Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż.. ponieważ "słyszący" przeszli do "kontrataku" ;) i zmącili dyskusję doskonale...

ot taki folklor na forum audiofilskim

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Cóż.. ponieważ "słyszący" przeszli do "kontrataku" ;) i zmącili dyskusję doskonale...

Zapraszamy także "widzących" ;) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego:

"Przedmiotem transmisji nie są częstotliwości, a binarne wartości 0 i 1"

Nawet się nie chce czytać po czymś takim.

A Beatx mówił, że nie ma video-voodoo :)

I jeszcze , że każda soczewka widzi tak samo :)

Ukryta Zawartość

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Rzeczywiście bardzo, k... a odkrywcze. ;)

Te uczone niedługo wynajdą koło :)

Eee te uczone są kurde sprytne. Oglądałem serie na BBC o mózgu prowadzona przez jednego uczonego i niesamowite rzeczy ile już wiemy o tym narządzie, do czego jest zdolny i jak pracuje. Myślę ze zrozumienie pracy własnej głowy tez może pomoc w rozumieniu rożnych subtelnych rzeczy w temacie audio. Jak również w rozumieniu innych ludzi, czemu zachowują się jak zachowują.

Polecam jak komuś się uda do tego jakoś dotrzeć

http://www.eagleman.com/research/11-david-eagleman/113-the-brain-pbs

Niektórzy hiendu słuchają z youtuba

Którzy ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Człowiek tak ma, że jednego dnia chce mu się słuchać a innego wszystko brzmi do kitu. Na tym samym sprzęcie. Nic doniosłego nie odkryłeś. Przypisywanie tej różnicy tylko sprzętowi bez prawidłowego porównania nie świadczy dobrze o testerze.

Dzięki...też tak mam...co jest bardzo wk...ce ;-)

Niestety istnieje...dziwne zjawisko...

Jest jeszcze jeden powód...zasilanie, a właściwie obciążenie sieci...mam wrażenie...i to mocne...że ma duży wpływ...W dniach transmisji telewizyjnych, np. sportu u mnie robi się hałas miast dźwięku...???

A może mi odbija??? ;-)

Jest jeszcze jeden powód...zasilanie, a właściwie obciążenie sieci...mam wrażenie...i to mocne...że ma duży wpływ...W dniach transmisji telewizyjnych, np. sportu u mnie robi się hałas miast dźwięku...???

A może mi odbija??? ;-)

A może to wszystko przez te ostatnio lansowane wiadomości o nielegalnych próbach z bronią magnetyczną na terenie Polski ;-) ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ale to niesłyszący, na forum podnoszą wciąż kwestię ceny jako ważnej dla rozpatrywania tematu słyszenia - enblock. Cena jest postrzegana jako wyraz "szajby" u ludzi z "urojeniami", "omamami" słuchowymi - tylko po to, żeby uzasadnić tezę, że nikt normalny nie wyda na kabel 50 tys bo to przecież chore...

Ergo - zbyt wiele uogólnionych opinii i sądów powstaje z niewłaściwych u źródeł - przesłanek - przez osoby kompletnie nie przygotowane do JAKIEGOKOLWIEK wyrokowania w tej sprawie.

A tu przykład niezrozumienia tego co się czyta i wyciągania na ten temat chybionych oczywiście i nie na temat - wniosków

Chłopie przestań już mędrkować jak mały kazio i te swoje pseudonaukowe analizy wsadź sobie ... między bajki na przykład.

Zadałem proste pytanie czym się różni deska do krojenia z Lidla od sto razy droższej deski z salonu audio.

Zamiast prostej odpowiedzi czytam czternastą stronę bełkotu domorosłych filozofów o dupie maryni.

Nie masz pojęcia jak taka deska działa, na co wpływa, dlaczego, ani czy w ogóle, ale wiesz, że ta z Lidla będzie gorsza,

jednym tchem pisząc w tym samym zdaniu o jakimś doświadczeniu i jakiejś wiedzy... koń by na serce padł ze śmiechu,

a tu pełna powaga, cmokanie i mlaskanie - tak tak, ma kolega rację, oczywiście, absolutnie, zgadzam się jak najbardziej.

Dżizus...

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Deska z lidla nie ma namaszczenia i dlatego jest gorsza.

Zaleca się "namaszczenie" każdej - najlepiej oliwą z oliwek.

Czesto jest tak, że nawet nie o granie chodzi. Jesli ktos jest maniakiem akcesorii audio, to może byc tak, że kupuje takie "zabawki" jako kolejny gadżet.

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Parantulla

coś się tak tych desek przyczepił? fachu szukasz? :) nie za późno?

nie wiem - nie próbowałem, nie używałem, nie wypowiadałem się o deskach - więc nie wiem o co ci chodzi

:)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Czesto jest tak, że nawet nie o granie chodzi. Jesli ktos jest maniakiem akcesorii audio, to może byc tak, że kupuje takie "zabawki" jako kolejny gadżet.

Ale niestety w większości przypadków te platformy mają poprawiać brzmienie elektroniki, ale najgorsze jest to że nawet nie robią tego do czego zostały przeznaczone, bo w większości przypadków zamiast materiałów pochłaniających wibracje mamy lite stalowe kolce lub kulki, które nie są żadnym izolatorem drgań i dobrze by się mogły sprawować jako groty do młota, a nie jako materiały pochłaniające drgania.

groty-do-mlotka-pneumatycznego-mab68.jpg

Panowie "Misjonarze od desek z Lidla" ... zamiast bić piankę i czekać na naukowe wywody ... idzie do Lidla, kupcie tą deskę za 30 zł (na tyle chyba was stać), wypożyczcie za kaucją zwrotną tą tz. deskę audiofilską i sami sprawdźcie, jaka jest różnica ...zamiast męczyć kapucyna. Nie bójcie się, zwrot kasy gwarantowany za deskę audiofilską, płacicie tylko koszty przesyłki w obie strony... tyle, że trzeba na tą kaucję mieć parę złotych ... i tu jest w 95 % problem.

Edytowane przez artuku

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

najgorsze jest to że nawet nie robią tego do czego zostały przeznaczone

Nie zawsze. Dlatego warto odróżniać ściemę od ciekawych na rynku rozwiązań.

Mnie tam w sercu nie grają deski, gra muzyka…ale takie coś jak na dole wydaje się być nie tylko logicznym, ale nawet ważnym akcesorium:

Townshend-hifi-Platform-Seimic-Isolation-980x360.jpg

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Jedną oddadzą do kuchni, drugą odeślą i z bani...po biciu piany

Byleby nie pomylili... :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Nie zawsze. Dlatego warto odróżniać ściemę od ciekawych na rynku rozwiązań.

Mnie tam w sercu nie grają deski, gra muzyka…ale takie coś jak na dole wydaje się być nie tylko logicznym, ale nawet ważnym akcesorium:

Ważnym może być dla gramofonu, dla DACa na tranzystorach już obojętnym.

Wiem, że to nie twój wpis. Jego pytałem co to ma wspólnego z audio czy ktoś wierzy w Boga albo Szatana?

to moze najpierw niech kenijczyk sie wypowie, przeciez to on zadal takie pytanie w poscie #3263

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Z tego:

"Przedmiotem transmisji nie są częstotliwości, a binarne wartości 0 i 1"

Nawet się nie chce czytać po czymś takim.

a przepraszam, co w takim razie przesylane jest przez te kable wg ciebie?

a przepraszam, co w takim razie przesylane jest przez te kable wg ciebie?

Obejrzyj sobie na oscyloskopie, to bedziesz wiedział. Mnie i tak nie uwierzysz...

Edytowane przez jar1

Znacie jakies mity ktore pokutuja tu na forum?

Lampy w audio to relikt przeszlosci ktory sluzy do nienaturalnego podbarwiania brzmienia

System gra jak jego najslabsze ogniwo

Kable maja nie zepsuc brzmienia

Itd :)

Znamy. Wystarczy trochę poczytać forum Hegel.

Hegel jest;

-analityczny,

-rozdzielczy,

-konturowy,

-suchy,

-gładki,

-przejrzysty,

-ocieplony.

To jaki w końcu jest?

Z kablem sieciowym Nordost lepiej zagrał niż Furutech. A jeszcze lepiej z VooDoo.

A ja miałem zwykły za 200PLN i różnicy nie było:):):)

Często ludzie poszukują czegoś co tak na prawde nie istnieje.

Ogarnia mnie śmiech jak czytam każdą kolejną recenzję Hegla :):):)

Obejrzyj sobie na oscyloskopie, to bedziesz wiedział. Mnie i tak nie uwierzysz...

no pytam sie konkretnie, co dokladnie przesylaja wg ciebie kable hdmi?

Można poczytać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można poczytać

Ukryta Zawartość

ale po co to czytac, jar ani mi, ani tobie nie uwierzy. ba, nic go nie przekona. bo przeczytal gdzies o oscyloskopie i dalej brnie w swojej hmmm niewiedzy.

Ukryta Zawartość

ale po co to czytac, jar ani mi, ani tobie nie uwierzy. ba, nic go nie przekona. bo przeczytal gdzies o oscyloskopie i dalej brnie w swojej hmmm niewiedzy.

Myślę że wystarczy jak dobrnie do miejsca dzie jest pokazany sygnał 0 i 1

• Pokaż nowe odpowiedzi