Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Oczywiście sa zbadane i udokumantowane stadia przejściowe?

Cokolwiek masz na myśli pisząc o stadiach przejściowych.
W tekście masz z grubsza opisane co wiemy w kontekście słyszenia w danym paśmie częstotliwości u owodniowców ze wskazaniem na ssaki.

Jeśli zaś to jest jakaś ukryta uwaga na temat rzekomego nieistnienia procesów ewolucyjnych, to chyba mi się nie chce.

Edytowane przez A co tam
1 minutę temu, A co tam napisał:

Cokolwiek masz na myśli pisząc o stadiach przejściowych.
W tekście masz z grubsza opisane co wiemy w kontekście słyszenia w danym paśmie częstotliwości u owodniowców ze wskazaniem na ssaki.

Jeśli zaś to jest jakaś ukryta uwaga na temat rzekomego nieistnienia procesów ewolucyjnych, to chyba mi się nie chce.

Czyli reasumując człowiek może słyszec do 30kHz?
W wieku 30 lat?
jak ten Pan,którego cytowałem?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

W wieku 30 lat?

Być może nieumiejętnie się posłużyłem opcją cytowania. Chciałem sięodnbieść do komentarza #71577

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z jakiegos powodu po naciśnięciu "cytuj" post nie jest w całości cytowany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez A co tam
Problemy z cytowaniem.
1 minutę temu, A co tam napisał:

Być może nieumiejętnie się posłużyłem opcją cytowania. Chciałem sięodnbieść do komentarza #71577

Ukryta Zawartość

Rozumem.
Widzę,że masz bardzo dużą wiedzę w tym temacie,dlatego ponowie pytanie:
Czy człowiek może słyszeć do 30kHz?
Czy to możliwe,i w wieku 30 lat,jak u tego Pana?

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, Pseudodrummer napisał:

Rozumem.
Widzę,że masz bardzo dużą wiedzę w tym temacie,dlatego ponowie pytanie:
Czy człowiek może słyszeć do 30kHz?
Czy to możliwe,i w wieku 30 lat,jak u tego Pana?

Nie uważam, że mam bardzo dużą wiedzę w tym temacie, wręcz przeciwnie.
Z samych tych linków i innych materiałów, które przejrzałem wyłania się obraz, że odnotowano przykłady percepcji dźwięków (niekoniecznie słyszenia w potocznym tego słowa rozumieniu, ale to już zaznaczyłem poprzednio), pojedynczych częstotliwości w granicach do 26 kHz. Natknąłem się też na informacje, że uważa się, że jeśli w ogóle to możliwe, to max to 28 kHz i to wyłącznie w okresie wczesnego dzieciństwa, niemowlęctwa. Ale czytałem pobieżnie i mogłem opacznie zrozumieć.

2 minuty temu, A co tam napisał:

Nie uważam, że mam bardzo dużą wiedzę w tym temacie, wręcz przeciwnie.
Z samych tych linków i innych materiałów, które przejrzałem wyłania się obraz, że odnotowano przykłady percepcji dźwięków (niekoniecznie słyszenia w potocznym tego słowa rozumieniu, ale to już zaznaczyłem poprzednio), pojedynczych częstotliwości w granicach do 26 kHz. Natknąłem się też na informacje, że uważa się, że jeśli w ogóle to możliwe, to max to 28 kHz i to wyłącznie w okresie wczesnego dzieciństwa, niemowlęctwa. Ale czytałem pobieżnie i mogłem opacznie zrozumieć.

Dziękuję.
czyli wyznania tego Pana można uznać za konfabulacje?

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Dziękuję.
czyli wyznania tego Pana można uznać za konfabulacje?

Napisałem, nie mówmy hop. Zasugerowałem, że ów 22 latek mógł słyszeć subharmoniczne. Nie wiem, na ile to możliwe dla wysokich (z punktu widzenia ludzkiego słuchu) częstotliwości. Wybacz, jeśli piszę niewystarczająco przejrzyście.
Zarzut konfabulacji może zostać uznany za niepotrzebną złośliwość.

5 minut temu, A co tam napisał:

Zarzut konfabulacji może zostać uznany za niepotrzebną złośliwość.

Tylko wtedy,kiedy ktos udowodni możliwośc słyszenia do 30kHz.
Pytałem z ciekawości.

5 minut temu, A co tam napisał:

Napisałem, nie mówmy hop. Zasugerowałem, że ów 22 latek mógł słyszeć subharmoniczne. Nie wiem, na ile to możliwe dla wysokich (z punktu widzenia ludzkiego słuchu) częstotliwości. Wybacz, jeśli piszę niewystarczająco przejrzyście.

Jak widzę,zdolność unikania konkretnej odpowiedzi jest jedną z Twoich zalet.
Wybaczam.

.

Edytowane przez Pseudodrummer

Gość

(Konto usunięte)
34 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

W wieku 30 lat?

znam kilka przypadków ludzi , którzy za młodu słyszeli do dwudziestu kilku khz ale 30khz to byłby już ewenement i nie wydaje mi się to możliwe...

7 godzin temu, przemak napisał:

To jest naukowe określenie Twoich kilku ostatnich postów.

To chyba z gałęzi nauki tajemnej 

A tymczasem to zabawowy temat i głównie niepoważne wpisy

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

"xetras hour's" uważam za otwarty.
Przerwa do 6 rano.

Dobranoc.

Przy tych wszystkich domniemaniach o tym, jak to niektorzy slysza 25kHz albo i wiecej, byl bym ciekaw, jak oni to zmierzyli:

1. co bylo zrodlem sygnalu takiej wysokiej czestotliwosci (jaki generator, jaki sygnal)?

2. czym to odtwarzali: sluchawki, glosniki,…. Ktore z nich sa w stanie odtwarzac te domniemane wysokie czestotliwosci?

3. te domniemane pomiary u „audiologa“ z wynikami ponad 20kHz sa podejrzane. Ktory „audiolog“ mierzy ponad 20kHz i czym?

21 minut temu, xajas napisał:

Przy tych wszystkich domniemaniach o tym, jak to niektorzy slysza 25kHz albo i wiecej, byl bym ciekaw, jak oni to zmierzyli:

1. co bylo zrodlem sygnalu takiej wysokiej czestotliwosci (jaki generator, jaki sygnal)?

2. czym to odtwarzali: sluchawki, glosniki,…. Ktore z nich sa w stanie odtwarzac te domniemane wysokie czestotliwosci?

3. te domniemane pomiary u „audiologa“ z wynikami ponad 20kHz sa podejrzane. Ktory „audiolog“ mierzy ponad 20kHz i czym?

Stosuje się tzw. audiometrię wysokoczęstotliwościową. W granicach 8 kHz-20kHz. Ale to nie jest badanie słuchu standardowe w typowych okolicznościach. Dla zwykłego badania słuchu pomiary są, w zależności od wieku, do 4 lub do 8 kHz.
Więc jeśli ktoś miał audiometrię wysokoczęstotliwościową to na specjalne skierowanie. I wtedy do tego używa się audiometru z szerszym zakresem.

14 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

W wieku 30 lat?

Przecież to bardzo łatwo można sprawdzić 🙂.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Prawda czy mit?

Ukryta Zawartość

prosze o odpowiedzi osoby z doświadczeniem

Oraz
o powstrzymanie sie od postów typu :

"organ nieużywany zanika"

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Czujki, no przecież napisał, że czujki

https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Mosquito

Owszem, istnieje urządzenie odstraszające gówniarzerię, ale tu wystarcza raptem 17,4 kHz.

40 minutes ago, romeksz said:

Ukryta Zawartość

Owszem, istnieje urządzenie odstraszające gówniarzerię, ale tu wystarcza raptem 17,4 kHz.

Plik na wikipedii ma 17.4 kHz. Plik dołączony do posta ma 15 kHz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 26.05.2024 o 15:12, Pseudodrummer napisał:

"W wieku 24 lat słyszałem wyraźnie tony do 30kHz. Moje liczne badania audiologiczne wykazują idealnie liniowy słuch. Jestem chorobliwie ambitny, pracowity i lubię wyzwania. Cholernie dobry punkt wyjścia do działalności profesjonalnej."

Co na to powiecie???

Co można na to powiedzieć, skoro ten ktoś sam przyznał się, że jest chory?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Fajnie by było gdyby każdy tak chętnie i ochoczo pisał na tym forum swoje wnioski (nawet w formie opowieści) z odsłuchów różnych sprzętów, które słyszał u znajomych, w salonach i tak dalej. Ciągle tylko czytam o krytyce, zaprzeczaniu, wyśmiewaniu i przemądrzaniu się. 

Na prawdę fajnie by było przeczytać, że konkretnie takie i owakie sprzęty dużo tańsze grają o wiele lepiej od droższych i przereklamowanych, że warto dołożyć parę stów i zyskać dużo więcej, co omijać a na co zwrócić uwagę. 

Kilkanaście lat temu tak tu było i kupiłem na prawdę dobry sprzęt za dobre pieniądze. Dziś tylko czytam, że warto coś kupić po czym, nie warto, co innego lepiej i znowu pod tym napisane, że lepiej jednak inny i tak w kółko i zwykle się kończy na tym, że jednak nie warto kupować sprzętu, lepiej poczekać pół wieku, żeby odłożyć i kupić sobie sprzęt w cenie kawalerki bo inaczej nie ma to sensu 🙂

Nawet lepiej było by poczytać na temat muzyki, że ktoś znalazł coś fajnego, z miłym wokalem, z dużą ilością detali, mocnym basem i tak dalej coś dla każdego

A tu tylko o jakiś falach temat pseudo naukowy. Najlepiej stworzyć jakiś odrębny temat typowo od strony naukowej o chemii i fizyce związanej z audio 🙂 tu zagląda większość szukających dobrych rad czego omijać a na co zwrócić uwagę przy wyborze audio a nie lekcji od podstaw audio po wykłady profesorów 😉 

Już jest ponad dwa tysiące stron tematu i tyle musiałbym przeczytać, żeby dowiedzieć się, że to mit z kierunkowością kabla na przykład 🙂 że kolce nie niwelują przenoszenia drgań z obudowy kolumny, tylko trzeba zastosować tłumiki, na przykład gumowe podkładki, że kable nie mają bezpośredniego wpływu na dźwięk, że kolumny muszą być większej mocy od wzmacniacza, że jak mocno i głośno zagrają kolumny zależy od ich skuteczności a nie tylko mocy, że ilość basu zależy od powierzchni łącznej membran w głośnikach grających niskie tony a nie też od mocy głośników, że najwięcej zależy od prawidłowej akustyki miejsca odsłuchu a ceny sprzętu... I tak dalej

Edytowane przez raiwan
16 minut temu, raiwan napisał:

tu zagląda większość szukających dobrych rad czego omijać a na co zwrócić uwagę przy wyborze audio a nie lekcji od podstaw audio po wykłady profesorów

Chyba to byloby ostatnie miejsce na takie pytania. Ten temat glownie sluzy zlosliwosciom i wymadrzaniu sie 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Tak poza tym

Jeżeli ktoś się zastanawia dalej jakiego przekroju powinien mieć kable do kolumn to podpowiem, że mając na przykład wzmacniacz 200 watów rms (czyli trochę ponad 16 amper) minimalny przekrój to 2,5 mm2. Taki kabel wytrzyma ciągłe obciążenie do 21 amper więc jest wystarczający. Kwestia też tego jak daleko mamy kolumny od wzmacniacza bo to też trzeba brać pod uwagę. 

Edytowane przez raiwan

Bo "błądzić jest rzeczą ludzką", a że paru kolegów pobłądziło i znalazło się

przypadkiem na forum audio a nie na Elektrodzie - trzeba jakoś z tym żyć 😉 

W warunkach domowych rzadko przekracza się 15 W, co dawno znalazło

odzwierciedlenie w zaleceniach np. u Bose - 0,75 mm2 nawet do 7m.

Kolumny to nie jest żelazko czy pralka ... sam używam 0,8 mm2.

A wzmacniacz musi być mocniejszy od kolumn; łatwo je zniszczy swymi THD.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 minut temu, przemak napisał:

Albo odwrotnie. 

Nie mogłem już poprawić, minął czas na edytowanie. Miało być "że kolumny nie muszą być większej mocy od wzmacniacza"

6 minut temu, audioburak napisał:

Bo "błądzić jest rzeczą ludzką", a że paru kolegów pobłądziło i znalazło się

przypadkiem na forum audio a nie na Elektrodzie - trzeba jakoś z tym żyć 😉 

W warunkach domowych rzadko przekracza się 15 W, co dawno znalazło

odzwierciedlenie w zaleceniach np. u Bose - 0,75 mm2 nawet do 7m.

Kolumny to nie jest żelazko czy pralka ... sam używam 0,8 mm2.

A wzmacniacz musi być mocniejszy od kolumn; łatwo je zniszczy swymi THD.

A mierzył ktoś ilość pobieranych amper przez głośniki przy mocnym basie nawet przy normlanych słuchaniu muzyki?

Muszę w wolnej chwili sprawdzić do ilu amper maks skacze u mnie miernik z ciekawości

Edytowane przez raiwan
4 godziny temu, Misio38 napisał:

Co można na to powiedzieć, skoro ten ktoś sam przyznał się, że jest chory?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A więc średnia wskazań amper podczas słuchania normalnej głośności to 1 amper, czyli licząc przy 4 ohm to gdzieś 15 watów (musyka elektroniczny a z dużą ilością niskiego basu). W plikach dochodziło nawet do 15 amper przy niskim zejściu co daje nawet ponad 100 watów, w jednym momencie wskoczyło aż na 30 amper przy bas test i 25 Hz.

Jak prawidłowy to wynik nie wiem. Głośnik ma 6 ohm a do obliczenia wziąłem obciążenie 4 ohm biorąc pod uwagę zmniejszający się opór przy wychyleniu się membrany. 

Edytowane przez raiwan
11 minut temu, raiwan napisał:

A więc średnia wskazań amper podczas słuchania normalnej głośności to 1 amper, czyli licząc przy 4 ohm to gdzieś 15 watów

A dokładniej 4W

12 minut temu, raiwan napisał:

W plikach dochodziło nawet do 15 amper przy niskim zejściu co daje nawet ponad 100 watów

Nawet 900W

12 minut temu, raiwan napisał:

Jak prawidłowy to wynik nie wiem.

Nieprawidłowy.

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi