Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofery i wszystko na ich temat

Rekomendowane odpowiedzi

I w tym temacie i w temacie o auro ta sama gadka. Rodzina czy znajomi maja i on slyszal / ogladal u nich.

Smutno ze taka osoba jak Bobcat, urzytkownik forum o audio pisze takie glupoty ze atmos, 4k, czy 2 suby to "marketing". Bo uwazam ze sie myli o 180°.

Wiele rzeczy w Japonii jest, było a do europy nie dotarło.

Ja znam jedną: Mini Disc. Co jeszcze (mówimy o obszarze audio video).

Jesteś pewien że będziesz jeszcze żyć? Nie mówię złośliwe.

Mam nadzieję, że w 2020 jeszcze tak. :)

Treści w 4K naturalnie przybywa ale 8K?

NHK ma już bardzo bogate archiwum 8K.

Bo branża filmowa stopniowo ogarnia 4K.

Będę musiał poszukać materiału, w którym czytałem że niektóre firmy z tej branży idą od razu w 8K.

Na tu i teraz warto skupić się dlaczego 2 lub 4 źródła niskich częstotliwości są lepsze. Powiem Ci coś lepszego, wedle opracowań podnoszenie ilości do 16 nie daje wymiernych efektów.

Masz rację. Choć teza jaką głosisz (że 2 lepsze) jest dyskusyjna.

NHK ma już bardzo bogate archiwum 8K.

Jakaś lista?

Jakieś źródło tej informacji?

Mi udało się wygrzebac jedynie to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

To jest na bogato? Moim zdaniem na kolana nie powala.

I znalazłem jeszcze jedno info: 49 godzin treści w 4K&8K ... tygodniowo. Nawet nie ma czym zapełnić ramówki. Szkoda, że nie podano podziału 4K/8K.

Bobcat ... twierdzisz, że nie jesteś podatny na marketing. Popatrz jaki to jest dopiero marketing:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Tylko to czy może coś jeszcze?

Dla uszu - to. Ponadto bas oczywiście odczuwamy całym ciałem, i wtedy ma znaczenie, czy uderzył nas w klatę, w plecy, bardziej w lewą czy bardziej w prawą połowę "siedzenia". To ostatnie również się poprawiło gdy stosowałem 2 suby zamiast jednego. ;)

Jeszcze jedno jest ciekawe - na wpływ kabli na brzmienie koniecznie potrzebne są potwierdzające to prawa fizyki, ale na to, że badania i prawa fizyki przytaczane na forum nt ludzkiego oka pokazują ograniczenie w postrzeganiu rozdzielczości przy określonych odległościach, to już "teoretyzowanie jajogłowych, którzy na oczy 8k nie widzieli, i trzeba tego doświadczyć a nie sugerować się badaniami". Czyli w jednym należy kierować się badaniami, a w drugim ależ skądże znowu. ;) No jedni mają lepszy wzrok od przeciętnego, inni lepszy słuch - i jedni zdają sobie z tego sprawę, a inni nie.

Jeszcze jedno jest ciekawe - na wpływ kabli na brzmienie koniecznie potrzebne są potwierdzające to prawa fizyki, ale na to, że badania i prawa fizyki przytaczane na forum nt ludzkiego oka pokazują ograniczenie w postrzeganiu rozdzielczości przy określonych odległościach, to już "teoretyzowanie jajogłowych, którzy na oczy 8k nie widzieli, i trzeba tego doświadczyć a nie sugerować się badaniami". Czyli w jednym należy kierować się badaniami, a w drugim ależ skądże znowu. ;) No jedni mają lepszy wzrok od przeciętnego, inni lepszy słuch - i jedni zdają sobie z tego sprawę, a inni nie.

Przecież punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Stara zasada, zawsze się sprawdza.

