Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny stereo do 3000zl dance, house, trance

DjTechnics

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję kolumn stereo do muzyki elektronicznej do pokoju 18m2,aktualnie jadę na Zeusach,mam amplituner Yamaha rx-v657. Zależy mi na jakości dźwięku,oczekuje by kolumny miały dobry bas, ponieważ nie chce wydawać pieniędzy na suba, w przyszłości zamierzam rozszerzyć zestaw o tyły i centralny. Pozdrawiam

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Myślałem, żeby właśnie nowe kupić na jakieś małe raty bo tak odrazu tyle wydać to trochę ciężko będzie miesiąc przeżyć hehe ;-) w wolnym czasie będę się rozglądać w sklepach za tymi kolumnami. Przeglądałem wcześniej nasze forum i wielu ludzi polecalo także kolumny Magnat quantum 657.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Niestety magnatów nie miałem możliwości posłuchać więc się nie wypowiem na ich temat. Najlepiej gdybyś miał możliwość odsłuchu to wtedy zdecydowałbyś co Ci lepiej pasuje. Klipsche grają skrajami pasma (jak to mówi mój brat jest umcyk umcyk) co do muzyki której słuchasz powinno być ok. Bardzo fajne kolumny które słuchałem i które mogę polecić to melodika bl40.

Poszukuję kolumn stereo do muzyki elektronicznej

czyli jakiej ? Muzyka elektroniczna to jest dość szerokie spektrum.Dla mnie to jest tak jak by napisać szukam kolumn do muzyki wokalno-instrumentalnej.

a przepraszam mój błąd nie doczytałem tytułu :) A swoją drogą nie lepiej wymienić ampa na wzmacniacz,jak muzykę stawiasz wyżej to na pewno będzie lepszy pomysł a i w filmie dobre stereo nie jest złe.

Połączenie amplitunera Yamaha z kolumnami Klipsch serii RF-62 zapewni bardzo ostry, jasny dźwięk. Na pewno nie sugerowałbym takiego połączenia bez odsłuchu, duże ryzyko nawet dla osoby, szukającej systemu, grającego skrajami pasma.

Pozostając przy marce Klipsch zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie wyższa seria Reference Premiere. To znacznie równiejsze, lepiej wypełnione brzmienie. W Twoim salonie idealnie sprawdzi się podłogówka RP-250F (http://q21.pl/klipsch-rp-250f.html). Jest to moja rekomendacja.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym proponował do tych gatunków wspomniane klipsch rf62 II albo pomyśl o canton gle476, mają dobre zejście na basie i bardzo fajną górkę. Masz do wyrwania w mediakach na raty jedne i drugie bardzo często.

Witam.

Poszukuję kolumn stereo do muzyki elektronicznej do pokoju 18m2,aktualnie jadę na Zeusach,mam amplituner Yamaha rx-v657. Zależy mi na jakości dźwięku,oczekuje by kolumny miały dobry bas, ponieważ nie chce wydawać pieniędzy na suba, w przyszłości zamierzam rozszerzyć zestaw o tyły i centralny. Pozdrawiam

Wiem że to może być trochę więcej, ale myślę że używane KEF R300 mogą okazać się dobrym rozwiązaniem. Słucham również elektroniki, głównie EDM (d'n'b, deep, ambient) i testowałem R300. W moim pomieszczeniu było za dużo dołu, ale brzmią potężnie.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Grałem na rf62 II jak używałem yamahy rxv450. Świetnie to razem grało. Do 18m absolutnie nie pchał bym tych kolumn tylko mniejsze. Nadmiar basu zamuli cały dźwięk. Śmiało rp250. Klipsche mają perfekcyjny i mega mocny bas. Chociaż muzyka elektroniczna lepiej grała na rf62II, tylko jak zapragniesz przesiąść się na wzmacniacz to RF będziesz musiał sprzedać. Obecnie mam rp260 ze wzmacniaczem NADa i basu jest aż (nad)to, a mam pokój 25m. RP260 brzmiały bardziej uniwersalnie z amplitunerem niż rf62 II.

Kino yamahy nie jest jasne. Jest raczej ciemne, więc z klipszem nie będzie za jasno. To kolumna grająca skrajami pasma z kinem może ci się podobać. Gdybyś miał wzmacniacz o charakterystyce jasniejszej w cenie nie wiele wyższej polecał bym stx fx 300. Jeśli nie słuchasz muzyki z analogów są bezkonkurencyjne w swoim przedziale bas nie jest konturowy tak więc w pokoju 18m są świetnnym rozwiązaniem. Mam je w 16m i nie ma czegoś takiego jak nadmiar basu. Jest wtedy kiedy go potrzeba. Z tym, że pamiętaj zawsze trzeba sprawdzić kilka konfiguracji na własne uszy (w sklepie też może brzmieć inaczej = akustyka) a nie kierować się tylko opiniami z forum. Bo to są tylko opinie , a nie to co usłyszą twoje uszy.

Na te metry polecam jakieś Klipsch lub Magnat. Ale konieczna jest wymiana ampli na wzmak.

Wcześniej mialem kilka Magnatow i dają radę z dynamiczna muzyka, ale i nie tylko.

