Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

O...i to jest to :-)

Tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie zapominajmy również, że w obudowach BR, sama obudowa to "dodatkowy głośnik" niskotonowy

Dokładnie. Dlatego w małych, dobrze skonstruowanych monitorach dwudrożnych, takich jak np. moje ;-), "pierdziawki" średnio-niskotonowe są w stanie poprawnie odtworzyć zarówno tony średnie, jak i niskie. Zwłaszcza kiedy zestaw dwudrożny jest zaprojektowany w taki sposób, aby swoją wydajnością dorównywał systemowi trójdrożnemu.

Znalazłem dwa wysokiej klasy aktywne subwoofery.

Czy Koledzy - zwolennicy subów mogliby wypowiedzieć co do tych urządzeń w kontekście współpracy

z "pierdziawkami" 7 calowymi w aktywnych monitorach studyjnych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez soundchaser
Gość

(Konto usunięte)

Bez większej ilości danych marne szanse. Zaryzykuję, że jeżeli poziom odsłuchu jest niezbyt wysoki, to slyszenie 40Hz z poziomem niższym o 30dB oznacza jakieś znieksztalcenia.

Bardzo przyjemne te zniekształcenia ;-)

Edytowane przez Gość

Ktoś tu pisał o Variovencie i niestety, minął się z prawdą.

Variovent, czy ogólnie obudowa stratny działa inaczej- w żadnym zakresie mocy nie ma nic wspólnego z bassreflexem. To działa jak kontrolowane zwarcie akustyczne w pewnym zakresie częstotliwości. Kazdy, kto symulował obudowę zamkniętą o różnej pojemności dla tego samego glosnika wie, że w zbyt mocno zmniejszonej, występuje silne podbicie basu. Mając otwór z materiałem częściowo przepuszczalnym, lagodzimy ten szczyt częściowo upuszczajac ciśnienie z obudowy, a zmieniajac, czy dobierając tłumienie otworu, zmieniamy charakterystykę jego dzialania: stopień i zakres częstotliwości zwarcia akustycznego w obudowie stratnej.

Ten rodzaj obudowy pozwala też na silne zmniejszenie wymiarów obudowy zamkniętej.

Edytowane przez porlick

Czy Koledzy - zwolennicy subów mogliby wypowiedzieć co do tych urządzeń w kontekście współpracy

Spróbuj zapytać Kolegi 'Chicago', on zdaje się używa systemu dwóch monitorów Dynaudio z dwoma subami też tej firmy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Te wszystkie kolumny które obecnie są produkowane dla "Kowalskiego" to po prostu jeden wielki kompromis i może na tym poprzestańmy.

Smutna prawda i żadna nowość.

Gdybym chciał porozmawiać o kolumnach dla Kowalskiego to już dawno zmieniłbym forum.

Nie po to składam ze 100kg suba, nie po zrobiłem adaptację akustyczną, nie po to szukałem monobloków do moich Infinity i przeszedłem dość wyboistą drogę, żeby zawracać sobie dupę kompromisami, oszczędnościami, modą i opiniami kolesi co w życiu co najwyżej polizali tylko trochę dobrego dźwięku i zatrzymali się na monitorkach 2-way.

My tu gagu gadu o OZ i BR a tuby, horny, odgrody, elektrostaty to co?

Variovent, czy ogólnie obudowa stratny działa inaczej- w żadnym zakresie mocy nie ma nic wspólnego z bassreflexem.

Zgoda. Uprościłem 'nieco' sprawę. :)

Variovent, czy ogólnie obudowa stratny działa inaczej- w żadnym zakresie mocy nie ma nic wspólnego z bassreflexem.

Nie bardzo można się z tym zgodzić.

Element stratny wprowadza rezystancje akustyczną dopiero przy określonej częstotliwości rezonansowej, zazwyczaj około lub powyżej częstotliwości F3. Wówczas obudowa zachowuje się jak OZ. Przy częstotliwości strojenia Fr owa rezystancja jest całkowicie przezroczysta dla sprężanego wewnątrz powietrza i obudowa zachowuje się jak klasyczna BR.

Włodek.

My tu gagu gadu o OZ i BR a tuby, horny, odgrody, elektrostaty to co?

Wszystko to tylko wynalazki mające za zadanie tylko przekonać klienta o wyjątkowości danego rozwiązania. Byłem kiedyś na pokazie takich wielkich wielodrożnych tub z aktywnym klasycznym basem. Bardzo dobre pomieszczenie, super sprzęt zasilający analogowy i cyfrowy, częściowo lampowy, kondycjonery, stoły antywibracyjne przewody grube jak wąż ogrodowy i niestety brzmienie bez uroku i bez wypełnienia prawidłowego przestrzeni między kolumnami. W pewnym momencie poprosiłem prezenterów o włączenie mojej płyty bo zacząłem podejrzewać że mają jakieś kłopoty z fazą i dźwięk słychać z dwóch kolumn. Na szczęście okazało się że to była wina prezentowanych nagrań i na tej płycie którą zaproponowałem te negatywne odczucia nie wystąpiły, ale dalej nie było tego końcowego zachwytu a kolega który ze mną był wręcz powiedział prezenterom że to wszystko gra bardzo słabo. W tym samym miejscu byłem też zaproszony na prezentację odgród Jamo (ten niższy model na dwóch 12 calowych basach) i też nie było zachwytu z tym że sprzęt zasilający był już nie z tak wysokiej półki jak poprzednio. Oczywiście w obu przypadkach sprzęt grał całkiem nieźle, ale bez końcowego "wow" ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Przy częstotliwości strojenia Fr owa rezystancja jest całkowicie przezroczysta dla sprężanego wewnątrz powietrza i obudowa zachowuje się jak klasyczna BR.

Nie zgodzę się z Tobą. Poniżej granicy określonej przez możliwości przepuszczenia powietrza przez otwór stratny, obudowa stratna jest otwarta, nie rezonansowa, więc z bassrefleksem nie należy jej utożsamiać- to nierezonansowy przepływ powietrza, bo nie ma, jak w bassreflexie, masy drgającej w kanale, tylko kontrolowany upust ciśnienia ze skrzyni kolumny.

Bardzo przyjemne te zniekształcenia ;-)

Oczywiście, po to się robi wzmacniacze lampowe, żeby przyjemnie brzmiały. Niemniej jednak to zniekształcenia.

Sprawdziłem - przy poziomie odsłuchu rzędu 75dBA na dużych trójdrożnych monitorach sygnału 40Hz na poziomie -30dB nie słychać. To znaczy słyszę, bo wiem, że mam się niskiego E spodziewać i sam ten generator włączam, ale tak w ogóle to nie słychać (sprawdzić, czy nie soundchaser) ;)

No i tak ogólnie to w tym przypadku (lampa, małe zestawy) nie słyszysz 40Hz tylko 80...

nagrywamy.com

Nie zgodzę się z Tobą. Poniżej granicy określonej przez możliwości przepuszczenia powietrza przez otwór stratny, obudowa stratna jest otwarta, nie rezonansowa, więc z bassrefleksem nie należy jej utożsamiać- to nierezonansowy przepływ powietrza, bo nie ma, jak w bassreflexie, masy drgającej w kanale, tylko kontrolowany upust ciśnienia ze skrzyni kolumny.

Obudowa otwartą - a raczej skrzynkową - byłaby, gdyby elementem stratnym była cała powierzchnia tylnej ścianki. Takie również konstruowano. W prezentowanym Quadral'u element rezystancji akustycznej jest jedynie przysłonięciem otworu o określonej powierzchni akustycznej. Zatem w momencie działania fali akustycznej z wewnątrz obudowy dla której jest on przezroczysty, obudowa ta działa jak zwykła obudowa z otworem o parametrach jak ten otwór bez rezystora akustycznego.

Włodek.

Gość

(Konto usunięte)

Oczywiście, po to się robi wzmacniacze lampowe, żeby przyjemnie brzmiały. Niemniej jednak to zniekształcenia.

Sprawdziłem - przy poziomie odsłuchu rzędu 75dBA na dużych trójdrożnych monitorach sygnału 40Hz na poziomie -30dB nie słychać. To znaczy słyszę, bo wiem, że mam się niskiego E spodziewać i sam ten generator włączam, ale tak w ogóle to nie słychać (sprawdzić, czy nie soundchaser) ;)

No i tak ogólnie to w tym przypadku (lampa, małe zestawy) nie słyszysz 40Hz tylko 80...

Puszczam 40 a słyszę 80?

Obudowy BR muszą być dużo większe choć zdarzają się głośniku nieźle się czujące w małym BR. Jak chcesz zobaczyć jak jest skonstruowana skrzynia (BR) klasycznego monitora studyjnego taniej firmy to polecam ten artykuł:

Ukryta Zawartość

Zawsze można jeszcze rozważyć pasywny radiator, rozmiary tego układu mogą być już dużo mniejsze i brak efektu furgotania.

Ukryta Zawartość

Jestescie blisko wiec zapytam przy okazji: jak na prace midwoofera i dzwiek wplynie zatkanie otworu BR skarpeta? A jak nadzialanie glosnika basowego? Czy lepiej zrobic to za pomoca gabki?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

:)

Mógłbyś byc bardziej elokwentny w swych wypowiedziach?

Tak. Obudowa otwarta to Open baffle, czyli odgroda będaca deską z zamontowanym głośnikiem.

Obudowa prostopadłościenna bez ścianki tylnej, to obudowa skrzynkowa. Czyli odgroda z załamanymi ściankami w celu zredukowania rozmiarów frontu. Oblicza się tak samo jak prosta deskę.

Co zatem znaczy ten uśmieszek?

Włodek.

Jestescie blisko wiec zapytam przy okazji: jak na prace midwoofera i dzwiek wplynie zatkanie otworu BR skarpeta? A jak nadzialanie glosnika basowego? Czy lepiej zrobic to za pomoca gabki?

Tych otworów się nie zatyka.

Jak masz głośniki przeznaczone do "dziurawej" kolumny i zestrojone w bassreflexe to musi tak zostać.

Dla głośnika o Qts bliskim 0,4 zatkanie b-r nie przyniesie żadnych negatywnych skutków, bo to pogranicze zarówno dla b-r, jak i cl, tylko z innej strony.

Jak masz głośniki przeznaczone do "dziurawej" kolumny i zestrojone w bassreflexe to musi tak zostać.

Hmm, to co sądzić o patentach z pianką niektórych producentów kolumn? Widziałem gdzieś takie zatyczki dołączane do zestawów.

Puszczam 40 a słyszę 80?

Jeżeli słyszysz 40Hz dzięki zniekształceniom nieliniowym to znaczy że słyszysz harmoniczne. Harmoniczne mają częstotliwości będące wielokrotnością tonu podstawowego.

Obudowa br i tak do częstotliwości rezonasowej jest obudową zamkniętą.

nagrywamy.com

Hmm, to co sądzić o patentach z pianką niektórych producentów kolumn? Widziałem gdzieś takie zatyczki dołączane do zestawów.

Kulawe rozwiązanie dla posiadaczy kolumn w pomieszczeniach z kiepską akustyką. Patententem bym tego na pewno nie nazwał. Taka trochę rozpaczliwa próba wyeliminowania zbyt dużej ilości kijowego basu.

W odwrotnym działaniu to jakby producent kolumn w obudowie zamkniętej dawał w gratisie wyrzynarkę do drewna.

Edytowane przez konradskala
Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli słyszysz 40Hz dzięki zniekształceniom nieliniowym to znaczy że słyszysz harmoniczne.

:-)

Słuchawki też są be w takim razie...

W takim razie te wszystkie teorie w 4d można sobie wsadzić...a dźwięk bez alikwotów nie ma nic wspólnego z tym co słyszę na żywo podczas koncertów...

Takie granie bez życia i energii...

Wypadan z tego klubu...

Cholera już wie co człowiek ma słyszeć...

Edytowane przez Gość

To sceptycy też szukają "bezkompromisowych" rozwiązań, by poprawić sobie brzmienie? ;-)

Cholera już wie co człowiek ma słyszeć...

Linie melodyczna gitary basowej nie wymieszana z podwojna stopa podczas blastow :-)

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

To sceptycy też szukają "bezkompromisowych" rozwiązań, by poprawić sobie brzmienie? ;-)

Sound, sceptycy to są w zakresie bezpieczników sieciowych i przewodów zasilających. Jak widzisz, odbywa się tutaj dyskusja, której ty za grosz nie pojmujesz, więc się nie wtrącaj, proszę, bo ja chce poczytać ciekawych wniosków i spostrzeżeń, więc nie troluj.

Kulawe rozwiązanie dla posiadaczy kolumn w pomieszczeniach z kiepską akustyką. Patententem bym tego na pewno nie nazwał. Taka trochę rozpaczliwa próba wyeliminowania zbyt dużej ilości kijowego basu.

W odwrotnym działaniu to jakby producent kolumn w obudowie zamkniętej dawał w gratisie wyrzynarkę do drewna.

Chyba zakiełkowała we mnie chęć zrobienia obudowy zamkniętej. Oczywiście takiej prawdziej w basie. Chętnie tego posłucham. Zaznaczam, że objętość będzie wielka, bo musi być. Fizyka głośnika dynamicznego. KOndraskala, ja nie lubię rzeźbić w drewnie, ja uwielbialm lutować. No, ale coż. Ciekawe wyzwanie.

Edytowane przez Bunk

APS Aeon odetkane i zatkane, obie wersje z elektroniczną korekcją dołu:

Ukryta Zawartość

Długo takich zatkanych słuchałem, 6dB mniej na 40Hz, całkiem OK.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi