Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Twoje opisy wrażeń bez podparcia technicznego też będą tylko oceną subiektywną na którą wpływ ma wiele czynników, np. taki że nie lubimy jakiejś firmy.

Jeżeli chodzi o wzmacniacze to nie lubię wszystkich firm, liczy się tylko diy ... 

Z Tobą Lechu jest tak jak pisałem ... nawet jeżeli byś coś usłyszał (w co wątpię po tym jak określiłeś kiedyś poziomy natężenia dźwięku z jakim słuchasz) to sam siebie błyskawicznie byś przekonał, że jednak nie słyszałeś, bo nie ma ku temu naukowych przesłanek w postaci wykresów itp ...

8 minut temu, szpakowski napisał:

Z Tobą Lechu jest tak jak pisałem ... nawet jeżeli byś coś usłyszał (w co wątpię po tym jak określiłeś kiedyś poziomy natężenia dźwięku z jakim słuchasz) to sam siebie błyskawicznie byś przekonał, że jednak nie słyszałeś, bo nie ma ku temu naukowych przesłanek w postaci wykresów itp ...

Używam wzmacniaczy których nie muszę porównywać bo wiem że nic co by było dla mnie zaskoczeniem z nich się nie wydobędzie. Mają bardzo dobre parametry pod każdym względem, ale nie rekordowe. Rekordy mnie nie interesują. Co można jeszcze oczekiwać od wzmacniacza?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

16 minut temu, Lech36 napisał:

Co można jeszcze oczekiwać od wzmacniacza?

Przede wszystkim żeby dobrze "grał" ...

Oczywiście Ty tego nie pojmiesz a wykresów Ci nie przedstawię, to trzeba usłyszeć żeby zrozumieć. Jeżeli Twoje doświadczenia opierają się o wzmacniacze firmowe i własne d-klasowe konstrukcje to w sumie się nawet za bardzo nie dziwię Twojemu nastawieniu ...

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Przede wszystkim żeby dobrze "grał" ...

Moje dobrze grają i te w klasie AB i te z modułami klasy D.

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Oczywiście Ty tego nie pojmiesz a wykresów Ci nie przedstawię, to trzeba usłyszeć żeby zrozumieć.

Ważne żebyś Ty pojmował że dobre brzmienie nie wynika z pisania o nim na forum. Pisać każdy może. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

23 minuty temu, Lech36 napisał:

To Ci się tylko wydaje ...

23 minuty temu, Lech36 napisał:

Ważne żebyś Ty pojmował że dobre brzmienie nie wynika z pisania o nim na forum.

Doskonale wiem z czego wynika dobre brzmienie ...

Dobre brzmienie wynika z wiedzy, umiejętności i doświadczenia osoby projektującej dane urządzenie ...

Teraz, szpakowski napisał:

To Ci się tylko wydaje ...

Ja też o Tobie mogę wygłosić takie zdanie i co z tego wynika? Nic. 🙂 

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Dobre brzmienie wynika z wiedzy, umiejętności i doświadczenia osoby projektującej dane urządzenie ...

Możliwe, mam nadzieję że konsultowałeś swoją wypowiedź gdzie w kręgach technicznych a nie tych otaczających się voodoo.

17 minut temu, Lech36 napisał:

Możliwe, mam nadzieję że konsultowałeś swoją wypowiedź gdzie w kręgach technicznych a nie tych otaczających się voodoo.

Oczywiscie. 

18 minut temu, Lech36 napisał:

Ja też o Tobie mogę wygłosić takie zdanie i co z tego wynika? Nic. 🙂 

Dlatego skończę tą bezsensowną dyskusję.

37 minut temu, szpakowski napisał:

Dokładnie ! Dlatego końcówki Hypex Ncore i Purifi tak dobrze brzmią. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Koncowek mocy firmy „Szpakowski & Co“ jeszcze nie spotlalem. Ani z dobrym brzmieniem ani ze zlym brzmieniem
W dniu 15.08.2022 o 23:33, slawek.xm napisał:

tylko jeśli masz wzmacniacz , ktory podwaja oddawaną moc z dwukrotnym spadkiem impedancjii nie krztusi się jak impedancja kolumn sięgnie 2 omów

Tylko po co ktoś miałby kupować tak źle zaprojektowane kolumny?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

12 minut temu, Misio38 napisał:

np. Magnepany 

Czy są źle zaprojektowane ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Fakt, nie wziąłem pod uwagę planarów. Planary czy to kolumny czy słuchawki dla mnie są ślepą uliczką. Ale tak, po co kupować takie "trudne" dla wzmacniacza kolumny?

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, Lech36 napisał:

W końcówkach klasy D mam w przeliczeniu do częstotliwości pracy zasilacza odpowiednik 4,7 Farada w stosunku do klasycznego zasilacza na jeden kanał końcówki, to zaleta zasilaczy impulsowych pracujących z częstotliwością np. 100kHz. 

a ja mam zlotego słonia w butelce 🙂

29 minut temu, Misio38 napisał:

nie wiem 🙂

obraz.png.0d4822850625ed66d780fb2fd203d688.png

obraz.thumb.png.945e8b342d69ba59ea7ec7cba990e10a.png

Fokal i Paradigm oczywiście ściemniają z impedancją ale np

Studio 16 hz juz nie Ethos Arctico Signature

Pasmo przenoszenia: 30Hz – 20 000Hz

Waga: 200kg para

Wymiary: 190cm x 57cm x 23cm

Impedancja: 2 Ohm

mozesz uważac ,ze to sa źle zaprojektowane kolumny

ja jestem innego zdania

po prostu do nich musi byc odpowiedni wzmacniacz

Edytowane przez slawek.xm
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Lech36 napisał:

skoro masz i D klasę i AB to opisz różnice w brzmieniu obu wzmacniaczy

dasz radę czy za trudne zadanie?

10 minut temu, slawek.xm napisał:

skoro masz i D klasę i AB to opisz różnice w brzmieniu obu wzmacniaczy

Zależy jaka półka cenowa.

Wy tu gadu gadu, a tymczasem na forum a u d i o m a n i a c y . p l pojawił się taki tekst:

"Co dla Ciebie może być niuansem, dla mnie może być fundamentem i odwrotnie.
Mam w domu aktualnie cztery zasilacze do konwertera USB/SPDIF. Identyczne ale różnią się jednym komponentem, mianowicie kondensatorem za regulatorem LT1083. Jeden zasilacz muli a drugi gra jasno, tak dla uproszczenia. Na jednym nie chce mi sięsłuchać a drugi wciąga mnie w muzykę.
Osoba z ulicy powie, że różnic nie ma i gra tak samo?

Odpowiedź może być tylko jedna  - autor tego tekstu też tak powie, gdy nie bedzie wiedział, którego zasilacza użył.

Cdn.

Za chwilę kolejne doniesienia z tego forum, ktore już dawno powinno zmienić nazwę na voodoomaniacy 😄

.

4 godziny temu, audiofon napisał:

Basy są problematyczne ze względu na ich długość długości fali, które nie mieszczą się w większości standardowych pomieszczeniach mieszkalnych. Dla 40Hz to 8,5m. Dla 35 to już prawie 10m...

Obliczysz jakie częstotliwości mieszczą się pomiedzy błona bębenkową a słuchawką nauszną?

-----

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Zapomniałeś o jednym i to najważniejszym: umiejętności trafienia w dobry dzień i chwilowy kaprys usera @szpakowski, bo bez tego nici z dobrej oceny.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, slawek.xm napisał:

Za trudne, nie da się ich używać jednocześnie w jednym pomieszczeniu. W jednym przypadku to ZG aktywne ze wzmacniaczami w wydzielonej komorze skrzynki zestawu niskich tonów drugim to też zestaw aktywny zasilany z zewnątrz, porównanie nie wchodzi w rachubę. Ocena korespondencyjna też byłaby słaba bo oba układy znajdują się w różnych pomieszczeniach o dużej różnicy w akustyce, ale takie porównania były już zamieszczane w prasie fachowej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym tekście jest porównanie do wzmacniacza wysokiej klasy, pracującego w innej klasie niż D, prawdopodobnie w klasie A, ale oczywiście tylko porównanie subiektywne. Obiektywne czyli w pomiarach to duża ilość na ASR. Można je sobie porównać. 

9 minut temu, Piopio napisał:

A co ma półka cenowa do tego czy wzmacniacz jest dobry czy zły? To jakiś audiofilski przesąd 😉.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Lech36 napisał:

Za trudne, nie da się ich używać jednocześnie w jednym pomieszczeniu. W jednym przypadku to ZG aktywne ze wzmacniaczami w wydzielonej komorze skrzynki zestawu niskich tonów drugim to też zestaw aktywny zasilany z zewnątrz, porównanie nie wchodzi w rachubę. Ocena korespondencyjna też byłaby słaba bo oba układy znajdują się w różnych pomieszczeniach o dużej różnicy w akustyce, ale takie porównania były już zamieszczane w prasie fachowej:

http://wstereo.pl/test-monacor-i-crown-trzy-koncowki-z-rynku-pro/2/

W tym tekście jest porównanie do wzmacniacza wysokiej klasy, pracującego w innej klasie niż D, prawdopodobnie w klasie A, ale oczywiście tylko porównanie subiektywne. Obiektywne czyli w pomiarach to duża ilość na ASR. Można je sobie porównać. 

chcialem przeczytać twoje subiektywne zdanie na temat różnicy w graniu

a co dosrałem ... wielkie g 🙂

41 minut temu, slawek.xm napisał:

a ja mam zlotego słonia w butelce

Pokaż zdjęcie. 😉 

Teraz, slawek.xm napisał:

chcialem przeczytać twoje subiektywne zdanie na temat różnicy w graniu

a co dosrałem ... wielkie g

Już kiedyś pisałem że swojego subiektywnego zdania na temat sprzętu staram się nie zamieszczać. Chyba że w prywatnej korespondencji z zaufanymi osobami to czasem powiem o swoim subiektywnym zdaniu.

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, Piopio napisał:

jak czytałeś dla Lecha to bez znaczenia ... a ja myślę , że nawet nie próbował porównywać obu w jednym systemie ... nigdy 🙂

Edytowane przez slawek.xm
2 minuty temu, slawek.xm napisał:

jak czytałeś dla Lecha to bez znaczenia ... a ja myślę , że nawet nie próbował porównywać obu w jednym systemie ... nigdy 🙂

Porównywałem bardzo dawno temu, gdybym wykrył coś niepokojącego to nigdy nie użyłbym klasy D do uaktywnienia mojego drugiego systemu, takie porównania robił też mój dobry znajomy i od niego dostałem próbkę wzmacniacza klasy D na modułach Hypexa do prób. To było jeszcze w czasach gdy działał u mnie tylko jeden system aktywny, drugi był pasywny.

12 minut temu, slawek.xm napisał:

a co dosrałem ... wielkie g

Uważaj co piszesz bo w tym podlinkowanym artykule bohater do którego porównywano te końcówki z rynku PRO to był wzmacniacz chyba z Twojej ulubionej firmy N.P.

19 minut temu, Lech36 napisał:

A co ma półka cenowa do tego czy wzmacniacz jest dobry czy zły? To jakiś audiofilski przesąd 😉.

Ma bardzo dużo. Tani sprzęt to tanie komponenty. Drogi to duże trafa, dual mono, markowe kondensatory, zaawansowana regulacja wzmocnienia itd.

Chyba nie powiesz, że to nie ma znaczenia ?

1 minutę temu, Piopio napisał:

Tani sprzęt to tanie komponenty.

W drogim sprzęcie też są tanie komponenty, drogie elementy to cecha rynku dla audiofilów kupowanego w sklepach dla hobbystów. Firmy kupują w znacznych ilościach bezpośrednio od producenta, ceny są normalne. Temat był już omawiany na forum.

P.S. Zresztą u sprzedawców części też cena bardzo mocno zależy od ilości kupowanego asortymentu, wystarczy zajrzeć na stronę np. TME lub podobną. 

10 minut temu, Lech36 napisał:

W drogim sprzęcie też są tanie komponenty, drogie elementy to cecha rynku dla audiofilów kupowanego w sklepach dla hobbystów. Firmy kupują w znacznych ilościach bezpośrednio od producenta, ceny są normalne. Temat był już omawiany na forum.

P.S. Zresztą u sprzedawców części też cena bardzo mocno zależy od ilości kupowanego asortymentu, wystarczy zajrzeć na stronę np. TME lub podobną. 

Ja mam na myśli takie firmy jak Accuphase, Luxman, Musical Fidelity NuVista, Gryphon, Electrocompaniet, Dan D'Agostino, McIntosh itd.

Gość

(Konto usunięte)
42 minuty temu, Lech36 napisał:

to był wzmacniacz chyba z Twojej ulubionej firmy N.P.

zdanie o wielu produktach tej firmy mam wyronione nie potrzebuję ani pozytywow ani negatywów 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

zdanie o wielu produktach tej firmy mam wyronione nie potrzebuję ani pozytywow ani negatywów 🙂

Napisałem tylko do czego porównano klasę D opisywaną w w/w artykule. Nic więcej. 

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

Jestem pewny, że po zastosowaniu prawidłowo technicznie testu porównawczego oraz wyrównaniu poziomu głośności żadnych różnic by nie było ... więc po co porównywać?

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, szpakowski napisał:

Jestem pewny, że po zastosowaniu prawidłowo technicznie testu porównawczego oraz wyrównaniu poziomu głośności żadnych różnic by nie było ... więc po co porównywać?

szkoda komentować nawet 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi