Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

3 hours ago, Audroc said:

Pamiętajmy jednak o jednym- jest tylko kilka odtwarzaczy na świecie na których można posłuchać natywnie płyt CD w oryginalnej 16 bitowej postaci.

90-99% odtwarzaczy zamienią w locie 16 bitowy sygnał na gęsty w pamięci odtwarzacza, podobnie każdego komputera itp. 

Potem takiemu audiofilowi Kowalskiemu z naszego Forum wydaje się że słucha płyty CD, a tymczasem on słucha czegoś co przypomina gęsty oryginał i tyle.

Czyli, że co, w tych 90-99% przypadków 16 bitów brzmi dobrze. To o co to całe larum?

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Natomiast ta złota myśl genialnie w swojej prostocie podsumowuje zjawisko i postawę.

Jakie zjawisko i jakie wrażenie?
Że ktoś słyszy inaczej niż Ty i inni tutaj piszący?

5 minut temu, Lutek napisał:

Ale ten moj wpis dotyczy testow niedwnych pozyczonego - jakiegos - wzmacniacza tranzystorowego, oraz Rotela i porownanie ich brmienia do lampowego Cayina nie na Tannoyach, lecz na aktualnie posiadanych odgrodach. Testy na Tannoyach dotycza tych sprzed lat - "Wielkopolskich" - i wtedy byly porownywane miedzy soba jakies wzmacniacze lampowe (ten Cayin chyba tez juz byl), jak rowniez z moim uwczesnym tranzystorem Rotela.

Zasugerowałem się tym:

godziny temu, Lutek napisał:

wowczas mojego tranzystorowego Rotela od lampy rowniez nie dalo sie odroznic - graly identycznie - nierozpoznawalne jakiekolwiek roznice przez uczestnikow 🙂

nagrywamy.com

13 minut temu, danadam napisał:

Czyli, że co, w tych 90-99% przypadków 16 bitów brzmi dobrze. To o co to całe larum?

Nie wiem czy ktoś to pisał, ale liczba bitów oznacza liczbę poziomów kwantowania sygnału cyfrowego i to że coś zostało skwantowane na 96dB (chyba CD Audio tak ma), a potem będzie skwantowane na 144dB (24 bity) to wcale chyba nie oznacza, że od razu jest poprawa, przecież jest jeszcze sposób dokładności tego kwantowania, precyzji zegarów, zastosowanej filtracji, dopiero całość tego wszystkiego decyduje o jakości. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.

17 minut temu, paww napisał:

Nie wiem czy ktoś to pisał, ale liczba bitów oznacza liczbę poziomów kwantowania sygnału cyfrowego i to że coś zostało skwantowane na 96dB (chyba CD Audio tak ma), a potem będzie skwantowane na 144dB (24 bity) to wcale chyba nie oznacza, że od razu jest poprawa, przecież jest jeszcze sposób dokładności tego kwantowania, precyzji zegarów, zastosowanej filtracji, dopiero całość tego wszystkiego decyduje o jakości. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.

Herbata się robi słodsza od mieszania, a liczby robią się dokładniejsze i bardziej gładkie od dopisywania zer po przecinku. 

nagrywamy.com

21 minut temu, paww napisał:

Teraz zauważyłem błąd w swoim wpisie, miało być: "liczba bitów oznacza liczbę poziomów kwantowania sygnału analogowego".

31 minutes ago, paww said:

Nie wiem czy ktoś to pisał, ale liczba bitów oznacza liczbę poziomów kwantowania sygnału cyfrowego i to że coś zostało skwantowane na 96dB (chyba CD Audio tak ma), a potem będzie skwantowane na 144dB (24 bity) to wcale chyba nie oznacza, że od razu jest poprawa

Wiem, że nie ma poprawy, ale Audroc wydaje się twierdzić, że jest (w innym przypadku, po co by o tym wspominał).

Z drugiej strony, z pewnością nie chodziłem do tej samej szkoły co on, więc mogłem źle zrozumieć 🙂

Z trzecej strony, może popełniam błąd, że w ogóle próbuję zrozumieć 😉

48 minut temu, danadam napisał:

Wiem, że nie ma poprawy, ale Audroc wydaje się twierdzić, że jest

On twierdzi, że jest i dlatego nie ma.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Okazuje się, że niektórzy przerabiają pliki 16bitowe na 24bitowe z przekonaniem, że uzyskają lepszą jakość 🙂

Chciałem właśnie o tym napisać. Pamiętam, że jakieś 20 lat temu, firma Technics (może inne też, ale miałem wtedy katalog Technics) mocno promowała standard DVD Audio z dynamiką 144 dB. Potem był ogromny postęp w płytach CD-R i DVD-R, dostępne były nagrywarki CD/DVD, miałem taką firmy LG w komputerze stacjonarnym, była bardzo dobra. W  międzyczasie Technics przestał istnieć na rynku (obecnie wrócił). Nagrywałem w ramach próby materiał z 16 bitów na 24 bity. Mówiąc szczerze, zmiana nie była warta wielkiej uwagi. Potem było SACD i przechodząc z warstwy CD na SACD też szoku nie było, dźwięk był nieco bardziej analogowy, ale dzisiaj to lepiej mam z DAP, który noszę w kieszeni. Więc można ocenić czy to wszystko miało wielkie znaczenie?

28 minut temu, paww napisał:

Więc można ocenić czy to wszystko miało wielkie znaczenie?

Nie na podstawie tego o czym piszesz.

12 minut temu, paww napisał:

Przytoczyłem pewną historię, więc to oczywiście nie dowód naukowy.

Skoro nie dowód naukowy to dowód żaden. Z błędnych doświadczeń można co najwyżej do błędnych wniosków dojść.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Skoro nie dowód naukowy to dowód żaden. Z błędnych doświadczeń można co najwyżej do błędnych wniosków dojść.

To nie jest też doświadczenie, tylko obserwacja, doświadczenie wymaga pewnych założeń, czuję że się czepiasz, dlaczego?

8 godzin temu, Audroc napisał:

One w oryginale są 24 albo 32 bitowe, bo przecież nie wolno nagrywać muzyki nigdzie na świecie 16 bitowo, tego nikt nie kupi. Dlatego zapisuje się na gęsto, a potem ten gęsty zapis sprzedaje się w postaci plików, albo na płytach BluRay Pure Audio, czy SACD.

Kilkanaście tysięcy gęstych drobnych Chińczyków mieszka na jednym kilometrze kwadratowym w Makao

To chyba szczyt zgęstnienia

Jak już bajdurzyć to ja też tak chcę 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

"podjalem decyzje o sprzedazy lampowego Cayina i kupieniu tranzystorowego Rotela."

Pamiętam moją radość, gdy rodzice w końcu kupili telewizor tranzystorowy (Neptun) i wywali ten lampowy (T50 05). Cóż za ulga, włączam tv i za chwilę sekund wszystko działa. To były lata 80-te, miałem może 7-8 lat. Ciekawe czy też tak się wspaniale czułeś porzucając tą przedpotopową technikę.

4 godziny temu, paww napisał:

Potem było SACD i przechodząc z warstwy CD na SACD też szoku nie było, dźwięk był nieco bardziej analogowy, ale dzisiaj to lepiej mam z DAP, który noszę w kieszeni. Więc można ocenić czy to wszystko miało wielkie znaczenie?

Tylko czy to nie był inny mastering mający pokazać zalety SACD?

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

10 godzin temu, Audroc napisał:

pani od informatyki tłumaczyła i rysowała koszmarne 16 bitów które bijak nie tworzyły gładkiej linii.

No pewnie, szczególnie gdy narysowała na tablicy, w uproszczeniu i w skali Mega Makro, cztery lub pięć takich schodków...tak to faktycznie musiało wyglądać koszmarnie.

Jednak ten "koszmar" przyjmie zupełnie inny "wygląd", kiedy dowiesz się, że tych stopni jest 44100 w ciagu jednej zaledwie sekundy...Pani w szkole musiałaby mieć "troszkę" większą tablicę, by namalować na osi czasu jedną tylko sekundę.

Napewno wtedy to tłumaczyla... pewnie nie uważałeś... nie miej do niej pretensji.

...spróbuj coś sam zrobić z podobną częstotliwością a od razu cały świat, nie tylko muzyka się "wygładzi" 😁

15 godzin temu, ProjectPi napisał:

O mchach i paprociach? 🙂

Jaki jest oczekiwany rezultat, bo, raczej nie wiesz, ale "eksperymenty wykonuje się w celu potwierdzenia lub sfalsyfikowania określonej hipotezy" a "testowanie (konfirmacja lub falsyfikacja) hipotezy polega na wykonaniu doświadczeń sprawdzających efekty przewidywane przez tę hipotezę"?

Nie rozśmieszaj mnie a ty dalej usilujesz błysnąc niska wiedzą 😀 pisałem już ,ja to stosuje   ,więc w jedną stronę gra ciemniej  a w drugą jaśniej ,dynamiczny bas ,dużo więcej góry. Sprawdź ,nie jątrz.

A skoro dużo elektroników na forum ,może ktoś podpowie, zasugeruje ,stary CD .Wkładając płytę kręci cały czas ,mógłby aż do spalenia silnika😀 nie da się zatrzymac przyciskiem stop ,jedynie wysunięcie szuflady lub włącznik sieciowy.

6 godzin temu, paww napisał:

dzisiaj to lepiej mam z DAP, który noszę w kieszeni. Więc można ocenić czy to wszystko miało wielkie znaczenie?

Wtedy miało. Odważna uwaga z DAP nie przyniesie Ci chluby 🙂  Tu, na forum należy klaskać jak wszyscy i w takim samym tempie podskakiwać. Słyszeć zmiany w gniazdkach, bezpiecznikach, opowiadać o autach i żonach i rozkminiać wyższość jednego urządzenia za 20 tyś nad innym za 10. Chwalić się przerzuconym w testach sprzętem i jednocześnie milczeć w sprawach muzyki, ponieważ najczęściej niczego się z niej nie rozumie. Czyste bezrefleksyjne słuchanie.

A, muzyka hmm...

2 godziny temu, xetras napisał:

To chyba szczyt zgęstnienia

Szczyt zgęstnienia to mój interfejs/dac. Zgłasza się w trybie S32le i ma 4 kanały. Więc po USB nie dosc że cały czas leci 32 bity to jeszcze x2...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Moderatorzy
9 godzin temu, bum1234 napisał:

Pytanie jest zatem takie - co to był za wzmacniacz?

Bez USZ lub z płytkim USZ ale na lampach o wysokiej rezystancji wewnętrznej np. pentodach lub triodach takich jak GM70.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

7 godzin temu, ProjectPi napisał:

Sa i tacy, co konwertuja mp3 na flac w tym samym celu.

Kiedyś była tu próba testu różnic mp3 nikt nie chciał się wykazać, a różnice dało się tylko zobaczyć po wycięciu górnego pasma, bo z usłyszeniem było gorzej 🙂

por%25C3%25B3wnanie_kompresji_wykres.png

7 godzin temu, paww napisał:

Chciałem właśnie o tym napisać. Pamiętam, że jakieś 20 lat temu, firma Technics (może inne też, ale miałem wtedy katalog Technics) mocno promowała standard DVD Audio z dynamiką 144 dB. Potem był ogromny postęp w płytach CD-R i DVD-R, dostępne były nagrywarki CD/DVD, miałem taką firmy LG w komputerze stacjonarnym, była bardzo dobra. W  międzyczasie Technics przestał istnieć na rynku (obecnie wrócił). Nagrywałem w ramach próby materiał z 16 bitów na 24 bity. Mówiąc szczerze, zmiana nie była warta wielkiej uwagi. Potem było SACD i przechodząc z warstwy CD na SACD też szoku nie było, dźwięk był nieco bardziej analogowy, ale dzisiaj to lepiej mam z DAP, który noszę w kieszeni. Więc można ocenić czy to wszystko miało wielkie znaczenie?

To tak jakbyś upskalował zdjęcie HD do 4k oczekując, że uzyskasz super detale. 

24bit musi być że źródłowego pliku, wtedy można się wsłuchiwać czy są różnice 🙂

SACD również wprowadziło trochę zamieszania, a niektórzy uważali nawet że zwykle płyty grają o wiele lepiej na takim odtwarzaczu. 

Jak porównywali ze swojego dziadowskiego zazwyczaj CD to nic dziwnego 😁

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

A skoro dużo elektroników na forum ,może ktoś podpowie, zasugeruje ,stary CD .Wkładając płytę kręci cały czas ,mógłby aż do spalenia silnika😀 nie da się zatrzymac przyciskiem stop ,jedynie wysunięcie szuflady lub włącznik sieciowy.

Naprawdę nie umiesz tak typowego problemu rozpracować sam?

Może to próba przepytywania?

Słaba to próba.

nie jest też doświadczenie, tylko obserwacja, doświadczenie wymaga pewnych założeń

Dokładnie tak!

czuję że się czepiasz, dlaczego?

Bo jestem jedyny, który poświęca czas na dyskusję z Tobą? Ale do rzeczy. Pominę na tę chwilę tłumaczenie, dlaczego obserwacje poczynione na ucho mają zerową wiarygodność:

7 godzin temu, paww napisał:

Nagrywałem w ramach próby materiał z 16 bitów na 24 b

Jest logicznie wykluczony aby sama w sobie zmiana z 16 na 24 wniosła jakieś dodatkowe informacje, bo niby skąd? Jeśli więc usłyszałeś różnicę to opcje są trzy:

- podczas zmiany z 16 na 24 użyty został filtr,

- podczas odtwarzania 24 użyty został filtr, którego przy 16 nie było,

- pomyliłeś się.

8 godzin temu, paww napisał:

Potem było SACD i przechodząc z warstwy CD na SACD też szoku nie było, dźwięk był nieco bardziej analogowy

Opcje są cztery:

- na SACD nagrano co innego niż na CD,

podczas odtwarzania 24 użyty został filtr, którego przy 16 nie było,

- pomyliłeś się,

- faktycznie usłyszałeś faktyczną różnicę... ale dopóki nie wykluczysz pierwszych trzech, to błędem jest przyjęcie czwartego.

Jakby Ci to powiedzieć... co dzień rano patrząc z okna w morze widzę, że Ziemia jest płaska - nie twierdzę, że Ziemia jest płaska.

-----

Godzinę temu, malikali napisał:

Kiedyś była tu próba testu różnic mp3 nikt nie chciał się wykazać, a różnice dało się tylko zobaczyć po wycięciu górnego pasma, bo z usłyszeniem było gorzej 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i git, w moim wieku to już mp3/128 wystarczy, wszak powyżej 16kHz mam ciszę absolutną.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, malikali napisał:

Ukryta Zawartość

Mp3 ucina tylko gorne pasmo?! 

To niemożliwe 🙂

Ukryta Zawartość

17 minut temu, szymon1977 napisał:

co dzień rano patrząc z okna w morze widzę, że Ziemia jest płaska -

Słabe to morze, może.

Patrząc na prawdziwe morze, TO akurat łatwo zaobserwować.

50 minut temu, iro III napisał:

Naprawdę nie umiesz tak typowego problemu rozpracować sam?

Może to próba przepytywania?

Słaba to próba.

Daj spokój 😀wygląda na padający laser, ale nie jestem wyrocznia .

• Pokaż nowe odpowiedzi