Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, ASURA napisał:

Pierdu, pierdu, nie syczy bo na kablach pozakładane filtry chlastające pasmo  od zakłóceń własnych już poniżej 20KHz

Potrafisz rozbawić 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Skoro jesteśmy przy audio mitach, Furutech z woreczkiem ze żwirem już był teraz coś bardziej hardkorowego - listwa Siltech Octopus Signature.
Nie wiem ile kosztowała nowa ale pewnie w okolicach 4-5 tyś złotych, następca kosztuje bagatela 13-14 tysięcy. W środku okazują się być 2 zestawy po 3 gniazdka i jeden x2, modułowe do montażu w szynie, powiedzmy jakości typowego marketu budowlanego i w dodatku posklejane ze sobą czymś w rodzaju kleju montażowego.

Jedyne co może być 'hi-endowe' oprócz ceny to 3 parucentymetrowe druciki ze srebra lub posrebrzane.
Na dnie listwy dokręcono kawał stali żeby dodać jej ze 2-3kg wagi a nad nią wciśnięte 2 drewniane deseczki żeby gniazdka nie zapadły do środka wkładając do nich jakiegoś boa dusiciela.

Tak pada kolejny mit hi-endowej, luksusowej marki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Schermafbeelding 2022-08-16 232333.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S
Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, Lech36 napisał:

Możliwe że mają, to skąd się biorą takie wyniki jak w słynnym "Wielkopolskim teście ABX"? Czemu ci którzy lansują takie parametry jak te opisane wyżej nie mogą w ślepym teście rozróżnić wzmacniacza z pasmem do 300kHz od wzmacniacza z pasmem do 50kHz?

ani tam nie byłem ani tam nie piłem ... jeszcze . ale jak będę jechał to mogę Cię zabrać i zrobię ci test , że szczęki nie znajdziesz 🙂

8 godzin temu, Lech36 napisał:

Większość wzmacniaczy końcowych mocy ma na wejściu włączony RF filtr, który z reguły ogranicza pasmo do 60/80kHz

znów brniesz w klamstwa i własne wyobrażenia jakbyś znał tylko d klasowe złomy

jeśli chcesz dyskutować na poziomie to najpierw poszerz wiedzę

6 godzin temu, szpakowski napisał:

Generalnie to się zgadzam ale z tym faradem to lekko przesadziłeś ... 😉

moje wzmaki pracują zwykle w klasie A  a zasilanie robię zawsze  z zapasem na wszelkie ewentualności

0,5 Farada na dwa kanały to u mnie takie minimum 🙂

10 godzin temu, xajas napisał:

Czytajac takie ogolne labalaba o „wystarczajaco niskim basie“ zawsze odnosze wrazenie, ze autor sam nie ma pojecia o tym, co to jest.

Mają pojęcie, tylko jedni posługują się słownictwem, przytaczając jakąś analogię (tu najczęściej jest to motoryzacja), a techniczni parametrami z tabliczki znamionowej lub z ASR. Jak bym Ci miał wytłumaczyć, że kawa z dwóch łyżeczek jest mocna w mojej ocenie. Na szklankę czy filiżankę? Arabica czy Robusta? Late czy Espresso? Zbierana z plantacji czy wy*rana przez słonia? Jeśli Ci powiem, że moje kolumny napisane w specyfikacji mają -3dB 36Hz to niski bas czy średnio niski. Musiałbyś posłuchać jak gra to u mnie. Poza tym, może Ty inaczej odbierasz niskie częstotliwości. Mi wystarczy że słyszę kontrafagot i tubę a nie herce. 🙂 Suba może nawet i kiedyś kupię. Może czasami włączę go dla kaprysu, albo zostawię na stałe włączony jeśli zgra mi się dobrze z frontami. REL piątka będzie prawdopodobnie w sam raz na mój metraż. 

Godzinę temu, audiofon napisał:

Suba może nawet i kiedyś kupię.

Do kolumn, które schodzą na 35Hz? Hmmm...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

🙂

Nie mówię nie, ale tak łatwo jak u mnie nie będzie. Pasmo moich monitorków od 60Hz to dla suba "gwarancja sukcesu", przy 35Hz to już trzeba wiedzieć co, gdzie i jak.

1. Jak bym Ci miał wytłumaczyć, że kawa z dwóch łyżeczek jest mocna w mojej ocenie. Na szklankę czy filiżankę? Arabica czy Robusta? Late czy Espresso? Zbierana z plantacji czy wy*rana przez słonia?

2. Jeśli Ci powiem, że moje kolumny napisane w specyfikacji mają -3dB 36Hz to niski bas czy średnio niski.

3. Mi wystarczy że słyszę kontrafagot i tubę a nie herce.

4. REL piątka będzie prawdopodobnie w sam raz na mój metraż. 

1. Zacznij od stopnia ekstrakcji (ile ml kawy ekstrachujesz z ilu g zmielonych ziaren), relacji mieszanki robusty do arabiki (w %) i stopnia palenia, to wszystko jest bedzie jasne

2. -3dB przy 36Hz to srednio nizle

3. na radiu kuchennym tez slychac kontrafagot (nie tylko herce), Ale moze inaczej niz na pelnopasmowych zestawach. I o to wlasnie chodzi. Ile „inaczej“ jestesmy w stanie zaakceptowac.

4. W dalszym ciagu nie rozumiem, dlaczego wybor subwoofera jest uzalezniany od metrazu. Czym sie rozni subwoofer do 25qm od subwoofera do 40qm?
Wlasnie w oparciu o takie komentarze powatpiewam w to, czy ci potencjalni posiadacze subwooferow maja pojecie o tym, co robia, jak je uzywac i na ile ich pozniejsza opinie o tym, czy suby nadaja sie do stereo, mozna traktowac powaznie.
Ja mysle ze taki REL moze znakomicie zabrzmiec zarowno 25qm jak i w 40qm. To raczej kwestia „profilu“ sluchacza. Czego i jak sie slucha.
6 godzin temu, audiofon napisał:

moje kolumny napisane w specyfikacji mają -3dB 36Hz to niski bas czy średnio niski.

Nazywaj jak chcesz, ale nie grają pierwszej oktawy nawet w części. Na opis prostego faktu - nie grają,  nie ma wpływu również to czego słuchasz i co lubisz.

Moje mają 22 Hz 0dB, bo tak są strojone. Nie stać mnie mentalnie i lokalowo na 16 Hz, ale nie znajduję powodu do pisania, że 22 Hz to wystarczająco nisko. 

8 godzin temu, Marek.S napisał:

Skoro jesteśmy przy audio mitach, Furutech z woreczkiem ze żwirem już był teraz coś bardziej hardkorowego - listwa Siltech Octopus Signature.
Nie wiem ile kosztowała nowa ale pewnie w okolicach 4-5 tyś złotych, następca kosztuje bagatela 13-14 tysięcy. W środku okazują się być 2 zestawy po 3 gniazdka i jeden x2, modułowe do montażu w szynie, powiedzmy jakości typowego marketu budowlanego i w dodatku posklejane ze sobą czymś w rodzaju kleju montażowego.

Jedyne co może być 'hi-endowe' oprócz ceny to 3 parucentymetrowe druciki ze srebra lub posrebrzane.
Na dnie listwy dokręcono kawał stali żeby dodać jej ze 2-3kg wagi a nad nią wciśnięte 2 drewniane deseczki żeby gniazdka nie zapadły do środka wkładając do nich jakiegoś boa dusiciela.

Tak pada kolejny mit hi-endowej, luksusowej marki

Ukryta Zawartość

Schermafbeelding 2022-08-16 232333.png

W tego typu rzeczach for audio nigdy nic nie musiało być innego, bo co by tam nie było i tak "gra" otoczka jaką marka sobie zrobiła. No ale wydając już tyle na kawałek profilu z szeregowymi gniazdkami pacjent uwierzy, że to oczywiście poprawia brzmienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Ja mysle ze taki REL moze znakomicie zabrzmiec zarowno 25qm jak i w 40qm. To raczej kwestia „profilu“ sluchacza. Czego i jak sie slucha.

Dobrze wiedzieć, bo niedługo przeprowadzam się do 40m2, a te większe jak dziewiątka prawie dwa razy droższe, a myślałem o dwóch 🙂

55 minut temu, malikali napisał:

No ale wydając już tyle na kawałek profilu z szeregowymi gniazdkami pacjent uwierzy, że to oczywiście poprawia brzmienie.

Poprawi, nie poprawi - w oczach własnych i podobnych sobie uczyni go to audiofilem, członkiem grupy elitarnej, która najgorszą nawet bzdurę może skwitować "ja słyszę - a czy Ty testowałeś"?

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

jeśli chcesz dyskutować na poziomie to najpierw poszerz wiedzę

Sam poszerz wiedzę na temat Hypex Ncore i Purifi. Zadaj sobie ten trud i posłuchaj.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

55 minut temu, audiofon napisał:

BTW. Z wydalonych ziaren skosztowałeś kiedyś? 😀

Nie pijam kawy 🙂

A wracając do tematu: skoro masz kolumny schądzące do 36Hz/-3dB, to zestawiajac je z subem planujesz przyciąć je nieco od dołu?

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, xajas napisał:

W dalszym ciagu nie rozumiem, dlaczego wybor subwoofera jest uzalezniany od metrazu. Czym sie rozni subwoofer do 25qm od subwoofera do 40qm?

Ilością powietrza które trzeba ruszyć. 

Słuchałem tych samych kolumn w 10, 17 i 30m. W 10 nawet monitory dudniły, po przeniesieniu do 17m brakowało im niskiego basu. Duże podłogówki które grały świetnie w 30m,  w 17m zaczęły się "dusic"  - nadmiar basu, a wysokie z 2,5 m zamiast 4 też już nie były tak przyjemne. Itp itd. 

W 17m2 najlepiej mi się sprawdzają małe podłogówki - grają naturalnie, bez poczucia stłamszenia, a  nadmiar basu koryguje DSP. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 godzin temu, szpakowski napisał:

Może ... każdy wzmacniacz można spierniczyć tzn zaprojektować tak, że bas będzie "kartonowy" czyli mało rozdzielczy, suchy, bezbarwny a przede wszystkim bez wypełnienia

Poproś kiedyś kogoś kto ma możliwość włączenia tylko głośnika basowego, ale z filtrem (0,5 zwrotnicy) i posłuchaj co słychać, oczywiście piszę o zestawie trzy drożnym z podziałem dolnym np. pomiędzy 200 a 300Hz. Możesz być zaskoczony tym co usłyszysz zwłaszcza przy filtrach powyżej 2 rzędu (3 i 4).  

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

ani tam nie byłem ani tam nie piłem ... jeszcze . ale jak będę jechał to mogę Cię zabrać i zrobię ci test , że szczęki nie znajdziesz

Takich testów (audio) odbyłem już mnóstwo i "szczęka" jest na swoim miejscu. Ale jak jesteś taki dobry to dlaczego nie zawojujesz świata swoimi konstrukcjami? Z tego co piszesz powinieneś nie mieć problemu z zdobyciem uznania na świecie. Firma Infinity też zaczynała w garażu.

14 godzin temu, szpakowski napisał:

Może ... każdy wzmacniacz można spierniczyć tzn zaprojektować tak, że bas będzie "kartonowy" czyli mało rozdzielczy, suchy, bezbarwny a przede wszystkim bez wypełnienia Słyszałem nawet wzmacniacz lampowy grający z winyla który generował bas szybki, dynamiczny ale również "kartonowy" ... nie jest to więc domena klasy D ale jest to oznaka braku umiejętności konstruktora danego urządzenia. Różnica polega na tym, że w A czy AB klasie można zaprojektować wzmacniacz z głębokim, dynamicznym, rozdzielczym, wielobarwnym basem a przy tym mającym świetne wypełnienie. 

Nie mam problemu z "kartonowym" basem w moich dłubankach. To oczywiście tyko moja subiektywna ocena.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie pijam kawy 🙂

A wracając do tematu: skoro masz kolumny schądzące do 36Hz/-3dB, to zestawiajac je z subem planujesz przyciąć je nieco od dołu?

Szymonie. Trzęsienie ziemi to była przenośnia. Parametry to tylko tabliczka. Sub do wzmocnienia poziomu natężenia niższych częstotliwośći i tylko wtedy kiedy będę chciał posłuchać np. Waldemara Krawca. 

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

Wystarczy zajrzeć na ASR 🙂. Tam testują nie tylko klasę D, inne klasy też testują, nawet takie z hi-endu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Ilością powietrza które trzeba ruszyć. 

Słuchałem tych samych kolumn w 10, 17 i 30m. W 10 nawet monitory dudniły, po przeniesieniu do 17m brakowało im niskiego basu. Duże podłogówki które grały świetnie w 30m,  w 17m zaczęły się "dusic"  - nadmiar basu, a wysokie z 2,5 m zamiast 4 też już nie były tak przyjemne. Itp itd. 

W 17m2 najlepiej mi się sprawdzają małe podłogówki - grają naturalnie, bez poczucia stłamszenia, a  nadmiar basu koryguje DSP. 

Dalej tego nie rozumiem.

Troche w uproszczeniu

Jesli siedze 3m od subwoofera i chce osiagnac okreslony pozim SPL, to wielkosc subwoofera jest niezalezna od tego, czy za mna sa jeszcze 2m czy 10m "powietrza".

Osiagany poziom SPL to funkcja odleglosci od zrodla a nie pojemnosci pomieszczenia.

Pomijam wplyw modow, zaleznych od wielkosci pomiesczenia, ale niezaleznych od wielkosci subwoofera

Nie trawie slowa "dusic"

Pokaz to "duszenie" i "tlamszenie"

2 godziny temu, audiofon napisał:

Dobrze wiedzieć, bo niedługo przeprowadzam się do 40m2, a te większe jak dziewiątka prawie dwa razy droższe, a myślałem o dwóch 🙂

Ja bym wybral dwa mniejsze, ale sensownie ustawione. Pisalismy o tym wiele razy (patrz Welti Devantier)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
6 minut temu, xajas napisał:

Nie trawie slowa "dusic"

Pokaz to "duszenie" i "tlamszeniee"

Tego się nie da zobaczyć, to cza słyszeć. 

Generalnie z moich obserwacji wynika że czym mniejsze pomieszczenie tym mniejszy zestaw gra mi lepiej. W tym pokoju 10m mam komputer i zestaw Logitecha 2,1 jest idealny. Oczywiście po EQ bo mody na basie mają się doskonale 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Tego się nie da zobaczyć, to cza słyszeć. 

Generalnie z moich obserwacji wynika że czym mniejsze pomieszczenie tym mniejszy zestaw gra mi lepiej. W tym pokoju 10m mam komputer i zestaw Logitecha 2,1 jest idealny. Oczywiście po EQ bo mody na basie mają się doskonale 😉

Im mniejsze pomieszczenie tym wyżej mody i stąd lepiej Ci grały kolumny z wyżej strojonym BR czyli najczęściej z mniejszym midwooferem.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

W 17m2 najlepiej mi się sprawdzają małe podłogówki

A u mnie podlogówki to była tragedia, monitory z subem jest spoko.

10 minut temu, szpakowski napisał:

I tego się trzymajmy ... 

W przypadku opisów na forum to zawsze jest tylko subiektywna ocena, Twoje opisy wrażeń bez podparcia technicznego też będą tylko oceną subiektywną na którą wpływ ma wiele czynników, np. taki że nie lubimy jakiejś firmy.

Trzęsienie ziemi to była przenośnia.

Domyślam się. Ale źle to brzmi, bo tak suba w stereo pojmują Ci, co suba w stereo nie pojmują.

Sub do wzmocnienia poziomu natężenia niższych częstotliwośći i tylko wtedy kiedy będę chciał posłuchać np. Waldemara Krawca. 

Obstawam, że pomimo kolumn 36Hz/-3dB pozytywny wpływ suba usłyszysz przy każdej (prawie) muzyce.

-----

5 minut temu, Lech36 napisał:

W przypadku opisów na forum to zawsze jest tylko subiektywna ocena...

- nie dotyczy osób uważających się za audiofili, bo oni to same prawdy objawione...

11 godzin temu, slawek.xm napisał:

0,5 Farada na dwa kanały to u mnie takie minimum

W końcówkach klasy D mam w przeliczeniu do częstotliwości pracy zasilacza odpowiednik 4,7 Farada w stosunku do klasycznego zasilacza na jeden kanał końcówki, to zaleta zasilaczy impulsowych pracujących z częstotliwością np. 100kHz. 

6 minut temu, szymon1977 napisał:

- nie dotyczy osób uważających się za audiofili, bo oni to same prawdy objawione...

Te "prawdy objawione" są też zawsze tylko subiektywne bo najczęściej nie są podparte żadnym dowodem praktycznym.

Basy są problematyczne ze względu na ich długość długości fali, które nie mieszczą się w większości standardowych pomieszczeniach mieszkalnych. Dla 40Hz to 8,5m. Dla 35 to już prawie 10m. Trzeba drzwi albo okno otwierać 🤔

5 godzin temu, malikali napisał:

W tego typu rzeczach for audio nigdy nic nie musiało być innego, bo co by tam nie było i tak "gra" otoczka jaką marka sobie zrobiła. No ale wydając już tyle na kawałek profilu z szeregowymi gniazdkami pacjent uwierzy, że to oczywiście poprawia brzmienie.

W sumie to zależy ale tutaj to faktycznie jazda po bandzie i na imago firmy.

Chociaż np. w krajowych Gigawatt'ach jest szyna z kawałka solidnej miedzi a w starych Sun Leiste był gruby kawał miedzianego drutu między gniazdkami.
Listwa Van den Hula to też najzwyklejszy Rittal z dodaną sieciówką The Mainsstream (lub Mainsserver) na wejściu.

Edytowane przez Marek.S
  • Pokaż nowe odpowiedzi