Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak trzeba zaznaczyć, że stać go na każdy sprzęt o jakim większość gołodupców tutaj co najwyżej może sobie pooglądać w gazetce lub pomarzyć. Prawda jest okrutna.

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)
31 minut temu, xajas napisał:

Niezalezna korekcja fazy jest mozliwe tylko w cyfrowych aktywnych zwrotnicah z DSP/Delay. Jest to jedna z najwiekszych zalet techniki cyfrowej/DSP

to jest tylko iwyłacznie przesunięcie korekcji fazy z części analogowej na cyfrową, po korekcji cyfrowej wygnał wchodzi na wzmacniacz juz z odpowiednimi błedami fazy, które w wersji biernej dokonuje zwrotka

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, xajas napisał:

jak polaczysz biernie rozne stromosci filtra 6dB z 12dB to jeden przetwornik jest przesuniety o 90° a drugi o 180

teoretycznie, praktycznie dochodzi rolloff głosnika

kazda korekcje mozna zrobic równie dobrze cyfrowo co biernie analogowo

21 minut temu, xajas napisał:

Stromosc filtra wybierasz dla optymalnego zakresu pasma dzialania przetwornika a nie dla optymalnej fazy!

nie , kązda zmiana chrakterystyki wprowadza przesuniecie fazy akustycznej, filtr bierny ma zapewnic odpowiednia faze akustyczną przetwornika

i tak filtrem okreslasz pasmo przenoszenia a więc i jego spadek

Edytowane przez slawek.xm
1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

to jest tylko iwyłacznie przesunięcie korekcji fazy z części analogowej na cyfrową, po korekcji cyfrowej wygnał wchodzi na wzmacniacz juz z odpowiednimi błedami fazy, które w wersji biernej dokonuje zwrotka

nie gniewaj sie ale to bzdura :-)

Chyba jeszcze nigdy nie ustawiales fazy w glosnikach aktywnych przy uzyciu DSP/Delays

Edytowane przez xajas
3 godziny temu, ziko369 napisał:

I elektroniki słucha... ?

To akurat nie ma znaczenia, ja miałem na myśli sieciówkę, która dodała basu i inne tego typu bzdety, bo jeśli ktoś wierzy w cuda na kiju, to raczej nie ma sensu brać go na poważnie w teoriach o audio ?

Edytowane przez malikali
Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, malikali napisał:

To akurat nie ma znaczenia, ja miałem na myśli sieciówkę, która dodała basu i inne tego typu bzdety, bo jeśli ktoś wierzy w cuda na kiju, to raczej nie ma sensu brać go na poważnie w teoriach o audio ?

Niestety...ale na tym forum jest wręcz odwrotnie... niewiara jest odłamem wiary, nie odwrotnie...

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

chciałbym wytłumaczyc swój punkt widzenia

na pomiarze mamy żródła niskich czestotliwości

4 godziny temu, JuG napisał:

Chodziło mi o porównanie wad/zalet BR/membrana bierna/obudowa zamknięta. Ale rozumiem, że to zbyt rozległe zagadnienie do uogólniania.

