Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, slawek.xm napisał:

artystyczny aspekt muzyki to ciut inne zagadnienie niż próbowałem poruszać

Dobra muzyka a chyba takiego określenia użyłeś, jest dobra bez względu na to na czym jest odtwarzana. Sprzęt może tylko poprawiać techniczny aspekt jej odbioru. Doskonały sprzęt odtwarzający niestety nie uczyni ze Sławomira (muzyka) mistrza.

15 minut temu, slawek.xm napisał:

jeśli chodzi o technologię wykonania to wskazówek udzialał mi kolega produkujący kable , na ostatnim AVS jego kable sieciowe byly prezentowane z kilkoma systemami , ale rzadko kto chce zdradzać tajemnice wykonania technologię i przy okazji wiedzę jaka leży u podstaw produkcji kabli

Wyślij te kable do badania w ASR, kable nie są kłopotliwe w wysyłce. Dowiesz się ile warta jest Twoja praca 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, msankowski napisał:
15 minut temu, slawek.xm napisał:
jeśli chodzi o technologię wykonania to wskazówek udzialał mi kolega produkujący kable , na ostatnim AVS jego kable sieciowe byly prezentowane z kilkoma systemami , ale rzadko kto chce zdradzać tajemnice wykonania technologię i przy okazji wiedzę jaka leży u podstaw produkcji kabli

Chodzi mi nie tyle o technologię, bo nie sądzę żebym chciał takie pleść. Chciałbym zrozumieć dlaczego inni takie plotą.

ok wklejam linki do  ciekawego artykułu o teorii przeplywu energii w kablach

szacun dla tych co go przestudiują bo ja to zrobiłem i wiem ile trzeba wysiłku 🙂

The Essex Echo 1995: Electrical Signal Propagation & Cable Theory

https://www.stereophile.com/reference/1095cable

https://www.stereophile.com/content/essex-echo-1995-electrical-signal-propagation-cable-theory-page-2

https://www.stereophile.com/content/essex-echo-1995-electrical-signal-propagation-cable-theory-page-3

https://www.stereophile.com/content/essex-echo-1995-electrical-signal-propagation-cable-theory-page-4

https://www.stereophile.com/content/essex-echo-1995-electrical-signal-propagation-cable-theory-page-5

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

Mnie interesuje tylko ich wpływ na wyjściu urządzeń które połączyły. To chyba dobra zasada, stosowana przez ASR.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

bez własnych doświadczeń to gó.....na zasada 🙂

Po co własne doświadczenia skoro jest dostęp do wiarygodnych cudzych? 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Ajothe napisał:

Bez splecenia taka wiązka wygla niechlujnie, ot cała technologia 😁😁😁

w interkonektach Reference Tara laba stosowala dwa cienkie przewoniki i kilka żył plastikowych chyba ok 8 by uzyskać określoną odległość między żyłami oraz wymagany splot

ekran byl z grubej plecionki ze srebrzonej miedzi

niektore firmy stosują przekładki z otworami o średnicy ok 10cm i otworami w tych przekładkach ciągna żyly by odległoć i splot był odpowiedni

nie mogę znaleźć teraz zdjęcia takiego układu ale kiedyś wklejałem .... być może na innym forum

szacun dla tych co go przestudiują bo ja to zrobiłem i wiem ile trzeba wysiłku
The Essex Echo 1995: Electrical Signal Propagation & Cable Theory

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotacja, dywergencja...

Gdzie wykorzystujesz takie plecione kable. Jako interkonekty czy do zasilania?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, msankowski napisał:

Kolego @ASURA napiszesz coś na temat tych plecionek?

Szczerze?

Liczy się aplikacja i co w danym miejscu chcemy osiągnąć bo np. jak byś widział zaplatanie taśm?

Liczy się wyczucie przy konfiguracji sprzętu, jak źle skonfigurujemy sprzęt to zaczynamy z nim walczyć kablami a to jest mz. chore

W dobrze dobranych urządzeniach kabel ma być jak najmniej wydumany po to właśnie żeby jak najmniej zepsuć

Istotna jest zawsze czystość przewodnika i jak najlepszej jakości izolator. Przy spełnieniu tylko tych wymagań  już wychodzi drogo a przy prostowaniu żle dobranej konfiguracji i wchodzeniu w "zabawę" z RLC bardzo drogo

Te plecionki do pewnego poziomu systemu dobrze mu robią ale mając coś bardzo dobrego trzeba szukać dalej żeby nie stracić  walorów posiadanego systemu i dać mu szansę pokazać co potrafi

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Szczerze?
Liczy się aplikacja i co w danym miejscu chcemy osiągnąć bo np. jak byś widział zaplatanie taśm?
Liczy się wyczucie przy konfiguracji sprzętu, jak źle skonfigurujemy sprzęt to zaczynamy z nim walczyć kablami a to jest mz. chore
W dobrze dobranych urządzeniach kabel ma być jak najmniej wydumany po to właśnie żeby jak najmniej zepsuć
Istotna jest zawsze czystość przewodnika i jak najlepszej jakości izolator. Przy spełnieniu tylko tych wymagań  już wychodzi drogo a przy prostowaniu żle dobranej konfiguracji i wchodzeniu w "zabawę" z RLC bardzo drogo
Te plecionki do pewnego poziomu systemu dobrze mu robią ale mając coś bardzo dobrego trzeba szukać dalej żeby nie stracić  walorów posiadanego systemu i dać mu szansę pokazać co potrafi
Nie umiem z tego, co napisałeś, wyciągnąć wniosku dla siebie.
Mam taką parę kabli symetrycznych propagujących sygnał liniowy stereo na poziomie +4dBue3eb0029d0821ed653c35905584f2a83.jpg

i jak dla mnie połączenie działa poprawnie. Czy mam go zapleść albo zawiązać kokardki i sprawdzić czy jest lepiej, czy gorzej?

3 minuty temu, msankowski napisał:

Mam taką parę kabli symetrycznych propagujących sygnał liniowy stereo na poziomie +4dBu

Ukryta Zawartość

i jak dla mnie połączenie działa poprawnie. Czy mam go zapleść albo zawiązać kokardki i sprawdzić czy jest lepiej, czy gorzej?

Załatw lepszej jakości wtyczki i kable i będzie spoko

Bardzo dobre swego czasu kable miał studyjny Studer-warto poszukać w drugim obiegu

Studyjny sprzęt analogowy też miał bardzo dobry

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Załatw lepszej jakości wtyczki i kable i będzie spoko
Bardzo dobre swego czasu kable miał studyjny Studer-warto poszukać w drugim obiegu
Studyjny sprzęt analogowy też miał bardzo dobry
Sfotografowałem coś na podorędziu. Tak samo dobrze działa to połączenie na wtykach Neutrik i z przewodami OFC.
1 godzinę temu, bassmaniak napisał:

Dlatego ja nigdy nie spróbuję „najpierw posłuchać”. Nie daj Boże usłyszę i koniec z przyjemności słuchania muzyki. Godzina słuchania i resztę dnia rozmyślanie, jak i czym jeszcze poprawić dźwięk. 

Racja, głośnik blutuf w zupełności wystarczy 👍

Mam taki na wyjazdy, plus niestety dość kiepskie audio w służbowym samochodzie i słucha się bardzo przyjemnie o dziwo 😉

Ale w domu chce jednak posłuchać "lepiej" 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, bassmaniak napisał:

Czy ktoś kupuje kabel tzw. audiofilski i słyszy, czy mu się tak wydaje, ważne że radość przynosi.

Dopóki "auduofil" innych do głupoty nie namawia. A bywało i tak, że jak "audiofile" w dziale Start namówili młodego na "audiofilskie" monitorki 135mm i "audiofilski" wzmacniaczyk 2x20W, tak Ci sami "audiofile" na brak basu radzili "audiofilski" kabel. Złodziej też jest spoko, dopóki nie kradnie... dopóki nikt go za rękę na ktadzieży nie złapie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, szymon1977 napisał:

Dopóki "auduofil" innych do głupoty nie namawia. A bywało i tak, że jak "audiofile" w dziale Start namówili młodego na "audiofilskie" monitorki 135mm i "audiofilski" wzmacniaczyk 2x20W, tak Ci sami "audiofile" na brak basu radzili "audiofilski" kabel. Złodziej też jest spoko, dopóki nie kradnie... dopóki nikt go za rękę na ktadzieży nie złapie.

podaj link bo nie pamiętam takiego przypadku

Gdzie wykorzystujesz takie plecione kable.

jako głośnikowe od wzmaka do kolumny

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, msankowski napisał:
3 minuty temu, slawek.xm napisał:
jako głośnikowe od wzmaka do kolumny

Zgaduję, że chodzi o ograniczenie wpływu "naskórkowości"?

dla ograniczenia naskórkowości stosuje się małe przekroje u mnie 0,5 mm

dla ograniczenia naskórkowości stosuje się małe przekroje u mnie 0,5 mm

Ja mam coś podobnego, tylko z dużych przekrojów. 2 x 2 x 2,5mm2 OFC i wtyki Neutrik Speakon.bc925be126a6ff0ad0ba5c6045c31abc.jpg
26 minut temu, slawek.xm napisał:

podaj link

Nie.

nie pamiętam

Nie mój problem.

takiego przypadku

"Połowa" działu Start to właśnie "takie" przypadki: leczenie kablami źle dobranego sprzętu - na szczęcie sam mam to już za sobą: RA921+Mercury M1, do tego DAC o wartości pozostałych elementów i czytanie porad o brzmieniu kabli.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

ekran byl z grubej plecionki ze srebrzonej miedzi

W RG214, który jest w rozsądnej cenie, też ekran jest z grubej plecionki ze srebrzonej miedzi. Używam takiego w systemie analogowym aktywnym.

5 godzin temu, przemak napisał:
15 godzin temu, slawek.xm napisał:

nie ma dobrej muzy ze słabego sprzętu...

Jest, to są dwie niezależne rzeczy.

Mit nieszczęśliwie spychający jakość dźwięku muzyki odtwarzanej i granej live do roli odźwiernego. Sobie tam słuchacz dopowie albo się domyśli czego nie usłyszy... Basu wystarczy od 40 Hz, harmoniczne mogą siać dwu cyfrowo, można wierzchołki obciąć dla równości i dodać szumy dla czarnego tła, niech jeżdżą autobusy i metro - będzie super muza. To nie mity, to herezje². Lody Tahitian Vanilla zlizane z rynsztoka. 

Odpowiednim przykładem wydaje się eksperyment z udziałem Joshu Bell. Przez 45 minut 6 osób zwróciło uwagę na jego grę. Moim zdaniem zdecydowało otoczenie. W takim harmidrze nawet Stradivari brzmiał jak gęśle Tekli a Bach jak kompozycje nieuka. 

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, msankowski napisał:

Ja mam coś podobnego, tylko z dużych przekrojów. 2 x 2 x 2,5mm2 OFC i wtyki

jeśli chcesz poczytać więcej o powodach mojej konstrukcji kilka linków

http://www.cma4ch.org/chemo/attivita/cat6speaker.html

https://www.tnt-audio.com/clinica/cat5questions_e.html

Mam taką parę kabli symetrycznych propagujących sygnał liniowy stereo na poziomie +4dBu

Ukryta Zawartość

Nie chciałbym psuć nastroju, ale te krosownice są niesymetryczne... 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, msankowski napisał:

coś podobnego

tu jest pierwowzór wg którego warto postępować by osiągnąć najlepsze efekty przy tego typu plecionce

https://www.venhaus1.com/diycatfivecables.html

7 minut temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

Kable skrętki CAT 6 są projektowane na częstotliwości do 250MHz trochę daleko od częstotliwości audio 🙂

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie mój problem.

w tym momencie Twoj , bo wypisujesz w tym wypadku bzdury oparte na własnych wymysłach i prowokujesz do awantury zarzucając calemu środowisku audiofilów złodziejskie działania

zastanow się proszę bo znow będziesz mial problem i temat do dyskusji z adminem kiedy konsekwencje takiej pisaniny Cię dosięgną 🙂

4 minuty temu, malikali napisał:

Kable skrętki CAT 6 są projektowane na częstotliwości do 250MHz trochę daleko od częstotliwości audio 🙂

sprawdziłem u siebie ... gra , więc nie ma problemu 🙂

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Bez splecenia taka wiązka wygląda niechlujnie, ot cała technologia 😁😁😁

Coś mi ta niechlujność przypomina...czy podobnych nie wyplatał recznie niegdyś krajowy "producent" o nazwie Wile?

Jeden maniak robił tu kiedyś zadymę, że takie genialne to są wynalazki, ostatnio coś mało słychać...🤭

Błysnął i zgasł a najbardziej znany był w czasach "świetności" właśnie z niechlujnych produktów i kabelków i wzmacniaczy.

Edytowane przez iro III
3 godziny temu, slawek.xm napisał:

bez własnych doświadczeń to gó.....na zasada

Wszystko zależy od jakości własnych doświadczeń 😉. Takie jak na ASR na pewno nie są gówniane.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Lech36 napisał:

Wszystko zależy od jakości własnych doświadczeń 😉. Takie jak na ASR na pewno nie są gówniane.

są jedną z opinii , które należy zweryfikować a nie bezkrytycznie wielbić i hołubić w sposób jaki opanowałeś do perfekcji 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi