Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Problem polega na tym, że dzisiaj też jest sto razy więcej sprzętu i wybór jest trudny. 

W uzywkach za 5k można już złożyć coś sensownego przecież. 

Pracuję w miernictwie 40 lat. W układach analogowyc jest tylko jeden błąd przetwarzania nieliniowosc . W cyfrze tych błędów jest chyba coś około 27. I to jest klu calego problemu daców. Tylko malo kto o tym wie. Tu na forum nigdy nie słyszałem żeby ktoś to poruszal.

To może nas oświecisz? Pieńkos i Turczyński o tym nie pisali. Oppenheim ani Shaffer ani Lyons też nie. Ani Wojtkiewicz ani Szabatin ani inni, którzy pisali o przetwarzaniu sygnałów. Te 27 "błędów", jakie to są?

Jak 5K za element to system (do streamingu) do małego pokoju bez problemu się złoży. 

iFi Zen Stream/Eversolo DMP-A6 -> Sabaj A30A -> KEF LS50 Meta.

Do tego trzeba doliczyć standy i okablowanie - jakiś 1K zł. 

Zamiast Sabaja można zastosować dzielonkę - końcówka mocy na Hypex Ncore i pre Topping PRE90. Wtedy można i dodać gramofon. Oczywiście wtedy iFi Zen Stream odpada. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To w końcu jak jest z cyfrowym EQ, zniekształcają fazę czy nie?
Może @xetras odpowiedz czy cyfrowe EQ z WinAmpa, "windowsowskie" albo w RME ADI 2 tak samo jak analogowe z cewkami i kondensatorami czy nie?

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Rily? 😝

Miało być do 5K. Znasz nowy wzmacniacz, który zagra lepiej od "końcówka mocy na Hypex Ncore i pre Topping PRE90" ? I będzie miał 150w per channel @ 8ohms ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, raiwan napisał:

...nie doczekałem idealnego zestawienia kolumn i wzmacniacza dla większości typowych pomieszczeń w rozsądnej cenie do 5 tysięcy złotych, w których się wiele osób zakocha jak kiedyś...

4 godziny temu, Piopio napisał:

Jak 5K za element to system (do streamingu) do małego pokoju bez problemu się złoży. 

iFi Zen Stream/Eversolo DMP-A6 -> Sabaj A30A -> KEF LS50 Meta

Bardzo dobry przykład: wzmacniacz o wynikającym z cyfrowej technologii niepodbarwionym brzmieniu, plus monitorki marki, która z braku podbarwień zrobiła swój znak firmowy, kontra "fenomenalne brzmienie" po użyciu loudness +3 . Drugi forumowy fan Sabaja na podobnym zestawie używa loudness +2. Wypada wspomnieć, że w samej regulacji głośności Sabaja jeden loudness przemycono, jak filtr kontur w tandecie z czasów komuny.

No i mamy rozwiązanie zagadki: wynikający z technicznej ignorancji kult płaskiej charakterystyki skutkuje brakiem radości słuchania. Jedni silą się na audiofilskie uniesienia, drudzy fantazjując o rewolucyjnej technologi wciskają loudness,  a ja mam B&W 2.1, które nawet z gałką Volume na godz.9 robi rozp.l jak AC/DC na koncercie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, szymon1977 napisał:

wynikający z technicznej ignorancji kult płaskiej charakterystyki skutkuje brakiem radości słuchania.

sam masz bas podbity o 6db i sprawia ci to radochę

więc twój systemik potwierdza tę tezę

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

sam masz bas podbity o 6db i sprawia ci to radochę

więc twój systemik potwierdza tę tezę

Oczywiście i jestem tego świadom. Natomiast teza nie jest moja autorska a panów FM.

Oczywiście Twój SYSTEM (wielkimi literami by podkreślić odmienność mojego systemiku) od tej tezy jest wolny... w zasadzie Ty jesteś wolny. Ale nabywcy hifi 5000/szt w 20m² od tezy FM poznawanie teorii audio powinni zacząć, albo nie robić tego wcale. Od częściowej wiedzy lepsza bywa niewiedza.

Edytowane przez szymon1977

7 godzin temu, Piopio napisał:

Miało być do 5K. Znasz nowy wzmacniacz, który zagra lepiej od "końcówka mocy na Hypex Ncore i pre Topping PRE90" ? I będzie miał 150w per channel @ 8ohms ?

Praktycznie każdy - nie wyobrażam sobie słuchać takiego połączenia. Każde z tych  urządzeń duplikuje cechy które są dla mnie niepożądane. Papierkowa moc nie ma wiele do rzeczy. Nie czułem zupełnie "mocy" w Hypex Nc252 porównując do Cyrusa 8.2, Denona 1600, czy Arcam a29... 

Hypex jak już ma coś pokazać, to ze świetnym pre a nie czymś takim... 

Nie wspomnę że Ifi Zen Stream to nieaktualizowany kilkuletni soft z problemami nieustannymi, wystarczy wejść na jego wątek na forum. 

7 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Może @xetras odpowiedz czy cyfrowe EQ z WinAmpa, "windowsowskie" albo w RME ADI 2 tak samo jak analogowe z cewkami i kondensatorami czy nie?

Filtry IIR - przesuną fazę. Tak samo przesunie ją każdy z filtrów który wybierzesz w dac... pytanie czy to usłyszysz, bo ja nie 😉

Dla mnie problem z cyfrowym DSP był taki ze słyszałem degradacje po wpięciu dodatkowego urządzenia do toru, a nie z włączeniem samego DSP w urządzeniu... 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 19.07.2023 o 11:22, iro III napisał:

No wiesz co?!

W takich "miejscach" szukasz sensu i konsekwencji?! 🤣

Zapomniałem że przecież ostatni metr przewodu się liczy, ale to tylko w tych miejscach 🙂

Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, xetras napisał:

Mieszam ja (oczywiście), ale to @szymon1977 "prosi o sprostowanie"

Czyli, innymi słowy, chce "żeby go wyprowadzić z błędu" (to mój dopisek)

To jest całkiem sensowne, bo "obiło mu się o uszy". Tzn. też słucham i zbieram zasłyszane ogólniki z mowy potocznej i czasami kompletnie nie mają pokrycia w realiach za to wynikają z wyobraźni i chodzenia twórcy na skróty.

Weryfikacja prawd zasłyszanych od amatora wymaga potwierdzeń u praktyka, chociażby od filtrów (w zależności od tego czy analogowych czy cyfrowych). Amator właściwych przyczyn  różnic nie potrafi wskazać i zmyśla ogólniki.

Ad rem:

No to po co w ogóle robić... i robi się... tę błędy?

(Te, którym potrzebne są  sprostowania)

Lepiej jest po prostu (czyli - używać twierdzeń, a nie zaprzeczeń)

[18.07- g.0.05,#67489]

Sezon burz minie:

A po nocy przychodzi dzień 

A po burzy spokój

(Txt- Adam Sikorski, Jest taki samotny dom -wyk. Budka Suflera)

Dotyczy to rozbieżności między przetwarzaniem sygnałów (analogowym i cyfrowym?)

No to @szymon1977 powinien otrzymać "medal z ziemniaka", że bezwiednie ten temat wywołał 🙂

Sprostuje. Goole kretynsko narzuca i poprawia tekst

Zamiast niemozliwosci powinna byc nieliniowosc jeśli chodzi o błąd przetwarzania analogowego. Z powazaniem Wojtek.

Edytowane przez Wojtek 1959
Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, msankowski napisał:
13 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:
Pracuję w miernictwie 40 lat. W układach analogowyc jest tylko jeden błąd przetwarzania nieliniowosc . W cyfrze tych błędów jest chyba coś około 27. I to jest klu calego problemu daców. Tylko malo kto o tym wie. Tu na forum nigdy nie słyszałem żeby ktoś to poruszal.

To może nas oświecisz? Pieńkos i Turczyński o tym nie pisali. Oppenheim ani Shaffer ani Lyons też nie. Ani Wojtkiewicz ani Szabatin ani inni, którzy pisali o przetwarzaniu sygnałów. Te 27 "błędów", jakie to są?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Przetwornik_analogowo-cyfrowy

Małe sprostowanie jest ich 7 . Starość nie radość . Pamięć jest ulotna. Link do przejrzenia. Są sklasyfikowane jako właściwości . 

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Od częściowej wiedzy lepsza bywa niewiedza.

Pięknie powiedziane. Jeżeli dodasz jeszcze do tego równie piękną sentencję: "mowa jest srebrem a milczenie złotem" otrzymasz idealne dla ciebie rozwiązanie: lepiej trzymać język za zębami niż pi...ić bez sensu jeżeli się nie ma o czymś pojęcia. 

47 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Małe sprostowanie jest ich 7 .

Może być ich 127 - pytanie o ile sygnał analogowy wychodzący z DAC w efekcie tych błędów odbiega od tego, jaki z danych cyfrowych wchodzących do DAC powinniśmy otrzymać? 

5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Filtry IIR - przesuną fazę. Tak samo przesunie ją każdy z filtrów który wybierzesz w dac... pytanie czy to usłyszysz, bo ja nie 😉

Dla mnie problem z cyfrowym DSP był taki ze słyszałem degradacje po wpięciu dodatkowego urządzenia do toru, a nie z włączeniem samego DSP w urządzeniu... 

Ok, pytam czy cyfrowe EQ po wprowadzeniu nieliniowości później ją naprawiają korygując całość. Tak by sygnał końcowy wyglądał tak jakby tylko rejestrujący nagranie w studio podkręcił np. niskie tony.

Czy zepsuty sygnał zostaje naprawiony i czy zawsze przez wszystkie cyfrowe EQ?

Nie chodzi mi czy to usłyszę, gdybym potrafił to usłyszeć podejrzewam, że to co wprowadza mój pokój, zwrotnica itp zabiłoby mnie 😁.

3 godziny temu, Sznup napisał:

Pięknie powiedziane. Jeżeli dodasz jeszcze do tego równie piękną sentencję: "mowa jest srebrem a milczenie złotem" otrzymasz idealne dla ciebie rozwiązanie: lepiej trzymać język za zębami niż pi...ić bez sensu jeżeli się nie ma o czymś pojęcia. 

Masz rację, głupota słuchacza zamienia srebro w pi...nie bezsensu.

44 minuty temu, szymon1977 napisał:

Masz rację, głupota słuchacza zamienia srebro w pi...nie bezsensu.

Jak zwykle nie zrozumiałeś.

Lepiej nic nie pisać niż klepać głupoty mając jakąś cząstkową wiedzę w temacie. 

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ok, pytam czy cyfrowe EQ po wprowadzeniu nieliniowości później ją naprawiają korygując całość. Tak by sygnał końcowy wyglądał tak jakby tylko rejestrujący nagranie w studio podkręcił np. niskie tony.

Kształt końcowy obwiedni  wygląda tak jak w filtrach analogowych. Sprawdzałem w DCX2496. Filtr LR4 ma kształt dokładnie taki jak w teorii. Dwie sąsiednie gałęzie przecinają się ze sobą dokładnie na -6dB, ale oczywiście można w wszystko wprowadzić własne korekty jak uznamy takie za potrzebne.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Sznup napisał:

Jak zwykle nie zrozumiałeś.

Wprost przeciwnie kolego, ja Ci wyjaśniłem dlaczego mówienie jest srebrem a milczenie złotem.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie kolego, ja Ci wyjaśniłem dlaczego mówienie jest srebrem a milczenie złotem.

Więc dlaczego klepiesz bezmyślnie w klawiaturę?

16 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A jest to jakieś pytanie skoro brak czasownika?

"czy cyfrowe EQ z WinAmpa, "windowsowskie" albo w RME ADI 2 tak samo jak analogowe z cewkami i kondensatorami czy nie"

Nie mam UltraCurve (tak się ten gadżet od Behringera nazywa).

W słuchawkach stereo (gdzie nie ma bazy stereo) to i przeciwfaza właściwie mało jest słyszalna.

Skoro kogoś bawi teoria filtrów i cyfrowe przetwarzanie sygnału to sobie o tym chętnie poczytam, byle z przykładami.

Aha - i przeciwfazę i filtrowanie grzebieniowe jakoś gdzieś tam słyszałem i w pamięci mam jak nie brzmią, dobroć filtra i rzędy filtrów też kojarzę a o analizatorze i pomiarach to sobie poczytam.

Nie zamierzam pisać o czymś co jest marginalne.

To nie jest w ogóle mój problem i traktuję go jedynie jako letnią zabawę w sezonie ogórkowym.

Ja to w upał wolę odpoczywać a nie - podejmować zawiłe problemy. Idę do garażu (albo do podziemia).

Edytowane przez xetras
Przeredagowanie akapitów

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

18 godzin temu, raiwan napisał:

To były piękne czasy kiedy sprzęt kosztował grosze a grał lepiej niż dzisiejsze sprzęty po kilkanaście tysięcy. Chodzi o całokształt a nie o jakość dźwięku. Bez bajerów, o te klimat co tworzyły te sprzety.

Nigdy nie było tak żeby kosztował grosze.

Przykład z zawodnikami (do tego samego przeznaczonymi):

DSS101 oraz DSS402 

Nawet Amator nie kosztował groszy. W porównaniu do Zodiaka (który jedynie wyglądał) śmiem przypuszczać że masowa publika słucha oczami.

Otóż - Amator słabo wyglądał ale jakoś grał za to Zodiak bardziej wyglądał a grał dość marnie.

(Sprzęt z segmentu HiFi też "nie kosztował grosze", gdyby tak było nikt by go nie chciał) Teraz skoro nikt go nie chce (bo jedynie garstce ludzi na tym zależy względem masowego udziału, kiedy był nieosiągalny) to dlatego dużo kosztuje.

Skala ilościowa podaży jest znacznie mniejsza.

aha - sklepy są w internecie.

i - to nie były piękne czasy, Ty tak ale z pewnością nie czasy.

Teraz są piękne czasy.

Np. przyjechało trio z Osaki -nayuta band i dało występ na placu Zamkowym w zeszłą sobotę.

Jakiś czas wcześniej zespół stylizujący się na czasy Wlk.Xięstwa Litewskiego (z Białorusi) itd.

Tamte minione czasy to tylko historia.

Gość

(Konto usunięte)
53 minuty temu, xetras napisał:

A jest to jakieś pytanie skoro brak czasownika?

"czy cyfrowe EQ z WinAmpa, "windowsowskie" albo w RME ADI 2 tak samo jak analogowe z cewkami i kondensatorami czy nie"

Nie mam UltraCurve (tak się ten gadżet od Behringera nazywa).

W słuchawkach stereo (gdzie nie ma bazy stereo) to i przeciwfaza właściwie mało jest słyszalna.

Skoro kogoś bawi teoria filtrów i cyfrowe przetwarzanie sygnału to sobie o tym chętnie poczytam, byle z przykładami.

Aha - i przeciwfazę i filtrowanie grzebieniowe jakoś gdzieś tam słyszałem i w pamięci mam jak nie brzmią, dobroć filtra i rzędy filtrów też kojarzę a o analizatorze i pomiarach to sobie poczytam.

Nie zamierzam pisać o czymś co jest marginalne.

To nie jest w ogóle mój problem i traktuję go jedynie jako letnią zabawę w sezonie ogórkowym.

Ja to w upał wolę odpoczywać a nie - podejmować zawiłe problemy. Idę do garażu (albo do podziemia).

O którym Bechringerze mowa ? Mam ten analogowy z buforem lampowym UltraQ T 1951. Gra u mnie ponad 20 lat bez zarzutu . Kosztowal 120 zł polskich w 2012 roku . Nabylem go w sklepie Riff na pl Konstytucji w Warszawie. Jak za tą cenę lepszego nie widziałem. Czasami Behringerowi udaje się coś z sensem zrobić. Mam też Deq 2496 ale jest bardzo kaprysny na temperaturę otoczenia. Jak się nagrzeje to lubi się zawieszac. Stoi u mnie bardziej jako mebel.

5 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czy zepsuty sygnał zostaje naprawiony i czy zawsze przez wszystkie cyfrowe EQ?

Nie chodzi mi czy to usłyszę, gdybym potrafił to usłyszeć podejrzewam, że to co wprowadza mój pokój, zwrotnica itp zabiłoby mnie 😁.

Nie interpretowałbym niewielkiego odchylenia fazy jako zepsucie sygnału. Aczkolwiek ostre filtry IIR mogą dawać dziwne efekty. Nie zachwycałbym się tez nadmiernie filtrami FIR. Warto przeczytać linki poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ukryta Zawartość

Małe sprostowanie jest ich 7 . Starość nie radość . Pamięć jest ulotna. Link do przejrzenia. Są sklasyfikowane jako właściwości . 
Uff, to się uspokoiłem. Tam są opisane parametry konwertera analogowo-cyfrowego. Dotyczą przede wszystkim tego, co się dzieje z sygnałem gdy opuszczamy domenę analogową.

Wszystko w tym świecie jest nieidealne. Cyfrowe przetwarzanie i zapis sygnałów ma tę zaletę, że jak już się tę domenę analogową opuści, wszystko dalej jest pod kontrolą i samoistnie nie traci jakości. Nie ma wpływu czas, temperatura, wysychające elektrolity ani pętle masy. Tylko poprawność implementacji.

W torach analogowych każdy kolejny stopień psuje, dodając szum, przydźwięki i zniekształcenia. A w analogowych metodach zapisu najgorszy jest szum, nie do opanowania. Wszystkie układy NR ostatecznie psują dźwięk.

Z czworonogów przesiedliśmy się do aut i samolotów. Chyba jest lepiej, chociaż mniej eko.

Ukryta Zawartość

To jest szczyt perwersji (w upał podczas sezonu ogórkowego, kiedy tnie się łączność) zajmowanie się wektorami przesunięć fazowych (π/², ⅔π, przeciwfazą czyli π, itd.)

Jakaś burza chyba nadchodzi.

PS. Przesunięcia fazy o 90, 120, 180 ° są najczęściej używane.

• Pokaż nowe odpowiedzi