Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Tak sie robi przy reclockingu z FIFO i tak np. robil (robi?) Denafrips, ale... im wiekszy bufor i odleglejsza chwila incydentu overrun/underrun, tym wieksze opoznienie wprowadzane.

Tak właśnie robi na wejściu coax/optyk. Niestety jakość dźwięku jest dla mnie bardzo przeciętna na coax, na dodatek co jakiś czas (czasem nawet kilka razy na utwór) jak się opróżni/przepełni bufor jest cichy trzask ala vinyl. Dla mnie użyteczne wyłącznie jako wejście sygnału z TV (optyk), na szczęście bufor nie jest za duży (nie zauważam opóźnień do obrazu). Możliwe że inne wersje softu miały różne bufory - jedni narzekają na trzaski, inni na opóźnienia.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Moim zdaniem jeżeli kabel USB nie wpływa na poprawność transmisji, a jednocześnie wpływa na dźwięk

A wpływa na dźwięk? Na tę chwilę przedmiot dyskusji równie nieuchwytny jak lądowanie UFO, które też wielu widziało.

7 godzin temu, expert napisał:

Dla Przykładu czasem elementy elektroniczne opisywane jako zrobione z materiałów niemagnetycznych dziwnym trafem przyklejają sie do magnesu tak ,że ich oderwać nie mozna

Zapewne rzecz ma banalne dla zorientowanych w temacie wytłumaczenie. A w zasadzie co chcesz osiągnąć? Chcesz wykazać swoją rację w pierwszym temacie, którego nie rozumiesz, przedstawiając drugi temat, którego nie rozumiesz? Istotne, że oba tematy rozumieją fachowcy, którzy system opracowali i zaprojektowali.

Na szczęście nic z tego wszystkiego rozumieć nie musi konsument, wystarczy że wetknie kabel w gniazdko, wciśnie Play i cieszy się muzyką. Ale jak widać niektórzy wolą robić z siebie guru dziwacznymi teoriami wybzdurzonymi z własnej niewiedzy.

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

jak się opróżni/przepełni bufor jest cichy trzask ala vin

A jakiej podstawie powiązałeś trzask z opróżnieniem/przepełnieniem bufora? Ot tak, metodą chybił trafił?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

A jakiej podstawie powiązałeś trzask z opróżnieniem/przepełnieniem bufora? Ot tak, metodą chybił trafił?

Tak sie te incydenty w praktyce z reguly/czestokroc objawiaja.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Wiara w lepszej jakości dźwięku na wyższej klasie kabla USB to trochę jakby wiara w to, że kiedy będę miał dwa razy szybszy internet to powinienem mieć dwa razy więcej kasy na koncie bankowym 🙂

Edytowane przez raiwan
4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Próbowałem kiedyś odcinać część zasilającą USB - niestety moje dace potrzebowały napięcie na kablu do zgłoszenia się w streamerze.

Ja posiłkowałem się owego czasu hub-em USB z dodatkowym zasilaniem.  

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Tak właśnie 🙂 a poważnie mówiąc tak się objawiają podobne problemy. Czym bardziej zbliżone do siebie będą zegary daca i transportu tym mniej zauważalny będzie problem. Jako ciekawostkę dodam że bardzo podobny efekt miał usbridge signature na softach w których nie było skompilowanego poprawnego sterownika wbudowanej, nietypowej karty sieciowej. 

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Możliwe że inne wersje softu miały różne bufory - jedni narzekają na trzaski, inni na opóźnienia.

Z tego co kojarzę dawniej dominowały opóźnienia, nawet do 500 ms.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Ja mam jednego DACa, którego nie da się słuchać. Wycina przerwy między utworami. Tak jakby sygnał ciszy sterował przekaźnikiem. Po rozpoczęciu utworu jest z pół sekundy ciszy. DAC nie do użycia. 
Oczywiści to nie problem bufora, tylko albo oprogramowania albo implementacji przetwornika. 
A szkoda bo ma dość fajny wzmacniacz słuchawkowy...

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Chcesz wykazać swoją rację w pierwszym temacie, którego nie rozumiesz, przedstawiając drugi temat, którego nie rozumiesz?

🙂 no to se pogadałeś

9 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tak jakby sygnał ciszy sterował przekaźnikiem. Po rozpoczęciu utworu jest z pół sekundy ciszy. DAC nie do użycia. 

Tak miałem w Cayin. Dźwiękowo super, ale z usbridge signature po usb tak właśnie mi robił.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Tak właśnie 🙂 a poważnie mówiąc tak się objawiają podobne problemy.

Ale inny problem też tak się może objawiać? 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Tak miałem w Cayin. Dźwiękowo super, ale z usbridge signature po usb tak właśnie mi robił.

Ten mój robi z każdego źródła dokładnie tak samo. Czy to USB, optyk czy coaxial, cały czas wkurzająca przerwa i na dodatek zawsze jest taki trzask jak ten przekaźnik "dołącza" wyjście.
Już nawet wpinałem się przed przekaźnik w nadziei, że to może tylko ten przekaźnik ale nie, mimo pominięcia przekaźnika nadal jest irytująca przerwa. 

Może kiedyś obadam jak jest wyciszenie w kości DACa rozwiązane...  

Czyli co - poprawcie mnie, jak się mylę - czy to aby nie producenci DACów walą nas w rogi? Wystarczy średniej wielkości bufor, odpowiednie taktowanie (nawet synchronizowane z zewnątrz) i znikają wszystkie problemy, z sygnaturą kabli cyfrowych włącznie? Wychodzi na to, że wystarczy. To za co płacą zwolennicy zewnętrznych zegarów i innych wynalazków placebo?

Fajny wpis. Łączy spostrzeżenia z wielu dyskusji na forum. Rozwiązanie techniczne jest powszechnie znane. Wyraźnie są DACki które je stosują i takie które go jakby nie stosują. Jednym ich DACki nie grają "od kabli, jittera ani programu odtwarzającego", a innym grają.

Takie mam skojarzenie. Jakbym sprzedawał zdrową żywność, zarobiłbym na statystycznym kliencie X. Ale jakbym mu sprzedawał niezdrową żywność, toby przytył, rozchorował się... Mógłbym mu teraz sprzedać usługi dietetyka, liposukcję, dietę pudełkową i kilka książek. Zarobiłbym może nawet 4 x X.

Jakbym miłośnikowi muzyki sprzedał poprawnie zbudowany DAC zarobiłbym X. Ale jakbym mu sprzedał taki nie do końca poprawny (czytaj czuły), to potem mógłbym jeszcze zarobić na dobrym transporcie, liniowym zasilaczu, zegarze Wordclock i wzorcowym 10 MHz, kablach do eksperymentowania i...
I jeszcze premia za wyjątkowość oraz wyostrzony słuch w gratisie, ile to będzie X?
Godzinę temu, msankowski napisał:

I jeszcze premia za wyjątkowość oraz wyostrzony słuch w gratisie, ile to będzie X?

Nieskończoność.
Bo dobry klient ma dobrze wmówione,że jego potrzeby rosną,a lektronika dokonuje niesamowitych postępów z dnia na dzień,robiąc badania które trwają kilkanascie lat,stosowane są dopiero jeszcze nie odkryte materiały i procesy nano-kwantowe w trakcie opatetentowywania (ale producenci nie czekaja,daja produkty jeszcze przed opatentowaniem,bo kochają muzykę i pasja jest dla niech ważniejsza niż zysk)

Zachodzi więc potrzeba ciągłego wymieniania sprzetu,i dublowania go (patrz switche-bo na dwóch gra lepiej niż na jednym)

Tak,to proces tożsamy ze sprzedawaniem chorej żywności i robienia z człowieka klienta na całe życie.
Więcej.To biznes-plan rozpisany na lata.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

A to nie jest tak, że kupując urządzenie all in 1 za na przykład 20 tysięcy, dostajemy to samo w jednym urządzeniu co w zestawie kilku innych dających to samo łącznie w tej samej cenie? 

Tylko trzeba też pamiętać o tym, że Ci tak zwani zdrowi ludzie, którzy uprawiają swoje warzywa i hodują bydło i tak dalej, to też chorują i niekiedy szybciej umierają od tych co nie dbają o to co jedzą i jak żyją...

Nie ma zasady

Najbardziej zabija brak ruchu oraz sportu

elektronika dokonuje niesamowitych postępów z dnia na dzień,robiąc badania które trwają kilkanascie lat,stosowane są dopiero jeszcze nie odkryte materiały i procesy nano-kwantowe w trakcie opatetentowywania (ale producenci nie czekaja,daja produkty jeszcze przed opatentowaniem,bo kochają muzykę i pasja jest dla niech ważniejsza niż zysk)

:)
15 minut temu, raiwan napisał:

ie ma zasady

no jest,jest.

gdyby nie było,ludzie wszędzie na świecie chorowali by tak samo.
A jednak nie.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

A gdzie chorują mniej? Zazwyczaj tam gdzie jest mała ilość zaludnienia co przekłada się na mniejszą ilość poważnych chorób i zgonów. Największa liczbo to kraje, gdzie jest duża ilość ludzi z nadwagą, czyli mało ruchu

W dniu 11.12.2024 o 01:38, przemak napisał:

co wyróżnia ten program/urządzenie? To, że plik na dysku jest zapisany i później odtwarzany, czy w skrócie BUFOR. Ten bufor w postaci dysku/pendrive jest oczywiście duży i może mieć "latencję" dowolnie długą (dopóki nie wyjmiemy tego pendraka z szuflady) ale generalnie chodzi o to, że wszelkie problemy z zegarem da się rozwiązać odpowiedniej wielkości buforem. Taki bufor wprowadza opóźnienia i w realiach studyjnych musi być minimalizowany do absurdalnie małych wielkości, ale podczas odtwarzania plików nikt nie zauważ, że odtwarzamy z opóźnieniem rzędu ułamków sekundy.

Czyli co - poprawcie mnie, jak się mylę - czy to aby nie producenci DACów walą nas w rogi? Wystarczy średniej wielkości bufor, odpowiednie taktowanie (nawet synchronizowane z zewnątrz) i znikają wszystkie problemy, z sygnaturą kabli cyfrowych włącznie? Wychodzi na to, że wystarczy. To za co płacą zwolennicy zewnętrznych zegarów i innych wynalazków placebo?

Czy w specyfikacjach Red Book i w Scarlet Book producenci uzgodnili wymogi co do bufora pamięci w dekoderze, który ogarnia przesył sygnału cyfrowego? Wychodzi na to, że Sony i Philips tworzą swoje a producenci chipów tworzą co innego. 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

4 godziny temu, xetras napisał:

Czy w specyfikacjach Red Book i w Scarlet Book producenci uzgodnili wymogi co do bufora pamięci w dekoderze, który ogarnia przesył sygnału cyfrowego? Wychodzi na to, że Sony i Philips tworzą swoje a producenci chipów tworzą co innego. 

To są dwie rozdzielone dziedziny, specyfikacja cd w ogóle tego nie dotyczy. 

nagrywamy.com

W dniu 11.12.2024 o 12:34, raiwan napisał:

Wiara w lepszej jakości dźwięku na wyższej klasie kabla USB to trochę jakby wiara w to, że kiedy będę miał dwa razy szybszy internet to powinienem mieć dwa razy więcej kasy na koncie bankowym 🙂

I kierunkowość takich kabli tylko w jedną właściwą stronę to same korzyści 🙂

Gdyby komuś uroiło się, że kolumny są nieszczelne i mają jakieś otworki w obudowie(w tym temacie ktoś tak mniemał) niech obejrzy sobie filmik od Ushera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obudowom zamkniętym zestaw ów głośnikowych otworków nie trza. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Alkohol i audiofilstwo:

P.S. Rzucam picie, ale w ograniczonym zakresie 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jakby ludzie nie pili,liczba wpisów o audio zmalałaby dziesięciokrotnie,a niektóre wątki w ogóle by zniknęły..

Fakt czy mit???

12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jakby ludzie nie pili,liczba wpisów o audio zmalałaby dziesięciokrotnie,a niektóre wątki w ogóle by zniknęły..

Fakt czy mit???

Bardziej hipoteza niż fakt albo mit.

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

To możliwe, ale "wzmacniacze" marketingowi i marketingowcy na pewno by zostali 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Alkohol przytępia ostry sznyt i zamula realia. To zależy, czy czynność przytępienia  do czegokolwiek służy. Czasem przydaje się.

Skoro hałas nie boli to niszczy a to już nie odbuduje się.

Jest pewna słynna piosenka wędrownego teatru muzycznego pod nazwą 2 plus 1, którą sklejono i nagrano demo w stanie mocno pijanym.

Nie pamiętam o którą chodzi (Dutkiewicz z Krukiem to wspominają. Po otrzeźwieniu akurat okazało się, że układ utworu jest spójny i akompaniament pasuje).

Nowa wersja "Piłem z diabłem bruderschaft" ma wstawione sztucznie solo gitarowe także upojonego Chancewicza zamiast saksofonowego sola w wersji z 1982 roku. 

Reakcje alkoholowe jednak są typowo osobiste i naśladownictwo nie jest zalecane.

W dniu 11.12.2024 o 23:22, raiwan napisał:

A gdzie chorują mniej? Zazwyczaj tam gdzie jest mała ilość zaludnienia co przekłada się na mniejszą ilość poważnych chorób i zgonów. Największa liczbo to kraje, gdzie jest duża ilość ludzi z nadwagą, czyli mało ruchu

Japonia?

Opis zupelnie odwrotny od twojego. Zaludniony i same chudzielce zdrowo sie odzywiajace.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 22.12.2024 o 01:58, xetras napisał:

Alkohol przytępia ostry sznyt i zamula realia.

To skąd w słynnej piosence ten tekst "...tupot białych mew o pokład pusty...", bez alkoholu tupotu mew nikt nie usłyszy 😉.

• Pokaż nowe odpowiedzi