Skocz do zawartości
IGNORED

Transformatory do audio

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, hi_aro napisał:

Zdecydowanie odradzam toroidy.pl

Tylko dlatego, że zepsułeś dwa trafa zalewając je chałupniczą metodą?

Rozumiem, Twój ból, bo na pewno kosztowały Cię same trafa, nie wspomnę o rozczarowaniu z nieudanej operacji, ale z tego co opisałeś to hmm... Troszeczkę winy jest w Tobie, nie sądzisz?

Uwaga na zalewania własnego sumptu .Zła zalewa degraduje trafo . Do zalewania służą specjalne zalewy które po zastygnięciu nie zmieniają wymiarów , nie twardnieją i są elastyczne .

43 minuty temu, boomaga napisał:

Tylko dlatego, że zepsułeś dwa trafa zalewając je chałupniczą metodą?

Trochę nie doczytałeś...

Jasno z tego wpisu wynika, że poszło nie tak i być może moja wina. Ale dlaczego poszło nie tak, jakie były powody, jakie symptomy przed i czym spowodowane. 

Więc, gdyby uzwojenia pierwotne były prawidłowo nawinięte i lakier był prawidłowo utwardzony nie było by, lub wpływ zalewania był by znikomy. Jak dotąd nikt nie rozbebeszył i nie pokazał że technologicznie są delikatnie mówiąc są niedopracowane dodatkowo nijak się mają nawet do pobieżnych obliczeń, a wgłębiając się w temat są one czystym  oszustwem. 

Toroidy wychodzą z założenia, że nikt nie obciąża tych transformatorów zgodnie z założeniami i zaniżają ich parametry. Kolejną sprawą, jest ich założenie, że przez dany przekrój rdzenia da się "przepchnąć" dowolny strumień i wystarczy jedynie operować ilością zwojów. Jak się tym kończy, jest oczywiste.

Myślę, że zamówiłem kilkanaście transformatorów z Toroid. Te małej mocy wydawały się ok. Te powyżej 250VA to był ruletka. Do M2 zamówiłem 3, mój był ok następne dwa miały lekkie przypadłości... 

Chciałbym właśnie obciążyć trafo i sprawdzić czy jest ok. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak to zrobić bezpiecznie ? Mam 300 AV 2x18V

Podłącz po prostu odpowiednie obciążenie, może być to rezystor (rezystory), jakaś grzałka, jakieś żarówki...

Wszystkie parametry obciążenia wylicz z prostego prawa oma.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

A dlaczego niby żarówki mają być na 18V? Podłącz szeregowo dwie na 12V czyli jakieś łatwo dostępne samochodowe.

Są takie H1 70W.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można kupić taniej używane czasem na Allegro albo u Chińczyków.

Za ok. 20 zł kupiłem Dale 250W 7R5 1%.

Z żarówkami można kombinować łącząc je szeregowo - równolegle.

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 2 tygodnie później...

Właśnie dostałem główne części, wycinane laserem, do nawijarki toroidów...Najbardziej  obawiałem się tego momentu, jak nieznanej mocy laser poradzi sobie z niewielkim modułem zębów. Trochę ustawiania poszczególnych części na czujnik i będzie ok. Reszta to dłubaninka w "drewutni"... Koszt całej maszyny około 500PLN.

Ukryta Zawartość

IMG_20191105_105825.jpg

IMG_20191105_105836.jpg

Winding Machine.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz pokazać jak te  koło jest otwierane . I jak rozwiązany  będzie obrót  rdzenia.

1 minutę temu, dumek napisał:

Edytowane przez dumek
  • 2 miesiące później...

Pytanie, trafa toroidalne w zasilaczu, kto robi dobre ? Toroidy znam, Poltrafo też ale nie miałem od nich transformatorów, ktoś jeszcze ? 

Poproszę od razu o jakieś namiary, dzięki

Edytowane przez oxygen
W dniu 5.11.2019 o 12:15, hi_aro napisał:

Właśnie dostałem główne części, wycinane laserem, do nawijarki toroidów...Najbardziej  obawiałem się tego momentu, jak nieznanej mocy laser poradzi sobie z niewielkim modułem zębów. Trochę ustawiania poszczególnych części na czujnik i będzie ok. Reszta to dłubaninka w "drewutni"... Koszt całej maszyny około 500PLN.

Ukryta Zawartość

IMG_20191105_105825.jpg

IMG_20191105_105836.jpg

Winding Machine.png

Piękny projekt. Jaka jest orientacyjna średnica dużego koła zębatego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koło zębate ma około 310mm.

Trochę utknąłem, ponieważ ktoś mi obiecał wytoczyć prowadnice i dał ciała. Więc skończy się zamówieniem w Chinach. Reszta czeka gotowa, napędy, aluminiowa blacha 25mm na obudowę, arduino już zaprogramowane... Życie, jak zawsze w przypadku jakichkolwiek projektów, część mechaniczna zajmuje najwięcej czasu.

Ostatnio wycinałem zębatki do innego projektu, koło zębate o większym module 2.5 w blasze 7mm i tylko kilka firm do jakich się zgłosiłem w PL podjęły się...Te które się podjęły, poległy. Nadpalenia, deformacje itp. Więc znalazłem firmę w Państwie Środka z 10kW fibre i wycięli na medal. Koszt był ten sam łącznie z przesyłką lotniczą. 

