ważny. Jestem niestety laikiem w temacie audiofilskim, dlatego też zawitałem tutaj. Co możecie mi polecić? Czy warto zaczynać od takiego pułapu? Nie ukrywam że to nie są małe pieniądze, dlatego chcę je z głową wydać. Mam kilka typów, na temat których czytałem ale chcę zasięgnąć opinii osób, które w tym temacie siedzą.

moim zdnaiem nie warto - poswiec rok na szukanie wlasnego brzmienia - nie mając zupełnie doświadczenia w sklepie tego nie znajdziesz tylko w spokojnych domowych odsłuchach rozłożonych w czasie - poprzerzucaj uzywane sprzęty starajac się uniknąć wiekszych wtop

Ok, to zacznijmy od podstawowych pytań:

- jakiej muzyki słuchasz

- czy lubisz więcej basu czy wysokich tonów

- w jakim pomieszczeniu będzie stał sprzęt (metraż)

- słuchasz z plików, płyt cd, winyla?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Cześć

Te pytanie powyżej to podstawa. Poza tym zasadnicze sprawa - nie spiesz się.

- Pochodź po znajomych i sklepach i jak najwięcej słuchaj

- Unikaj jednoznacznych podpowiedzi w stylu: wzmak - taki, cedek - siaki, kolumny - owakie. Na rynku jest masa fajnych urzadzeń i można z nich zrobić setki ciekawych konfiguracji

- 10 tys to fajna kwota. Dwóm znajomym pomagałem zestawić systemy w podobnych pieniądzach. Z nowymi klockami łatwiej (można w sklepach posłuchać, porównać). Ale ze tą kwotę dostaniesz lepszy dźwięk z klocków z drugiej ręki.

Pozdrawiam Stempur

PS. Wysłałem do Ciebie prywatną wiadomośc

problem jest taki że jak ktoś nie ma doświadczenia to nie wie czego chce i jaki dźwięk lubi - to sie wyrabia z czasem. Może być tak że wyda 10 tyś na nowy sprzęt obiektywnie dobry ale po pól roku stwierdzi że to nie jego szkoła brzmienia i będzie musial sprzedać wszystko za połowę

Najtańszy nowy wzmacniacz grający naturalnie i równo, jaki znam to polski Baltlab Epoca 3. Koszt około 5000. Kolumny tez w podobnej cenie polskie o dobrej jak na ten poziom cenowy równowadze tonalnej. Mam na myśli np. Wigg art, studio16h albo litewskie audiosolutions.do tego pozostaje pytanie czy grasz z cd czy plików?

Raczej celuj w małe manufaktury jeśli jesteś muzykiem i zależy Ci na dobrym brzmieniu. Małe firmy oferują więcej za mniej. Popularne marki wiekszych producentów, a tym bardziej znanych korporacji w tym przedziale cenowym grają raczej efekciarsko. Czyli z podbitymi częstotliwościami przeważnie niskimi i wysokimi.

Biniek, dlatego napisałem, żeby się kolega nie spieszył i dużo słuchał. Poza tym może i Willie nie jest osłuchany z klockami audio, ale jeśli sam muzykuje, to trochę o dźwięku wie.

Z Baltlabem trzeba bardzo uważać, to bardzo kapryśne urządzenie. Sam to ćwiczyłem. Jest bardzo wymagający dla reszty toru, potrafi zagrać znakomicie, ale trzeba go dobrze zestawić. A może też zagrać wręcz tragicznie. To sprzęt raczej dla doświadczonych audiofilów.

Natomiast jak najbardziej popieram pomysł kupowania klocków z polskich małych manufaktur - za sensowne pieniądze można dostać bardzo dobre brzmienie.

Pozdrawiam Stempur

problem jest taki że jak ktoś nie ma doświadczenia to nie wie czego chce i jaki dźwięk lubi - to sie wyrabia z czasem. Może być tak że wyda 10 tyś na nowy sprzęt obiektywnie dobry ale po pól roku stwierdzi że to nie jego szkoła brzmienia i będzie musial sprzedać wszystko za połowę

Chyba najlepsza rada w całym temacie. Kolega Biniek trafnie to ujął - źle trafisz z zakupem - czeka Cię rozczarowanie i odsprzedanie wszystkiego za 1/2 ceny.

Warto poświęcić czas na odsłuchy przed decyzją o wyborze i swoim typie konkretnego brzmienia.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Żadne podpowiedzi nie spowodują tego, że wydasz 10 kafli i będziesz zachwycony na lata. Wytypuj na podstawie testów jakieś zestawy i po prostu je odsłuchaj. Tylko tak dowiesz się jakie brzmienie do ciebie przemawia.

Jak masz jakiś sprzęt w domu to z braku kontaktu z muzyka nie zginiesz, a lepiej bez pośpiechu słuchać po salonach różnych sprzętów.

Kupisz coś w ciemno za 10tys i może się okazać, że będzie to zakup zupełnie nietrafiony, a jak posłuchasz samemu to nawet mniej wystarczy by powiedzieć to jest to.

Nie ma co oczywiście popadać w skrajności bo od amplitunera kinowego za 3 tys i jakiś dedykowanych kolumn to każdy wzmacniacz z tysiaka z okładem i podłogówki za 3 k zagrają lepiej, ale może być, jak się postarasz i posłuchasz, spektakularnie lepiej i fantastycznie .

Moja propozycja w tym budzecie to

- m-dac

-roksan caspian m-1

-b&w cm1

Dzwiek szczegolowy z dobra dynamika.

Dla mnie nie do zaakceptowania jest granie przez kolumnę 85Hz o 9 dB głośniej od np. 500Hz. Określmy jakieś minimum przyzwoitości.

Z jednej strony koledzy mają racje z drugiej jakiś sprzęt już masz, jesteś muzykiem amatorem ale muzykiem. Nie wiem na czym grasz ale sprawdz czy dany sprzęt odzwierciedla ten instrument grube instrumentów czy dzwięki w taki sposób w jaki słyszysz to na żywo.

Fakt jest taki że wiele osób wybierając swój system na 1 nie słyszy różnicy pomiędzy zestawem za 4000 a 10 000 na tyle zeby dokładać 6000 zł. Z czasem okazuje się że w dźwięku czegoś Ci brakuje, coś jest dla Ciebie.

Co to masz za Bose? Co w nim byś zmienił?

Wykresy nie graja.Podalem propzycje systemu ktora wg. mnie gra przyzwoicie,w tym budzecie.

No jak ich nie rozumiesz, nie potrafisz czytać, nie jesteś osłuchany i nie wiesz ile to jest 9dB różnicy w głośności, to nic dziwnego że nic Ci nie mówią/nie grają. Jeśli jeszcze weźmiemy pod uwagę cenę 10 tys PLN za taki zestaw, to jest on po prostu KIEPSKI.

10tysi z raczej tylnej części ciała nie urwie, ale...

Jeżeli weźmiemy pod uwagę sprzęt używany to coś z tego da się skleić.

Po pierwsze potrzeba więcej danych:

-pomieszczenie (+poziom adaptacji akustycznej, metraż)

-ustawienie sprzętu (dosunięcie do ścian)

-muzyka/gatunki (jeśli wszystko to jakie gatunki procentowo przeważają)

-design (jak dużą uwagę przywiązujesz do wyglądu sprzętu / Ew marki znane niszowe)

-źródło dźwięku (CD/MC/Winyl/pliki)

-czy możesz krótko określić preferencje brzmieniowe (na czym grasz?)

-czy jesteś gotów na kilkakrotne zmiany kolumn/wzmacniaczy/źródeł (czy chcesz poprostu kupić bezpiecznie i wycierać kurz przez następne 15lat?)

-na jakich poziomach głośności najczęściej słuchasz muzyki?

-czy sprzęt ma służyć tylko do odsłuchu stereo? (Kino domowe / telewizja/ koncerty DVD )

-czy myślałeś o wzmacniaczu lampowym???

-jakie masz własne typy sprzętowe?

Można tak bez końca......

-czy potrzebujesz wejścia słuchawkowego?

-czy budżet jest do przekroczenia

Itd

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Moja propozycja w tym budzecie to

- m-dac

-roksan caspian m-1

-b&w cm1

Dzwiek szczegolowy z dobra dynamika.

sluchales tego zestawienia?

mialem u siebie mdac z caspian m2 i muzyka byla rozlazla strasznie. szczegolnie dol. albo mdac albo caspian, ale w zadnym wypadku razem.

Żeby tylko wycierać kurz przez lata, zamiast poszukiwać proponuję; no może

przy lekko "podgumowanym" budżecie takie klocki:

Usher V-602

Rotel RA - 12 - ma też DAC'a na pokładzie a do niego

Rotel RCD - 12 - ale to niezobowiązująco, bo może tu być

przyzwoity inny CD'k wykorzystywany jako transport.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Byc moze b&w dodaly dyscypliny w tym zestawieniu.Sluchalo sie przyjemnie.Moje owczesne kefy iq9 graly przy nich jak popsute.

mialem u siebie mdac z caspian m2 i muzyka byla rozlazla strasznie. szczegolnie dol. albo mdac albo caspian, ale w zadnym wypadku razem.

Byc moze b&w dodaly dyscypliny w tym zestawieniu.Sluchalo sie przyjemnie.Moje owczesne kefy iq9 graly przy nich jak popsute.

10tysi z raczej tylnej części ciała nie urwie, ale...

Jeżeli weźmiemy pod uwagę sprzęt używany to coś z tego da się skleić.

Po pierwsze potrzeba więcej danych:

-pomieszczenie (+poziom adaptacji akustycznej, metraż)

-ustawienie sprzętu (dosunięcie do ścian)

-muzyka/gatunki (jeśli wszystko to jakie gatunki procentowo przeważają)

-design (jak dużą uwagę przywiązujesz do wyglądu sprzętu / Ew marki znane niszowe)

-źródło dźwięku (CD/MC/Winyl/pliki)

-czy możesz krótko określić preferencje brzmieniowe (na czym grasz?)

-czy jesteś gotów na kilkakrotne zmiany kolumn/wzmacniaczy/źródeł (czy chcesz poprostu kupić bezpiecznie i wycierać kurz przez następne 15lat?)

-na jakich poziomach głośności najczęściej słuchasz muzyki?

-czy sprzęt ma służyć tylko do odsłuchu stereo? (Kino domowe / telewizja/ koncerty DVD )

-czy myślałeś o wzmacniaczu lampowym???

-jakie masz własne typy sprzętowe?

Można tak bez końca......

-czy potrzebujesz wejścia słuchawkowego?

-czy budżet jest do przekroczenia

Itd

Dzięki za tak liczne wypowiedzi !

Już rozwiewam wątpliwości - skończyłem spory czas temu fortepian Jazzowy w Katowicach, ale nie zajmuje się tym zawodowo.

Co do sprzętu, to chcę żeby to był zestaw stereo, choć nie mogę zapominać o rodzinie (mam dzieciaki i żonę, chciałbym mięc swój kąt audio, ale przyzwyczailiśmy się do tego, że sprzęt w domu pełni też rolę dla każdego - mamy podpiętą konsolę, bo gramy w gry razem, poleci przez to też może sound z tv, dzieciaki używają spotify i innych gadżetów) więc rozważałem amplituner sieciowy, ale chcę usłyszeć Wasze opinie na ten temat, bo nie wiem jak to się ma do prawdziwego wzmacniacza stereo. Nie chcę kupować 2-3 skrzynek, tylko mieć wszystko w pudełku. Jeśli błędnie myślę- sprowadźcie mnie na ziemię.

W odpowiedzi na resztę pytań:

Moje preferencje brzmieniowe -głównie , funk i pop ale w takim powiedzmy "lepszym wydaniu" (MICHAEL JACKSON, EARTH WIND AND FIRE, DAVE MATTHEWS BAND, PINKFLOYD a momentami delikatniej typu R&B). Słucham różnej muzyki, nie da się jednoznacznie sprecyzować. Co wiem na sto procent - DESIGN nie jest taki ważny -może być brzydkie jak noc (oby nie w kropki i różowe), ale chcę żeby dobrze grało... nie no - muszę się liczyć z małżonką, w końcu też chodzi po domu i będzie to oglądać, choć myślę że jeśli nie będzie to hand made - to wszystko w miarę przyzwoicie wygląda.

Moje preferencje brzmieniowe -głównie , funk i pop ale w takim lepszym wydaniu (MICHAEL JACKSON, EARTH WIND AND FIRE, DAVE MATTHEWS BAND, PINKFLOYD a momentami delikatniej typu R&B). Słucham różnej muzyki, nie da się jednoznacznie sprecyzować. Co wiem na sto procent - DESIGN nie jest taki ważny -może być brzydkie jak noc (oby nie w kropki i różowe), ale chcę żeby dobrze grało... nie no - muszę się liczyć z małżonką, w końcu też chodzi po domu i będzie to oglądać, choć myślę że jeśli nie będzie to hand made - to wszystko w miarę przyzwoicie wygląda.

Customowe rzeczy - chyba jeszcze nie teraz, na to przyjdzie czas. Chciałbym coś w miarę sprawdzonego ale w tym sensie, że bezpiecznego - coś co pozwoli mi się nauczyć słuchać,ale najważniejsze - będzie dawać mi przyjemność z tego - nie będzie miało "bardzo specyficznego brzmienia". Co do wymiany sprzętu, to póki co chciałbym kupić sobie coś na pół roku - rok.

Co do moich preferencji - lubię miękki i gęsty dźwięk - nie słucham ekstremalnie głośno, nie lubię hałasu, a wolę się wsłuchiwać, może być leciutko dół podrysowany, ale nie jakoś sztucznie podbity jakimś bass reflexem.

witaj

na pewno to co zaproponuję jest tylko jedną z miliona możliwości -

kolumny VANDERSTEEN 1Ci ok 50% budżetu - mega przestrzeń , super bas

do tego cambridge audio stream magic ( może jeszcze kupisz na wyprzedaży ) ok 2500 -ma spotify radio internetowe , DLNA działa w sieci w każdym zestawieniu , służy za znakomity DAC a jak masz konsolę to podpinasz do niego i masz odtwarzacz bluray ze znakomitym przetwornikiem . Bez problemu podpinasz też TV lub dekoder .

No i wzmacniacz -tu najtrudniej doradzić coś bez posłuchania - z nowych np

aby pozostać w lini cambridge audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

marantz - chyba najprędzej bym się na niego zdecydował

Ukryta Zawartość

yamaha

Ukryta Zawartość

onkyo

Ukryta Zawartość

ewentualnie zamiast wzmacniacza

YAMAHA R-N602 amplituner sieciowy ale jeśli jesteś muzykiem to jakość tego dzwięku będzie ok tylko na początek

linki pobrane przypadkowo - pamiętaj że WARTO I TRZEBA negocjować ceny - możesz sporo zaoszczędzić .

myślę że w tym zestawieniu kolumny + odtwarzacz zostani na dłuuugo - za jakiś czas będziesz szukał wzmacniacza .

Myślę że jak podniesiesz budżet na wzmacniacz do ok 5000 to warto popatrzeć na np Vincent sv 500 , creek a 50

jakoś nie mogę edytować poprzedniego wpisu - mała poprawka

kolumny VANDERSTEEN 1Ci ok 50-60% budżetu - mega przestrzeń , super bas

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Szkoda że do Audio Wideo Show pare ładnych miesięcy bo to świetna okazja by posłuchać, porównać być może znaleźć coś dla siebie.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Szkoda że do Audio Wideo Show pare ładnych miesięcy bo to świetna okazja by posłuchać, porównać być może znaleźć coś dla siebie.

No na audio video raczej cieżko "poskładać" system jako całość . Warunki odsłuchowe tez nie są idealne . Choć oczywiście mozna znaleść swój dźwięk . Najtrafniejszych wyborów mozna dokonać na odsluchacch konkretnych urządzeń - polecam np Q 21 w Pabianicach - nie ma problemu z podłączeniem zmiana sprzętu nawet na bieżąco nie umówionych urządzeń .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Z tych propozycji, to słuchałem dzisiaj Onkyo 9050 z kolumnami Tannoya, bo mój przyjaciel ma taki zestaw. Bardzo mi się ten charakter brzmienia podoba i chciałbym poszukać czegoś w tą stronę. Znalazłem 9070 w internecie, ale nie wiem jak brzmi.

Ja miałem 9070 i to fajny wzmacniacz. Jeśli chcesz coś w rozsądnych pieniądzach i żeby grało z fajnie z popem, to będzie dobra baza. Gra ciepło i ma fajny zapas dynamiki, usłyszysz to szczególnie na bębnach i w dole pasma. Jak brzmi ? Pojedź i posłuchaj. Nie zapominaj o akustyce pomieszczenia, bo ona może zmienić radykalnie odczucia. Kolumny grające miękkim i głębokim brzmieniem mogą w niesprzyjającym pomieszczeniu zagrać ostro i płasko. Wybierz się do salonu i posłuchaj, następnie sprawdź sprzęt w domu, pokombinuj z akustyką, poustawiaj kolumny w różnych konfigurajach (dalej, bliżej ściany, szerzej, wąsko itd). Zawsze w ciągu kilku dni możesz zwrócić i wziąć coś innego. Jak każdy facet - wiem że musisz się liczyć choć trochę ze zdaniem domowników, ale kino domowe nie zabrzmi jak stereo. Tu nie ma wątpliwości. Rzuć okiem na hybrydy typu rz800-900, a sieciówki musisz po prostu porównać ze wzmacniaczem stereo. Wg parametrów jakie widzę, ładują tam niezłe przetworniki d/a, ale to techniczne dane. Przede wszystkim SŁUCHAJ.

+

Mądra sugestia.

A z drugiej strony ryzyka to rok stracony z życia bez przyjemności. Moim zdaniem najlepiej zminimalizować ryzyko straty finansowej przy ewentualnej odsprzedaży (kupując w dobrym stanie, chodliwy sprzęt używany) i wybrać system mogący być jak najbardziej uniwersalny tzn. tor wzmacniacz-kolumny jako neutralny, możliwie transparentny a modyfikacja brzmienia od strony źródła (pod gusta) chyba że wzmacniacz byłby lampowy to dodatkowo modyfikacja brzmienia po stronie lamp .To w zasadzie dwa główne problemy każdego z nas, ryzyko finansowe połączone z niepewnością od strony brzmienia.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.