Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja chce się zapisać do klubu i zostać sztywniakiem udajacym profesjonalistę audiofila :-) :-D bez urazy Rafale

Podam Ci na priv nr konta gdzie przelać 500 zł rocznej składki członkowskiej. Jednak możesz czuć się już przyjęty :)

Hahahaha hahahaha :-D dobre :-D

Taki zwyczaj, ktoś wpada na odsłuch lub jest członkiem klubu i daje na jedną dobrą płytę dla gospodarza. Wyglądasz na uczciwego audiofila. To chyba sprawa jasna :)

Hahahaha a to w sumie dobry interes,taka składka,niech będzie 20 osób to już jest 10tysiecy,na nowy wzmacniacz jest lub zmienić kolumny :-)Rafał daj numer konta,ja też chcę być audiofilem i potem recenzje z odsłuchów pisać :-)już moje ego rośnie,może nawet kiedyś zostanę znawcą i guru nowych na forum :-)

A mnie się wydaje, że jest zupełnie odwrotnie...zamiast luzu i dystansu jest napięcie jak gumka od majtek... ;-)

Ja mówie o HI-ENDzie a ty o HI-FI. Faktycznie w w HI-FI jest ciągłe napięcie i brak dystansu. Znakomita większość audiofilów myli hi-fi z hi-endem.

Żeby była jasność czym jest HI-END - zróżnicowanie barwowe i dynamiczne, gładkość i rozdzielczość dźwięku na najwyższym poziomie oraz perfekcyjne wykonanie urządzeń.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Zawsze mnie zastanawiała ta "gładkość"...może wyłoży Pan profesor jak graboskiej krowie na rowie co to takiego...

To proste - włączasz Toma Waitsa - słyszysz Paula Simona.

Hendrix live brzmi jak Shadows studio,

punk rock i garażowe zgrzyty jak soft rock, itd itd. :)))

Gość

(Konto usunięte)

To proste

Właśnie takie samo wrażenie mam czytając wpisy o gładkości...

punk rock i garażowe zgrzyty jak soft rock, itd

Czyli jak Pianocraft...

Edytowane przez Gość

Zawsze mnie zastanawiała ta "gładkość"...może wyłoży Pan profesor jak graboskiej krowie na rowie co to takiego...

To proste - Brak WYOSTRZEŃ

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

A ja napisze odwrotnie , orzesz ku@wa , toż to istna okazja - dlaczego?. Otóż, zapraszam Ciebie z dowolnymi paczkami z wynegocjowaną ceną u dystrybutora powiedzmy na 150000. To się dopiero uku@wujesz, a przy okazji będziesz miał ubaw po pachy. .

Hm,.... bardzo buńczuczna deklaracja, zwłaszcza jak rozmawiamy o kolumnach z dwoma 18cm wooferami. Nie słyszałem dotychczas żadnych, które tak uzbrojone potrafią zagrać pelnym pasmem, prawdziwie, z oddechem bez skrępowania i sztucznych podbić i nawet najwspanialsza akustyka tego nie nadrobi.

Babatular

Pokaż ten system hi-end który potrafi wszystko������.Zagrać każdy rodzaj muzyki na najwyższej poziomie bo to powinien taki zestaw nam zaoferować.

umiesz czytać - napisałem jakie cechy ma mieć hi-endowy system ( wg mnie). Być może ktoś inny będzie za hi-end uważał system gdzie jest przewalony, dudniący bas, sztucznie generowana przestrzeń, barwy są suche, a urządzenia wyglądąją i są wykonane obcęgami i młotkiem w garażu

Edytowane przez babatular

Gość

(Konto usunięte)

Baba...najgorsze jest to, że ta "gładkość" czyli sprowadzanie systemu audio do grania wszystkiego przyjemnie...nagminne w zakładce HiFi...to nuda i flaki z olejem...

Bill Holman Brillant Corners...jak myślisz, jak brzmią dęciaki, gładko, czy "prawdziwie"...?

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

gdzie jest przewalony, dudniący bas,

Na tym forum, jak sprzęt nie ma basu to ani hi end ani nawet hi fi. No basss no fun

.jak myślisz, jak brzmią dęciaki, gładko, czy "prawdziwie"...?

A stasiek będzie nam dyktował co jak ma brzmieć. Myślisz że masz jakąś referencje??

Gość

(Konto usunięte)

A stasiek będzie nam dyktował co jak ma brzmieć. Myślisz że masz jakąś referencje??

Zadałem pytanie...

Nigdzie nie napisałem, że mam referencję...i takiej nie słyszałem...

Ale na koncertach bywam często...więc pytam tych co wiedzą dużo o dźwięku...i w jakim kierunku zmierza audio...

Szkoda, że daleko mieszkasz...pogadać w realu i było by git... :-)

Pozdrawiam

No basss no fun

Daleki jestem od takiego funu...

Edytowane przez Gość

Baba...najgorsze jest to, że ta "gładkość" czyli sprowadzanie systemu audio do grania wszystkiego przyjemnie...nagminne w zakładce HiFi...to nuda i flaki z olejem...

Bill Holman Brillant Corners...jak myślisz, jak brzmią dęciaki, gładko, czy "prawdziwie"...?

Przez ponad 30 lat nie słyszałem taniego systemu który miałby rozdzielczość, barwę i gładkość. Jak większość początkujących i niedoświadczonych audiofilow mylisz gładkość że zmuleniem a rozdzielczość z agresją brzmienia.

Gość

(Konto usunięte)

Przez ponad 30 lat nie słyszałem taniego systemu który miałby rozdzielczość, barwę i gładkość. Jak większość początkujących i niedoświadczonych audiofilow mylisz gładkość że zmuleniem a rozdzielczość z agresją brzmienia.

Nie mówię, że nie... ;-)

Pozdrawiam...

Gość

(Konto usunięte)

Coś się tu nie na temat dyskusja rozwinęła...

U Rafała jest referencja...to rozmawiamy co to jest ta referencja ;-)

Czyli analog lat 50tych :-)

A tu Włodek trach...i h...bombki strzelił ;-)))

A i tak ta referencja bez odpowiednich do tego celu wzorowych realizacji się nie obejdzie...

I nie chodzi tu o samplery...w jazzie i klasyce, o sieście nie wspomnę, jest tego mnóstwo...i nie trzeba tych realizacji "tuningować"...

W rocku i metalu też można sobie znaleźć realizacje, które "nasz" system będzie grał na świetnym poziomie...

Ale nie...większość dostosowuje systemy do posiadanych...często chłam realizacyjny...płyt...

Jak dla mnie nie tędy droga...

A serwisy streamingowe pomagają świetnie w wyborze...

Ale najlepsze jest ocenianie systemu grając po kolei różne kawałki, każdy z tzw. "innej bajki brzmieniowej"...zaczyna gość od głębokiej elektroniki...a na końcu odsłuchu wymaga żeby prawidłowo brzmiała alternatywa i metal... w takiej kolejności pp głębokim basie z pierwszego gatunku te następne ucho odbiera jak wykastrowany, New Wave nie wspomnę nawet ... :-)

Osobiście słucham nawet dwa razy tego samego albumu pod rząd by przyzwyczaić uszy do zamysłu dźwiękowego i realizacji...

PS. przepraszam założyciela i Rafała za OT...

Edytowane przez Gość

Staś słuchałeś systemu Rafała?

Co do budowy systemu pod płyty to masz rację. Strasznie ciężko wyłapać odpowiednie proporcje jak co ma grać, ile ma być basu, ile góry itp. Człowiek gdzieś usłyszy więcej basu i mu w domu brakuje choć może to być przesadzone.Trzeba być dobrze osłuchanym aby złapać właściwy przekaz.

Hm,.... bardzo buńczuczna deklaracja, zwłaszcza jak rozmawiamy o kolumnach z dwoma 18cm wooferami. Nie słyszałem dotychczas żadnych, które tak uzbrojone potrafią zagrać pelnym pasmem, prawdziwie, z oddechem bez skrępowania i sztucznych podbić i nawet najwspanialsza akustyka tego nie nadrobi.

Wierzę że nie słyszałeś, bo to bardzo trudne wyzwanie dla konstruktora , jak i całego towarzyszącego sprzętu i wzorowej akustyki. Ale można temu sprostać, ja to wiem , a myślę że i znajdą się tacy którzy myślą podobnie.

Pozdrawiam..

Ale najlepsze jest ocenianie systemu grając po kolei różne kawałki, każdy z tzw. "innej bajki brzmieniowej"...zaczyna gość od głębokiej elektroniki...a na końcu odsłuchu wymaga żeby prawidłowo brzmiała alternatywa i metal... w takiej kolejności pp głębokim basie z pierwszego gatunku te następne ucho odbiera jak wykastrowany, New Wave nie wspomnę nawet ... :-)

Osobiście słucham nawet dwa razy tego samego albumu pod rząd by przyzwyczaić uszy do zamysłu dźwiękowego i realizacji...

I tu Stasiek napisał bardzo celnie i przystępnie, co oznacza pojęcie audiofil w zderzeniu w wypaczeniem tego pojęcia przez hiend :-)

Serdeczności Stasiulek :-)

Nie miałem jeszcze okazji...ale się wybieram małymi kroczkami do Łodzi... ;-)

Jeśli będziesz miał możliwość to koniecznie skorzystaj. Będzie to na pewno ciekawe doświadczenie.

Dużo jest prawdy w tym co napisałeś wcześniej. Kiepskie realizację grają dobrze na systemach domowych bo rekompensują wady tych systemów.

System Rafała ma wszystkie cechy które podał babatular. Niezwykłą dokładność, rozdzielczość ale zarazem piękną barwę i gładkość dźwięku. Nie uważam się za wielce osłuchanego ale potrafię rozróżnić właśnie gładkość od zamulenia i rozdzielczość od krzykliwości.

Wierzę że nie słyszałeś, bo to bardzo trudne wyzwanie dla konstruktora , jak i całego towarzyszącego sprzętu i wzorowej akustyki. Ale można temu sprostać, ja to wiem , a myślę że i znajdą się tacy którzy myślą podobnie.

Pozdrawiam..

może tytuł niefortunny ale obliczenia i wnioski dotyczą po prostu zasad fizyki i elektroakustyki:

https://www.hifi.pl/porady/ogolne/megabas.php

zwłaszcza polecam ostatni akapit:)

może tytuł niefortunny ale obliczenia i wnioski dotyczą po prostu zasad fizyki i elektroakustyki:

https://www.hifi.pl/porady/ogolne/megabas.php

zwłaszcza polecam ostatni akapit:)

audiofan zabierz swoje Dynaudio Focus 380, Yamaha A-S3000 wszak masz większe kolumny od naszych bo 2x20cm na basie ,my 2x 18 cm to na pewno będziesz lepszy w mega potędze,szybkości ,ataku ,różnorodności basu ,przecież jesteś w teorii wygrany ,tylko trzeba to potwierdzić . To jest bardzo proste .

A zerknij na droższe kolumny w Twojej firmie kolumnowej Dynaudio ,Evidence Master mają wielkość taką jak Twoje 20cm ,ale Temptation to 17cm ,Platinum to 18cm .

Czyżby z oszczędności ? Przecież Dynaudio posiada 30cm woofery jak w Consequence ,a niegdyś najtańszy i najprostszy monitor Dynaudio model 100 i MSP 100 posiadał 24cm midwoofer .A dziś takich nie stosują nawet w Evidence Master ,dlaczego Twoim zdaniem?

Jak będę miał chwilkę wytłumaczę Wam pobieżnie jak to jest z wielkościami głośników i ich sposobem odtwarzania .

Edytowane przez Studio16Hertz

równiez bardzo chciałbym się dowiedzieć jak wyciagnąc mega bas z dwóch 18 cm czyli z niecałych 8 calowych głośników

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.