• 2 miesiące później...
10 minut temu, slawek.xm napisał:

wypróbowałeś jego toroidy?

o jej, kto wie jak będzie, jak się postara to będzie robił trafa lepiej od toroidów

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, witek_z napisał:

o jej, kto wie jak będzie, jak się postara to będzie robił trafa lepiej od toroidów

? 

a tak poza tym zmajstrowales jakis fajny projekt, bo ta tl w walcu była fajna

W dniu 14.05.2019 o 14:46, januss73 napisał:

Bo to podstawowy błąd. Przewymiarowane trafo to większa pojemność między uzwojeniami więc mniejsze filtrowanie śmieci sieciowych.

Trzeba ta nowosc przedstawic firmom produkujacym sprzet audio, przy okazji zaoszczedza :)

2 godziny temu, Kopczas napisał:

Możecie polecić producenta transformatorów do audio poza toroidami? 

AirLink

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

? 

a tak poza tym zmajstrowales jakis fajny projekt, bo ta tl w walcu była fajna

były 6-7 lat temu dla kobity do kuchni, kobity ni ma (pisownia zamierzona) wiec i projekt idzie jak krew z nosa, najgorsze w tym że basowies AB acoustik w gumę leci: zamiast Qts około 0.32 to jest 0.5 a fs 10 Hz więcej a miał być BR z wylotem od dołu.

środek wysokotonowca na wysokości 90 cm, tam gdzie widać pręty aluminiowe będzie rozciągnięta czarna tkanina - zależało mi aby kolumna znów wyglądała jak walec, nie ma jeszcze stalowego 3 cm na grubość cokołu, średnica kolumny to na razie 16,7 cm bo jeszcze dojdzie fornir. kulka w rzeczywistości jest trochę mniejsza niż na fotkach (te sztuczne oka jakoś fałszują)

Ukryta Zawartość

Zdjęcie-03371.jpg

Zdjęcie-03381.jpg

Zdjęcie-03391.jpg

Zdjęcie-03401.jpg

Zdjęcie-03411.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z
Gość

(Konto usunięte)

taki rozrzut parametrów po wygrzaniu?

a jak brzmi basik z takiego ukladu w stosunku do woofera na froncie?

konstrukcja znów ciekawa innowacyjna i dopracowana moje gratulacje!

58 minut temu, slawek.xm napisał:

taki rozrzut parametrów po wygrzaniu?

dwa tygodnie przez 8-10 godzin sinus naprzemiennie 10, 20, 30 Hz z maksymalnym wychyłem +/- 0.5 cm czyli razem 1 cm i dupa. ?

58 minut temu, slawek.xm napisał:

a jak brzmi basik z takiego ukladu w stosunku do woofera na froncie?

na froncie jest średniotonowy. chyba będę musiał zrobić znów TL (ale cholera miejsca nie ma na przegródki , chyba że blacha aluminiowa 3 mm).

a jaki moze być bas z dużą dobrocią w zbyt małej pojemności? -  słabo tym bardziej że bas poprzez stożek rozprasza się wszechkierunkowo.

Edytowane przez witek_z

250

5 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ten bas i tak wypłynie we wszystkich kierunkach.

ale jak staniesz nad tym basem (bez tej przybudówki górnej) to jeszcze znośnie gra, w normalnym odsłuchu gorzej jesli chodzi o SPL

Sprawdzałeś jak zagra z ostrym stożkiem ? i przede wszystkim niżej osadzonym ( taka wysokość była by znośna dla szerokopasmowca , ale nie dla samego basu ) 

6 godzin temu, witek_z napisał:

hi_aro

Dzięki za pamięć, ale proszę nie wciągać mnie w forumowe interesy. Nie wykonuję nic na zamówienie, tylko na własne potrzeby. 

Nie opłaca się jednostkowo wykonać trafo poniżej 150VA, jak się nie ma zapasów rdzeni w ilości 100szt. 

Godzinę temu, omnidirectional napisał:

Sprawdzałeś jak zagra z ostrym stożkiem ? i przede wszystkim niżej osadzonym ( taka wysokość była by znośna dla szerokopasmowca , ale nie dla samego basu ) 

już pisałem że dałem ciała co nie oznacza że jak sie ustawi blizej sciany to nie bedzie źle

8 minut temu, hi_aro napisał:

Dzięki za pamięć, ale proszę nie wciągać mnie w forumowe interesy. Nie wykonuję nic na zamówienie, tylko na własne potrzeby. 

ostatnio zamówiłem w toroidach.pl dwa małe trafka do preampa w wersji audio (zrobili na standardowym rdzeniu czyli nie na tym ciut większym przeznaczonym do audio i na dodatek bez zewnętrznego ekranu) , przyszły wielkościa 10 VA (bo one faktycznie mają 10 VA) a na metce 20VA w dodatku po obciazeniu zaledwie 200 mA trafo siada, i co? miałem się z nimi bić, już raz miałem podobną przygodę, gość w żywe oczy kłamie jak z nut (uważając swoje trafa za cud miód pod słońcem, zaniża parametry jak diabli, niedługo bedzie robił 300 VA o srednicy 5 cm i wszystko będzie OK) w sprawie reklamacji, więc wolałbym wydać więcej ale mieć pewność rzetelności.

• Pokaż nowe odpowiedzi