Skocz do zawartości
IGNORED

Polaryzacja kabli zasilających

Rekomendowane odpowiedzi

o nie nie, są też i tacy, którym gra nawet kierunkowość izolacji kabla...

A nie mówiłem?

Wszystkich ciekawych nie tylko tytułu wątku, ale także wymienionych wyżej pytań o kierunek izolacji, kolor izolacji zapraszam do siebie. Pokażę co i jak.

Potem możecie podyskutować. Teraz nie macie o czym.

Piszcie,dużo piszcie, a ja to wszystko zbiorę razem i wydam książkę.

Co tam książkę! Trylogię napiszę...

tom I - "Wśród dyletantów"

tom II - "Wśród ignorantów"

tom III - "Wśród niesłyszących (z własnego wyboru)"

Błogosławieni Ci którzy nie słyszeli a uwierzyli.

Ja tam w podkładki antywibracyjne,bezpieczniki czy szukanie +/- w gniazdku się nie bawię,nie mam na to czasu bo pieniądz by się znalał pewnie :)

Łokmen Saba

Patrząc na to jak mało dało się nabrać na magiczny talk i kierunkową izolację jestem przekonany, że i na "trylogii" zarobek byłby mierny.

Niektórzy z natury kochają się w handlu ułudą. Jestem ciekaw czy tak mocno sami wierzą w te bzdury, czy po wyjściu klienta ze sklepu kpią z jego naiwności i głupoty.

A najgorsze gdy ktoś wciska zwykły kit, opisuje po prostu bzdury, sam nie potrafi tego udowodnić odrzucając przy tym zdrowy rozsądek, naukę, fakty otaczającego nas świata…a innych nazywa "ignorantami".

Kolejny sprzedający wiarę i nadzieję, tym razem w świecie audio opychając kable ze szpuli zamówione, w garażu konfekcjonowane "magicznymi" dodatkami. I ktoś taki ma odwagę innych nazywac ignorantem i dyletantem.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Jak powiada Erich Maria Remarque:

"Urodzić się głup­cem to nie wstyd. Wstyd tyl­ko głup­cem umierać."

To tak w temacie dyskusji na temat "odkrywczej" kierunkowości izolacji, do tego mającej wpływ na brzmienie.

Równie dobrze mozna napisać, że na brzmienie zestawu przy ul. Sokolskiej w Katowicach ma wpływ zastosowany kabel przy zestawie znajdującym się przy ul. Granicznej… w Warszawie.

A w temacie "głupców" proponuję ze swoim "odkryciem" kierunkowości izolacji mającej wpływ na brzmienie w sposób rzetelny i jasny jako prelegent wystąpić przed szerszym gronem techników, inżynierów i profesorów na auli w dowolnej uczelni na świecie.

Oczywiście nie zapominajmy o audiofilach i melomanach co do których ten jakże odkrywczy temat byłby w zdecydowanej mierze kierowany.

Wybacz Waść Szanowny, ale głupota nawet ubrana w ładne fatałaszki głupotą pozostanie.

I wszelkiej maści polemika na zasadzie "ale ja twierdze" jest jedynie ładnym przybraniem tego, co już zostało powiedziane, a przez świat w jasny i czytelny sposób nazwane.

Nie ma co kruszyć kopii o to, bo w końcu nie od dziś znamy "odkrywczy" wpływ izolacji "kierunkowej" (zwał jak zwał) i jego ocenę nawet przez zatwardziałych, rzekłbym poprawnie politycznie - konserwatywnych audiofilów. Po prostu jak mawiają bracia Amerykanie - bullshit ktoś tu wciska, do tego za całkiem nie małe pieniądze.

To,ze ty tego nie słyszysz nie znaczy, że inni też nie słyszą Widocznie masz mało przejrzysty system. Albo kiepski słuch. Jeszcze długa droga przed tobą.

Jeszcze jest kwestia czy we właściwą stronę idziesz... ;)

Co do polaryzacji kabli nie ma co się przejmować jeżeli producenci tego nie oznaczają stosujemy wedle uznania...

... każdy na swoje ucho.. albo oko.. ;)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Jeszcze jest kwestia czy we właściwą stronę idziesz... ;)

Co do polaryzacji kabli nie ma co się przejmować jeżeli producenci tego nie oznaczają stosujemy wedle uznania...

