Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie też zaskakuje jak bardzo wzmacniacze różnią się balansem tonalnym. A przecież charakterystyka wynikająca z pomiarów jest taka sama. To niech mi ktoś wytłumaczy jak to możliwe? Mam na myśli wzmacniacze tranzystorowe.

Różnice wynikają raczej z charakteru obciążenia i eksploatacji wzmacniacza w warunkach granicznych.

Uważaj na jakie źródła się powołujesz. Za te wytłoczki w temacie akustyka zjedli by Cię ;)

Tylko profesjonalna adaptacja !!! ;)

"Absorbery

Umieszcza się je:

- za głośnikami

- w narożnikach pokoju (bass

- traps)

- na jednej z równoległych płaszczyzn odbijających

- w punktach pierwszych odbić

Przykłady:

- dywany/wykładziny

- zasłony

- specjalistyczne panele gąbkowe (stożkowe)

- wytłoczki po jajkach (z pianką montażową)

- duże miękkie meble (np. fotel w rogu)"

Cały temat podany w pdf. ma przyblizyc temat akustyki jako taki.

I rzecz jasna jestem za bezwzględnie profesjonalnym podejściem do tematu akustyki (z innych powodów, zawodowych).

Ale podany artykuł ma inny cel. Uświadomienie pewnych zasad i prawideł w akustyce.

Jeśli ktoś ma przyjemnośc przestudiowania powazniejszych materiałów szczgólnie w temacie akustyki wielkich powierzchni i sal - mogę podesłać.

Tuatj mamy zagadnienia de facto z jednej strony rozbudowane o konieczne wyjaśnienia czym jest akustyka i jakimi "prawidłami" "żyje" z drugiej - typowo pod amatorskie zastosowania wyjasnienia.

Czasem trzeba łączyć dwa światy.

:)

Pozdr.

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Różnice wynikają raczej z charakteru obciążenia i eksploatacji wzmacniacza w warunkach granicznych.

No nie wiem, to mało prawdopodobne. Miałem u siebie dość długo Passa X250 i próbowałem go słuchać zamiast mojego CA 840W. Dźwięk z tego Passa był drażniący ponieważ miał balans tonalny bardziej w kierunku wysokich tonów. Tak było nawet przy słuchaniu w tle z niskimi poziomami głośności. Nie może być mowy o warunkach granicznych, bo to mocne wzmacniacze. W innym systemie ten Pass był idealny. Oba wzmacniacze w pomiarach mają oczywiście charakterystykę płaską jak stół.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Z tego co jest powszechnie uznane za pewnik, to róznice w brzmieniu wzmacniaczy mogą występować jedynie w przypadku wzmacniaczy lampowych ze względu na ich spore zniekształcenia. Po wyrównaiu poziomów wzmacniacze tranzystorowe powinny grac tak samo, a jak nie, to znaczy, że są technicznie niesprawne albo test był przeprowadzony nieprawidłowo.

Z tego co jest powszechnie uznane za pewnik, to róznice w brzmieniu wzmacniaczy mogą występować jedynie w przypadku wzmacniaczy lampowych ze względu na ich spore zniekształcenia. Po wyrównaiu poziomów wzmacniacze tranzystorowe powinny grac tak samo, a jak nie, to znaczy, że są technicznie niesprawne albo test był przeprowadzony nieprawidłowo.

Iwentualnie ftyk był zaśniedział we wsłuchawkach :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość

(Konto usunięte)

Jeden z kolegów opisywał mi Twoje poczucie humoru :)

ale wstawiaj choc jakis ":)" bo wprowadzasz w błąd:):):)

Czy ten "pewnik" to jest tylko cytat w Twoim wykonaniu (pytanie więc zachodzi po co jątrzysz ?) czy też raczej utożsamiasz się z tym poglądem ? I kolejne pytanie odnośnie drugiego zdania w Twoim poście, zgadzasz się z tym co napisałeś czy też raczej jest to kolejna prowokacja ?

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Truwerzy tak jak i lampy elektronowe to relikty przeszłości.

"Naukowcy potrzebowali prawie 100 lat na zrozumienie, co dzieje się w kurzych mózgach. Pierwszymi wskazówkami zaowocowały badania, które w latach 20. XX wieku prowadził norweski biolog Thorleif Schjelderup-Ebbe. Ustalił on, że u ptaków tych występuje system dominacji, nazwany przez niego „porządkiem dziobania”. Badacz zauważył, że kury wzmacniają swoją dominującą pozycję, ostro dziobiąc osobniki podporządkowane, za każdym razem, gdy pojawiały się u nich pomysły niezgodne z ich niższym statusem."

