Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Ryzykuje zdecydowanie bardziej ona niż on ;-).

o matko... a jak podłączą srebrnym kablem zasilajacym z rodowanymi wtyczkami ?!?!?!?!?!?!?

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, M-K napisał:

o matko... a jak podłączą srebrnym kablem zasilajacym z rodowanymi wtyczkami ?!?!?!?!?!?!?

zbadaj zjawisko , wytłumacz jak Fikus nagraj zamieść... i poczytaj później komentarze ?

50 minut temu, M-K napisał:

Kolego.Pięć orgazmów w ciemno.W przeciągu minuty...?

W dniu 7.07.2019 o 16:45, malikali napisał:

Oto naukowe fakty grania cyfrowych kabli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  [...]

O jjeny ale bełkot.

Nic o taktowaniu zegarów, nic o tłumienności przewodu, nic o złączach i ich braku podatności na utlenianie.

Szaleju się najadł ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Dla mnie największym mitem i zabawną zarazem rzeczą jest regulowanie barwy dźwięku kablami.
Ja na przykład robię to za pomocą EQ i zmiany pozycji siedzenia względem głośników, efekty są całkowicie powtarzalne i mierzalne.
Podam przykład:

Słucham współczesnej muzyki elektronicznej ze wiadomo jak zrobionym masteringiem - kompresja, przejaskrawiona w cholerę średnica aż uszy krwawią na neutralnym sprzęcie.
Włączam więc sobie w EQ coś w stylu loudnessu, ściszam środek o 1-2 db, już średnica tak nie krzyczy. 
Przesuwam się więc kilka lub kilkanaście centymetrów do tyłu i zaraz średnica robi się trochę mniej krzykliwa i podbijają się miło niskie basy w okolicach pierwszego moda osiowego.
Do tego siadam w sposób, żeby mieć głowę trochę niżej i bliżej oparcia fotela, przez co odbicia od tyłu z dyfuzorów robią się mniej słyszalne - tutaj dopiero średnica robi się do zniesienia, uff można posłuchać nawet miło.

A w przypadku gdy słucham na przykład muzyki klasycznej, wyłączam swój mały loudness, przesuwam się z powrotem o te parenaście centymetrów do przodu. Nie potrzebuje słyszeć dudniena w klasyce. Siadam tak, że głowę mam wyżej, wtedy lepiej słychać, scena bardziej "widoczna" i dźwięk jest żywszy, nie przetłumiony.

Wszystko to jest doskonale mierzalne na sprzęcie pomiarowym i podobnie odczuwane przez każdego. Prąd ma w przewodnikach bardzo korzystne warunki. Natomiast to co się dzieje przy zamienianiu tego prądu na falę dźwiękową, a co dopiero to co dzieje się z tą falą dźwiękową w przeciętnym pokoju, tutaj jest to wręcz nieprawdopodobne jak wiele różnych zjawisk między sobą następuje . I tutaj właśnie jest dla mnie większość zabawy z audio.

gratuluje Ci uposledzonego sluchu,bo na tym forum wiekszosc ma duzo lepszy sluch od Ciebie.

mysle ze Twoje zdolnosci moglbys wykorzystac np w car audio.

mysle ze Twoje zdolnosci moglbys wykorzystac np w car audio. 

Czy probowales juz kiedys samemu zainstalowac dobry system w car audio?

Konfiguracja, zabudowa i setup dobrego sprzetu domowego w porownaniu z dobrym sprzetem car audio to dziecinna zabawa ;-)

To naprawde „wyzsza szkola jazdy“ dla EXPERTOW !!!

30lat temu w to sie bawilem,przeszlo mi,,,,,,dawno temu,

a fanow estrady,i car audio,,,prosimy o udzielanie sie w odpowiednich dzialach tego forum.

dodam,ze dzwiek w aucie ,to jedna wielka kicha!!! w porownaniu do taniutkiego zestawu w domu.

sluchawki ,,,,podobnie.

30lat temu w to sie bawilem,przeszlo mi,,,,,,dawno temu, a fanow estrady,i car audio,,,prosimy o udzielanie sie w odpowiednich dzialach tego forum.

dodam,ze dzwiek w aucie ,to jedna wielka kicha!!! w porownaniu do taniutkiego zestawu w domu.

Co to bylo „dobry system car audio“ 30 lat temu?

radyjko z kasetowcem i glosniki pod tylna szyba?

wielka kicha to tandetny system car audio ;-)

posluchaj dobrego systemu

powtorze sie: to cos dla EXPERTOW

dziecko,,,,duzo jeszcze sie musisz nauczyc,co ja pisze!!!bardzo duzo.

radyjko z kasetowcem to Twoj poziom.

ten dzial audio mity bardzo dobrze sie wpisuje w Twoja osobe.

Audiomit

1 godzinę temu, tomek7776 napisał:

Audiomit

Najpierw dzieki za komplement. Czytajac „dziecko“ od razu poczulem sie mlodszy, musisz mi to koniecznie czesciej powtarzac ?

Ale pisac to kazdy potrafi, na tym polu to kazdy jest wielki chojrak. Tylko z namacalnymi efektami raczej ciezko...

BTW.

Takich radyjek z kasetowcami jak moje, to jeszcze w zyciu nie widziales (juz nie wspominam ze nie slyszales)

PS.

35 lat temu rzeczywiscie mialem w maluchu dobre radyjko z kasetowcem (Blaupunkta) i do tego Equalizer/Booster Gelhard z 2x20W. Bardzo bylem z nich dumny ?

ale czsay sie zmienily, auta sie zmienily, technika car audio sie zmienila,...

Edytowane przez xajas
12 minut temu, zn21 napisał:

kondycjoner masy, co o tym sądzicie? to wpływa na dźwięk czy to zwykłe naciąganie klientów?

ciekawe pytanie

a nie moża wypożyczyć i "osłuchac"  ?

trzeba wczesniej wiedzieć , czy zmiania ?

Edytowane przez billy idol

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

drugi wpis, pierwsze zdanie

czego chcieć wiecej ?   ?

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

7 hours ago, tomek7776 said:

Audiomit

Na jakich kablach słuchasz?

Podejmie się ktoś z niedowiarków testu ?

Chodzi o rzetelność a nie przypuszczenia

Potrzeba magnes neodymowy i kabel, podepnijcie do obudowy a potem napiszcie wrażenia 

4 minuty temu, McGyver napisał:

Mam kablem podłączyć magnes neodymowy do obudowy???

tak

I jaki efekt ?

Edytowane przez .:Gerard:.
5 minut temu, .:Gerard:. napisał:

jaki efekt

Efekt zamawiania magnesu neodymowego z dostawą do paczkomatu jest ciekawy, do obudowy nie wiem nie próbowałem, bo nie da się wyjąć z paczkomatu ? ?

nagrywamy.com

Ja testowałem, w sekundę dźwięk się wyostrza. daje wrażenie poprawy rozdzielczości, odchudza bas 

Niestety na dłużą metę sie nie nadaje, dźwięk robi się analityczny, nieprzyjemny

Test pokazuje ze warto w uziemienie zainwestować, zrobiłem ponad 50kg skrzynie z mieszanką naturalnych minerałów, efekt pozostawię dla siebie bo wy i tak nie wierzycie ? 

26 minut temu, .:Gerard:. napisał:

I jaki efekt ?

Podłączyłem do prawej kolumny. Efekt taki, że w końcu se nogę skręciłem, bo co i rusz się potykałem o ten cholerny kabel ?

1 minutę temu, McGyver napisał:

Podłączyłem do prawej kolumny. Efekt taki, że w końcu se nogę skręciłem, bo co i rusz się potykałem o ten cholerny kabel ?

Za mało wypiłem aby zabawiać się żarty

• Pokaż nowe odpowiedzi