... każdy na swoje ucho.. albo oko.. ;)

A kierunek izolacji i stosowanie specjalnego talku o doskonałych (a jakże, także kierunkowych) właściwościach?

Bo to wg. pewnego oświeconego znawcy tematu także istotne by uzyskać poprawę brzmienia kabli (sic!)

Zastanawiam się czy mam prawidłowo rurki do wody załozone, zgodnie z kierunkiem ciągnięcia rur.

Masakra jesli nie i nastąpiła pomyłka. Aż strach się bać.

Edytowane przez MrArkowski

Ależ ciekawy wątek stąd też dodam pytanie od siebie. Mam teraz w domu dwa kondycjonery Gigawatt PC-3 EVO i PC-3 SE EVO. Z podłączeniem ich z właściwą polaryzacją do gniazdka nie ma problemu, ponieważ jest lampka, która świeci w przypadku błędu. Ale jak powinny być podłączone urządzenia do kondycjonerów? Za każdym razem gdy zmienię sposób podpięcia to zmienia się dźwięk. Nie wspominam już o podpięciu kabli srebrnych, tak jak pisał Gerard - tutaj zmiany są fundamentalne. Ale jak powinno być prawidłowo?

Wszystkich ciekawych nie tylko tytułu wątku, ale także wymienionych wyżej pytań o kierunek izolacji, kolor izolacji zapraszam do siebie. Pokażę co i jak.

Potem możecie podyskutować. Teraz nie macie o czym.

Gościu nie pal więcej trawy z Sulkiem bo ci totalnie odpierd.... !!!!

Patrząc na gniazdo IEC w urządzeniu, gdy bolec ochronny jest u góry, faza powinna być po lewej stronie. Tak jak jest na drugim zdjęciu z pierwszego posta.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Patrząc na gniazdo IEC w urządzeniu, gdy bolec ochronny jest u góry, faza powinna być po lewej stronie. Tak jak jest na drugim zdjęciu z pierwszego posta.

W naszym kraju nie istnieją takie wytyczne bo jest to kolejny MIT.

Gdyby tak było jak piszesz, to takie gniazdka nie powinny spełniac norm i musiałyby zostac wycofane z obrotu.

Kolejne lanie wody, nic więcej.

Ludzie, którzy zjedli zęby na budowie sieci, pomiarach i elektryce jako takiej maja po prostu niektóre takie wpisy za idiotyzmy, by nie napisac gorzej.

Kolejne idioctwa, nic więcej na potrzeby "co by tu jeszcze wymyślić by było lepiej".

Jestem ciekaw kto jest w stanie udowodnic te bujdy o polaryzacji kabli.

Po prostu ręce opadają jak dalece rozprzestrzenia się ludzka naiwność, by nie rzec głupota.

Nie ma się co dziwić, że kolor izolacji wg. niektórych znawcow ma wpływ na brzmienie...

Większość z tych słyszących polaryzację czy kolor koszulki (izolacji) jest tak głucha, że gdyby kazac im na słuch dostroic pierwszy lepszy instrument, to nie sa w stanie tego zrobić.

Ba! Zabrac ich na pierwszy lepszy koncert do filharmoni, a wyjdzie jakie sa braki słuchu i brak ponad normatywnych zdolności słuchowych.

Ale kolor koszulki (izolacji) i polaryzacja im "gra".

Oczywiście…

I byłoby to naprawdę smieszne, gdyby nie było głupie

380x500_product_media_15001-16000_411wbfGufDL.jpg

To nie do końca są bujdy. Przeczytaj sobie wątek Grzegorza7 o zasadach ekranowania. Link jest w moim wcześniejszym wpisie.parę stron wcześniej.

W zależności od położenia przewodu fazowego zmienia się napięcie na obudowie urządzenia względem przewodu neutralnego albo bolca uziemiającego. . Różnice mogą być spore. Prawidłowe położenie to takie, w którym to napięcie jest mniejsze. Skutki zależą od wielu czynników, dlatego najlepiej zajrzeć do wątku Grzegorza7.

Z ciekawości pomierzyłem czy na obudowach występują różne napięcia zależnie od pozycji wtyczki w stosunku do bolca w gnieździe.

Wzmacniacz Rotel 45V-65V

wzmacniacz Technics 25V-35V

Amplituner Denon 43V- 50V

Cd Marantz 55V-60V

Magnetofon Onkyo 100V- 101V

Magnetofon Nakamichi 87V-89V

To nie do końca są bujdy. Przeczytaj sobie wątek Grzegorza7 o zasadach ekranowania. Link jest w moim wcześniejszym wpisie.parę stron wcześniej.

W zależności od położenia przewodu fazowego zmienia się napięcie na obudowie urządzenia względem przewodu neutralnego albo bolca uziemiającego. . Różnice mogą być spore. Prawidłowe położenie to takie, w którym to napięcie jest mniejsze. Skutki zależą od wielu czynników, dlatego najlepiej zajrzeć do wątku Grzegorza7.

Nie twierdzę, że elektrycznie nie zachodzą zmiany i nie da sie ich pomierzyć.

Normy nigdzie nie przewidują czegoś takiego i pisanie jak jest POPRAWNIE to bujda na resorach.

A zmiany te mają na brzmienie w przypadku zestawów audio tak marginalny wpływ, że pozostaje on poza naszymi zdolnościami do wychwycenia jako znaczace róznice.

tym bardziej, gdzie 90% populacji to głusi.

Faktem jest że w Polsce nie ma normy, bo inaczej takie gniazdo jak na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu nie miałoby prawa bytu.

Mam wrażenie, że niektórzy zamiast słuchac muzyki ktora podobno jest podstawą, wymyślają coraz to nowe bzdury by poszukiwac dziury w całym i obwieszczać światu rewolucyjne wręcz odkrycia.

Dla mnie to takie sr. w banie, kolejne bzdury ludzi znudzonych muzyką, dla których liczy sie kolejne lanie wody i wymyslanie "jak polepszyć coś, czego de facto polepszyc się już nie da".

No ale…świat juz nie takie wariactwa widział.

Najlepsze, że większośc słyszących gniazdka czy kolor koszulek słucha muzyki w pokojach z 4 liter wziętych od strony akustyki, o pomiarach nawet nie wspomnę…i nagle słyszą jak jest włozona wtyczka w gniazdko prądowe...

Pomierzyłem dziś amp różnice na poziomie 1V w zależności położenia wtyczki, ale oczywiście rozumiem, że są różne urządzenia i rozwiązania i nawet obrócenie wtyku może powodować w skrajnych przypadkach przydźwięk. Pytanie, które należy zadać to jakie to może mieć inne konsekwencje oprócz możliwego brumu? Oczywiście mam tu na myśli szerzej rozumiane zmiany w brzmieniu rodem z podmiany kolumn :)

A ja głupi,wymiana wzmaka kosztowała mnie jakieś £200 plus Dac a wystarczyło uciąć wtyczkę UK i zamienić miejscami.

Melepeta szaleje i to może być moja ostatnia wpisa.

Szkoda że w sejmie nie ma bana :)

Pozdro

Łokmen Saba

Kolega dostał bana nie za to, że ma inne zdanie, ale za to, że innych głupkami i idiotami nazywa.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

A co jeśli w obu pozycjach wtyczki miernik wskazuje 0.00v na obudowie? Jaka jest właściwa polaryzacja?

Wtedy trzeba zrobić kolejny eksperyment i podłaczyć urządzenie do gniazdka sieciówka bez przewodu PE, i powtórzyc pomiary.

Po wszystkim podłączyć przewód PE z powrotem? To główny przewód doprowadzający prąd do wszystkich urządzeń więc uziemienie jest potrzebne.

Edytowane przez jello

Tego mogą wymagać względy bezpieczeństwa. Więc tak.

Przypominam, ze mierzyć należy oddzielnie jedno urządzene, nie połaczone zadnymi interkonektami z niczym innym.

Edytowane przez jar1

Przypominam, ze mierzyć należy oddzielnie jedno urządzene, nie połaczone zadnymi interkonektami z niczym innym.

A pozniej i tak spinasz wszystko IC i tworzysz petle masy i o dupe rozbic wszystkie kombinacje, 2 dni bawilem sie w zamiane wtyczek u siebie nie slysze zadnych roznic

• Pokaż nowe odpowiedzi