Sly ---> zanim dodam cię do ignorowanych - a od tygodnia czaka już tam na ciebie w tym ekskluzywnym "saloniku" niejaki MrArkowski, będzie wam rażniej------> oczekuję jeszcze raz na odpowiedź...

O!

Wypuścili z izolatki NaszegoHajRycerza...i zagląda tu, do tej wstrętnej trollowni...

Sly - dlaczego nie pytasz nowych (2-3) kolegów, którzy tu (od kilku stron) z nienacka się pojawili, a rejestrację mają z tego roku i niewiele wpisów na koncie - CZYIMI SĄ KLONAMI?

Twój od niedawna nowy przyjaciel, którego nie czytam co prawda ale mogę stawiać sztaby złota przeciwko żołędziom, również nie ocenia ich mizernej dotychczasowej aktywności.

Ależ ja też czasami słyszę różnice, ale zdaję sobie sprawę, że to są jedynie iluzje, jakie wytwarza mój mózg.

I kurzy mózg, kurzy też.

14465616834990.jpg

Czasem trzeba łączyć dwa światy.

Jeżeli bierzemy pod uwagę zdanie małżonki to trzeba łączyć nawet trzy światy ;) ... lub ogień z wodą.

Proponuję rozważyć kolejny mit !

Jaki wpływ na dźwięk ma współczynnik WAF?

Czy powinniśmy brać go pod uwagę kompletując nasze systemy audio? Aranżując akustycznie nasze pokoje odsłuchowe?

U mnie miał decydujący wpływ. Osiągnięcie odpowiednio wysokiej wartości zdeterminowało końcowy efekt.

Właśnie pracuję nad uzyskaniem odpowiedniej wartości WAF w dziedzinie "akustyka".

Proces jest żmudny i czasochłonny, wymaga długotrwałych przemyśleń i rozważenia najbardziej efektywnych opcji.

... o zastosowaniu prawidłowych procedur technicznych w celu osiągnięcia optymalnych rezultatów nie wspomnę ;)

Jeżeli bierzemy pod uwagę zdanie małżonki to trzeba łączyć nawet trzy światy ;) ... lub ogień z wodą.

Proponuję rozważyć kolejny mit !

Jaki wpływ na dźwięk ma współczynnik WAF?

Czy powinniśmy brać go pod uwagę kompletując nasze systemy audio? Aranżując akustycznie nasze pokoje odsłuchowe?

U mnie miał decydujący wpływ. Osiągnięcie odpowiednio wysokiej wartości zdeterminowało końcowy efekt.

Właśnie pracuję nad uzyskaniem odpowiedniej wartości WAF w dziedzinie "akustyka".

Proces jest żmudny i czasochłonny, wymaga długotrwałych przemyśleń i rozważenia najbardziej efektywnych opcji.

... o zastosowaniu prawidłowych procedur technicznych w celu osiągnięcia optymalnych rezultatów nie wspomnę ;)

Ale jest też i na to złota rada:

z20028069IH,Memy.jpg

Sporo osób na Forum już stosuję taką zasadę.

Ależ ja też czasami słyszę różnice, ale zdaję sobie sprawę, że to są jedynie iluzje, jakie wytwarza mój mózg.

Może jednak odpowiesz jednoznacznie na postawione przeze mnie pytania (jasno i konkretnie) ?

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Truwerzy tak jak i lampy elektronowe to relikty przeszłości.

W temacie akustyki, pokutuje mit że najlepszą metodą na adaptacje pomieszczenia jest ładowanie wszędzie dyfuzorów.

Z tego co mi mówili mądrzejsi w temacie rozpraszanie ma sens tylko w większych pomieszczeniach.

Ano, aby nagłośnić małe pomieszczenie potrzeba mniejszego natężenia dźwięku niż duże, co za tym idzie energia wszelkich odbić jest mniejsza, nie potrzeba więc "pro" ustrojów.

W warunkach domowych rozsądne umeblowanie wystarczy - to nie ta SKALA - co sale koncertowe, gdzie potrzebne są pro pomiary i pro ustroje.

Ale jak się takie "Pro" ma w domu to pezeca można po-kozaczyć na forum, zyskać "uznanie" i poklask podatnych na takie "drogie" zachowania tych co dopiero aspirują, ale (między wierszami) oczywiście ich też stać, a co! Niech wszyscy postronni to wiedzą

Ano, aby nagłośnić małe pomieszczenie potrzeba mniejszego natężenia dźwięku niż duże, co za tym idzie energia wszelkich odbić jest mniejsza, nie potrzeba więc "pro" ustrojów.

W warunkach domowych rozsądne umeblowanie wystarczy - to nie ta SKALA - co sale koncertowe, gdzie potrzebne są pro pomiary i pro ustroje.

Ale jak się takie "Pro" ma w domu to pezeca można po-kozaczyć na forum, zyskać "uznanie" i poklask podatnych na takie "drogie" zachowania tych co dopiero aspirują, ale (między wierszami) oczywiście ich też stać, a co! Niech wszyscy postronni to wiedzą

Jakie to płytkie - masz, posiadasz - oczywiście szpanujesz.

Człowieku wiem, że nie czytasz moich wpisów, ale może rodzina Ci przekaże - ubieraj się tylko w worki foliowe, po co szpanować "lepszym" ciuchem na mieście. Nie ma sensu się myć, szoruj się piaskiem - posiadanie to grzech szpanu i niech wszyscy o tym wiedzą.

Prawidłowe procedury są potrzebne tylko przy testach np. porównawczych. Testach na poważnie. Przy "testach" niepoważnych (rozrywkowych) nie są potrzebne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

"Naukowcy potrzebowali prawie 100 lat na zrozumienie, co dzieje się w kurzych mózgach. Pierwszymi wskazówkami zaowocowały badania, które w latach 20. XX wieku prowadził norweski biolog Thorleif Schjelderup-Ebbe. Ustalił on, że u ptaków tych występuje system dominacji, nazwany przez niego „porządkiem dziobania”. Badacz zauważył, że kury wzmacniają swoją dominującą pozycję, ostro dziobiąc osobniki podporządkowane, za każdym razem, gdy pojawiały się u nich pomysły niezgodne z ich niższym statusem."

Typowe do zachowń stadnych.

Nie spodziewałem się, ze rzucona przeze mnie wcześniej sugestia, by zmienic hobby na hodowlę kur spotka się z tak pozytywnym odzewem :)

To nie kwestia "pro" czy "domowo". Inwestycja w akustykę zrobioną z głową zawszę się odwdzięcza.

Nie wiem czy akurat w małym pomieszczeniu nie będą to efekty bardziej słyszalne ;)

Edytowane przez Przemysław_51508

To nie kwestia "pro" czy "domowo". Inwestycja w akustykę zrobioną z głową zawszę się odwdzięcza.

:) masz piwo…a najlepiej "siedmiopak", bo dorzucam do jednego jeszcze sześć ;)

.

Z tego co jest powszechnie uznane za pewnik, to róznice w brzmieniu wzmacniaczy mogą występować jedynie w przypadku wzmacniaczy lampowych ze względu na ich spore zniekształcenia.

Nieuważnie czytasz forum. Wzmacniacze lampowe mają inne wady mogące wpłynąć na brzmienie. To transformator wyjściowy powodujący dużą impedancję wyjściową i efekt mikrofonowania lamp. Zniekształcenia w większości przypadków są poniżej progów percepcji człowieka.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Zniekształcenia w większości przypadków są poniżej progów percepcji człowieka.

Jesteś pewny?

0f90b0e19a75ac81ebbb88b0fb0f6a59.jpg

Po wyrównaiu poziomów wzmacniacze tranzystorowe powinny grac tak samo, a jak nie, to znaczy, że są technicznie niesprawne albo test był przeprowadzony nieprawidłowo.

Był też test porównawczy u Lutka w którym brał udział wzmacniacz lampowy.

Jesteś pewny?

Jeżeli są poniżej 1% to tak, jestem pewny. Takie zniekształcenia ma większość źródeł analogowych.

Był też test porównawczy u Lutka w którym brał udział wzmacniacz lampowy.

I co powiedział? ;)

I co powiedział? ;)

Poczytaj. Jest gdzieś w archiwum.

Jeżeli są poniżej 1% to tak, jestem pewny. Takie zniekształcenia ma większość źródeł analogowych.

Popatrz dokładnie raz jeszcze, wg. mnie zniekształcenia powyżej 1% - zdecydowanie.

Poczytaj. Jest gdzieś w archiwum.

Żartuję - nie odbieraj wszystkiego dosłownie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi