Skocz do zawartości
IGNORED

Kamienne podstawki pod kolumny.

Yankes

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,nosiłem się z zamiarem zakupy granitowych lub marmurowych podstawek pod kolumny.Niestety wizyta u kamieniarza postawiła mnie do pionu....stanowczo za drogo!Wracając podjechałem do jednego z marketów budowlanych i zakupiłem dwie płyty chodnikowe o wymiarach 35x35x5cm waga ponad 12 kg.W mieszkaniu polakierowałem je satynowym lakierem co zabezpieczy powierzchnie przed kruszeniem a mnie przed odkurzaniem zbyt częstym.Cały zabieg to około 30 minut włącznie z podklejeniem podkładek gumowo-korkowych a koszt...zaledwie 15zł.Lakier był już nie pierwszej młodości i zalegał w szafie a teraz się do czegoś przydał.

Co do dźwięku to utwardziły się niskie tony natomiast góra stała się bardziej słyszalna oczywiście w granicach dobrego smaku.

Jestem przekonany,że może to być dobra alternatywa dla bardzo drogich podstawek ze szlachetnego materiału

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-47680-0-05766700-1504212759_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

https://www.audiostereo.pl/topic/134521-kamienne-podstawki-pod-kolumny/

Nie bardzo rozumiem po co to, ale jak kogos korci to mozna sprobowac "granitowe" kolko ze stojaka pod parasol ogrodowy. Chyba taniej niz u kamieniarza, ale to chyba nie granit.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Ja u kamiemieniarza kiedyś płaciłem po 60zl za kpl płyt, wypolerowanych i sfazowanych. Wybrałem sobie kamień z odpadów po produkcji nagrobków.

Na all nawet masz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Bez obrazy ale dla mnie paskudne. Płyta chodnikowa pod kolumnę? Strasznie tandetnie. Wolę dać i 2 stówki u kamieniarza za fajny kawałek granitu czy marmuru niż badziewiem chodnikowym "ozdabiać" sobie dom. Nawet jeśli kasy mało i to priorytet, by jak najmniej wydać.

Bez obrazy ale dla mnie paskudne. Płyta chodnikowa pod kolumnę? Strasznie tandetnie. Wolę dać i 2 stówki u kamieniarza za fajny kawałek granitu czy marmuru niż badziewiem chodnikowym "ozdabiać" sobie dom. Nawet jeśli kasy mało i to priorytet, by jak najmniej wydać.

Spoko bez obrazy..nie jest aż tak źle,na przetrwanie wystarczą!

Ja u kamiemieniarza kiedyś płaciłem po 60zl za kpl płyt, wypolerowanych i sfazowanych. Wybrałem sobie kamień z odpadów po produkcji nagrobków.

Na all nawet masz

Ukryta Zawartość

Cenowo nawet dobrze...napisałem i poczekam.

Nie bardzo rozumiem po co to, ale jak kogos korci to mozna sprobowac "granitowe" kolko ze stojaka pod parasol ogrodowy. Chyba taniej niz u kamieniarza, ale to chyba nie granit.

Zwykła,normalna ciekawość...wyszło dobrze.

Ukryta Zawartość

Jeżeli Yankes jest zadowolony, to pozostaje nam tylko pogratulować dobrego pomysłu! Zwykłe płyty granitowe lub nawet marmurowe (cieńsze) nie muszą kosztować aż tak wiele: niekiedy u kamieniarzy można dostać jakieś złomki i odpadki za free, wówczas tylko za przycięcie zapłacisz 50 zł i jest pięknie.

Yankes, troszkę mnie rozśmieszyłeś. :) No ale, co kto lubi.

Idąc tym tropem, deska barlinecka kosztuje grubo ponad stówę za metr kw, a kostka brukowa o wiele tańsza. Teraz już wiem czym w przyszłości będę wykładał podłogę w salonie. :D

Pozdro!

Gość numik

(Konto usunięte)

na allegro kupiłem marmury pogrzebowe na miarę :), zapłaciłem ledwo ponad 100 zł. Jedna z lepszych inwestycji audio, serio.

duuuża poprawa w scenie i na dole, bardzo zauważalna. Jak z płytami chodnikowymi - nie wiem

Cza było z casto wziąć jakieś polerowane granity, tam też są, albo gresowe płyty tarasowe. Ładniej by wyglądało.

PS. Pewnie zwierzyłeś się kamieniarzowi po co ci te piedestały i wywęszył chłop interes

Yankes, troszkę mnie rozśmieszyłeś. :) No ale, co kto lubi.

Idąc tym tropem, deska barlinecka kosztuje grubo ponad stówę za metr kw, a kostka brukowa o wiele tańsza. Teraz już wiem czym w przyszłości będę wykładał podłogę w salonie. :D

Pozdro!

Cieszę sie bardzo,że mogłem Ciebie zainspirować...Pozdro.

Cza było z casto wziąć jakieś polerowane granity, tam też są, albo gresowe płyty tarasowe. Ładniej by wyglądało.

PS. Pewnie zwierzyłeś się kamieniarzowi po co ci te piedestały i wywęszył chłop interes

a tak jest industrialnie.....spełniają jednak swoje zadanie.

Widzisz Yankes lepiej się nie dzielić swoimi doświadczeniami ...

Do głowy nikomu nie przyjdzie, że może przed zakupem granitu chciałeś sprawdzić czy to w ogóle działa albo nie chciałeś mieć nagrobków w pokoju ...

Na drugi raz siedź cicho ;-)

W domo + by przeszedł i u tych "nowoczesnych" dizajnerów mieszkań z tvn..:)

Do głowy nikomu nie przyjdzie, że może

Raczej nie.. przeczytaj jeszcze raz 1 post autora..:)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Raczej nie.. przeczytaj jeszcze raz 1 post autora..:)

Gdyby kamieniarz wycenił mi takie podstawy na ładnych parę stówek również bym się zastanowił czy chcę tyle wydać nie znając efektów działania ... i sprawdziłbym przedtem tańszą alternatywę.

...sprawdziłbym przedtem tańszą alternatywę.

Racja. Ja np. obciążenie kolumn położeniem na nich kamieni po 5kg sprawdziłem za pomocą 5-cio litrowych baniek z wodą. Wodę wypiłem kolumn nie obciążyłem. Ehhh... trza było bańki z piwem kupić.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

To nie jest zły pomysł, a nawet trzeba pogratulować odwagi - któż z nas zdecydowałby się na taki krok? Ja bynajmniej się nie śmieję, słuszna decyzja Yankesa!

Jeżeli lakierować takie płyty, to są specjalne lakiery do betonu - efekt mokrej nawierzchni uzyskujesz, zaś taki zwykły lakier do podłóg to może się złuszczyć po jakimś czasie...

Pozdrawiam poszukujących :)

Gość

(Konto usunięte)

Racja. Ja np. obciążenie kolumn położeniem na nich kamieni po 5kg sprawdziłem za pomocą 5-cio litrowych baniek z wodą. Wodę wypiłem kolumn nie obciążyłem. Ehhh... trza było bańki z piwem kupić.

Jak byś nalał "ognistej" i po trochę upijał to w moment byś usłyszał wpływ ;-)))

Dokup jeszcze dwie płyty i połóż na kolumny. A pod kolumny zamiast kolców podłóż pumeks kosmetyczny. Wydatek niewielki, jak w opisanym przez Ciebie przypadku. A może któraś z moich propozycji okaże się ciekawa brzmieniowo.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Inwencja twórcza na plus ale ja, też na płyty betonowe bym się nie zdecydował a nawet niedawno myślałem nad jakimiś płytami pod subwoofery, bo mam z głośnikami do podłogi i pewnie by lepiej brzmiały jakby miały twarde podłoże do odbicia dźwięku, niż jak jest teraz, na wykładzinie.

Cztery piątki postu w miesiącu zaoszczędzi stówkę.. i kupić za nią ładne granity..:)

..zdrowie też na tym zyska..

Amen,niech tak będzie....

A industrialny styl nie w modzie? A nawet jesli nie, to co? Funkcje spelnia i wlascicielowi sie podoba.

Podoba mi się taka dyskusja...nie spodziewałem sie takiego odzewu.

Widzisz Yankes lepiej się nie dzielić swoimi doświadczeniami ...

Do głowy nikomu nie przyjdzie, że może przed zakupem granitu chciałeś sprawdzić czy to w ogóle działa albo nie chciałeś mieć nagrobków w pokoju ...

Na drugi raz siedź cicho ;-)

Szpaku jest zabawnie...

Podziwiam trych co mają namiastke grobu w domu,heh

zapomniałeś o urnie na płyty.

Dokup jeszcze dwie płyty i połóż na kolumny. A pod kolumny zamiast kolców podłóż pumeks kosmetyczny. Wydatek niewielki, jak w opisanym przez Ciebie przypadku. A może któraś z moich propozycji okaże się ciekawa brzmieniowo.

Podasz szczegóły tego pumeksu...lubię eksperymentować!

Dobry pomysl Yankess

Dobry,tani i spełnia swoje zadanie.Dzięki!

Podziwiam trych co mają namiastke grobu w domu,heh

Nowoczesne kuchnie mają na wyposażeniu blaty granitowe lub marmurowe. I robią je właśnie kamieniarze.

I nic w tym nie ma strasznego :-)

Co do dźwięku to utwardziły się niskie tony natomiast góra stała się bardziej słyszalna oczywiście w granicach dobrego smaku.

Jestem przekonany,że może to być dobra alternatywa dla bardzo drogich podstawek ze szlachetnego materiału

Spróbuj położyć je NA kolumnach, efekt będzie jeszcze ciekawszy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jasny granit nie wygląda jak grobowy. Te ciemne natomaist tak, większość takich grobowców stoi na cmentarzach.

Widzę, że nieco namieszałem pisząc o "nagrobkach" ... a wszystko przez moją kochaną żonę ... ;-)

"Nie chcę mieć żadnych nagrobków w mieszkaniu ..."

Tak mi kiedyś powiedziała gdy chciałem postawić kolumny na podstawach ;)

"Nie chcę mieć żadnych nagrobków w mieszkaniu ..."

Może woli oldschoolowe lastriko? ;)

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

Podasz szczegóły tego pumeksu...lubię eksperymentować!

Ja oklejałem taśmą izolacyjną, ale można pomalować. Chociaż na próbę to i różowy można podłożyć.

Ukryta Zawartość

post-44057-0-16003800-1504551807_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.