?👈

Dzień dobry!

Bardzo dziękuje wszystkim za tak duże zainteresowanie tematem, podczas wizyty w salonie wezmę pod uwagę wasze propozycje. Chciałbym jednak przedstawić wam plany dwóch pomieszczeń o powierzchni 16-17m2 w których mogłyby stać kiolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a5883e484445799.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paradigm Monitor 9v6

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 metrów to taka wartość gdzie podłogowe kolumny zdecydowanie wchodzą w grę. Wez swoje płytki i daj znać po odsłuchu. Dobrze by było jakbyś opisał nam brzmienie tych modeli których sluchakes.

Pozdrawiam

Udało mi się nabyć klipsch 250 z wyprzedaży. Bas mają naprawdę świetny. Niestety bardzo mają wycofany środek co muzyka trance i dance brzmi jakoś tak głucho, linie melodyczne które najbardziej lubię są bardzo schowane, wokalą tez czegoś brakuje... Możecie coś doradzić?

Juz po ptokach :) Zmien kolumny. Muzyke elektroniczna I trance najmilej wspominam na moich roksan kandy k2 tr5...basu moze duzo nie bylo, ale calosc grala swietnie ten rodzaj muzyki.

Wieza STEREO Technics :)

Porównując do Zeusow, Klipsch ma o wiele lepszy bas, grając nawet przy niskiej głośności bas łupie jakby gdzieś w podłączony był sub. Jakościowo dźwięk z Klipsch jest lepszy. Środek chyba jeszcze bardziej wycofany niż w Zeusach, co mnie bardzo boli, co do górki to wg mnie za mocno podbite pasmo, przy większej głośności czuć dyskomfort w uszach, w Zeusach tego nie było można było słuchać głośno a e uszy nie kulo. Ponoć Klipsch 250 miał być najlepszy do muzyki elektronicznej, niektóre utwory brzmią pięknie ale większość... W większości niestety słuchając czegoś brakuje, jedyne co mi pozostało to rozkoszować się ulubionymi utworami na słuchawkach a Klipsch przeznacze chyba do oglądania filmów, bo w grach dźwięk tez jest nijaki.

Taki urok tych kolumn. Słyszałem kilka razy poprzednika RF52 i RF62. Brzmiały tak jak piszesz. Wycofany środek i mocno podkreślone skraje pas. Bas duży, ale w pewnych gatunkach może się podobać. Natomiast góra dla mnie za ostra. Niby piszą, że nowa seria gra już inaczej, ale jak widać nie do końca.

Czy wymiana przewodów głośnikowych na jakieś lepsze np jakie? Wyreguluje trochę wysokie tony?

Moga pomoc w jakims (zdecydowanie mniejszych w odniesieniu do zmiany kolumn) stopniu, ale to moze byc zabawa na kilka miesiecy. Doswiadczyles tego, co wiele osob, ale nie wszyscy sie do tego przyznaja, czyli wymiana na troche drozsze kolumny poprawia jedno a psuje najczesciej drugie. Co smieszne w audio dzieje sie tak czasem nawet przy zmianie na o wiele drozsze.

Z mojego doswiadczenia wiem, ze bas nie jest odpowiedzialny za przyjemnosc odsluchu. W Twojej muzyce skupil bym sie na glosniku ze wstegowym tweeterem. Posluchaj monitor audio gx50 albo 100. I koniecznie Roksan tr5. Jak wlaczam armina, to zaluje, ze je sprzedalem.

Wieza STEREO Technics :)

Może już zbyt późno ale do muzyki elektro wybitnie nadają się używane Cantony RC-L. Mam te kolumny i są w tym gatunku świetne: wszelkie wybrzmienia, których w elektro jest pełno, oddają doskonale. Do tego bogate ale nie przytłaczające basy.

W Niemczech można je kupić za 550 euro.

Panowie robiłem dziś dokładne porównania na słuchawkach i to Yamaha nadaje taka barwę dźwięku że słychać tak wycofana średnicę. Na komputerze posiadam zintegrowany kartę dźwiękowa na chipie 1150 i możecie mi wierzyć albo nie ale ta Integra daje o wiele lepsza barwę dźwięku melodie i wokale brzmią poprostu na niej świetnie wciągają słuchacza w swój świat.

Teraz mam kilka pytań jeśli podłącze Yamahe kablem jack chinch to ona nadal będzie przetwarzać dźwięk na swoją barwę?

Szukałem tez różnych informacji na naszym forum i ktoś napisał o Klipsch ale innym modelu ze po około 200h pracy głośników średnie się pokazały a bas zmalał, czy takie coś jest możliwe?

Panowie problem został rozwiązany podpięcie chinch pod tylne wejście komputera dało kiepski dźwięk ale podpięcie pod przedni wyposażony w DAC, dało piękna barwę pasmo jest wyrównane wkoncu nie trzeba się wsłuchiwać w wokale i melodie ;-)

Teraz pytanie czy wymiana kabla chinch za 6 zł na taki za 30-50 zł poprawi jakość dźwięku.? Na co zwracać uwagę przy kupnie takiego kabla?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.