Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawa Antysmogowa

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wreszcie coś się dzieje w temacie.

Małopolska właśnie przegłosowała Ustawę Antysmogową.

http://wyborcza.pl/1,75398,21280068,dzis-wazny-dzien-sejmik-glosuje-nad-uchwala-antysmogowa.html?disableRedirects=true

Śląsk nad nią pracuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/131354-ustawa-antysmogowa/

Przede wszystkim powinno zabronić się sprzedaży detalicznej miału i węgla nie spełniającego określonych wymagań.

Ale rząd PiS tego nie zrobi, bo uderzy to w palącą śmieciami biedotę, czyli w ich elektorat.

Co najwyżej będzie dużo gadania, może nawet projekt ustawy który ugrzęźnie w komisjach.Realnych działań nie będzie, lub będą symboliczne. Realnie PiSowska machina propagandowa za chwilę wrzuci coś o Niemcach którzy walcząc z polską gospodarką sztucznie wykreowali temat smogu.

Jestem Europejczykiem.

Każda władza uderza w biedotę bowiem ta najmniej zasobna, najdotkliwiej odczuwa skutki rozkradania zasobów obywateli. Tu nie ma znaczenia nazwa ugrupowania które dorwało sie do koryta. Demokracja ich uczy, że maja mało czasu i czego nie zdąza ukraść przy chlewie, tego odsunięci od niego nie odrobią.

Ot, proza życia.

Włodek.

Co najwyżej będzie dużo gadania

no przecież. Minister zdrowia: Smog jest "zagrożeniem trochę bardziej teoretycznym", dziwne że nie dodał "wykreowanym przez wegetarian i rowerzystów"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Następna bzdura po dziurze ozonowej świńskiej grypie szczepieniach i innych bzdedach które łatwo wpompować medialnie w ludzi bez własnego zdania,ludzie od kilku tysięcy lat palili czym chcieli i jakoś żyjemy.

Nowe normy,nowe ustawy,nowi urzędnicy,NOWE PODATKI,praca jest.Rodzina,koledzy partyjni wszyscy zadowoleni

Jezus sie urodził w oborze i jakoś smog i brak szczepień go nie zabiły....

Znowu winny PiS, za PO TVN nigdy nie krzyczał o smogu, nie robił reportaży a w pogodzie nie zalecał pozostania w domu i ograniczenia spacerów...

Dzisiaj wszystko szkodzi.. taki life a palacza plastików należy przywiązać do jego własnego komina.

Przede wszystkim powinno zabronić się sprzedaży detalicznej miału i węgla nie spełniającego określonych wymagań.

Ale rząd PiS tego nie zrobi,

normy jakościowe zniósł Miller a o Twoim pomyśle PiS mówił w kwietniu ubiegło roku, dodatkowo mają się zając normami dla kotłów. Zdaje się że nawet w 2014 roku padały podobne propozcyje.

O tym pisała nawet jedyna słuszna gazeta.. wyborcza.

Każda władza uderza w biedotę bowiem ta najmniej zasobna

dlatego uważam że wszystko "plus" należy zabrać...

Następna bzdura po dziurze ozonowej świńskiej grypie szczepieniach i innych bzdedach które łatwo wpompować medialnie w ludzi bez własnego zdania,ludzie od kilku tysięcy lat palili czym chcieli i jakoś żyjemy.

Nowe normy,nowe ustawy,nowi urzędnicy,NOWE PODATKI,praca jest.Rodzina,koledzy partyjni wszyscy zadowoleni

Jezus sie urodził w oborze i jakoś smog i brak szczepień go nie zabiły....

Smog w oborze? Spalinowa krowa?

A co do szczepień - statystyka dotycząca śmiertelności niemowląt i dzieci jest chyba dostępna, ale trzeba umieć czytać ze zrozumieniem.

Jestem Europejczykiem.

Wreszcie coś się dzieje w temacie.

Małopolska właśnie przegłosowała Ustawę Antysmogową.

