Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa do 20 tys. do AP Tempo VI co z wymienionych?

stanek80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

to mój pierwszy post na forum, chociaż przeglądam je regularnie od kilku lat, wyniosłem z tego sporo cennych informacji co pomogło mi w wyborze sprzętu (kilkukrotnym zresztą), późniejszych odsłuchach i zakupach.

Przygotowuję się do kolejnej modernizacji systemu, nie udało mi się znaleźć podobnego tematu więc zakładam wątek.

Szukam wzmacniacza do posiadanego obecnie zestawu, skłaniam się w kierunku lampy, a zainteresowały mnie:

1) Octave V70

2) Rogue Audio Cronus Magnum (ponoć super z Tempo VI)

3) Ars Sonum Filharmonia (słyszałem z AP Tempo VI i bardzo mi się podobało)

4) Leben 600

5) Pathos Logos MK II

6) Może któryś Cayin?

7) Inne propozycje?

Kolumny: Audio Physic Tempo VI (fantastyczne moim zdaniem kolumny, sporo przesłuchałem i w dużo większym budżecie nic nie spodobało mi się bardziej niż one, zostają więc ze mną na pewno na długo)

Źródło to na razie pliki (laptop + Arcam rDAC), po skonfigurowaniu zestawu wzmak+kolumny rozejrzę się za jakiś czas za lepszym DAC

W przyszłości rozważam też CD (z przedziału do 5000 nowy ale może byc używka).

Na okablowanie przyjdzie czas jak stanie system, na razie muszą zostać budżetówki.

Budżet na wzmacniacz: nie jest określony, ale raczej coś z przedziału cenowego maks. jak urządzenia ww. wymienione. Nowy lub kilkuletni w bdb stanie.

Muzyka: głównie współczesny pop, lata 80-90, ambient, trochę rocka, ale lubię odkrywać nowe gatunki więc właściwie bez ograniczeń (poza klasyką i HH).25

Pomieszczenie: 25m2, mocno zagracone, wytłumione, choć kształt niestety bliski kwadratu. Basu mam niedostatki a dalsza zabawa ustawieniem i akustyką na tą chwilę odpada.

Czego szukam w dźwięku: jak najwięcej dynamiki, tempa, rytmu, dobrze kontrolowanego basu przy jak największej dawce barwy, wypełnienia, plastyczności, płynności. Dźwięk ma być nasycony, głęboki. Góra wyraźna lecz łagodna, koniecznie bez nalotu ostrości. Stereofonia. Muzykalność. Wzmacniacz ma wciągać na długie godziny, nie męczyć.

Na czym mniej mi zależy: przesadna detaliczność, nie doszukuję się tak mocno niuansów, dokładna lokalizacja instrumentów na scenie też mnie nie interesuje, wierność dźwięku mnie nie interesuje, po prostu ma byc dla mnie przyjemnie a to zapewnią mi cechy, o których piszę wyżej.

WYDAJE mi się, że szukam chyba coś co gra jak stare A-klasowe krelle, ale nie chcę się już pakować w wątpliwej jakości 30-letni sprzęt od handlarzy, z wyschniętymi kondensatorami, wielki, prądożerny, dla mnie niepraktyczny, wymagający odpowiedniego przedwzmacniacza (wolałbym wzmacniacz niż końcówkę+pre).

Czytałem sporo o wymienionych przeze mnie wzmacniaczach, nie mam jednak punktu odniesienia jak się mają do siebie, sporo forumowiczów na pewno ma jakieś doświadczenia, będę wdzięczny za sugestie na co zwrócić uwagę, zanim zaczną się odsłuchy (chciałbym w swoim pomieszczeniu).

Dzień dobry.

Z mojej strony zdecydowanie polecam wzmacniać Ars-Sonum Filarmonia SJ (http://q21.pl/ars-sonum-filarmonia-dostawa-gratis.html), to wybitne połączenie z Audio Physic Tempo. Można jeszcze ewentualnie pomysleć o polskiej konstrukcji Muarah MU-4 (http://q21.pl/muarah-mu-4.html).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, jest także możliwość zorganizowania odsłuchu w Twoim domu. Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To na czym Ci zalezy a na czym nie to troche jakby odwrotnosc brzmienia tempo...Raczej predzej Dynaudio albo Vienna. Poza tym ze lampy nie zawsze graja cieplutko milutko np octave.

Dynaudio również rozważałem (w połączeniu z chyba bardziej przejrzystą elektroniką?) jednak tempo wygrały w innych aspektach i teraz szukam dopełnienia w postaci wzmacniacza.

Zdaje sobie sprawę, że ciężko połączyć cechy, o których pisałem w "przyzwoitych" pieniądzach i zestaw grający z dynamiką i wykopem a jednocześnie barwnie, plastycznie nie jest pewnie prosty do złożenia.

Tempo VI z ars sonum filharmonia zauroczyły mnie i coś takiego już jest dla mnie wystarczające, ale może można lepiej w podobnym budżecie?

kopaczmopa wnioskuję, że jednak Octave to nie będzie dobry krok w tym przypadku i chyba lepiej byłoby go łączyć z ciepło grającymi właśnie kolumnami.

A co z resztą?

Jak się ma np. Leben 600 do Ars Sonum Filharmonia?

Ktoś słyszał obydwa te wzmacniacze?

O Arsie raczej mało opinii jest więc ciężko się odnieść, Lebena nie słyszałem nigdzie.

Może jest jeszcze coś innego, godnego uwagi?

Zanim przystąpię do odsłuchów, porównań, dobrze by było mieć jakiś punkt odniesienia.

Lampa jest mi na razie zupełnie obca, a to temat dość obszerny, chociażby ze względu na mnogość konstrukcji i stosowanych lamp.

Stanek80 do AP Temop VI, które znam bardzo dobrze pasuje wzmacniacz o gęstym i dobrze dociążonym graniu najlepiej na EL34 lub 6S33S.

Czy wydasz 5kzł czy 15kzł to poziom niestety będzie podobny. Moim zdaniem zacznij od Cayina MT35S (4299zł) bardzo chętnie sprzedawanego jako TRI TRV35SE (8990zł) lub inne zagraniczne marki po mocno zawyżonej cenie. To jest poziom co najmniej wyżej wymienionych. Przy okazji masz realną gwarancję i możność odsprzedaży bez dużej utraty wartości. Wynalazki, o których nikt nie słyszał a na stronie jest jedynie kontakt email sobie daruj. Po kilku latach zostaniesz z tym do śmierci lub oddasz za grosze. Następnym punktem odniesienia jakość/cena może być Cayin A70t mk2 (10 990zł), kolejny przeskok to dopiero Amplifon SET42 (54kg wagi) w wersji SE ale to już sporo powyżej 30 000zł. Warto też spróbować nieprodukownego Amplifona WT40II (zwłaszcza wersje z końca produkcji 2009/2010 rok), przepiękna barwa i świetnie różnicowana góra. Kupisz do 5000zł i w razie konieczności sprzedaż bez większych problemów. Serwis dożywotni jak zwykle zapewniony.

Nie kupuj niczego z czym miałbyś problem w przyszłości, zastanów się gdzie nabędziesz lampy, gdzie naprawisz wzmacniacz po gwarancji, za ile będziesz mógł go sprzedać w przyszłości. Producent, dystrybutor powinien w tej kwestii oferować pełne wsparcie.

Gram na AP Tempo 6 z Rogue Audio Cronus Magnum.

W mojej ocenie takie połączenie spełnia wszystkie Twoje założenia dźwiękowe.

Dodatkowo masz możliwość relatywnie taniego kształtowania dźwięku (wypełnienie, rozdzielczość, barwa, itd) poprzez wymianę lamp 12au7 i 12ax7 (w mniejszym stopniu).

Pomieszczenie mam bardzo podobne do Twojego - 25m2 i praktycznie kwadrat.

"To co teraz, ha?"

Też celowałbym w coś na EL34, ew. próbowałbym polecany wyżej Rogue Audio Cronus Magnum (choc osobiście nie słyszałem).

Słyszałem Tempo VI (również moim zdaniem naprawdę fajne kolumny!) z Ars Sonum - było w mojej ocenie świetnie lecz... no właśnie: jeśli to ich strona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wyglądająca jak pojedyncza strona PDF, z "free hit counter" ;) i do tego na poziomie poniżej 300 to mocno bym się zastanowił gdyż można z tym rzeczywiście zostać do śmierci (choć jeśli nie poczujesz później chęci zmiany to kto wie :) )

Ukryta Zawartość

Sporo cennych informacji!

Żal mi trochę odpuszczać tego Ars Sonum, choć z drugiej strony jakbym miał się kiedys z tym bujać...

Z Lebenami też dam sobie chyba spokój, może brakować ciut mocy chyba.

Octave bardziej pewnie do kolumn typu dynaudio?

Air Tight raczej rzadkość i cena nowego nie wskazuje na to aby używkę zdobyć w sensownych kwotach.

Rozumiem, że nie ma reguły i jeśli lampy KT88 to niekoniecznie musi być "tranzystorowo" i dużo zależy od samej konstrukcji wzmacniacza, lamp sterujących itp?

No to na tapecie zostają:

1) Rogue Audio Cronus Magnum

2) Cayin

3) Jolida

4) Ew. coś jeszcze warto sprawdzić?

Rozumiem, że nie ma reguły i jeśli lampy KT88 to niekoniecznie musi być "tranzystorowo" i dużo zależy od samej konstrukcji wzmacniacza, lamp sterujących itp?

Nie ma na uogólniać. Są różnie brzmiące wzmacniacze lampowe i różnie brzmiące transformatorowe. Ja mam Cayin A-55TP na KT-88 i np. z porównaniu do MT35S na EL34 brzmienie jest inne. MT35S ma bardziej zaokrąglone skraje pasm i więcej "słodkości" . A-55TP też na ładną barwę średnicy (w sumie po to się chyba lampy kupuje), trochę lepszy szybszy bas. A70t mk2 to z tego co wiem rozwinięcie brzmienia A-55TP. Trochę nie rozumiem opinii, że Octave brzmi jak transformator. Po pierwsze transformatory brzmią rożnie (pewnie chodzi o brzmienie bardziej analityczne, szybkie, mniej barwene) po drugie po coś się wzmacniacze lampowe kupuje. Chyba nie po to, żeby brzmiały jak transformatory.

chyba mylisz słowo transformator z tranzystorem ;-)

chyba mylisz słowo transformator z tranzystorem ;-)

Dzięki za zwrócenie uwagi. Piszę często z telefonu i takie kwiatki wychodzą.Oczywiście chodzi o wzmacniacz tranzystorowy.

Również polecam! Gorąco :) Najlepiej wersję II, jest trochę udoskonalona w stosunku do jedynki, którą osobiście bardzo cenię.

Sporo cennych informacji!

Żal mi trochę odpuszczać tego Ars Sonum, choć z drugiej strony jakbym miał się kiedys z tym bujać...

Z Lebenami też dam sobie chyba spokój, może brakować ciut mocy chyba.

Octave bardziej pewnie do kolumn typu dynaudio?

Air Tight raczej rzadkość i cena nowego nie wskazuje na to aby używkę zdobyć w sensownych kwotach.

2) Cayin

3) Jolida

4) Ew. coś jeszcze warto sprawdzić?

Ars Sonum ma dystrybucje w Polsce, jest to klocek w swojej cenie na prawde bardzo dobry. Sluchalem go w roznych konfiguracjach. Pasuje do naturanie i neutralnie brzmiacych systemow.

Q21 ma go w ofercie krotko , dystrybutor nie wypowiada sie w internecie oraz nie kladzie nacisku na reklame. Dlatego malo ludzi go zna. Jednak jak ktos juz trafi na ten wzmacniacz i porowna go z jakims przereklamowanym heglem to dowie sie ile kosztuje marketing w wypadku tego drugiego. Z czasem droga pantoflowa ten wzmacniacz pozna wiecej osob i chetnych na uzywke nie bedzie brakowac. Obecnie uzywki sa poszukiwane przez znane mi osoby choc ciezko o ten wzmacniacz na rynku wtórnym, gdyz prezentuje on juz taki poziom , ze wielu uzna go za docelowy.

Masz slabe zrodlo i kable, nie wiem jakie masz sieciowki. Na lepszej reszcie toru ars sonum zabrzmial by jeszcze lepiej. Uwierz wlasnym uszom.

O serwis dożywotni ars sonum nie musisz sie obawiac. Dystrybutor takie rzeczy ogarnia.

ciekawe co autor wybierze..

Temat mi bliski bo też lampa do T25 po głowie chodzi ;)

Rogue kusi bardzo choć może rozsądniejsza byłaby na początku tańsza

łatwozbywalna opcja np Jolida a progres zawsze nastąpi, średnio po 2-3 latach ..

Wiem, że to 2 różne grania ale by sprawdzić czy Minusy użytkowania lampy nie przesłonią nam Plusów z radochy grania to rozsądniej sie jednak nie pakować w drogie i ciężko zbywalne systemy.

Po kilku tranzystorach czas na skosztowanie mocnej lampy do Tempo tylko trza by to mądrze "rozegrać .. ;-)

Powodzenia

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Rogue kusi bardzo choć może rozsądniejsza byłaby na początku tańsza

łatwozbywalna opcja np Jolida a progres zawsze nastąpi, średnio po 2-3 latach ..

Nie sądzę, aby trudno się było pozbyć kiedykolwiek Rogue Audio. To nie firma z kapelusza, ani garażowy Janusz. W czasach chorych cen wszelkich grajpudeł, cena Cronusa w relacji do jakości dźwięku, to prawdziwy prezent i rzadkość.

Mario,

.. Piszę o progresie z Jolidy w strone Cronusa właśnie .. ;-)

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Wygląda na to, że bez odsłuchów większej ilości sprzętu się nie obejdzie :)

Ars jest fajny, dla mnie rewelacyjne granie z tempo ale jego niszowość nie przekonuje mnie.

Teraz mało o nim info w sieci, może jest jakaś grupka osób pozytywnie nastawionych do tego sprzętu, ale kto wie czy za kilka lat ktoś będzie o tym jeszcze pamiętał?

Z serwisem też może być różnie, jeśli np. firma się zawinie.

Chyba z tego względu odpuszczę temat.

Cronos, Cayin i Jolida chyba zostaną na razie na tapecie, chyba, że znajdzie się coś jeszcze.

Dziękuję wszystkim za pomoc, zabieram się niebawem za odsłuchy :)

Wygląda na to, że bez odsłuchów większej ilości sprzętu się nie obejdzie :)

Ars jest fajny, dla mnie rewelacyjne granie z tempo ale jego niszowość nie przekonuje mnie.

Teraz mało o nim info w sieci, może jest jakaś grupka osób pozytywnie nastawionych do tego sprzętu, ale kto wie czy za kilka lat ktoś będzie o tym jeszcze pamiętał?

Z serwisem też może być różnie, jeśli np. firma się zawinie.

Chyba z tego względu odpuszczę temat.

Cronos, Cayin i Jolida chyba zostaną na razie na tapecie, chyba, że znajdzie się coś jeszcze.

Dziękuję wszystkim za pomoc, zabieram się niebawem za odsłuchy :)

Dystrybutor raczej się nie zawinie, to chyba jedyny w Europie producent kabli ze srebra monokrystalicznego i chyba na całym świecie jest ich chyba trzech. W branży jest już sporo czasu. Kupowałem od nich kilka rzeczy i bywam czasem gdyz mieszkam bardzo blisko.

Co do niszowości, to właśnie w wypadku przemyślanych urządzeń małych manufaktur można dostać więcej za mniej. I nie tyczy się to tylko ars sonum.

Nie ma się co za dużo rozpisywać, sam słyszałeś:) a czy kupisz to co Ci się już podobało, czy to co w internecie polecą zadecyduje o tym ile klocek będzie u Ciebie stał :)

• 2 tygodnie później...

Jak odsłuchy ..?

Co wybrałeś ?

Prawdopodobnie poza budżetem, ale Audio System ma na wyprzedaży VACa Sigma 160i @ 5300 euro (czyli jakieś ~ 22800zł). Nie jest to kwota mała, ale z drugiej strony - nowy na rynku Europejskim kosztuje 13.900 euro, (ok 60kzł), wiec mówimy to o 1/3 ceny. Moim zdaniem warto dołożyć, bo VAC to świetna firma, choć trochę u nas mało znana.

ZTCW, Audio System sprowadził ten egzemplarz bodajże 2 lata temu, myśląc nad dystrybucją VACa w Polsce, ale ostatecznie się na to nie zdecydowali. Stan 10/10, minimalna ilość przepracowanych godzin. Na Waliców możesz go sobie posłuchać ze swoimi Tempo 6 (fajne kolumny - ostatnio kupiłem teściowej), bez konieczności targania swoich paczek.

Tu masz więcej informacji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

Zbieżność niców przypadkowa...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zbieżność niców przypadkowa...?

Jak zawsze :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.