:)

Muszę przewietrzyć mój system…

Proponuję napisz to do zarządu japońskiej telewizji publicznej NHK, która ustami swojego wiceprezesa oficjalnie oświadczyła, że nie będzie się bawiła w 4K i idą od razu z FHD na 8K gdyż ponoszenie podwójnych kosztów na dwukrotną zmianę standardu uważają za marnowanie pieniędzy. Jak widzisz: NHK też jest dzurui (po japońsku: lisek-chytrusek).

I jeszcze jedno. Tenże cytowany wiceprezes powiedział, że pracują nad algorytmem downmixowania przypisanego do 8K dźwięku 22.2 do dowolnie niższego formatu, gdyż zdają sobie sprawę że przytłaczająca większość ludzi ma w domach 5.1.

Przepraszam. Zapomniałem. Telewizja NHK popełniła karygodny błąd, gdyż nie skonsultowała sprawy z mędrcami oraz wybitnymi autorytetami z forum audiostereo.pl, którzy oświeciliby japońskich nieuków jaka jest jedynie słuszna ścieżka rozwoju technologii oraz jakie są właściwe formaty dźwięku.

Wybaczcie szczerość, ale gdy czytam niektóre (tutaj i nie tylko) wpisy to wyłazi z nich i widać jak na dłoni nowobogackie szpanerstwo.

No tak. A u nas, to druga Japonia jest i 8k za rogiem tupie ☺

Tup tup tup.

Miłego dnia.

To czas dotarcia do nas fali dźwiękowej decyduje o tym, iż rozpoznajemy, z której strony do nas dotarł.

Dla uszu - to.

A słyszał kolega (co za ironia :) o takich terminach jak:

- wpływ małżowiny usznej,

- efekt precedensu

- efekt "cocktail-party"

- MAA/MAMA

- ITD

- IID

- lokalizacja odległości

?!?

Jeśli nie to radzę uzupełnić wiedze zanim zaczniemy pisać jak to kolega ujął o "podstawach", bo te są zgoła bardziej złożone niż tylko jeden termin znany koledze czyli ITD (Międzyuszna różnica czasu)

Zachęcam do poznania problemu bliżej potem można ewentualnie stawiać diagnozy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dowie się kolega między innymi dlaczego to ILD czyli międzyuszna różnica poziomów jest podstawą do ustalania kierunku, z którego dociera fala dźwiękowa, a międzyuszna różnica czasu (ITD) jest tylko pomocna i dlaczego oba terminy są zależne od częstotliwości, bo tylko od pewnego progu powstaje tzw. cień akustyczny, a dla dostatecznie niskich częstotliwości ILD staje się niezauważalny.

A tak na marginesie nie wpadło koledze do głowy, jak to jest z lokalizacją źródeł w słuchawkach?

"W przypadku odsłuchu słuchawkowego w całym przedziale

częstotliwości o lokalizacji źródła decyduje jedynie różnica

natężeń. Dzieje się tak dlatego, iż w tym systemie odsłuchu

głowa nie stanowi przeszkody dla fal, nie ulegają one dyfrakcji."

Proszę poczytać sobie też o pozostałych czynnikach decydujących o słyszeniu przestrzennym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez malikali

Malikali, dziękuję za poprawienie mnie. Przeszedłem jedynie podstawowy kurs z akustyki, chętnie zagłębię się dalej w to zagadnienie za Twoją namową!

Zachwalacie dwa subwoofery. Powiedzmy, że chciałbym to wypróbować. Ale wyjście Subwoofer Out jest w amplitunerze jedno. Czy można zastosować prosty rozgałęziacz sygnału, taką zwykłą przelotkę która ma jedną wtyczkę RCA i dwa gniazdka RCA? Amplituner na tym nie ucierpi? Sygnał na każdy subwoofer nie będzie za słaby?

Zachwalacie dwa subwoofery. Powiedzmy, że chciałbym to wypróbować. Ale wyjście Subwoofer Out jest w amplitunerze jedno. Czy można zastosować prosty rozgałęziacz sygnału, taką zwykłą przelotkę która ma jedną wtyczkę RCA i dwa gniazdka RCA? Amplituner na tym nie ucierpi? Sygnał na każdy subwoofer nie będzie za słaby?

Jeśli wyjście z ampli będzie jedno, i pomieszczenie nieciekawe akustycznie, niekoniecznie wszystko będzie super z dwoma .. Ja proponuję podłączenie, jeśli to możliwe,jeden w róg pokoju i na 3/4 długości ściany frontowej postawić drugi . Czyli jeden sub stoi po prawej stronie prawego frontu, a lewy sub między lewym frontem a centralnym. Najlepszy oczywiście byłby ampli z dwoma niezależnymi wyjściami, w którym kalibrujemy osobno każdy sub.. Niektóre ampli mają również dwa wejścia oszukane, które grają jak jedno. Pozdrawiam Edytowane przez darulok

Zresztą nawet podczas kalibracji audyssey xt32 dokładnie tak pokazuje mi ustawienia dwóch subwooferów.

To by był eksperyment z dwoma subwooferami do muzyki. Amplituner stereo. Nie ma układów kalibracji.

Jeśli tylko stereo, to chyba najbezpieczniej podłączyć wyjściem wysokopoziomowym bezpośrednio do kabli głośnikowych, jeśli subwoofer takowe posiada..

To by był eksperyment z dwoma subwooferami do muzyki. Amplituner stereo. Nie ma układów kalibracji.

Jeśli tylko stereo, to chyba najbezpieczniej podłączyć wyjściem wysokopoziomowym bezpośrednio do kabli głośnikowych, jeśli subwoofer takowe posiada..
  • 2 miesiące później...
Gość

(Konto usunięte)

Odgrzeje kotlecika bo jest powód ku temu. :)) Jak już dotrę do domu i rozpakuje moje cacko to postaram się założyć temat poświęcony firmie SVS która jak wiadomo nie robi samych subów lecz dzieki nim stała się sławna na całym świecie. Dzięki wejściu na rynek nowych modeli tzn serii 4000 i 16 (pb4000,sb4000,pb16,sb16)spadły ceny dotychczasowych tzn pb12 plus i cudnego pb13 ultra. Ceny o których pisze nie są widoczne na stronie SoundClub tylko trzeba o nie spytać dzwoniąc. Wiem że suby SVS wpadły nie jednemu forumowiczowi w ucho i dlatego właśnie zamieszczam takową informacje. Po prostu jest szansa taniej więc dzwońcie pytajcie bo taniej nie będzie,chyba że z drugiej ręki.

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)

Jest to oferta raczej wyprzedazowa niż promocyjna. Ja kupiłem pb13 ultra za 7100. Pb12 plus jest sporo tańszy. Tyle chyba mogę napisać:)

Dodam że ilości są niewielkie. Tzn z tego co wiem 2 szt pb12 plus i 2 czy 3 pb13 ultra.

Edytowane przez Gość

O SVS pierwszy raz usłyszałem i zobaczyłem na AVS 2017...

Na stadionie mieli swój dość duży pokój i ich zestaw monitorów ultra razem z subwooferem chyba SB16 ultra zagrał dla moich uszu jak zestawy 3 - 4 x droższe. Wracałem przez 2 dni co najmniej ze 4 razy do ich pokoiku... :)

Naprawdę niedaleko już było do monitorów - monitor audio platinum.. Zwłaszcza dzięki wielkiej stereofonii, scenie, przestrzenności...

Dodatkowo. Już parę razy wybierałem się właśnie do stolicy specjalnie posłuchać ich oferty. Ten zestaw tak mi zapadł w pamięć, że uhu hu... Oczywiście ich oferta jest kompromisem w stosunku do konkurencji ale coś podobnego lub też inaczej mówiąc ciekawego dźwięku konkurencja oferuje za 3 - 4 x więcej złotych... Może to ten mój królik, którego gonię ???

W naszym kraju bardzo mało opinii o ich zestawach głośnikowych. Tym bardziej tez bym coś się dowiedział od ludzi bardziej osłuchanych...