Ukryta Zawartość

Śląsk nad nią pracuje.

niestety to zwykła wydmuszka

rano widziałem wystąpienie Struzika/mazowieckie/ czyli najbogatszy sejmik i sam przyznal ze to jedynie dobrze wygląda medialnie ale nie niesie skutków

360mn zł dofinansowania w mazowieckim to kropla w morzu na wymiane piecy i starych diesli /transport/ a tyle maja na ten cel

jedyne co działa to system kar po przymusowej corocznej wizycie strazy miejskiej w domu u tych co nie maja przegladu i dopuszczenia pieca

zrób to u nas :) brak samorzadowcow samobojców

populizm to podstawa w samorzadzie

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

<br />populizm to podstawa w samorzadzie<br /> <br /> <br />

Mieszkam w Bielsku-Białej. To co działo się w ostatnich dniach po nowym roku jest naprawdę bardzo niebezpieczne. Mieszkam w bloku na 8 piętrze i w dzień nie otworze okna nawet na 5 minut bo od razu smród wdziera się do środka. O porze nocnej nawet nie wspominam, bo nawet przez zamknięte okna wdziera się on do mieszkania. Problemem jest to, że wiele miast ma swoje centra w dolinie. Tak jest u mnie, tak jest np. w Krakowie. A wszystkie osiedla domków, gdzie palą w piecach są na wzgórzach okalających. Dym, z racji swojej masy opada w dół w doliny. I potem smog gotowy. Pół biedy gdyby był wiatr. Przewiałby go po za miasto. Ale mamy od kilku tygodni wyż za wyżem. Pamiętam, jak mój wujek będą na początku lat 90 radnym mówił, że jak wprowadzili gaz w domach i wymieniono piece na gazowe, smog zniknął, a zanieczyszczenie powietrza spadło o 70% w zimie. Potem cena gazu poszła drastycznie w górę, a stare instalacje były paliwożerne i nieekonomiczne w utrzymaniu. Dla miast jest tylko jedno rozwiązanie. Tam gdzie to możliwe powpinać osiedla do elektrociepłowni. Reszcie dopłacać w zimie do gazu by palili nim. Ja wiem , ze to drogo wychodzi, ale pytanie od razu trzeba zadać. Ile pieniędzy trzeba przeznaczyć na leczenie ludzi, na uszkodzenia budynków, które stoją w tym smogu? Jeśli liczymy tylko rachunek ekonomiczny, to przy takiej mroźnej zimie co roku będziemy mieli to samo. Kraków np. wymyślił by nie wpuszczać aut do centrum. O ile w zimie, to jeszcze miałoby sens, ale w lecie, kiedy masy turystów przyjeżdża do miasta już może okazać się kłopotliwe. Może wartałoby to najpierw przetestować, sprawdzić jak to będzie w jakimś dużym mieście. Potestować różne metody by mieć pewność, że wybierze się dobra i ekonomiczną metodę.

W większości przypadków to nie jest wina węgla czy miału tylko nieodpowiedniego sposobu palenia w danym kotle zasypowym. ... mamy dwa rodzaje kotłów zasypowych. ... kotły górnego spalania i te są najtańsze i jest ich najwięcej ....i kotły dolnego spalania droższe i jest ich mniej... i w każdym z tych kotłów powinno się inaczej rozpalać. .. i w kotłach górnego spalania nie powinno się dorzucać węgla na żar bo powoduje to straszne kopcenie z komina....

To tak ogólnie o kotłach zasypowych....

Nie będę się rozpisywał...jeśli ktoś jest zainteresowany powyższym to mogę podesłać linki co ...jak...gdzie....

Ale co niektórzy to sprawę polityczną zrobią nawet ze zbierania grzybów....

Oczywiście inną sprawą jest to że biedni ludzie palą śmieciami bo niestety nie stać ich.. nawet na węgiel a co dopiero na gaz czy pellet .....

I proszę nie pisać głupot że to wina węgla.... bo w większości przypadków jest to wina niewiedzy i złego sposobu palenia...

....przeczytajcie linki to sami zobaczycie że problem tkwi w technice palenia...poczytajcie z ciekawości...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mieszkam w Bielsku-Białej. To co działo się w ostatnich dniach po nowym roku jest naprawdę bardzo niebezpieczne. Mieszkam w bloku na 8 piętrze i w dzień nie otworze okna nawet na 5 minut bo od razu smród wdziera się do środka. (...)

Dobrze by było, gdyby przeczytał to Kolega paradox77 który twierdzi, że smog to jakiś wymysł (zapewne lewaków ;-) ).

Jestem Europejczykiem.

Smog był od dawna . Za komuny czy zaraz po 90-tym roku słyszałem w radiu że Bielsk Podlaski ma najbardziej zanieczyszczone powietrze w podlaskim , a nawet chyba w całej Polsce . W tamtych czasach trzy bloki i jedna kotłownia . Bloków za komuny dużo postawiali , po 90-tym roku też trochę przybyło . Obecnie wszystkie bloki są podłączone do ciepłowni miejskiej . Stare kotłownie przerobione na bary z salami bankietowymi , przychodnie itd.

W tym roku w trakcie pogody sprzyjającej smogowi , też nie mogłem otworzyć okna .

Panowie, proszę przestać pitolić o tej biedzie. Biedaki palą w piecach śmieciami. Taaak, biedaki mieszkają w swoich własnych domach.

Z obserwacji znajomych, mieszkających na peryferyjnych osiedlach z dużą przewagą domów jednorodzinnych:

wypasiona chałupa, wypasione fury a z komina je...e palonymi śmieciami.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Polak woli wdychać rakotwórczy dym sąsiada ponieważ zgłoszenie przestępstwa w.Polsce to wpojone w komuniźmie donosicielstwo do władzy . U biednej i patologicznej czesci społeczeństwa to wrecz podstawa kodeksu ,,honorowego" .

Panowie, proszę przestać pitolić o tej biedzie. Biedaki palą w piecach śmieciami. Taaak, biedaki mieszkają w swoich własnych domach.

Z obserwacji znajomych, mieszkających na peryferyjnych osiedlach z dużą przewagą domów jednorodzinnych:

wypasiona chałupa, wypasione fury a z komina je...e palonymi śmieciami.

To fakt. Mam taką chałupę w okolicy, nieźle wypasiona, a ile razy koło niej przechodzę wali palonym plastikiem.

Podobno jakiś doktorek, może jakieś odpady typu strzykawki pali? Cholera wie.

Jestem Europejczykiem.

Każda władza uderza w biedotę bowiem ta najmniej zasobna, najdotkliwiej odczuwa skutki rozkradania zasobów obywateli. Tu nie ma znaczenia nazwa ugrupowania które dorwało sie do koryta. Demokracja ich uczy, że maja mało czasu i czego nie zdąza ukraść przy chlewie, tego odsunięci od niego nie odrobią.

Piszesz to jako użytkownik, czy moderator???

Bo akurat teraz jest chyba inaczej, choć zgadzam się z Twoją oceną naszych elit.....politycznych oczywiście;-)

Polak woli wdychać rakotwórczy dym sąsiada ponieważ zgłoszenie przestępstwa

myślisz ze to coś daje ? znajomy 4 lata walczył, zgłaszał gdzie się da i niczego nie wywalczył. Gmina i policja miała to totalnie gdzieś.

Z śmieciami to samo, u nas koleś zgubił dowód sprawa trafiła do gminy i na policję, efekt ? śmieci jak były tak są a on nawet mandatu nie dostał.

W większości przypadków to nie jest wina węgla czy miału tylko nieodpowiedniego sposobu palenia w danym kotle zasypowym. ... mamy dwa rodzaje kotłów zasypowych. ... kotły górnego spalania i te są najtańsze i jest ich najwięcej ....i kotły dolnego spalania droższe i jest ich mniej... i w każdym z tych kotłów powinno się inaczej rozpalać. .. i w kotłach górnego spalania nie powinno się dorzucać węgla na żar bo powoduje to straszne kopcenie z komina....

To tak ogólnie o kotłach zasypowych....

Nie będę się rozpisywał...jeśli ktoś jest zainteresowany powyższym to mogę podesłać linki co ...jak...gdzie....

Ale co niektórzy to sprawę polityczną zrobią nawet ze zbierania grzybów....

Jest dokładnie jak kolega napisał.

Paląc w "górniakach" w tradycyjny sposób wywalamy minimum 30% opału przez komin w postaci dymu w którym sa palne związki i byłyby one spalone przy rozpalaniu od góry, czyli byłoby z niego uzyskane ciepło. I nie byłoby tego smrodu dookoła, bo ten smród to właśnie taki dym.

Z palenia od góry są prawie same plusy. Oszczędza się mniej więcej 1/3 węgla, bo palenie jest efektywniejsze, nie truje się okolicy i temperatura jest na stałym poziomie, a nie roz...ana od 40-70 stopni (na piecu) w zależności kiedy żeśmy podłożyli węgiel. Przy paleniu od góry jak piec uzyska już swoją temperaturę to do samego końca waha się o około 4 stopnie na piecu.

Tylko mało kto wie, że można w ten sposób...

Polecam poczytać:

Ukryta Zawartość

Nawet jeżeli macie w dupie ekologię, to podejrzewam, że swoje pieniądze lubicie (to do tych którzy mają piece górnospalające i palą w nich tradycyjnie :)

Myślę, że filmik instruktażowy puszczony w telewizji by więcej dobrego zdziałał niż jakakolwiek ustawa.

Ukryta Zawartość

.... mówię o domach starych ....często ruinach... taak to są właśnie małe stare domy biednych ludzi, których nie stać nawet na kawalerkę w blokach...często są to domy wielorodzinne....

...oczywiscie masz rację ,że ci niebiedni często palą byle czym ... ale jak się ma wszystko w kredycie (dom, auta) to tak to jest jak się porywa z motyką na księżyc...

.... mówię o domach starych ....często ruinach... taak to są właśnie małe stare domy biednych ludzi, których nie stać nawet na kawalerkę w blokach...często są to domy wielorodzinne....

Co Wy o tych śmieciach u biednych ludzi? Raz, że śmiecie wcale dużo ciepła nie dadzą, dwa trzeba je mieć, a to nie biedni, a bogaci śmieci produkują, trzy, że nie palą, a spalają śmieci bo opłaty za ich wywóz bywają już nieprzyzwoicie wysokie.

Zgadzam się w pełni z Yodasem i Stefanem. Palić w piecach też trzeba umieć. Wprawdzie od wielu, wielu lat mam kocioł na ekogroszek, ale zwykły w końcu był dziesiątki lat i paru znajomych przekonałem, że palić od góry po prostu ekonomiczniej. Najbliższej jednak sąsiadki która funduje mi regularnie prywatny smog jednak nie potrafiłem. Jak pokazałem co i jak było trochę spokoju, ale potem wróciło do "normy", bo tak palił mąż nieboszczyk i i ona też tak będzie palić. Albo podkablować w końcu, albo czekać aż kopnie w kalendarz...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Po Małopolsce teraz Śląsk przygotowuje ustawę antysmogową. Bardzo podobna do tej pierwszej.

Już od lipca tego roku u nas również ma być zakaz palenia miałem w piecach. Oby to weszło w życie jak najprędzej.

To nie kwestia czy pali się miałem czy flotem, ale jak się to robi. Ale kto by się tam szczegółami przejmował...

To wcale też nie jest tak, że ludzie kupują miał bo dużo tańszy. Tańszy, ale przynajmniej w mojej okolicy raptem ze 20% niż przyzwoity węgiel, więc to się po prostu nie opłaca.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Miał jest dużo tańszy. Te najpodlejsze, popularne sorty kosztują u nas 300-350zł. W warunkach domowych w normalnym kopciuchu nie ma możliwości spalania tego dziadowskiego materiału ,, ekologicznie''.

Mało tego można jeszcze kupić muł węglowy. To kosztuje 150zł/tonę.

W tym samym piecu węgiel będzie spalany lepiej, z mniejszą ilością pyłu.

Ktoś w ogóle praktykował z powodzeniem spalanie taniego miału w zwykłym kopciuchu metodą spalania górnego? To jest wykonalne?

Mnie się wydaje, że nie.

Co Wy o tych śmieciach u biednych ludzi? Raz, że śmiecie wcale dużo ciepła nie dadzą, dwa trzeba je mieć, a to nie biedni, a bogaci śmieci produkują, trzy, że nie palą, a spalają śmieci bo opłaty za ich wywóz bywają już nieprzyzwoicie wysokie.

Są jeszcze oldschool'owi chłopi z misją. Tacy którzy uważają że wyrzucenie czegoś bez wyssania resztek pożytku z owej rzeczy jest obrazą jakichś starych pogańskich bogów albo cholera wie czego. Tacy będą nawet przykładowo zbierać plastikowe opakowania zbiorcze po okolicznych sklepach celem spalenia w swoim piecu.

W miastach ze starą kamieniczną zabudową (kilka pięter, wysokie sufity, brak wind) i piecami kaflowymi wynoszenie śmieci jest uważane za przykry obowiązek, typu "im rzadziej tym lepiej", dlatego jasne że wszystko co da się spalić (czy chociaż zwęglić) wędruje do pieca, zwłaszcza że i wungiel też trzeba przynieść po schodach więc "zysk" z wrzucenia torby z plastikami do pieca jest podwójny.

Tja, a ile ciepła z takiej torby śmieci. I jak fajnie w pokoju sobie przerzucać śmieci by je wrzucić do pieca. Ty stałeś kiedyś w pobliżu pieca kaflowego chociaż?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.