Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze brakuje tego co jest najważniejsze moim zdaniem w dwukasetowych: Autorewersu. Wiem, wiem, to dla wielu nie do pomyślenia, ale przy odtwarzaniu super sprawa. Nie trzeba biegać za kasetą. Wkładasz 2 kasety po 100 minut i masz 200 minut grania. Po drugie nie ma systemu Dolby (choćby B), co ogranicza choćby w podstawowej funkcji reduktora szumów przy kasetach typu I (nagrywanie). Jest jakiś moduł redukcji, ale tylko do odtwarzania. Nie ma wsparcia dla kaset typu IV, które moim zdaniem mogą być wykorzystane przy nagrywaniu. TAscam/TEac produkował już podobny model z tym wszystkim, ale pewnie w ramach oszczędności (choć deck jest dosyć drogi) nie dołożono kilku ważnych funkcji. Nie ma kalibracji taśm choćby w podstawowej wersji czyli sam ręcznej regulacji BIAS.

Brak Dolby, brak przełącznika (dla Ciebie najważniejszego przecież) rodzaju taśmy FeCr, brak regulacji biasu. Dalej brniesz w te nowe pseudo magnetofony. Sam zaprzeczasz swoim wypunktowanym wcześniej wytycznym. Nic już z tego nie rozumiem.

Lubię kiedy gra muzyka...

Można mieć swoją listę preferencji, ale również należy być realistą. Doskonale zdaję sobie sprawę z faktu, że wiele z nich jest obecnie nie do zrealizowania. A jeśli w ogóle chce się mieć nowy - to trzeba brać z tego co jest (a jest naprawdę niewiele) i iść na daleko idące kompromisy. Alternatywą byłoby pozostanie w krainie niespełnionych oczekiwań.

Co do używek - napisałem. Mam bardzo złe wspomnienia związane ze sprzętem second hand.

To pozostawia uraz i każe podchodzić do sprawy z najdalej idącą rezerwą.

W miom kasetofonie nie ma podziału na typy kaset: I,II,III,IV.Jest tylko przełącznik na 70 ms lub 120 ms. Resztą zajmuje się autokalibracja i robi to znakomicie.

Właśnie mija okragły roczek jak go użytkuję. Upolowałem takiego po profesjonalnym remoncie.Zoptymalizuje każdą taśmę, no chyba że jest mechanicznie uszkodzona.

Życzę Wszystkim takej używki.

Co do używek - napisałem. Mam bardzo złe wspomnienia związane ze sprzętem second hand. To pozostawia uraz i każe podchodzić do sprawy z najdalej idącą rezerwą.

Jak cokolwiek nowe ci się zepsuje to też będziesz miał uraz i złe doświadczenie i już nic nowego nie kupisz.Pozostaną tylko marzenia.

Ostatnio uparłem się kupić pewien sprzęt elektroniczny używany na giełdzie a nie nowy z sklepu . Mimo zapewnień i zarzekań sprzedających okazało się że pierwsze trzy sztuki które kupiłem były niesprawne.Dopiero czwarta okazała się w pełni sprawna. I tak wyszło że zapłaciłem 50 % ceny nowego-uszkodzone oddałem za grosze na części. Traumy z tego powodu nie mam i dalej kupuję sprzęt używany za rozsądne dla mnie pieniądze .

Życzę Wszystkim takej używki.

Miałeś farta. Tylko pozazdrościć.

Jak cokolwiek nowe ci się zepsuje to też będziesz miał uraz i złe doświadczenie i już nic nowego nie kupisz.

Bynajmniej. Jak się zepsuje nowy - mam gwarancję i rękojmię. A w przypadku kilku napraw gwarancyjnych mogę zażądać wymiany lub zwrotu kasy.

Mimo zapewnień i zarzekań sprzedających okazało się że pierwsze trzy sztuki które kupiłem były niesprawne.Dopiero czwarta okazała się w pełni sprawna. I tak wyszło że zapłaciłem 50 % ceny nowego-uszkodzone oddałem za grosze na części.

Nie każdy ma czas i ochotę się tak bawić. Poza tym każdy przypadek jest inny.

Traumy z tego powodu nie mam

Wszystko zależy od tego, na jaką kasę kto został przekręcony.

i dalej kupuję sprzęt używany za rozsądne dla mnie pieniądze .

Każdy kupuje tak, jak uważa za słuszne. I każda metoda jest dobra. Dla niego. Reguł nie ma.

Nówka czy używka z półki wyżej? Bardzo trudne pytanie. Ja wybieram to pierwsze.

Te używki zachowują się znacznie lepiej niż obecnie wyprodukowany sprzęt. Moje magnetofony mają od 30 do 40 lat i nic im nie można zarzucić. Nie wiedzą co to wizyta w serwisie ;) W razie czego zresztą serwis mają na miejscu ;)

Edytowane przez bum1234

W razie czego zresztą serwis mają na miejscu ;)

Z tego co widze kol. Bobcatowi chodzi własnie o to. Że nie chce grzebać w tym sprzęcie. Ma grać i cieszyć oko i ucho, a nie martwić się co się z nim dzieje. Czy jutro też zagra czy może nie. Czy jak się zepsuje to tak, ze zostanie tylko podstawka pod kwiatki.

Z tego co widze kol. Bobcatowi chodzi własnie o to. Że nie chce grzebać w tym sprzęcie. Ma grać i cieszyć oko i ucho, a nie martwić się co się z nim dzieje. Czy jutro też zagra czy może nie. Czy jak się zepsuje to tak, ze zostanie tylko podstawka pod kwiatki.

Otóż to. Trafiłeś w sedno.

Mój sony TC-K7BII właśnie trafił do serwisu - ma problem z nawijaniem taśmy. Stało się to po około 10 latach bezawaryjnej pracy - magnetofonu używam codziennie i nagrywam sporo audycji "na żywo" - tylko z analogowego radia. Magnetofon ma prawie 40 lat a ostatni jego serwis polegał wyłącznie na wymianie jednego paska.....mam przekonanie graniczące z pewnością, że obecnie produkowane magnetofony nie będą działać poprawnie nawet przez połowę okresu jaki minął od ostatniego serwisu mojego staruszka....o walorach sonicznych to już nawet nie wspomnę.....parafrazując wypowiedź kolegi Bobcata - w sednie może być także drugie dno....;) Pozdrawiam serdecznie - Andrzej.

Kasety III typu były produkowane już dosyć dawno temu. nNie dziw się zatem, że bedziesz mial problem ze znalezieniem stosownego sprzętu. A i jak grają moze Cię zaskoczyć negatywnie. Ważne tez w jakiej kondycji są kastety z tamtego czasu? Bo na tak leciwe kasety kupowanie decka i potem narzekanie, że sie z nich sypie jak z puszki kawa, to nienajlepszy pomysł.

Ni stawiał bym takich opini ogólnikowo.Mam sporo Sony typ III i grają rewelacyjnie i nic się nie sypie, faktem, najlepiej mieć sprzęt gdzie jest hebelek FeCr ale jak jest Fe i Cr to też się da nagrywać, sprawdzone i działa prawidłowo.

Podobne opinie negatywne mają stare chromy Basfa . . . ale jak kaseta się nie ściera to można ją nagrać bardzo dobrze i mocno, kwestia odpowiedniego sprzętu, a tego mam sporo i mam co wybrać.

Co do magnetofonów używek to mam ich . . . .chyba setke i może z 4-5 nie działały - i to Sony ! , ale były to sprzęty z placu brane bez info, resztę kupowałem na alle w zasadzie od 2 użytkowników i nie narzekam, paski czy rolka do wymiany to standard i trzeba coś zainwestować żeby mieć , ale jak ktoś ma pecha to i palec w dupie złamie.

Z tych co mam najbardziej to chyba zaczarowały mnie ostatnio Yamaha k 560 i Kenwood X1, wcześniej hitem był Nak 480 . . . .. ale na razie jest odstawiony.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Ni stawiał bym takich opini ogólnikowo

Nie stawiam ogólnikowych twierdzeń. Raczej stwierdzam, po doświadczeniach z różnymi kasetami, że można trafić na kasety świetnie utrzymane z lat 80 jak i na kiepskie. Z tego co się orientuję to ostatnie były produkowane gdzieś w początkach lat 80. Czy to dawno czy nie kwestia interpretacji. Natomiast odnosiłem się do kol. Bobcata, który wyraźnie zaznaczył co chce mieć i że to być nowy sprzęt. A do odtwarzania kaset tych wystarczy zwykły deck z ręcznym ustawienie EQ na 70us. Tego niestety w tym sprzęcie, który jest nowy i oferowany jeszcze na rynku, nie ma.

najlepiej mieć sprzęt gdzie jest hebelek FeCr ale jak jest Fe i Cr to też się da nagrywać, sprawdzone i działa prawidłowo.

do odtwarzania kaset tych wystarczy zwykły deck z ręcznym ustawienie EQ na 70us.

To nie do końca jest prawda. Optymalne parametry poszczególnych typów taśm są następujące (koercja Oe / korekcja us):

Type I: 300–350 / 120

Type II: 500-650 / 70

Type III: 400-450 / 70

Type IV: 1000 / 70

Nagrywając Type III w pozycji I dajemy za słaby prąd podkładu i niewłaściwą korekcję. Nagrywając w pozycji II korekcja jest wprawdzie właściwa, ale prąd podkładu za silny. Jedynie odtwarzając prawidłowo nagrane kasety Type III można ustawić (przy braku takiej pozycji na przełączniku) Type II lub IV i będzie dobrze. Proponowane przez niektórych nagrywanie Type III w pozycji I, a odtwarzanie w pozycji II jest w ogóle nieporozumieniem.

Powyższe w przypadku decka z ręcznym wyborem typu taśmy. Przy Auto Tape Select jest w ogóle katastrofa, gdyż ten odczytuje Type III jako I.

Z tego co się orientuję to ostatnie były produkowane gdzieś w początkach lat 80.

Tak. Masz rację. Najdłużej (do połowy lat 80-tych) produkował je Sony (nazywały się DUAD).

Był początek lat 90-tych. Akurat był to również 6-letni czas gdy mieszkałem i pracowałem w Tokio. Rynek był zawalony taśmami wszelakimi, półki (zwłaszcza na Akihabarze) uginały się pod ofertą, ale był to tylko Type I, II i IV. Type III już nie było. Ponieważ lubiłem je - zadzwoniliśmy do centrali Sony czy przypadkiem czegoś jeszcze nie mają. Obiecali że sprawdzą i odezwą się. Zadzwonili po tygodniu. Tak, w jakimś bocznym magazynie znaleźli zapomnianą paczkę 25 sztuk. Czy chcę? Co za pytanie. Oczywiście że poproszę. Dobrze, kurier dostarczy. Następnego dnia miałem. Pozpakowuję. Faktury nie ma. Dzwonimy raz jeszcze do Sony ile się należy i na jakie konto wpłacić? Nic się nie należy. With compliments from Sony. Bardzo im więc podziękowałem, ale powiedzieli że to raczej oni powinni podziękować mnie za pomoc w opróżnianiu magazynu.

Tak więc jest wielce prawdopodobne że ostanie na świecie kasety FeCr sprzątnąłem z rynku ja.

Edytowane przez Bobcat

Był początek lat 90-tych. Akurat był to również 6-letni czas gdy mieszkałem i pracowałem w Tokio. Rynek był zawalony taśmami wszelakimi, półki (zwłaszcza na Akihabarze) uginały się pod ofertą, ale był to tylko Type I, II i IV. Type III już nie było. Ponieważ lubiłem je - zadzwoniliśmy do centrali Sony czy przypadkiem czegoś jeszcze nie mają. Obiecali że sprawdzą i odezwą się. Zadzwonili po tygodniu. Tak, w jakimś bocznym magazynie znaleźli zapomnianą paczkę 25 sztuk. Czy chcę? Co za pytanie. Oczywiście że poproszę. Dobrze, kurier dostarczy. Następnego dnia miałem. Pozpakowuję. Faktury nie ma. Dzwonimy raz jeszcze do Sony ile się należy i na jakie konto wpłacić? Nic się nie należy. With compliments from Sony. Bardzo im więc podziękowałem, ale powiedzieli że to raczej oni powinni podziękować mnie za pomoc w opróżnianiu magazynu.

Tak więc jest wielce prawdopodobne że ostanie na świecie kasety FeCr sprzątnąłem z rynku ja.

No to faktycznie piękna historia. Ale teraz jak już znamy całą sytuację tym bardziej będziemy Ci doradzać abyś poszukał jakiegoś fajnego decka z epoki tych taśm. Spróbuj poszukać czegoś ładnego aby te kasety miały godną siebie i swojej historii maszynę. Odpuść wszelkie nowe i nawet te najnowsze ze starych urządzenia tylko poszukaj jakiegoś klasyka.

Np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub czegoś starszego ale bez kalbibracji:

Ukryta Zawartość

Popytaj w kwestii starych modeli Sony założyciela naszego wątku Kasjela. On kocha stare Sony i dużo o nich wie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

założyciela naszego wątku Kasjela. On kocha stare [...] i dużo o nich wie

A czy ktoś wie co się z Założycielem Wątku dzieje? Jest nieobecny od 3 miesięcy i zaczynam odczuwać jakiś taki niewytłumaczalny niepokój co to z nami dalej będzie...

Chyba, że już wszyscy siedzą na FB i parę tysięcy miłośników magnetofonów kasetowych nie może się mylić bo jak to powiedział kiedyś Zenobiusz Adamiec "postępowi nie ma co dawać kontry" ;-)

A czy ktoś wie co się z Założycielem Wątku dzieje? Jest nieobecny od 3 miesięcy i zaczynam odczuwać jakiś taki niewytłumaczalny niepokój co to z nami dalej będzie...

Chyba, że już wszyscy siedzą na FB i parę tysięcy miłośników magnetofonów kasetowych nie może się mylić bo jak to powiedział kiedyś Zenobiusz Adamiec "postępowi nie ma co dawać kontry" ;-)

Też zaczynałem się nad tym zastanawiać. Czy Kasjel czyta inne fora, czy może dał sobie spokój w ogóle a może coś się stało? W ogóle szkoda że kilku doświadczonych forumowiczów którzy mogliby jeszcze sporo nas nauczyć przestali pisać tu i na siostrzanych forach.

Zastanawiam się czy kręcą ich jeszcze kasety i kaseciaki, czy może zmienili zainteresowania czy po prostu jest to efekt "euforia minęła"

Sam ostatnio mniej czytam i piszę ale mimo to zainteresowanie pozostaje.

Najbardziej w tego typu forach i tym tutaj podobają mi się wpisy na temat testów sprzętu, kaset, wrażenia odsłuchowe, polecane utwory, porady co jak naprawić. Brakuje mi także tego że jak któryś doświadczony forumowicz zamierza pozbyć się dobrze utrzymanego sprzętu nie daje znać innym forumowiczom tak aby sprzęt trafił w dobre ręce.

Pozdrawiam

Wszystkich

witam

Ukryta Zawartość

co sądzicie o tych kasetach.

Ukryta Zawartość

Czy te obudowy to też nie lata 88-90?

Ukryta Zawartość

Swoją drogą mam kilka MX'ów z tego okresu z tymi obudowami i tez ładnie grają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dariusz_61729

Naprawdę martwię się,co jest z założycielem tego wątku.Nie odpisał na moją prywatną wiadomość,co się nigdy wcześniej nie zdarzyło.Sprawdziłem,że ostatnio był na forum 30 marca tego roku.Jeśli ktoś mieszka w pobliżu,to niech sprawdzi,co dzieje się z Kasjelem.Mam nadzieję,że to nic poważnego.

• Pokaż nowe odpowiedzi