Skocz do zawartości
IGNORED

Klasa D TPA3251/TPA3255

Rekomendowane odpowiedzi

Dałem sobie na luz chwilowo bo nie mam czasu ale podłączyłem zwykły potencjometr alps 2x50k i jest już dobrze, mogę płynnie sterować głośnością. Do tematu pewnie wrócę za jakiś czas jak będę to w obudowę upychał.

• 2 tygodnie później...

Przeglądając temat wzmacniaczy cyfrowych DYI zauważyłem,że mało uwagi poświęca się efektowi końcowemu czyli obudowie.Ponieważ niemal wszystko zostało już pochwalone lub skrytykowane,zwłaszcza chińscy producenci bez których jednak temat by nie zaistniał,spróbuję się skupić na taniej obudowie.Można kupić gotowy wzmacniacz na TPA3255 wraz zawartym zasilaczem impulsowym wide YT.Ale dla rasowego grzebacza to żadna satysfakcja.No może dla klasycznych krytykantów którzy nawet w cyfrowym dźwięku słyszą miazmaty komuny.Dla tych którzy wolą sobie poskładać z gotowych podzespołów mam taką bida propozycję.Otóż od kilku miesięcy na alledrogo  można kupić za grosze tzw kadłubki starszych komputerów typu slim.Osobiście kupiłem sobie taką obudowę (samą blachę) za 18zł.Mam zamiar w niej umieścić składak zawierający 2 końcówki na IRS 092S + zasilacze oraz regulatory.Ponieważ wszystkie płytki są b.niskie,mieszczą się z naddatkiem.Na szczęście można dostać na Al.Ex kompletne płytki z 4 wejściami przełączanymi. nie sądzę,żebym zbankrutował nawet jeśli mi nie wyjdzie.Pozostaje tylko kłopot nad urodzaju mocy.Na 8 omów stopień końcowy ma mieć ok 320w.Nie mogę obniżyć zbytnio zasilania,gdyż producent twierdzi iż pogarsza to jakość.Zaś dobre piszczałki są raczej drogie.Niestety nie mogę więc liczyć,że moc wyjściowa podawana jest jako PMPO.

• 1 miesiąc później...

Panowie , czy próbował już ktoś wysterować sam tpa3255  bez opamów  wejściowych bezpośrednio przedwzmacniaczem lampowym ,pytam ponieważ nie chcę od razu w ciemno kupować drogich układów scalonych Sparcos  bo w moim fosi audio za3 trzeba 2 sztuki za 1000zł a nie wiem czy uzyskam oczekiwany efekt , w dacu zawsze kiedy zamieniałem scalaki wyjściowe na przedwzmacniacze lampowe to był większy postęp dzwiękowy.  

Nie znam się na lampach, ale jeśli osiągniesz wyjście zbalansowane (XLR) z tych lamp to nie powinno być problemem.

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

• 3 miesiące później...

Witam zainteresowanych.

Chciałem kupić takiego gotowca na Aliexpress:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To takie trochę kombo, jest BT, jest procesor DSP, no i końcówka mocy z TPA3255.

Nazywa się BerryBak BRU5.

No i na razie pytanie ogólne, co z zasilaniem?

Kupić jakiś gotowy moduł zasilacza impulsowego, czy coś sklecić z toroida zalegającego w szafie.

Oczywiście z mostkiem i z baterią kondensatorów 🙂

S34b0ec42aec24da096a4d4bacaca1ebej.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, gaudi1 napisał:

Kupić jakiś gotowy moduł zasilacza impulsowego, czy coś sklecić z toroida zalegającego w szafie.

Co wygodniej/szybciej/taniej. Na dźwięk większego wpływu i tak nie będzie miało.

22 minuty temu, gaudi1 napisał:

jak by było bardziej po audiofilsku?

Zasilacz liniowy, czy impulsowy?

Klasa D i zasilacz impulsowy to zasadniczo jedno i to samo. Co z tego że dasz liniowe źródło prądu jak klasa d ten prad poszatkuje.

Po "audiofilsku" to będzie zapomnieć o klasie d

W zasadzie to mam w planie zrobić coś a'la bi-amping.

Czyli Gain-Clone + klasa D na basie.

Niemniej trochę poczytałem o tym TPA3255 i wg parametrów jest nieźle skoro zniekształcenia są na poziomie 0,003%

Ale pytanie jest takie czy taki układ w klasie D zagra ze zwykłam zasilaczem, czy nie będzie jakiegoś zgryzu?

Finansowo taka przetwornica 36V/6A to około 80PLN, a trafo+mostek+kondensatory to ponad 100 w zależności od elementów,  a raczej pod 200.

39 minut temu, gaudi1 napisał:

Niemniej trochę poczytałem o tym TPA3255 i wg parametrów jest nieźle skoro zniekształcenia są na poziomie 0,003%

To jest póki co najlepszy testowany na tym kanale w klasie d... Ja wiem że na pewno są dobre implementacje choćby na ASR można znaleźć ale nie w tej cenie. Żeby nie było nie mam nic przeciwko, po prostu wolę dobry wzmak ab.

U mnie dość długo działa na trafku i AC35V + mostek/kondensatory 1000uf+2x4700uf i nie było nic niepokojącego. Śmiało można zastosować trafko. Wiadomo, że trochę więcej zajmuje i waga, ale bez problemu można.

• Moderatorzy
13 godzin temu, gaudi1 napisał:

Zrób zasilacz liniowy. Większość impulsówek będzie powodować, że dźwięk jest suchy, ostry mało muzykalny i nieprzyjemny, nawet z klasą D.

12 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Co z tego że dasz liniowe źródło prądu jak klasa d ten prad poszatkuje.

Są mniejsze szanse, że powstanie coś ala filet grzebieniowy? Tak czy siak dwa razy mogłem porównywać zasilacze 1:1 ze wzmacniaczami w klasie D i liniowy zawsze dawał dźwięk pełniejszy, bardziej muzykalny pozbawiony ostrości. Inni słuchacze mieli podobne odczucia. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Czy ktoś ta kostkę tpa porównywał z konkurencją..hypex ,ice power ext?

Mam ice Power 1200,byłem sceptyczny jeśli chodzi o klasę D ale wg mnie ta konstrukcja robi robotę.

16 godzin temu, tdrozd napisał:

Czy ktoś ta kostkę tpa porównywał z konkurencją..hypex ,ice power ext?

Ja mam dwie sztuki tego TPA w implementacji Aiyima 07 z wymienionymi cewkami i kondensatorami. Poczatkowo draznil mnie dzwiec, po zmianie gralo to fajnie, ale zrobilem testy u kolegi, ktore pokazaly ze na jego ZG ewidentnie "zamazywalo" bas, przynajmniej w porownaniu do Atola in200. No ale to inna polka cenowa.

Aktualnie chinczyki graja u dzieci a ja mam Hypexa NCore 252 i tez fajnie gra, ale jakiejs przepasci nie widze. Ale to moze byc kwestia moich kolumn, ktore narzucaja swoj charakter.

• 1 miesiąc później...

Witam, mam pytanie. Mam wersję 3audio EAUMT-0260-2-B. Niestety w tej wersji nie ma za bardzo niskich tonów, coś do tego stopnia okrojone, że postanowiłem wymienić i sprawdzić czy to nie wina elektrolitów na wejściu.

Aktualnie NICHICON MUSE ES 10uf/16V bipolarny

Pytanie na co lepiej zamienić 

NICHICON FG (Fine Gold) 10uF/50V

czy

ELNA SILMIC II RFS 10uF/25V

czy

NICHICON FW 10uF/50V

Ktoś ma jakieś doświaczenia?

@sybic wiem, że Ty korzystałeś z TPA3255 i wykorzystywałeś NICHICON FG, powiedz mi czy zauważyłeś poprawę niskich tonów do tego co było w "standardzie".

Edytowane przez mone

Zacznij od wymiany cewek na wyjściu, zmiana kondensatorów IMHO niewiele pomoże.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

2 godziny temu, frobek napisał:

Zacznij od wymiany cewek na wyjściu, zmiana kondensatorów IMHO niewiele pomoże.

na stronie TI są wyniki pomiarów zniekształceń z różnymi cewkami 

Ukryta Zawartość

No i z tego co się orientuję, to wszystkie pomiary TI wzmacniaczy TPA32xx, są wykonywane przy sterowaniu sygnałem symetrycznym.  

Ciekawe informacje w pierwszym poście wątku na nie "audiofilskim" forum 

Ukryta Zawartość

Czy Wasze Chińskie płytki mają rozwiązania układowe TI o których pisze user w w/w wątku? Symetryczne sterowanie, sprzężenie zwrotne obejmujące filtry wyjściowe? Pytam, bo chętnie bym zakupił na Ali tak dopracowany moduł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 21.09.2024 o 16:11, mone napisał:

@sybic wiem, że Ty korzystałeś z TPA3255 i wykorzystywałeś NICHICON FG, powiedz mi czy zauważyłeś poprawę niskich tonów do tego co było w "standardzie".

Zmian dokonywałem całościowo i ogólna poprawa była znaczna, jednak jaki udział był tutaj kondensatorów, to ciężko mi obiektywnie ocenić. 

Jednak  konstrukcji, ze wspomnianymi zmianami używam do dziś i to uważam, za ewenement. Coś jest więc na rzeczy. Te układy są niezłe.

Edytowane przez sybic

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Czy ktoś mógłby mi to potwierdzić? Czy w SMD też coś takiego występuje, mam NE5532 SMD w podstawkach i po pomiarach nie mam tej diody, a najlepsze, że to wyciągnięte z 3e Audio...

Edytowane przez mone

• 4 tygodnie później...
W dniu 21.09.2024 o 19:16, namor napisał:

na stronie TI są wyniki pomiarów zniekształceń z różnymi cewkami 

Ukryta Zawartość

No i z tego co się orientuję, to wszystkie pomiary TI wzmacniaczy TPA32xx, są wykonywane przy sterowaniu sygnałem symetrycznym.  

Ciekawe informacje w pierwszym poście wątku na nie "audiofilskim" forum 

Ukryta Zawartość

Czy Wasze Chińskie płytki mają rozwiązania układowe TI o których pisze user w w/w wątku? Symetryczne sterowanie, sprzężenie zwrotne obejmujące filtry wyjściowe? Pytam, bo chętnie bym zakupił na Ali tak dopracowany moduł.

- symetryczne wejście ma np. BDM 8-A

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś wie czy w TME można dostać pewnie oryginały OPA1656? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież jest 595 szt. w magazynie. TME to nie Aliexpress ani NORTH.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

W dniu 21.10.2024 o 23:10, audiostyk napisał:

- symetryczne wejście ma np. BDM 8-A

akurat mam ten model i nie widzę wejścia symetrycznego na dostępnych pinach 🙁

Edytowane przez yogilla

Najlepsza możliwa aplikacja TPA. Używam, polecam. Wcześniej używałem kilku tanich, mocno grzebanych ( zasilanie, cewki)  chińczyków- nie ta liga.

Ukryta Zawartość

Pomiary, recenzja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek

Zgadza się. A sprzężenie zwrotne jest po filtrach wyjściowych low-pass.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 3 tygodnie później...

Cześć Wszystkim. Przeczytałem kilkanaście stron tego wątku o tpa3255. Kiedyś posiadałem aiyime A07 na tpa3255 ot taka zabawka. Już jakiś czas posiadam taki oto wzmacniacz Aiyima/Yjco d325x, słuchaliscie może takiego wynalazku porównując ze swoimi modami?  Napisze tylko tyle, że kupiło go spora rzesza ludzi, porównując z naprawdę drogimi klockami, a wstydu nie było. Moja póki co ma zmienione opamp z ori ne na opa 1612. Gra mi to z Monitor Audio MA4 MK1 naprzemian z Monitor Audio MA6. Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o temat TPA3255 to 3 lata temu taki wzmacniacz wykonał mój dobry kolega, od którego później go odkupiłem. Jest to w zasadzie końcówka mocy na układach TPA 3255. 
Wymieniono część kondensatorów na lepszej jakości a jako obudowa posłużył UHER Reference No.1 

Wrażenia brzmieniowe są takie, że póki co nie mam ochoty przesiadać się na cokolwiek innego. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam, bawie się różnymi wersjami TPA3255, generalnie jestem zadowolony, ale zastanawiam się nad tymi kondami wejściowymi w sygnale 10uf, czy one są konieczne?? Badał ktoś ten temat? Obecnie zamiast nich wstawiłem foliowca 10uf Jantzen Standard i dżwięk jest zupełnie inny. 

Pamiętam że kiedyś w Heglu h200, w którym na wejściu jest foliowy 1uf, zrobiłem test i gi zwarłem, oczywiście dzwięk stał się zupełnie lepszy.

Jeśli te elektrolity na wejściu TPA 3255 były by tylko zabezpieczeniem to kożna by zdjąć z sygnału niezłe homonto.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam mam problem ze wzmaczniaczem na TA30200 takim jak na zdjęciu. Niby gra ok, ale po przekroczeniu pewnego poziomu głośności włącza sie jakieś zabezpieczenie, i płytka przestaje funkcjonować. Wg opisu ta płytka powinna mieć moc 2 172W przy 4 omh. W rzeczywistości zabezpieczenie włącza sie gdy jest ledwie średnio głośno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mefi100ck
  • Pokaż nowe odpowiedzi