Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, Ajothe napisał:

Swoją drogą Dania to potęga w audio...jak to się stało

Mało mówią, dużo robią 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

(np Sabaj, który po wymianie sieciówki może konkurować z hiendem).

Tak się rodzą mity....porównania z Lyngdorfem nie wytrzymał, a gdzie dopiero hi-end 😁

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Tylko, że konsument od solidnego zaplecza woli zapłacić za własne marzenia, (np Sabaj, który po wymianie sieciówki może konkurować z hiendem).

Jaki Ty oderwany od wszystkiego jesteś. To jest coś zupełnie innego. Skrajny audiofilizm, dla grupy audiofilów, którym grają pasywne komponenty, byle drogie i estetycznie wykonane na wzór biżuterii były. Łączysz rozsądne podejście do wyboru zestawu stereo ze zbzikowanym audiofilami. Sznup ma racje. Masz zestaw jaki masz. Wybrałeś niby najbardziej pasujące Ci, najlepsze g z g, i uważasz, że lepszego Ci nie trzeba. Próbujesz oszukać siebie, ale nie oszukasz reszty. 

18 minut temu, Yoyo napisał:

Wybrałeś niby najbardziej pasujące Ci, ... iuważasz, że lepszego Ci nie trzeba. Próbujesz oszukać siebie, ale nie oszukasz reszty. 

Wszystko mogłoby być lepiej. Ale gdy słucham ulubioną płytę, to nic mi nie przeszkadza ani niczego nie brakuje, więc dopóki to się nie zmieni i ja nic nię zmienię. Musisz to jakoś przełknąć. Rozumieć co i dlaczego wybrałem nie musisz, ani tym bardziej popierać mnie w wyborze.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 minut temu, Yoyo napisał:

Jaki Ty oderwany od wszystkiego jesteś. To jest coś zupełnie innego. Skrajny audiofilizm, dla grupy audiofilów, którym grają pasywne komponenty, byle drogie i estetycznie wykonane na wzór biżuterii były. Łączysz rozsądne podejście do wyboru zestawu stereo ze zbzikowanym audiofilami. Sznup ma racje. Masz zestaw jaki masz. Wybrałeś niby najbardziej pasujące Ci, najlepsze g z g, i uważasz, że lepszego Ci nie trzeba. Próbujesz oszukać siebie, ale nie oszukasz reszty. 

Widocznie na tym Onkyo i reszcie sprzętu wszystko gra tak samo, obojętnie, czy się kupuje kable za 2k czy za 100zł.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Musisz to jakoś przełknąć.

Luzik ... jakoś to przeżyjemy, tylko skończ o tym pisać w każdym możliwym temacie na forum.

1 minutę temu, Sznup napisał:

Luzik ... jakoś to przeżyjemy, tylko skończ o tym pisać w każdym możliwym temacie na forum.

A dlaczego niby? Uważasz, że zamiast cieszyć się swoim powinienem wzdychać do cudzego? A może wprowadzać innych w błąd pisaniem, że za tyle to fajnie grać nie będzie?

Godzinę temu, tomek4 napisał:

Firmowy "upgrade"?

Mam nadzieję, że nie. Ale znalezienie foto z dokładnie takim samym przekaźnikiem, kolorami kabelków, w takim samym miejscu itd. Daje do myślenia.
Przekaźnik jest podłączony bezpośrednio pod wyjście z trafa. Wyłącza się zaraz po odłączeniu zasilania. Może to wyciszenie by nie było słychać jakiś "artefaktów" gdy wyłączymy zasilanie(?) Może gdzieś komuś ujawniła się jakaś niepożądana cecha i serwisy w taki sposób miały się jej pozbywać🤔

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Może gdzieś komuś ujawniła się jakaś niepożądana cecha i serwisy w taki sposób miały się jej pozbywać🤔

Czyli wyszły oszczędności. Przez 3 lata gra lepiej, a po 3 latach grać przestaje?

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Uważasz, że zamiast cieszyć się swoim powinienem wzdychać do cudzego?

Swoje szczęście zachowaj dla siebie, jeśli jest prawdziwe to do cudzego nie będziesz wzdychał. 

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

A może wprowadzać innych w błąd pisaniem, że za tyle to fajnie grać nie będzie?

Są ludzie którym głośnik bt będzie fajnie grać. Czy pisząc o tym wprowadzają innych w błąd? AS to forum dla hobbystów, każdy rozsądny hobbysta dąży do rozwoju a nie stagnacji w swoich zachwycie nad możliwościami najbardziej podstawowego wzmacniacza. 

9 minut temu, Sznup napisał:

.

Edytowane przez Sznup
23 minuty temu, Sznup napisał:

AS to forum dla hobbystów, każdy rozsądny hobbysta dąży do rozwoju a nie stagnacji w swoich zachwycie nad możliwościami najbardziej podstawowego wzmacniacza. 

State chińskie przyłowie mówi: nie wiesz co powiedzieć - powiedz, że szymon1977 ma Onkyo a uznają Cię audiofila.

Chwilowa stangancja to efekt rozwoju, nagroda za małe kroczki, dzięki rozumowi a wbrew zabobonom poczynione we właściwym kierunku. Gdybyś wychylil czubek swojego nosa poza moje małe Onkyo to zorientowałbyś się, że wszystkie pozostałe elementy systemu ulegają ciągłym zmianom. A wzmacniacz zmienię gdy przyjdzie na to pora, nie tylko dlatego, że ktoś ma lepszy.

25 minut temu, szymon1977 napisał:

Czyli wyszły oszczędności. Przez 3 lata gra lepiej, a po 3 latach grać przestaje?

Nie wiem kiedy został dołożony przekaźnik i co ma na celu. Ale porównując tego OXYGENE z moim to bym się nie zamienił 😉 .

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Gdybyś wychylil czubek swojego nosa poza moje małe Onkyo to zorientowałbyś się, że wszystkie pozostałe elementy systemu ulegają ciągłym zmianom.

Gdy tylko wychylę czubek swojego audiofilskiego nosa i np. otworzę lodówkę wyskakuje z niej Szymon ze swoim Onkyo, subwooferem i dsp. Tak więc jestem chyba na ciebie skazany, jak i cale forum również.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Wszystko mogłoby być lepiej. Ale gdy słucham ulubioną płytę, to nic mi nie przeszkadza ani niczego nie brakuje, więc dopóki to się nie zmieni i ja nic nię zmienię. 

Na poprawę słuchu liczysz? Przecież z wiekiem Ci się nie wyostrzy. Jeśli nic Ci nie przeszkadza i nie brakuje to raczej i lepszej jakości brzemienia z lepszego zestawu nie usłyszysz za czas jakiś.
Cieszę się Twoim szczęściem i tym, że zadowala Cię skromny zestaw stereo. Ja również wolałbym wydać mniej i cieszyć się dobrą jakością dźwięku, ale tanio to niestety mizernie. Nie bocz się na innych i nie strasz moderacją, bo myślę że mało kogo interesuje na czym słuchasz, ale jeśli Ty doklejasz każdemu kto kupuje drogi sprzęt jakiś audiofilizm powiązany z wymianami sieciówek czy kabli głośnikowych to prosisz się o dyskusję w podobnym tonie. Ubzdurałeś sobie coś w tej głowie i męczysz. Znam wielu którzy wydają sporo kasy na porządne graty i wcale nie dokupują do tego tzw. audiofilskiego okablowania. 

46 minut temu, malikali napisał:

Licho w kablach i znów słuch najdoskonalszy 🙂

Oczywiście, mnie nie interesuje to jest w danych technicznych tylko co słyszę
Pokaz mi pomiar "Panoramy", "Lokalizacja źródeł pozornych", "Zakres odtwarzania dźwięków"

Godzinę temu, Yoyo napisał:

Jeśli nic Ci nie przeszkadza i nie brakuje to raczej i lepszej jakości brzemienia z lepszego zestawu nie usłyszysz za czas jakiś.

Pudło! Słucham czasem na lepszym, a wtedy na swoim przez kilka dni nie dam rady. Ale mój jest na tyle wyważony, że po kilku dniach jest po prostu wszystko ok.

...jeśli Ty doklejasz każdemu kto kupuje drogi sprzęt jakiś audiofilizm powiązany z wymianami sieciówek czy kabli głośnikowych...

Jeśli doklejam... a jeśli nie doklejam? Nie interesuje mnie Twoje wnioskowanie z błędnych przesłanek. Nie doklejam każdemu.

Cieszę się Twoim szczęściem i tym, że zadowala Cię skromny zestaw stereo. Ja również wolałbym wydać mniej i cieszyć się dobrą jakością dźwięku, ale tanio to niestety mizernie.

Tak. Tym większa sztuka mając ograniczony budżet zrealizować swój kaprys.

nie strasz moderacją

Antitodum na chamstwo jest moderacja. Jak ktoś nie ma nic innego do powiedzenia niż wytykanie mi budżetowego zestawu to długo tu nie zostanie. Takie jest życie.

25 minut temu, ro35 napisał:

a na ch... kable jak można po wifi 😉

I wtedy uzdatniacze, nawilżacze i filtry powietrza.
Osuszacze też, jak ktoś ma problem z wilgocią.

3 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Pokaz mi pomiar "Panoramy", "Lokalizacja źródeł pozornych", "Zakres odtwarzania dźwięków"

I na to ma wpływ kabel ethernet ?

10 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

I na to ma wpływ kabel ethernet ?

Cala siec ethernet, wymień switch albo pomiń, pobaw się w różnymi konwerterami a usłyszysz ze dźwięk się zmieni

Edytowane przez .:Gerard:.
5 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Cala siec ethernet, wymień switch albo pomiń, pobaw się w różnymi konwerterami a usłyszysz ze dźwięk się zmieni

Owszem. Aby uniknąć tych zakłóceń co nam degradują dźwięk korzystamy z WiFi. I po sprawie 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Owszem. Aby uniknąć tych zakłóceń co nam degradują dźwięk korzystamy z WiFi. I po sprawie 😉 

Mozna tez podłączyć Laptopa do DACa po USB i tez słuchać muzyki, w tej zakladce może taki efekt zadowoli
Tematem jest czy są różnica, są

8 minut temu, Piopio napisał:

Co Ty byś począł biedaku, gdyby tego wszystkiego nie poprawiła Ci sieciówka?

-----

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Mozna tez podłączyć Laptopa do DACa po USB i tez słuchać muzyki, w tej zakladce może taki efekt zadowoli
Tematem jest czy są różnica, są

Być moze w tamtej zakładce to fakt - w tej zakładce niektórzy tylko mają takie wrażenie.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Być moze w tamtej zakładce to fakt - w tej zakładce niektórzy tylko mają takie wrażenie.

Z tym faktem się zgadzam

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Z tym faktem się zgadzam

Ale nie zgadzają Ci się zakładki.

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Mozna tez podłączyć Laptopa do DACa po USB

Koniecznie z zastosowaniem izolacji galwanicznej USB. Wtedy nie trzeba już z niczym innym kombinować. No poza zasilaniem DAC 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Koniecznie z zastosowaniem izolacji galwanicznej USB. Wtedy nie trzeba już z niczym innym kombinować. No poza zasilaniem DAC 😉 

Można pójść o krok dalej i zasilać DAC przez USB, a dalej do wzmacniacza optykiem. Najlepsze i najprostsze rozwiązanie, ale jakie kur.a nieaudiofilskie.

• Pokaż nowe odpowiedzi