Choć z mojego niewielkiego doświadczenia muszę powiedzieć, że o ile w kinie wiele firm potrafi zagrać kinowo, efektownie. O tyle połączenie stereo i kina w svs wypada naprawdę nieźle na moje ucho. Ale to bardzo subiektywna opinia.

Dziwi mnie też, że tak mało jest tej marki dystrybutorów w kraju.

subfan. - A miałeś może okazję posłuchać ich zestawów głośnikowych z serii ultra ???

Gość

(Konto usunięte)

Zastanawiałem się nad nią, są dwa warte uwagi 12.17 i CINEMA 1x12 chyba ok 600€ pierwszy i 800 drugi . W tym wypadku jak i z innymi firmami np BK też trafiłem na posty z zagranicznych for "prawie jak svs )hahaha więc po co się męczyć i szukać na siłę zamiennika skoro wiadomo że "prawie" robi wielką różnicę.

Porównywane były do pb2000.

Edytowane przez Gość

Jednym z tematów przewijajcych się w dyskusji o subwooferach jest czy są one potrzebne przy słuchaniu muzyki, czyli w sprzęcie stereo. Teoretycznie tak, co udowodnił REL podczas ostatniego Audio Video Show. Podczas ich prezentacji były to wielkie subwoofery wielkości lodówki w astronomicznej cenie. Na dodatek w jednym zestawie sześć. A dla przeciętnego słuchacza, w warunkach domowych, za jakąś ludzką kasę? Tu już odpowiedź nie jest ani prosta, ani jednoznaczna. 

Subwoofer w muzyce ma inne zadania niż w kinie domowym: uzupełnienie i wzbogacenie odsłuchu o naj-najniższe tony, tam gdzie kończą pracę kolumny główne. Sprawą o kluczowym znaczeniu staje się więc zestrojenie z nimi subwoofera, aby cały czas praktycznie nie zdawać sobie sprawy z jego obecności, zauważalny za to powinien być (i to natychmiast) jego brak po wyłączeniu. Dlatego szczególnie istotna jest możliwość regulowania do jakich częstotliwości subwoofer dostaje sygnał. W amplitunerach wielokanałowych rządzi tym Bass Management System. 

Amplitunery stereo z aktualnej oferty mają również wyjście Subwoofer Out, lecz Bass Management tam nie ma. Powie ktoś że to żaden problem skoro w subwooferach jest regulacja Frequency. Owszem, jest. Ale działa ona tylko wtedy gdy sygnał podany jest na wejście RCA Stereo Inputs. A więc trzeba wyjść z Line Output amplitunera. A to jest wyjście o stałym poziomie, nieregulowane przez Volume. Jeśli więc chce się słuchać głośniej lub ciszej - należy nie tylko za pomocą pilota zmienić głośność amplitunera, ale również  wsadzić rękę na tył subwoofera i zmienić jego wzmocnienie ręcznie. Nie trzeba chyba rozwodzić się jak bardzo jest to niewygodne. 

Trzeba więc wejść na subwoofer przez LFE, czyli wyjść z amplitunera z Pre-Out Subwoofer. To jest wyjście podporządkowane pod Volume, ale przy takim podłączeniu nie ma możliwości regulacji częstotliwości odcięcia. Może się mylę, ale wydaje mi się że jest to ustawione na stałe na 120 Hz. Subwoofer dostaje więc całe pasmo niskich tonów i odtwarza zarówno te naj-najniższe dla których mamy subwoofer, jak również całą resztę pasma basowego (do 120 Hz) która w nim jest zupełnie niepotrzebna, gdyż tu już pracują kolumny główne, nawet jeśli są to monitory. W sumie góry pasma niskotonowego jest za dużo. Co robić? Ściszyć subwoofer? Wtedy najniższego dołu będzie z kolei za mało. Regulacja częstotliwości odcięcia rozwiązałaby problem natychmiast: na subwoofer trafiłyby wyłącznie częstotliwości takie, jakie powinny. Brak takiej regulacji powoduje że zadanie optymalnego ustawienia zestawu, wzajemnych proporcji, z pełnym wykorzystaniem możliwości jakie daje subwoofer staje się praktycznie nierozwiązywalne. 

Czy można poradzić? Tak: zastosować podłogówki z dobrym, niskim basem. Bez subwoofera. 

To takie moje luźne przemyślenia na bazie dłuższej "zabawy" z subwooferem w stereo. Bardzo możliwe że w sprzęcie z wysokich półek jest prościej, tam możliwości regulacji są znacznie większe.

Gość

(Konto usunięte)

Bobcat napisałeś to wszystko żeby tylko dać do zrozumienia że wolisz podłogówki od suba w stereo ? Nie wiem czy czytałem że zrozumieniem ale chciałeś coś odkrywczego wrzucić ale nie wyszło. Mnie np to nie przekonuje bo to nie da się nawet porównać.

Nie zapominaj że obracałem się na średnich. Ty mierzysz wyżej. Napisałem własne refleksje jak trudno (jeśli w ogóle możliwe) jest zgrać, złapać wzajemne proporcje kolumny główne / subwoofer przy braku możliwości regulowania częstotliwości odcięcia częstotliwości podawanych na SW. Potrafisz? Poradź proszę jak to zrobić.

W sumie (acz nie napisałem tego wprost) raczej stawiam pytanie: czy nie lepsze (do stereo) byłyby podłogówki z dobrym basem niż kombinacja monitory + subwoofer. I piszę to jako zwolennik monitorów.

Edytowane przez Bobcat
Gość

(Konto usunięte)

Próbowałem na różne sposoby . Przed wyjazdem np kiedy brałem pb1000 o sb12 nsd na testy bawiłem się na różne sposoby. Podłączanie było do yamahy as701 i na lfe było "mrucząco" tzn nawet męski głos miał jakby basowe podbarwienie i nie mówię o głosie Diesla haha ale zacząłem właśnie pisać z doradcami SVS i udało się w miarę dobrze to ustawić do dynaudio emit m20 plus duże znaczenie miała zmiana miejsca dla suba. Z pb13 jeszcze się nie bawiłem bo nie ma mnie w domu ale sprawdzę napewno jak się ma sprawa w kd jak i z wzmakiem stereo.

Ps zależy jakiej muzy słuchasz bo do hh wątpię że podłogówki Cię zadowolą.

Gość

(Konto usunięte)
Subwoofer w muzyce ma inne zadania niż w kinie domowym: uzupełnienie i wzbogacenie odsłuchu o naj-najniższe tony, tam gdzie kończą pracę kolumny główne.

I w stereo i w kinie domowych zewnętrzny subwoofer ma tę niezaprzeczalną zaletę, że pozwala kształtować akustykę pomieszczenia. Używanie go wyłącznie do wzbogacania odsłuchu to moim zdaniem ogromne marnotrawstwo.

I w stereo i w kinie domowych zewnętrzny subwoofer ma tę niezaprzeczalną zaletę, że pozwala kształtować akustykę pomieszczenia. Używanie go wyłącznie do wzbogacania odsłuchu to moim zdaniem ogromne marnotrawstwo.

Masz rację. Użyłem nieuprawnionego skrótu myślowego, co skutkowało nadmiernym uproszczeniem tematu.

Niemniej otwartym pozostaje pytanie: jak optymalnie zgrać subwoofer z kolumnami głównymi nie mając możliwości regulowania częstotliwości które do niego trafiają?

Masz rację. Użyłem nieuprawnionego skrótu myślowego, co skutkowało nadmiernym uproszczeniem tematu.

Niemniej otwartym pozostaje pytanie: jak optymalnie zgrać subwoofer z kolumnami głównymi nie mając możliwości regulowania częstotliwości które do niego trafiają?

Czemu nie mozesz rogulowac czestotliwosci?

Odciecie i faze ma kazdy nawet najtanszy sub. A jak chcesz wiecej to masz zewnetrzne dsp. Np Velodyne eq maxxx ma w sobie autokalibracje.

• Pokaż nowe odpowiedzi