Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się nie ma argumentów, to się zaczynają wycieczki personalne. Pospolity hejt. :)

A pytanie o uwierające stringi to była troska o zdrowie oponenta...

Bakteria, takie małe cuś, a słonia może powalić.

W TV pokazywali, że nawet Marsjan powaliła ;-).

To była wysokiej wierności muzyka z tuby ;))

Edytowane przez Kazik II

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

A sam sobie rozpisz. To miałem na studiach kilkadziesiat lat temu ;)

Reakcje na granicy faz, potencjały eV, równowaga termodynamiczna itp., jeśli cię to interesuje.

Nie. Ale to światłowód - nie kabel :)

Zdaje się, że nikt tu nie proponował stosować kable śiatłowodowe do zasilania? Proszę nie strugać głupiego :)

Nie dasz rady. Nie ma drugiej strony reakcji. Żeby coś się utleniło, coś musi się zredukować. Ale sama woda tego nie zrobi.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Wychodzi na to, że skoro w przyrodzie musi być zachowana równowaga energii, to kabel zasilający tłumi zakłócenia i zamienia je w ciepło.

Stąd ciepło grające kable zasilające :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

W TV kable nie poprawiają obrazu.

Jedynie w audio.

Póki co nie istnieje tv-voodoo ;]

Może nie poprawiają. Ale niektóre psują obraz.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Póki co nie istnieje tv-voodoo ;]

Słowo klucz "stolik" :) Poza tym była tu taka historia z "wypasionym" odtwarzaczem dvd ktoś się upierał, że obraz jest o niebo lepszy niż z dzisiejszych BD, to tak jakby napisać, że skoro dałem 10kzł za PC 3 lata temu, to PC za 3000zł nie może mu się dziś równać.

Jak się nie ma argumentów, to się zaczynają wycieczki personalne. Pospolity hejt. :)

a co ty tu robisz ciagle swoimi wstawkami?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Słowo klucz "stolik" :) Poza tym była tu taka historia z "wypasionym" odtwarzaczem dvd ktoś się upierał, że obraz jest o niebo lepszy niż z dzisiejszych BD, to tak jakby napisać, że skoro dałem 10kzł za PC 3 lata temu, to PC za 3000zł nie może mu się dziś równać.

Nigdy nie było takiej historii. Tradycyjnie kłamiesz. Była mowa o wypasionym DVD Denona 3930 z którego obraz po upskalowaniu do 1080p niewiele ustępował obrazowi z BD. I nadal tak uważam. Ty jak zwykle opierasz się na zasłyszanych gdzieś tam opiniach, gdzieś bije dzwon ale nie wiadomo gdzie i z tobą tak jest zawsze. Nie próbowałeś więc nie wiesz, bo skąd miałbyś to wiedzieć.

Nigdy nie było takiej historii. Tradycyjnie kłamiesz. Była mowa o wypasionym DVD Denona 3930 z którego obraz po upskalowaniu do 1080p niewiele ustępował obrazowi z BD. I nadal tak uważam. Ty jak zwykle opierasz się na zasłyszanych gdzieś tam opiniach, gdzieś bije dzwon ale nie wiadomo gdzie i z tobą tak jest zawsze. Nie próbowałeś więc nie wiesz, bo skąd miałbyś to wiedzieć.

Buhaha

Jak mp3 przekonwertujesz wypasionym playerem do hi-res to też będzie prawie Hi-end?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A co filtruje i jaka jest przykładowa tłumienność w funkcji częstotliwości jakiegoś konkretnego modelu sieciówki?

Liczysz na odpowiedz?

DVD Denona 3930 z którego obraz po upskalowaniu do 1080p NIEWIELE ustępował obrazow z BD.

???

are-you-serious-wtf-meme-baby-face.jpg

I standartowy tekst "Nie próbowałeś więc nie wiesz, bo skąd miałbyś to wiedzieć."

Zaczynam mieć wrażenie, że są tutaj osoby którym się wydaje, że tylko one w życiu coś miały/mają i tylko w "ich" świecie występują pewne rzeczy. Wszyscy inni dopiero opuściliśmy jaskinie.

I te przekonanie "nie miałeś - nie wiesz - nie znasz się".

Może warto przyjąć, że w zyciu nie tylko "jednostki" mają styczność ze zwykłym elektro badziewiem i to, że ktoś się z czymś nie afiszuje, nie oznacza, że tego nie miał lub nie ma.

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Własnie, Sly, skąd miałbys wiedzieć jaką tłumienność mają twoje sieciówki? Pewnie nie wiesz nawet co to za parametr. W końcu to cię nie obchodzi. Bo przecież będący pod wpływem, sprowokowany przez ciebie specjalista powiedział ci, że kable grają a Tannoye są do kitu. I ty mu ślepo wierzysz. ;)

To była wysokiej wierności muzyka z tuby ;))

To fakt, z tym że tam chyba chodziło o rodzaj/gatunek muzyki a nie o to z czego się wydobywała :-), ale byli też tacy Marsjanie co ich ziemskie bakterie powaliły. Ci chyba mieszkali po ciemnej stronie Marsa ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nigdy nie było takiej historii. Tradycyjnie kłamiesz. Była mowa o wypasionym DVD Denona 3930 z którego obraz po upskalowaniu do 1080p niewiele ustępował obrazowi z BD. I nadal tak uważam.

Czekaj to też TY no nie :) ale patrz faktycznie napisałeś dokładnie tak:

Nie miałeś nigdy dobrych sprzętów i nie wiesz jakie dają efekty. Nadal uważam, że obraz z DVD Denona 3830 puszczany przez procesor Crystalio daje obraz bardzo zbliżony do obrazu BR, a na TV 65 cali oglądanym z 4m różnic praktycznie nie ma.

Otóż taki obraz nie będzie zbliżony do BD ponieważ DVD operuje na niższych rozdzielczościach i nawet po przepuszczeniu przez magiczny procesor nie odzyska pierwotnych szczegółów obrazu czy to się komuś podoba, czy nie :)

Edytowane przez malikali

Buhaha

Jak mp3 przekonwertujesz wypasionym playerem do hi-res to też będzie prawie Hi-end?

Zrób próby na obrazie. Wiadomo, że upskaler trochę oszukuje i nie doda informacji, których nie ma, ale jednak obraz z DVD upskalowany do 1080p wyglada znacznie lepiej niź zwykły DVD i na TV 65, 75 i 80 cali, a na takich testowałem, to z odległości 3m niewiele jest gorszy od obrazu z BD.

W TV kable nie poprawiają obrazu.

Jedynie w audio.

Z tym się mogę zgodzić że w audio kable mogą poprawiać obraz ;-)

Może nie poprawiają. Ale niektóre psują obraz.

Też taki miałem, ale on psuł tak mocno ze momentami nic nie było widać.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Zrób próby na obrazie. Wiadomo, że upskaler trochę oszukuje i nie doda informacji, których nie ma, ale jednak obraz z DVD upskalowany do 1080p wyglada znacznie lepiej niź zwykły DVD i na TV 65, 75 i 80 cali, a na takich testowałem, to z odległości 3m niewiele jest gorszy od obrazu z BD.

1. "upskalowany do 1080p wyglada znacznie lepiej niź zwykły DVD" - prawda, ale NIEWIELE - do BD mu daleko, oj daleko!

2. "z odległości 3m niewiele jest gorszy od obrazu z BD." - bzdura. Jest o WIELE gorszy i to WIDAC ZDECYDOWANIE.

Ostatni mój TV przekątnej 75" bez trudu wyświetlał piksele pomimo upscalingu do 1080p. Na wielkoformatowym TV 4K już nawet nie chciało mi się sprawdzać. Na ponad 120" ekranie z projektora 4K upscaling z DVD do 1080p wygląda jak rozjechana kupa. O 4K nawet nie będę pisał- bo nie sprawdzałem. Cała kolekcja płyt DVD poszła do kosza, bo nie dało się oglądąc na wielkoformatowym ekranie rozjazdu kolorów, smug i braku ostrości.

Materiału, którego nie ma (danych w materiale), nawet rozciągając je jakbyśmy nie chcieli - ich braku nie da się niczym zastąpić. Powstaje "rozjazd" sztucznie wypełniany, który wygląda jak już napisałem, jak jedna wielka kupa.

Dla wyobrażenia tego, o czym piszemy w przypadku upscalingu, pamiętając, że mamy materiał SD i podnosimy go do 1080p:

blu-ray-resoluton-compare.jpg

Edytowane przez MrArkowski

Też taki miałem, ale on psuł tak mocno ze momentami nic nie było widać.

Widocznie antena słabo wzmacniała?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Widocznie antena słabo wzmacniała?

A wiesz że muszę się nad tym zastanowić. Może jakiś wzmacniacz antenowy poprawi sytuację ;-).

Czyli reasumując optymalnym podłączeniem wzmacniacza z np. źródłem jest brak kabla połączeniowego :) Każde inne połączenie psuje dźwięk bardziej lub mniej :) :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Otóż taki obraz nie będzie zbliżony do BD ponieważ DVD operuje na niższych rozdzielczościach i nawet po przepuszczeniu przez magiczny procesor nie odzyska pierwotnych szczegółów obrazu czy to się komuś podoba, czy nie :)

Chyba, że masz zaćmę. Wtedy wszystko wygląda podobnie, czyli wcale nie wygląda.

To fakt, z tym że tam chyba chodziło o rodzaj/gatunek muzyki a nie o to z czego się wydobywała :-), ale byli też tacy Marsjanie co ich ziemskie bakterie powaliły. Ci chyba mieszkali po ciemnej stronie Marsa ;-).

Nie księżyca? ;)

To jest te "niewiele" w temacie upscalingu DVD, a BD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sorry, ale trzeba mieć zaćmę by tej różnicy nie widzieć.

Coś obawiam się, że to tak potem wszystko wygląda w kwestii słyszalności kabli i bezpieczników.

Dlaczego tak smiem twierdzić? bo żaden złotouchy audiofil nie zechciał jeszcze upublicznic wyników swoich badan słuchu. ALE OCZYWISCIE - ZAWSZE MOGĘ SIĘ MYLIĆ, jak w przypadku upscalingu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MrArkowski

Nie dasz rady. Nie ma drugiej strony reakcji. Żeby coś się utleniło, coś musi się zredukować. Ale sama woda tego nie zrobi.

Moim zdanie zupełnie spokojnie. To, ze uznaje się, że srebro nie reaguje z wodą, nie oznacza, że w 100%. Jedne metale reagują bardziej, jedne mniej itd. Z pewnością wykryje się kationy srebra w ilościach śladowych.

A to ciekawostka:

Ukryta Zawartość

Zresztą, jak widzę wiele filtrów wodnych zawiera róznież srebro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1

Nie księżyca? ;)

To Marsjanie księżyc też najechali ? Nie wiedziałem. Co na to przedstawiciele Pink Floyd-a ? Będą jakieś korekty w masterze słynnej płyty i nowe wydanie ?

Ja mam poduszki z Jysk-a z pokrowcami przetykanymi srebrną nicią. Nie wiem tylko czy to prawdziwe srebro. Śpi się na nich wyśmienicie a i muzyki też się słucha świetnie z taką poduszką pod plecami. Poprawia dźwięk doskonale. Przynajmniej u mnie poprawia.

Edytowane przez Lech36

To jest te "niewiele" w temacie upscalingu DVD, a BD:

Ukryta Zawartość

Może nie puścili przez procesor Crystalio :)

Ukryta Zawartość

Tylko czy to srebro zdąży zadziałać w czasie przepływu wody ?

Ale trolujecie.

Dobra ja przestaję. Przepraszam !

• Pokaż nowe odpowiedzi