Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość LTD12

(Konto usunięte)

No można - przestać, ale wtedy wypady mieć grubszy system, bo inaczej może to wyglądać na oszczędności, a to jak wiadomo może zostać źle odebrane.

Ja tam mam dla odmiany cienki system, ale jak bym miał taki hiend, to bym chyba minuty nie tracił na porównywanie...najwyżej bym wziął jakiegoś audiofila i niech się ten męczy z tydzień.

carpe diem

Zawsze cieszę się tym co mam i nie martwię się, że są rzeczy, których nie mam. :)

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."

No, niby wszystko fajnie...tylko co powiesz na to, że zazwyczaj taki HajRycerz, czasem bardziej subtelnie, czasem mniej daje do zrozumienia swoim akolitom że, ten droższy np. kabelek to kosztował np. 60kzł ...a ten "tańszyiwJegoSystemielepszy" tylko np. 37kzł. ...

Hmmmm, zamilknę. Bo musiałbym napisać, że albo mamy do czynienia z prostacką głupotą wyrażania "lepszości" poprzez wskazywanie na cenę, albo mamy nieumiejętną próbę zwrócenia uwagi na lepszy kabel, który jest o wiele droższy.

O ile to drugie jakoś jest do przyjęcia i jest zrozumiałe (w końcu cena jest wszechobecnym sposobem wskazywania wartości różnych rzeczy i nie tylko w naszym życiu), o tyle w pierwszym przypadku jeśli tak jest…to już napisałem, że jest to prostackie i głupie.

Jednak by nie popadac w skrajności, pomiedzy jednym i drugim jest tak cienka linia, że łatwo wpadamy w pułapkę przekazu ale i odbioru tego o czym piszemy/czytamy w sieci.

To co dla jednego jest jedynie przekazem, dla drugiego jest już pustym przechwalaniem.

Myślę, że pomaga tutaj przyjęcie zasady takiej, że pewne rzeczy po prostu wypada napisac wśród ludzi z którymi ma się wspólne zainteresowania. Tym bardziej, że każdy z nas piszac tylko nazwę danego przedmiotu i tak że może zostać sprawdzony przez drugą stronę. Czyli wielokrotnie mamy i tak odbiór "chwalisz się", a wcale takiego zamiaru nie było.

Więc może postawa jest i słuszna - piszmy wprost co ile kosztuje i jak się nazywa…a może najlepiej nic nie piszmy - tylko jak wtedy dyskutować? ;)

Pozdrawiam

Zawsze cieszę się tym co mam i nie martwię się, że są rzeczy, których nie mam. :)

Jest tyle rzeczy, ktorych miec nie będziemy…a nawet możemy, że gdyby myslec kategoriami tylko posiadania, to nasze życie byłoby do d@py.

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Hmmmm, zamilknę. Bo musiałbym napisać, że albo mamy do czynienia z prostacką głupotą wyrażania "lepszości" poprzez wskazywanie na cenę, albo mamy nieumiejętną próbę zwrócenia uwagi na lepszy kabel, który jest o wiele droższy.

Niekoniecznie poprzez wskazywanie na cenę, wystarczy wymienić markę i model.

Podobnie zresztą jak przy okazji porównań audio-motoryzacyjnych, sypanie od niechcenia konkretnymi wypasionymi i wyczynowymi modelami aut z pewnością i swobodą byłego lub aktualnego ich użytkownika.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

"... myslec kategoriami tylko posiadania, to nasze życie byłoby do d@py. "

Przecież prawie cała dyskusja tutaj opiera się na "filozofii posiadania". Problemem jest tylko kryterium wyboru, ortodoksyjny lub nie.

"... myslec kategoriami tylko posiadania, to nasze życie byłoby do d@py. "

Przecież prawie cała dyskusja tutaj opiera się na "filozofii posiadania". Problemem jest tylko kryterium wyboru, ortodoksyjny lub nie.

Odbieram posiadanie w kategoriach "frajdy z użytkowania i posiadania". Natomiast Ty piszesz chyba o posiadania dla chwalenia. A to juz inna "bajka" ;)

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Nie, jednym aspektem dyskusji jest właśnie posiadanie "najlepszego z...". Wybór zaś ma być "obiektywny" lub narzucony przez marketing/bliżej nieokreślone kręgi nacisku itd.

Cel jest jednak "mieć".

Zadowolenie Twoje, że masz jakąś uznaną rzecz jest mi obce, niezależnie czy dla własnej satysfakcji czy uznania otoczenia.

... a tak w zasadzie to niech każdy realizuje swoją "filozofię". :) Nic mi do tego. :)

Carpe diem.

Pozdrawiam.

Edytowane przez LTD12

Posiadanie czegoś najlepszego jest celem do lepszego samopoczucia. Czy to lepsze samopoczucie nie wpływa na zadowolenie z odsłuchów ? A no wpływa. Czyli mając najlepszy sprzęt, najlepiej brzmi :) :)

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Dla tych co jeszcze nie czytali, polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Komentarz zbędny ;)

Ukryta Zawartość

Ja się przyznałem na forum, "słyszę kable"

ale dziwi mnie ze ktoś kto nie słyszy kabli słyszy zasilacz, hmmm, z drugiej strony one mogą buczeć.

Dla tych co jeszcze nie czytali, polecam.

Ukryta Zawartość

Komentarz zbędny ;)

Kiedyś było modne zasilanie kompa z baterii, ale każdy laptop ma taką fabrycznie, więc było to zbyt łatwe i tanie...na szczęście można zasilać płyty główne pc - nie grozi też konkurencja seryjnej produkcji

Ukryta Zawartość

Ja się przyznałem na forum, "słyszę kable"

ale dziwi mnie ze ktoś kto nie słyszy kabli słyszy zasilacz, hmmm, z drugiej strony one mogą buczeć.

Nie ten level. Jak bozia w głowie zamiesza to i procesor usłyszysz ;)

To sobie poczytajcie :D

Ukryta Zawartość

Tutaj kolega audiograde odleciał poza orbitę :))

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Jak czytam o tych mega-problemach z kompami w audio zastanawiam się, czemu w ogóle ruszać kompa mając jeszcze CD i gramofon.

Zasilanie liniowe kompa jest równie potrzebne jak zasilanie liniowe serwerów od streamingu i całej telekomunikacyjnej infrastruktury.

W wersji super-wypasionej wystarczy doprowadzić łączem optycznym cyfrę do interfejsu USB lub spdif umiesczonym centymetr od daca lub najlepiej w samym dacu - można w tym miejscu użyć najlepszego na świecie zegara i zasilacza o mocy 1-10W.

Są rozwiązania polegające na izolacji galwanicznej bezpośrednio przed kostką dac - to będzie chyba na I2S...niestety te rozwiązanie jest aplikowane już przy produkcji daca.

Tutaj kolega audiograde odleciał poza orbitę :))

Niektórzy audiofile zdają się niespecjalnie obyci z komputerem. Pewnie z tego wynika ich strach a jak wiadomo "głęboka wiara" pozwala trochę strach okiełznać ;) Edytowane przez Przemysław_51508

Jak czytam o tych mega-problemach z kompami w audio zastanawiam się, czemu w ogóle ruszać kompa mając jeszcze CD i gramofon.

Zasilanie liniowe kompa jest równie potrzebne jak zasilanie liniowe serwerów od streamingu i całej telekomunikacyjnej infrastruktury.

W wersji super-wypasionej wystarczy doprowadzić łączem optycznym cyfrę do interfejsu USB lub spdif umiesczonym centymetr od daca lub najlepiej w samym dacu - można w tym miejscu użyć najlepszego na świecie zegara i zasilacza o mocy 1-10W.

Są rozwiązania polegające na izolacji galwanicznej bezpośrednio przed kostką dac - to będzie chyba na I2S...niestety te rozwiązanie jest aplikowane już przy produkcji daca.

No co ja Ci mogę powiedzieć.. :)

Każdy z nas ma jakieś fantazje, marzenia i stara się zrozumieć otaczający go świat i zjawiska nim rządzące, na poziomie aktualnie posiadanej wiedzy :D

Jeżeli ktoś lubi muzykę elektroniczną, to w utworze z linka poniżej znajdzie dużo ładnych kompozycji i barw - a wizualizacja wydaje mi się że nieco nawiązuje do tematu rozmowy :))

Ukryta Zawartość

Btw, dla mnie Pilotpriest to jest absolutny Top 3 best ever producentów muzyki elektronicznej.

Jeśli ktoś lubi elektronikę, barwy analogowych syntezatorów i klimat lat '80 to od niejednego utworu Pilotpriest'a serce zacznie szybciej bić ;)

W ogóle wie ktoś o co chodzi koledze [email protected] ?

Lajkuje każdy post :D

Pokochał to forum czy co? :)))

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Raczej podłączył do kompa swoją sieciówkę co to dodaje 5% :D

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nie śmiejcie się. O ile pamiętam stasiop ma laptopa wewnętrzne modyfikowanego pod audio. Zapytałem się kiedyś na pw co to znaczy i odpowiedzi nie dostałem :) :)

Może wyklejony od środka matą ? A może złocone gniazda usb ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Nie śmiejcie się. O ile pamiętam stasiop ma laptopa wewnętrzne modyfikowanego pod audio. Zapytałem się kiedyś na pw co to znaczy i odpowiedzi nie dostałem :) :)

Może wyklejony od środka matą ? A może złocone gniazda usb ?

Ja też taki mam. Moze zamiast się z tego śmiać znalazł byś sobie inne hobby ;-)

Czy to lepsze samopoczucie nie wpływa na zadowolenie z odsłuchów ?

To prawda. Wpływa głownie w sferze psychologicznej.

A no wpływa

To prawda.

Czyli mając najlepszy sprzęt, najlepiej brzmi

To niekoniecznie musi być prawda. Tą tezę należy sprawdzić wykonując test porównawczy oparty o prawidłową technicznie procedurę porównawczą, ale to często może obalić dwa punty opisane wyżej. Nie zawsze je obala.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi