Skocz do zawartości
IGNORED

Kto wymyślił HIGH END i komu ta dziedzina jest potrzebna

djedryk

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby mieć sensowne wrażenia do porównań to trzeba iść na koncert nienagłaśniany czyli w zasadzie tylko muzyka poważna spełnia ten warunek.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

realizacje Chesky'ego

Mam trochę ich płyt i podobają mi się coraz mniej. Ich dźwięk wydaje mi się za bardzo wyczyszczony, bez energii, bez życia. W opozycji do np. Opus3. Tu wszystko jest jak trzeba. To tak na marginesie, bo mówiłeś przecież o dźwięku nagrywanym w kościele.

Mnie też podobają się tylko wybrane rzeczy - może z dwadzieścia płyt max? Może ciut więcej? Jak ktoś nie wie jak brzmi dżwięk nieskompresowany, nagrany live na dwie ścieżki, akustyczny i bez dodatków sterydowej elektroniki podczas nagrywania, to powinien się zapoznać z wytwórnią CIMP - ale jest to cięższej wagi muzyka i nie wszystkim się spodoba. W każdym razie można po wysłuchaniu CIMP mieć wyobrażenie jak naprawdę brzmią takie nagrania i w ogóle zespoły grające tam bezkompromisowe free. Chesky jest tylko namiastką dobrej muzy, choć zdarzają się perełki.

Parker's Mood

Mam u siebie teraz najmocniejsze moduły Hypexa w dual mono z najmocniejszym zasilaniem z ich oferty .

Też byłem bardzo sceptyczny .

Myślałem, że będzie całkowita kupa na średnich .

Okazało się jednak, że muszę swój sceptycyzm schować do kieszeni bo gra to tak, że nie mam zastrzeżeń .

No może kilka no ale da się z nimi żyć .

Po za tym bas jest świetny i ta dynamika .

Nie mówiąc już o tym, że wzmacniacz ma 2.5kW na 4om na kanał.

Tak tak 5kW w malutkiej skrzyneczce ważącej niewiele więcej niż siatka pełna bułek, zupełne szaleństwo .

Można się łatwo zapomnieć mając kolumny grające głośno bez kompresji .

W spoczynku bierze 60W na kanał a nie 600 czy tam ile biorą konwencjonalne piece .

Słuchaliśmy ostatnio czegoś takiego i było nieźle. Choć bezpośrednie porównanie do analogu dalej nie skłania mnie do zajęcia się klasą D. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Żeby mieć sensowne wrażenia do porównań to trzeba iść na koncert nienagłaśniany czyli w zasadzie tylko muzyka poważna spełnia ten warunek.

Akustyczny jazz jest również dobrym przykładem, powiedziałbym, że nawet lepszym. Dżwięk w filharmonii ma duży rozmiar, więc i porównanie z audio nie zawsze wychodzi mu na dobre i to bez znaczenia jakimi kolumnami i jaką elektroniką dysponujemy. Jazzowe składy można pomieścić nawet w 30-to metrowym pokoju w realu i zabrzmią, więc i samo porównanie z audio będzie miało więcej realizmu niż wyobrażni, ale i tak jakiekolwiek zawody live kontra audio będą kiszką. Po jakimkolwiek koncercie symfonicznym nie mogę odpalić sprzętu i słuchać klasyki bezpośrednio z płyt, a mam takie płyty, których materiał był ogrywany w CSO w rzeczywistości, i ja tam byłem - to jak porównanie samochodzika Matchboxa do jazdy prawdziwą, wypasioną furą. No way!

Parker's Mood

Zalecam wyciszenie emocji i położenie nacisku na kulturę wpisów. Żeby później nie było, że moderacja skrzywdziła jakiegoś niewinnego audiofila.

Moderatorze vlado - o czym rozprawiasz? O jaki nacisk ci chodzi? Jak na razie nie widać na horyzoncie żadnych negatywnych emocji w wątku - to tylko kulturalna wymiana poglądów, tak? Czy ktoś się rozemocjonował wpisami w tym dziale?

Parker's Mood

Mam u siebie teraz najmocniejsze moduły Hypexa w dual mono z najmocniejszym zasilaniem z ich oferty .

Też byłem bardzo sceptyczny .

Myślałem, że będzie całkowita kupa na średnich .

Okazało się jednak, że muszę swój sceptycyzm schować do kieszeni bo gra to tak, że nie mam zastrzeżeń .

No może kilka no ale da się z nimi żyć .

Po za tym bas jest świetny i ta dynamika .

Nie mówiąc już o tym, że wzmacniacz ma 2.5kW na 4om na kanał.

Tak tak 5kW w malutkiej skrzyneczce ważącej niewiele więcej niż siatka pełna bułek, zupełne szaleństwo .

Można się łatwo zapomnieć mając kolumny grające głośno bez kompresji .

W spoczynku bierze 60W na kanał a nie 600 czy tam ile biorą konwencjonalne piece .

Jestem ciekaw co to za wzmacniacze? N-Core NC1200 ma przy 4 ohm ok 700W, a ty piszesz o 2500W? Może to coś nowego?

Co do wzmacniaczy w klasie D to miałem ich kilka i żaden mnie nie zachwycił. Miały po 500-600W ale czuło się, że są słabsze niż klasyczne wzmacniacze, nawet te z połowę niższą ilością watów na pokładzie. Co do poboru prądu w spoczynku to np Accuphase monoblok M-6200 pobiera 100W, a stereo końcówka P-7300 pobiera 117W, więc nie przesadzajmy z tymi 600W. Dopiero A-klasowe piece pobierają spore ilości prądu.

Słuchaliśmy ostatnio czegoś takiego i było nieźle. Choć bezpośrednie porównanie do analogu dalej nie skłania mnie do zajęcia się klasą D. ;)

Cienki bolek ;)

Tylko kilkadziesiąt W ;)

Widz,ę że oparte wprost na modułach od IRF.

Mam mocniejszą wersję tego też bym nie zamienił liniowego na to :)

Jestem ciekaw co to za wzmacniacze? N-Core NC1200 ma przy 4 ohm ok 700W, a ty piszesz o 2500W? Może to coś nowego?

UcD2k:

Ukryta Zawartość

To DIY na tych modułach .

Nie znam producenta który by je stosował .

Wzmacniacz 2.5kW w klasie AB pewnie pobierał by z 600W w spoczynku na kanał albo lepiej :)

M-6200 ma ledwo 600w przy 4om.

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ale po co 2500W? W pokoju do 100m2 nawet przy głośnym słuchaniu używasz Max 50W, a przy potężnych uderzeniach basu może 100W!

50W? 100W przy basie? Slaj, zejdź na ziemię :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mam cały czas wrażenie, że 747 ma niezły ubaw z tej dyskusji. Myślę, że wszystkie jego wpisy to takie podpuszczanie

Bum, lubię Cię, gdyż wyrażasz się z kulturą odnośnie formy, nie masz jednak możliwości aby tu w zakładce hi end podobnie odnosić się co do treści.

Hi end opisywany Twoim piórem wydaje się mocno ograniczony, może być tylko lustrem świadomości Twojego intelektu w tej dziedzinie.

Musisz dysponować mnóstwem czasu do stracenia..

Bum, lubię Cię, gdyż wyrażasz się z kulturą odnośnie formy, nie masz jednak możliwości aby tu w zakładce hi end podobnie odnosić się co do treści.

Hi end opisywany Twoim piórem wydaje się mocno ograniczony, może być tylko lustrem świadomości Twojego intelektu w tej dziedzinie.

Musisz dysponować mnóstwem czasu do stracenia..

Nie chciałem Cię urazić. Dalej uważam, że się świetnie bawisz ;)

Ale po co 2500W? W pokoju do 100m2 nawet przy głośnym słuchaniu używasz Max 50W, a przy potężnych uderzeniach basu może 100W!

Mierzyłeś?

Nie chciałem Cię urazić

W żadnym wypadku nie czuję się urażony, prostuje tylko Twoją wypowiedź na mój temat, jako nie mającą związku z rzeczywistością.

Jest ona przeciwna, nic nie smuci mnie bardziej niż ignorancja rzeczywistego stanu spraw i techniki wyrażana publicznie przez osoby uważające się za poważne.

Nie do konca, 200 na kanal w pokoju 15m2 i kolumny krzycza wiecej

Żeby skończyć mechanicznie 2x CELL-e AS250 :)

Żeby zagrać tylko 2 x głośniej potrzebujesz jedynie 10x więcej mocy :)

Żeby mieć pewność że nie wzmacniacz nie zclipiuje :)

W 16m^2 skończyłem Accu P-800 i spaliłem kopułkę puszczając Vader-a wiec wszystko zależy od potrzeb ;)

Było głośnio ale nie było dyskomfortu . Kolumny miały 90dB SPL .

Wiadomo że nie słucha się tak na co dzień ale czasami jak jest chęć :)

Jak chcesz grać rock z poziomami chociaż zbliżonymi do live to moc jest wymagana chyba, że masz efektywne kolumny .

Po za tym dobre nagrania mają dynamikę na poziomie 20dB, ściślej mówiąc crest factor czyli stosunek wartości średniej do max .

Przykładowo jak średnio słuchasz na mocy 1W (na kolumnach SPL 90 dB to już dość głośno) to piki mogą podchodzić pod 100W .

Jak słuchasz na 10W czyli tylko 2 x głośniej to już piki są na 1kW...

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Pewne teorie są wręcz szokujące. Przypomnę, że zmiana natężenia dźwięku o 3dB to około 50% głośniej/ciszej w skali liniowej.

Mam amplituner KD 200W oraz kilka wzmacniaczy w klasie AB o mocy 100-300W. Porównując tych mocarzy do 40W lampy odczucie jest takie jakby tranzystory miały 4W. Jedynie stare A klasowce wydają się mieć parę. Samo szastanie mocą niewiele daje, liczy się wydajność prądowa oraz stabilność i ewentualna możliwość kompensacji spadku impedancji zwłaszcza w zakresie basu. Pamiętam jak miałem na porównanie monobloki BEL CANTO z serii reference 1000, miał to być hicior i łoić tyłki innym "słabiakom". Nie chcę robić przykrości ich właścicielowi ale tak marnego grania już dawno nie słyszałem. Popierdywało to słabiej od 1szt GM70, taka 833 posłałaby to do piachu nawet jakby napisali 5000W a moje monoski, nawet nie będę pisał :)

Ciekawą rzeczą jaką zaobserwowałem to podczas podgłaszania, od pewnego momentu praktycznie nie odczuwamy już wzrostu natężenia dźwięku a "mocarze" zaczynają się drzeć, zniekształcać i siać plastikowym graniem nie do zniesienia. Tak jakby im już pary zabrakło i nie miały z czego grać. Moje lampki mogę rozkręcić na max i nadal można przyjemnie, chociaż bardzo głośno słuchać.

Przykładowo jak średnio słuchasz na mocy 1W (na kolumnach SPL 90 dB to już dość głośno) to piki mogą podchodzić pod 100W .

No nie wiem. Być może. Z tego co widziałem na dość dokładnym mierniku w Accuphase A-200 różnice między normalnym graniem a pikiem w basie to było 2-3x. Ale może czasem jest to i 10x. Trudno mi w to jednak uwierzyć. Generalnie jestem raczej przeciwnikiem słabych wzmacniaczy, bo wiem że kolumny powinny być złapane przez wzmacniacz za mordę. Z drugiej strony moje odczucia co do D-klasowych wzmacniaczy są takie, że tam niby jest 600W a sprzęt jest wyraźnie słabszy niż np A-klasowy wzmacniacz o mocy 100W. Czyli te waty albo niewiele mówią albo nie są sobie równe.

Za dużo czy za mało?

No chyba za dużo? Nie sądzisz?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Praktycznie technologia cyfrowa nie ma żadnych ograniczeń :

PS-20000D 20000watt cyfrowy monoblok

http://www.icepower.co.za/products/amplifiers/pro-series-amplifiers/

Pytanie jakie się rodzi / po co to w domu ?

Szacun na forum i wśród znajomych.

A może być DIY? W pięknej drewnianej obudowie? Czy muszą być radiostacje z Audio Research?

Jakby nie spojrzeć, to dużo gratów hi-endowych ma wygląd radiostacji z lat pięćdziesiątych? Nie wiem, jak to się może podobać?

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.