Skocz do zawartości
IGNORED

Transport cd? Prośba o wytłumaczenie

krzychu9667

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli podłączasz źródło do wzmacniacza po analogu to jest to odtwarzacz.

Jeżeli podłączasz źródło kablem cyfrowym do DACa, a z DACa po analogu do wzmacniacza to wtedy źródło jest transportem.

Juz prościej się nie da.

Vincent cd s7 - to jest klasyczny odtwarzacz CD. (wyjście analogowe rca, wyjcie cyfrowe koaksjalne więc po podłączeniu zewnętrznego DAC-a może robić też za transport)

Vincent cd s7 /dac - to samo co wyżej + ma opcję pracowania jako dac - ma wejścia cyfrowe.

Jak coś pochrzaniłem to mnie poprawcie.

Panie Kapusta7 . Chodzi mi o te dwa blizniacze urzadzenia .Jedno posiada DAC drugie nie ... ale oba posiadaja wyjscia analogowe . Jak to jest w tym konkretnym przypadku . ?

A to sory, źle Cię zrozumiałem, już juz kolega wyżej Ci wyjaśnił.

To jest odtwarzacz CD

L35-wymiary.jpg

To jest transport CD i DAC

1280px-COE_12-wheeler_truck_diagram_2.svg.png

To jest transport CD

star25w-sch.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Panie Kapusta7 . Chodzi mi o te dwa blizniacze urzadzenia .Jedno posiada DAC drugie nie ... ale oba posiadaja wyjscia analogowe . Jak to jest w tym konkretnym przypadku . ?

Oba posiadają dac. Ludzie co się tu dzieje??

Nie wiedział, że jeden i drugi to zintegrowane CD.

Jeden z nich różni się tym od drugiego, że można do niego podłączyć zewnętrzne źródła cyfrowe.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Czyli nie skrzynka (klocek, urządzenie czy jak to zwiecie) stanowi o przynależności źródła do CD bądź transportu.

Decyduje o tym droga jaką pozyskujemy ze źródła sygnał.

W urządzeniu jakim jest CD z DAC`em mamy (możemy mieć):

1. Transport - kiedy kręci się płyta CD a sygnał pozyskujemy w formie cyfrowej sprzed DAC`a.

2. CD - kiedy się kręci płyta CD a sygnał pozyskujemy analogowy po przetworzeniu w DAC`u urządzenia.

3. DAC`a - kiedy nie kręci się płyta a wewnętrzny DAC ma wejście cyfrowe (zamiast z napędu CD) i pobiera sygnał cyfrowy z zewnątrz a na wyjściu analogowym dostarcza sygnał analogowy.

Co do deków mam doświadczenie jak gra deck używany, mocno używany i powiedzmy nie używany.

A już myślałem że w tym wątku nic mnie nie zaskoczy :-)))))

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

No więc jeśli mamy do czynienia z płytą cd, to musi być transport bo inaczej w jaki sposób płyta zostałaby wciągnięta do środka? Wyjątkiem są tak zwane toploadery, te wyjątkowo pozbawione są transportu, funkcję tę pełni użytkownik. Mówimy wtedy o transporcie zewnętrznym.

No i teraz jest już chyba jasne dlaczego DAC potrzebuje transportu, z punktu widzenia DACa zewnętrznego?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

No bez kablów nie pojedzie :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

toploader to też transport więc dd6 coś nie tak z wiedzą o transporcie :)

Przepraszam, ale nie dam się ogłupić!

No więc jeśli mamy do czynienia z płytą cd, to musi być transport bo inaczej w jaki sposób płyta zostałaby wciągnięta do środka? Wyjątkiem są tak zwane toploadery, te wyjątkowo pozbawione są transportu, funkcję tę pełni użytkownik. Mówimy wtedy o transporcie zewnętrznym.

No i teraz jest już chyba jasne dlaczego DAC potrzebuje transportu, z punktu widzenia DACa zewnętrznego?

To też tylko ogólniki. Jeżeli chcemy być precyzyjni to należy zauważyć, że transport rozpoczyna się w momencie wysyłki wytłoczonych płyt do sklepów a następnie do użytkownika. Dopiero później jest transport zewnętrzny i opcjonalnie wewnętrzny by na samym końcu trasnport właściwy wysłał dane z płyty do DAC. To i tak wielkie uproszczenie ale powinno co nieco wyjaśnić.

System gra dobrze, albo nie....

Transportem w świecie audio zwykło się uważać nie tira wiozącego 100 tys płyt do Media Markt, nie rękę która wkłada płytę kupioną w Empiku do czytnika czy pocztę polska która przesyła paczkę z płytą z punktu A do punktu B ale urządzenie które odczytuje dane z magazynu cyfrowego i dostarcza (transportuje) je do przetwornika DAC.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Bez samochodu???

Niepojęte... :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Takich jaj dawno nie czytałem. Ubaw po pachy :D Proponuję przeniesienie wątku na bocznicę do sekcji humor....

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

urządzenie które odczytuje dane z magazynu cyfrowego i dostarcza (transportuje) je do przetwornika DAC

Wielu doświadczonych audiofili używa w tym celu pendriv'a. Najlepsze są te z wbudowanym szyfrowaniem sprzętowym. Szyfrowanie zapewnia równocześnie spójność danych jak i poufność transportu. Dzięki temu mamy pewność, że dane dotrą do przetwornika w niezmienionej postaci czyli transport będzie bitperfect.

Wielu doświadczonych audiofili używa w tym celu pendriv'a. Najlepsze są te z wbudowanym szyfrowaniem sprzętowym. Szyfrowanie zapewnia równocześnie spójność danych jak i poufność transportu. Dzięki temu mamy pewność, że dane dotrą do przetwornika w niezmienionej postaci czyli transport będzie bitperfect.

Niesamowite... 3 strony rozprawki na temat transportu i nadal niektórzy kompletnie nie wiedzą o co chodzi...

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.