Pisząc o fazie w kolumnach, zwłaszcza małych monitorach, mialem na myśli fazę w okolicy dolnej częstotliwości granicznej, nie ma to żadnego związku ze zwrotnicami dzielącymi pasmo, bo one są gdzieś tam w średnicy przecież, natomiast ma ogromny związek z typem obudowy i elektroniczną korekcją dołu. W przypadku zwrotnic teoria i praktyka chyba jakoś sobie radzą - opóźnienia w filtrach cyfrowych, w analogu mogę sobie wyobrazić filtry wszechprzepustowe i inne sztuczki, ale nie o to mi chodziło. Obudowa BR jest filtrem o dwukrotnie większym nachyleniu niż OZ - to raz. Pod tym względem obudowa z membraną bierną to jest to samo, generalnie wszystko, co wykorzystuje tylną stronę membrany głośnika musi się liczyć z koniecznością "poczekania" i wyrównania faz przodu i tyłu. Chęć rozciągnięcia pasma do granic możliwości pwoduje konieczność precyzyjnego strojenia czyli dużych dobroci. Do tego dochodzi filtr, w sumie nieważne czy środkowoprzepustowy czy górnoprzepustowy z rezonansem (raczej to drugie), używany do elektrycznego rozszerzenia pasma w aktywnych monitorach. Ten skubaniec robi dużo. W rezultacie faza w dole jedzie w kosmos, a jej pochodna staje się bardzo słyszalna, przynajmniej dla mnie. W sumie do słuchania muzyki może być, można się do tego przyzwyczaić, ale tylko do momentu, aż się tego nie usłyszy i nie zauważy (a może tylko dla mnie?). Z drugiej strony nie można już w mojej pracy opierać się na idealnych pod tym względem NS10, bo praktycznie wszyscy mają w domu obudowy BR i trzeba wiedzieć już na etapie produkcji, kto i jak tego będzie słuchał. Stąd nikt nie narzeka albo przynajmniej akceptuje dziwnie pod względem koherencji czasowej brzmiące monitory, podobnie jak konieczność sprawdzania wszystkiego też na głośniczkach blututowych i słuchawkach dousznych. Samochody były zawsze, ja np. sprawdzam też w domu na telewizorze z pendraka, siedząc z boku przy stole ? 

nagrywamy.com

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Słuchać należy kabli a kolumny należy mierzyć, potem można oczywiście też słuchać. Kabli lepiej nie mierzyć bo niewiele się dowiesz, zwłaszcza nie warto mierzyć kabli sieciowych, tych należy tylko słuchać ;-).

Widzę że zaczynasz wtórować innym sceptycznym trollom typu Malikali, bum, czy billy idol, którzy uwielbiają takie wygłupy.

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

najlepiej tak napisać bez udowodnienia czegokolwiek:)

Dowody zajely by sporo stron ?

jest tyle roznych metod jak to zrobic. Wspomne tylko kilka ktore stosowalem. Dokladny opis znajdziesz w sieci (google)

- REW -> time delay measurement with loop back adaptor

- REW -> time delay measurement with timing reference

- REW -> time delay / pomiar maksymalnej addycji/substrakcji czestotliwosci podzialu (nie jestem pewien Polskiej nazwy)

- Time Alignment of Drivers by Sinewave Convolution

- Advanced Acourate Digital XO Time Alignment Driver Linearization Walkthrough

Ale to juz wyzsza szkola jazdy, wiec nie wierze, by komukolwiek tutaj chcialo by sie tym tematem zajac

W dniu 11.03.2019 o 13:02, iro III napisał:

Bas, którego nie ma, jest lepszy "audiofilsko"

Żeby nie było, że producent albo ja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bass.png

bez spadku do 35Hz. Na średnicę nie narzekam ?

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)

konstrukcja kolumny nie zawiera w sobie pierwiastka dopasowania do akustyki pomieszczenia

poniewaz konstruktor nie jest wstanie przewidzieć w jakim pomieszczniu kolumny beda ustawiane

mieszanie tych dóch pojęć kontrukcja kolumny o dopasowanie do akustyki pomieszczenia raczej zaciemnia niż rozjasnia problem

poza tym to co sobie ustawisz cyfrowo w swoim własnym pokoju zupełnie nie zadziała w innym pomieszczeniu:)

8 minut temu, xajas napisał:

Dowody zajely by sporo stron ?

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

konstrukcja kolumny nie zawiera w sobie pierwiastka dopasowania do akustyki pomieszczenia

poniewaz konstruktor nie jest wstanie przewidzieć w jakim pomieszczniu kolumny beda ustawiane

mieszanie tych dóch pojęć kontrukcja kolumny o dopasowanie do akustyki pomieszczenia raczej zaciemnia niż rozjasnia problem

poza tym to co sobie ustawisz cyfrowo w swoim własnym pokoju zupełnie nie zadziała w innym pomieszczeniu:)

Mam wrażenie, że nie przeczytałeś, co @xajas napisał...

nagrywamy.com

@slawek.xl

nic z tego nie pokapowales ?

BTW. 

Nie tylko korekcja fazy/delay przetwornikow jest mozliwa (dzieki DSP). Aktywne zestawy glosnikowe sterowane przez DSP zawieraja takze pierwiastki dopasowania do akustyki pomieszczenia (patrz n.p. Kii Three albo B&O).

Mysle, ze musisz troche odswierzyc stan wiedzy o  mozliwosciach aktualnych aktywnych zestawow glosnikowych. Swiat posuwa sie do przodu ?

Edytowane przez xajas
Gość

(Konto usunięte)
33 minuty temu, xajas napisał:

Mysle, ze musisz troche odswierzyc stan wiedzy o  mozliwosciach aktualnych aktywnych zestawow glosnikowych. Swiat posuwa sie do przodu ?

jesli w któryms momencie odkryję wyższośc dsp nad analogiem to bede odświerzał

na razie tak z faza jak i wyrównaniem czasowym spokojnie radze sobie analogowo

byc moze dla was jest to archaizm ale póki co ma się on dobrze i zestawy  w ten sposób konstruowane potrafią grac równie dobrze badź lepiej niż aktywne

i jakoś nie widac na rynku hi-end aktywnych kolumn ze zwrotkami cyfrowymi:)

Nie sposob odkryc wyzszosci DSP nad Analogiem jesli sie nie odswierza wiedzy o aktualnym stanie DSP.

Jak mozesz twierdzic, ze zestawy pasywne moga lepiej grac niz aktywne, jesli nie znasz aktywnych? To jak dyskusja z slepym o kolorach ?

Moze na Polskim rynku HighEnd tego nie widac, wystarczy popatrzec na to forum, ciagle sie walkuje te same starocie. Ale na Polsce sie swiat nie konczy.

Edytowane przez xajas
5 godzin temu, xajas napisał:

Moze na Polskim rynku HighEnd tego nie widac, wystarczy popatrzec na to forum, ciagle sie walkuje te same starocie. Ale na Polsce sie swiat nie konczy.

A bo DSP gra "cyfrowo" A poza tym przecież rynek audiofilskich gadżetów bardzo by ucierpiał ?

1 godzinę temu, malikali napisał:

A bo DSP gra "cyfrowo" A poza tym przecież rynek audiofilskich gadżetów bardzo by ucierpiał ?

No co Ty!?

To pod klocek z dsp nie da się podłożyć platformy antywibracyjnej, podłączyć sieciowego boa i docisnąć myszą-workiem z piaskiem???

?

Z takim podbiciem basu to głośno nie posłuchasz. 

8 godzin temu, przemak napisał:

Żeby nie było, że producent albo ja:

Ukryta Zawartość

bass.png

bez spadku do 35Hz. Na średnicę nie narzekam ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Dla tych co uważają, że z małego to i Salomon nie naleje...

Isao Suzuki... Blow Up 2...

Jedna z tych realizacji co lubi być głośno grana...im głośniej tym lepiej , przy typowych "zmiataczach kanapowych" może być tego dobra za dużo ?

Edytowane przez Gość
21 minut temu, porlick napisał:

To pod klocek z dsp nie da się podłożyć platformy antywibracyjnej, podłączyć sieciowego boa i docisnąć myszą-workiem z piaskiem???

Da się jak najbardziej podłożyć, Również kabli połączeniowych jest więcej, więc więcej jest możliwości eksperymentowania z nimi jak i również z podstawkami pod nie oraz elementami połączeń. Ilość możliwych eksperymentów rośnie ca. wykładniczo w stosunku do ilości dróg aktywnych ;-). Systemy aktywne to raj dla wielbicieli audio gadżetów. Oczywiście dotyczy to systemów aktywnych w których wzmacniacze i zwrotnica nie są zintegrowane z kolumną. W przypadku integracji z kolumną niektóre możliwości kształtowania brzmienia kablami znikają ze względu na drastyczne skrócenie długości kabli łączących wzmacniacze z głośnikami. Tych zestawów fanom gadżetów nie powinno się polecać ;-).

7 minut temu, Piotrek111 napisał:

Z takim podbiciem basu to głośno nie posłuchasz. 

Bez podbicia charakterystyka tych monitorów jest również zupełnie dobra. Poza tym w układzie aktywnym można znacznie więcej bo wzmacniacz trzyma cewkę głośnika "za pysk" bez pośrednictwa psujących połączenie cewek szeregowych. Tych zalet jest znacznie więcej.

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

jesli w któryms momencie odkryję wyższośc dsp nad analogiem to bede odświerzał

Co masz na myśli pisząc o analogu, analog aktywny czy analog pasywny? Aeony to chyba aktywny analog.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, ziko369 napisał:

Isao Suzuki... Blow Up 2...

Jedna z tych realizacji co lubi być głośno grana...im głośniej tym lepiej

kiedyś na tak nagranych winylach był stosowny anons;

This record was made to play loud!

... i komu to przeszkadzało?

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, slawek.xm napisał:

i jakoś nie widac na rynku hi-end aktywnych kolumn ze zwrotkami cyfrowymi:)

Jak najbardziej widać. Pisałem już o aktywnych cyfrowych bezprzewodowych zespołach głośnikowych szwajcarskiej firmie Goldmund - ceny zaczynają się od dziesiątków euro (w Polsce dystrybutora nie mają). Niestety nie słuchałem ich w warunkach mi znanych ale na trzech wystawach byłem pod bardzo dużym wrażeniem. Na Narodowym grały w "szklarni" beż żadnej adaptacji akustycznej i nie było do czego się przyczepić.

AudioVideoShow2015-96.jpg

obraz.thumb.png.b813a673b502445dc59f09a634abe086.png

Mają własnej konstrukcji DAC-i i własne algorytmy DSP.

10 godzin temu, przemak napisał:

Żeby nie było, że producent albo ja

APS AEO-y słuchałem w zaprzyjaźnionym salonie przez wiele miesięcy - bardzo udane kolumny (z kopułka jedwabną). Słuchałem je też z dedykowanym subem - też było całkiem ciekawie.

Edytowane przez JuG
26 minut temu, iro III napisał:

kiedyś na tak nagranych winylach był stosowny anons;

This record was made to play loud!

Pamiętasz płytę Hacketta - Please Don't Touch?
Na odwrocie okładki pod utworem tytułowym jest tekst
zalecający słuchanie tego utworu tak głośno, jak to tylko możliwe. ?
16706176496_e0192409b8_b.jpgMI0000017357.jpg?partner=allrovi.com

12 minut temu, JuG napisał:

Pisałem już o aktywnych cyfrowych bezprzewodowych zespołach głośnikowych szwajcarskiej firmie Goldmund ...

Ukryta Zawartość

Mają własnej konstrukcji DAC-i i własne algorytmy DSP.

Widze ze chlopcy zerzneli moje glosniki :-)

3Cube_mit_Hypex_3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, soundchaser napisał:

zalecający słuchanie tego utworu tak głośno, jak to tylko możliwe

Tak, to moja ulubiona Steva płyta.

Pamiętam ...ale tam zalecają "coś" więcej i to jest już mniej zrozumiałe ?

Na winylu też to było.

27 minut temu, JuG napisał:

Goldmund - ceny zaczynają się od dziesiątków euro (w Polsce dystrybutora nie mają). Niestety nie słuchałem ich w warunkach mi znanych ale na trzech wystawach byłem pod bardzo dużym wrażeniem. Na Narodowym grały w "szklarni" beż żadnej adaptacji akustycznej i nie było do czego się przyczepić.

Ukryta Zawartość

Się przyczepiam. Oto najpaskudniejszy ZG świata. To już "klimatyzatory" Wilson są lekko "ładniejsze" :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez iro III
19 minut temu, iro III napisał:

.ale tam zalecają "coś" więcej i to jest już mniej zrozumiałe

W skrócie - nie do słuchania dla ludzi z ciężkimi zaburzeniami umysłowymi. ?

25 minut temu, iro III napisał:

Oto najpaskudniejszy ZG świata

Ładne są. Poza tym - to ma grać, a nie wyglądać. ?

• Pokaż nowe odpowiedzi