Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

przekaz kolejny raz został odfiltrowany z jakiś budów

Co tam brudy, dodatek złota czyni cuda,

"Jest blask góry, taki w złotym kolorze. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy faktycznie dodatek złota jako przewodnika spowodował że Góra pasma jest odbierana przeze mnie w taki a nie inny sposób ale faktem jest, że pasmo najwyższe lśni całą paletą zlocistych odcieni "

Tak mi się przypomniało.

Jakiś czas temu kupiłem używanego dac. Jak go otworzyłem moim oczom ukazała się dziwna modyfikacja.Takie coś przyklejone do układów scalonych z jednej strony z drugiej przylutowane do masy RCA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właściciel nie potrafił powiedzieć co to ustrojstwo ma robić (robił mu ją podobno jakiś spec z trójmiasta i wszystkie sprzęty u niego są tak modowane i oczywiście tak grają lepiej) . Daca nie oddawałem bo pomimo tego czegoś nie wykazywał problemów i gra do dziś.

Macie koledzy pomysł co autor miał na myśli wykonując taką modyfikację?

Ja nie znalazłem źródła tego pomysłu, może wy macie jakieś pomysły ;)

Ukryta Zawartość

Ja nie znalazłem źródła tego pomysłu, może wy macie jakieś pomysły ;)

bo w złym miejscu szukałeś

trzeba poszukać w miejscu w którym jest dużo ludzi w białych kubraczkach i wszyscy sie ładnie uśmiechaja

tam leży owo "źródło"

Edytowane przez billy idol

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

" pasmo najwyższe lśni całą paletą zlocistych odcieni "

O motyla noga!

To dopiero wyobraźnia!

Jednak trzeba to przyznać, poparta rzetelną wiedzą...o dodatku złota.

Edytowane przez iro III
Gość

(Konto usunięte)

Zaleca się wyrównanie głośności w jakikolwiek sposób, może to być smartfon z apką

Poważnie? Jakie jest źródło takiego zalecenia? Może w ogóle wystarczy skorzystać z Szarazam - jeżeli skutecznie rozpozna utwory odtwarzane przez różne systemy to znaczy, że te systemy się nie różnią brzmieniem. :)

dziecko drogie

Drogi dziadulu, co do powiedzenia o brzmieniu może mieć ktoś ze zużytym wiekiem słuchem?

bo w złym miejscu szukałeś

trzeba poszukać w miejscu w którym jest dużo ludzi w białych kubraczkach i wszyscy sie ładnie uśmiechaja

tam leży owo "źródło"

To jest jakaś opcja, ale tam raczej nikt nie daje na terapii zajęciowej lutownicy ;)

Mimo wszystko myślę że mimo wszystko, ktoś co to popełnił jakąś teorię w głowię sobie uknuł. Bo nawet naklejki kwantowe mają jakoś trzeba sprzedać, nie wystarczy recenzja i klient, który słyszy. Musi być napisane na co taka naklejka wpływa i jak działa. Nawet jeśli to bzdura to musi być prawdopodobna dla potencjalnego klienta. Nie da się czegoś sprzedać co nie działa.

To jest jakaś opcja, ale tam raczej nikt nie daje na terapii zajęciowej lutownicy ;)

Mimo wszystko myślę że mimo wszystko, ktoś co to popełnił jakąś teorię w głowię sobie uknuł. Bo nawet naklejki kwantowe mają jakoś trzeba sprzedać, nie wystarczy recenzja i klient, który słyszy. Musi być napisane na co taka naklejka wpływa i jak działa. Nawet jeśli to bzdura to musi być prawdopodobna dla potencjalnego klienta. Nie da się czegoś sprzedać co nie działa.

Jakaś forma ekranu to jest.

nagrywamy.com

Opis działania musi być jasny dla potencjalnego klienta.

Nie ważne czy to bzdura.

Jak krętacz nie określi jasno zasady działania, to nawet najbardziej łatwowiernemu zapali się lampka ostrzegawcza.

Jakaś forma ekranu to jest.

Też mi to przyszło do głowy. Tylko nigdy nie widziałem tak wykonanej czy to fabrycznych czy to DIY konstrukcjach.

Kiedyś czytałem o plasterkach ferrytowych przyklejonych na układach scalonych, które mają tlumić zakłócenia i poprawiać dzwiek, ale nie były one łączone z masą.

Kiedyś czytałem o plasterkach ferrytowych przyklejonych na układach scalonych, które mają tlumić zakłócenia i poprawiać dzwiek, ale nie były one łączone z masą.

Połączenie ferrytu z masą to spore wyzwania nawet dla producenta audiofilskich gadżetów ;)

nagrywamy.com

Zatem tłumienie pewnie miało się odbywać na zasadzie indukcji.

Ciekawe tylko, jak taki ferryt odróżnia zakłócenie od sygnału użytecznego???

Nie musi odróżniać, np. perełki ferrytowe zwiększają indukcyjność przewodu, na którym są, czyli tworzą z prostego drutu małą cewkę.

nagrywamy.com

ktoś co to popełnił jakąś teorię w głowię sobie uknuł.

z opisu Twego , uknułbym teorie o uziemieniu

czegoś tam - jakiś "prądów" , kwarków" , czy Bóg wie czego

bedzie sie działo ?

HI-END

:]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

z opisu Twego , uknułbym teorie o uziemieniu

To raczej nie.

Tak jak Przemak pisał pewnie, chodziło o ekranowanie scalaków.

Pytać po co, nie ma sensu. Wiadomo że chodzi o jakość dźwięku ;)

Czy ekran miał zapobiegać sianiu samego scalaka, czy też zablokować zakłócenia wpływające na niego? Tego nie wiem.

Czy po usunięci ustrojstwa coś się zmieniło?

Nie usłyszałem.

Może jak bym, wiedział jak to działa to bym usłyszał ;)

Na logikę to powinno chcieć ograniczać szumy i zakłócenia emitowane przez scalaki do innych miejsc urządzenia. Tylko logika w tym przypadku może zawodzić ;)

nagrywamy.com

Dokładnie ;)

Na logikę to powinno chcieć ograniczać szumy i zakłócenia emitowane przez scalaki do innych miejsc urządzenia. Tylko logika w tym przypadku może zawodzić ;)

Nawet na chłopski rozum to kość dac mimo że pracująca na wysokich obrotach nie powinna sprawiać problemów pracując w urządzeniu, do którego została zaprojektowana.

Myślę że problemy związane zakłóceniami sekcji analogowej projektant kości wziął pod uwagę i nie potrzeba dodatkowych zabiegów w postaci stalowej blaszki i kawałka druta by to działało tak jak należy.

zetempowiec pochwal się na czym słuchasz i co słuchasz. Może tu jest pies pogrzebany :)

Biorąc pod uwagę, ze wam złotouchym najbardziej grają pieniądze, to ci tylko powiem, że na sprzęt, na którym gram, musiałbyś wydać dziś jakieś 50 tysięcy peelenów.

PS> I nadal nie słyszę kabli. ;D

Edytowane przez zetempowiec

Biorąc pod uwagę, ze wam złotouchym najbardziej grają pieniądze, to ci tylko powiem, że na sprzęt, na którym gram, musiałbyś wydać dziś jakieś 50 tysięcy peelenów.

Sprzęt zaczyna grać dopiero od ca. 70 tysięcy peelenów ;-). Oczywiście 70 tyś za jeden klocek ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Podejrzewam, że prędzej czy później i tak napisaliby Ci swoją prawdę - nie słyszysz bo jesteś głuchy, a sprzęt jest za mało transparentny...albo słabej jakości :D

Czy ekran miał zapobiegać sianiu samego scalaka, czy też zablokować zakłócenia wpływające na niego? Tego nie wiem.

:D

dobry "ekran" sie przydaje

51zSPTt0nkL.jpg

Bo musisz uwierzyć. Dopiero jak uwierzysz to możesz brać po uwagę taką ewentualność, że kable grają.

A najlepiej to jest te piękne kable zobaczyć - wtedy dużo łatwiej uwierzyć.

Fajnie to wygląda (jak dobrze się przypatrzy) na Audio Show - drogie zestawy, kable za grubą kasę, kondycjonery, podstawki itd, a wszystko wpięte do przedłużacza za 12 zł, który spokojnie sobie leży schowany za zasłoną.

Edytowane przez konradskala

Dokładnie ;)

Nawet na chłopski rozum to kość dac mimo że pracująca na wysokich obrotach nie powinna sprawiać problemów pracując w urządzeniu, do którego została zaprojektowana.

Myślę że problemy związane zakłóceniami sekcji analogowej projektant kości wziął pod uwagę i nie potrzeba dodatkowych zabiegów w postaci stalowej blaszki i kawałka druta by to działało tak jak należy.

Ludzie słyszą szumy z zasilacza na poziomie -120dB, więc takie ekranowanie to dopiero początek.

nagrywamy.com

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Gość

(Konto usunięte)

Sprzęt zaczyna grać dopiero od ca. 70 tysięcy peelenów ;-). Oczywiście 70 tyś za jeden klocek ;-).

Dobrze by było jakby grał...a tu zapodajesz takiemu kawałek gęstwinki typu Death...i kicha ;-)

Edytowane przez Gość

Ukryta Zawartość

:)

Masakra.. hahaha.

To kwanty już nie w modzie? Teraz już czarna materia wchodzi w grę.

Podstawka pod kompa od firmy mającej Atomic w nazwie.To się nie dzieje na prawdę.

A niektórzy piszą, że tylko Polacy widzą dziurę w całym wśród tej audio voodoo ściemy. ;)

Ukryta Zawartość

Gdyby ktoś szukał bezpieczników starego typu :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi