Skocz do zawartości
IGNORED

Koncertowe brzmienie, od czego zacząć ?

darek89

Rekomendowane odpowiedzi

Sobie coś wymyślacie, jak z waszą definicją brzmienia. Miroslav1 tak, slaaawek srak i nie wiecie co i jak :-)

Co do propozycji, to już była na siódmej stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - i czy widzisz, aby cena była oderwana od jego realiów :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Zresztą głośniki sekcji niskotonowej przenoszą moc max 20 W więc taki wzmacniacz 400 W mógłby je co najwyżej spalić.

Jeśli głośnik jest w stanie przyjąć max 20W mocy ciągłej, to w transjentach, bez spalenia, przyjmie nawet wielokrotność tego. Był nawet taki film Harberth, gdzie kolumna potrafiła przyjąć kilkaset W, podczas gdy w spec kolumn było 2-4x mniej, tyle, że mocy ciągłej.
  • Moderatorzy

U mnie wzmacniacze przekraczają znacznie moce znamionowe kolumn i jakoś mi to kolumn nie spaliło .

Jeśli głośnik jest w stanie przyjąć max 20W mocy ciągłej, to w transjentach, bez spalenia, przyjmie nawet wielokrotność tego. Był nawet taki film Harberth, gdzie kolumna potrafiła przyjąć kilkaset W, podczas gdy w spec kolumn było 2-4x mniej, tyle, że mocy ciągłej.

Chodziło mi o to, że głośnik niskotonowy w tych kolumnach został zaprojektowany do współpracy ze słabymi wzmacniaczami i 400 W potrzebne jest mu chyba tylko do spalenia.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość

(Konto usunięte)

Chodziło mi o to, że głośnik niskotonowy w tych kolumnach został zaprojektowany do współpracy ze słabymi wzmacniaczami i 400 W potrzebne jest mu chyba tylko do spalenia.

Nie masz racji . Cyba że wzmacniacz nie ma żadnej regulacji , ale to mało prawdopodobne . Głośniki palą się najczęściej z powodu składowej stałej "zbyt duża ilość pików w przesterze" a nie z powodu dostarczonej do niego mocy . Nawet wzmacniacz małej mocy jak będzie pracował na przesterze spali każdy głośnik nawet o większej mocy znamionowej niż wzmacniacz . W chwili składowej stałej impedancja kolumny wynosi zero .Z mojego podwórka to mam w sekcji średnio- tonowej głośnik o mocy 60 watów a cała sekcja zasilana jest wzmacniaczem 120 watowym .

Panowie Spokojnie, czemu zakladacie z góry ze sam nie wiem czego chce ? Czytam wszystko uważnie i biorę każdą propozycję pod uwagę, i proszę nie traktujcie mnie jak bym nic nie wiedział

Gość

(Konto usunięte)

Panowie Spokojnie, czemu zakladacie z góry ze sam nie wiem czego chce ? Czytam wszystko uważnie i biorę każdą propozycję pod uwagę, i proszę nie traktujcie mnie jak bym nic nie wiedział ale napisałem już kilka krotnie to ma być poradnik z którego będzie można skorzystać więc nie kłócimy się bo ciężko później zrozumieć coś z takiej rozmowy. Może niech każdy z Was napisze co to jest koncertowe brzmienie, zobaczymy co dla kogo to znaczy.

Ja może oprę się trochę na instrumentach muzycznych "elektronika odpada żadne keyboardy w rodzaju parapety czy pianina elektroniczne" Podam ci parę przykładów.

1 saksofon - bardzo ostre brzmienie najbardziej pasuje głośnik piezoelektryczny popularny piezak montowany zazwyczaj w tubie.

2 kontrabas - wiadomo średnica głośnika ma być duża 12 ' 15 ' 18 ' "warto podyskutować o zawieszeniu jak szybki dynamiczny szarpiący bebechy bas to zawieszenie papierowe w innych przypadkach pianka guma" można podyskutować przy okazji o trwałości głośników ze względu na ich zawieszenie .

3 Fortepian podstawowy koncertowy instrument muzyczny - całe pasmo od góry do dołu . " posłuchać jak gra w realu bez nagłośnienia inaczej rozmowa o koncertowym brzmieniu traci sens"

4 . Organy piszczałkowe całe pasmo na dole 12' 15' 18 ' . Najlepiej pójść do jakiegoś kościoła na koncert .

5 . Dużo cierpliwości i czasy brak pośpiechu . Jak myślisz że to jest łatwe to się mylisz .

Tak że spektrum rodzajów głośników spore .

Sekcja basowa inspirowana Jubilee/Jamboree z jakimiś ''tajemniczymi'' 16'' woofer'ami projektowanymi na zamówienie.

Średnie / średnio-wysokie tony z jakimś ''tajemniczym'' driverem (na 4'' diaphragm'ie) przy dużym drewnianym Bi-Radial'nym horn'ie, na bazie JBL 2360. Driver może być JBL 2440 Alnico V z diaphragm'em JBL D16R2441; lub jakiś podobny / zbliżony driver - może też na zamówienie ;-)

Wysokie tony przetwarza JBL 2404H z małym Bi-Radial'nym horn'em, tzw. ''baby cheek''.

W każdej kolumnie dwa 16'' woofery - być może jakieś ''robione'' pod słabowitą lampeczkę.

Teraz oni dla (dedykowanych tym kolumnom) lampowych wzmacniaczy mocy; nie podają 2 W (jak wcześniej), a 1,8 W :-)

Trzeba sememu się domyślać na jakich woofer'ach, driver'ach, horn'ach itd. - bo boją się że ktoś im sklonuje ;D, a sami to i owo zerżnęli z innych konstrukcji. I teraz wołają w USA ($95,000.00) za parę swoich Destination Audio 3-way Horn Speakers :

Ukryta Zawartość

Three way fully loaded horn speakers

Technical Specification:

Frequency response -10db: 24 – 21.500 Hz

Frequency response -3db: 35 – 19.000 Hz

Power capacity (LF): 20 W

Power capacity (HF): 20 W

Minimum amplification: 1 W

Maximum continuous acoustical power output (sine wave input): 20 W

Sensitivity (1 Watt / 1 m): 105 dB

Nominal Impedance: 8 Ohm

Minimal Impedance: 8 Ohm

Recommended minimum room size: 20 m2 / 215 ft2

Dimensions:

Width: 109 cm / 43 in

Depth: 79 cm / 31 in

Height: 184 cm / 72 in

Weight (one speaker): 245 kg / 540 lbs

Shipping weight (two speakers): 545 kg / 1200 lbs

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Racja . Nie do końca się z tobą zgadzam . U mnie wzmacniacze przekraczają znacznie moce znamionowe kolumn i jakoś mi to kolumn nie spaliło .

Problem nie musi być w spaleniu. Problemem użytkowym jest, gdy z powodu wysokiej efektywności kolumn i niedopasowania parametrów wzmacniacza/przedwzmacniacza zakres regulacji głośności kończy się między godziną 7 a 8, a potem jest już tylko za głośno.

Gość

(Konto usunięte)

Sekcja basowa inspirowana Jubilee/Jamboree z jakimiś ''tajemniczymi'' 16'' woofer'ami projektowanymi na zamówienie.

Średnie / średnio-wysokie tony z jakimś ''tajemniczym'' driverem (na 4'' diaphragm'ie) przy dużym drewnianym Bi-Radial'nym horn'ie, na bazie JBL 2360. Driver może być JBL 2440 Alnico V z diaphragm'em JBL D16R2441; lub jakiś podobny / zbliżony driver - może też na zamówienie ;-)

Wysokie tony przetwarza JBL 2404H z małym Bi-Radial'nym horn'em, tzw. ''baby cheek''.

W każdej kolumnie dwa 16'' woofery - być może jakieś ''robione'' pod słabowitą lampeczkę.

Teraz oni dla (dedykowanych tym kolumnom) lampowych wzmacniaczy mocy; nie podają 2 W (jak wcześniej), a 1,8 W :-)

Trzeba sememu się domyślać na jakich woofer'ach, driver'ach, horn'ach itd. - bo boją się że ktoś im sklonuje ;D, a sami to i owo zerżnęli z innych konstrukcji. I teraz wołają w USA ($95,000.00) za parę swoich Destination Audio 3-way Horn Speakers :

https://community.klipsch.com/index.php?/topic/170286-destination-audio-3-way-horn-loaded-speaker/

Three way fully loaded horn speakers

Technical Specification:

Frequency response -10db: 24 – 21.500 Hz

Frequency response -3db: 35 – 19.000 Hz

Power capacity (LF): 20 W

Power capacity (HF): 20 W

Minimum amplification: 1 W

Maximum continuous acoustical power output (sine wave input): 20 W

Sensitivity (1 Watt / 1 m): 105 dB

Nominal Impedance: 8 Ohm

Minimal Impedance: 8 Ohm

Recommended minimum room size: 20 m2 / 215 ft2

Dimensions:

Width: 109 cm / 43 in

Depth: 79 cm / 31 in

Height: 184 cm / 72 in

Weight (one speaker): 245 kg / 540 lbs

Shipping weight (two speakers): 545 kg / 1200 lbs

No i zmieść się w 10 tysiącach złotych jak miało by być to co napisałeś i tak jak napisałeś. Chociaż przy niedużym budżecie też można spróbować i czasami można się mile zaskoczyć

To przypomina budowę organów piszczałkowych od małego pozytywu po konkretny instrument i nie trzeba kolumn kolegi wyrzucać z systemu należy tylko uzupełnić i zgrać.

Problem nie musi być w spaleniu. Problemem użytkowym jest, gdy z powodu wysokiej efektywności kolumn i niedopasowania parametrów wzmacniacza/przedwzmacniacza zakres regulacji głośności kończy się między godziną 7 a 8, a potem jest już tylko za głośno.

Dlatego ja jako preampa używam miksera . Mam chociaż kontrolę i od strony wejścia jak i wyjścia + regulacja w końcówkach mocy i DSP.

Radził bym zapoznać się z konstrukcją organów cyfrowych w oparciu o technologię Hauptwerk głównie od strony głośników jakie się tam stosuje . Można się dużo dowiedzieć i to w tym wypadku wykorzystać .

podaję link do strony producenta który tą technologię stworzył tak na początek

https://www.hauptwerk.com/

• Moderatorzy

W chwili składowej stałej impedancja kolumny wynosi zero

Nie za bardzo rozumiem to stwierdzenie - dla składowej stałej wzmacniacz widzi sumę oporów rezystancji cewek + to co na zwrotnicach.

Z mojego podwórka to mam w sekcji średnio- tonowej głośnik o mocy 60 watów a cała sekcja zasilana jest wzmacniaczem 120 watowym .

To proponuję taki test - ustaw na generatorze częstotliwość 1000 Hz i zobacz przy jakiej mocy głośnik się spali - nie ponoszę odpowiedzialności za straty.

90% mocy wzmacniacza przy odtwarzaniu muzyki idzie na sekcję niskotonową - stąd te głośniki mają największą moc i raczej nie należy ich porównywać z mocą średniówek które im wyższe pasmo grają tym moc ich może być mniejsza.

Gość

(Konto usunięte)

Nie za bardzo rozumiem to stwierdzenie - dla składowej stałej wzmacniacz widzi sumę oporów rezystancji cewek + to co na zwrotnicach.

To proponuję taki test - ustaw na generatorze częstotliwość 1000 Hz i zobacz przy jakiej mocy głośnik się spali - nie ponoszę odpowiedzialności za straty.

90% mocy wzmacniacza przy odtwarzaniu muzyki idzie na sekcję niskotonową - stąd te głośniki mają największą moc i raczej nie należy ich porównywać z mocą średniówek które im wyższe pasmo grają tym moc ich może być mniejsza.

Z elektrotechniki jeśli do transformatora podłączysz napięcie stałe to impedancja uzwojenia wyniesie zero czyli zwarcie bo częstotliwość w tym wypadku jest równa zero a płynie prąd . Baj baj uzwojenie . To samo z kolumnami . Wysteruj wzmacniacz tak żeby przebieg z generatora przesterował wzmacniacz czyli żeby s sinusoidy zrobił się prostokąt i potrzymaj tak trochę . Oczywiście podaj odpowiednią moc z końcówki . Ale ostrzegam robisz to na własną odpowiedzialność jak ci coś się sp*******.

• Moderatorzy

Wysteruj wzmacniacz tak żeby przebieg z generatora przesterował wzmacniacz czyli żeby s sinusoidy zrobił się prostokąt i potrzymaj tak trochę . Oczywiście podaj odpowiednią moc z końcówki

W takim wypadku przy "pełnym" przesterowaniu (sygnał na wyjściu prostokątny) moc dostarczona do głośnika będzie o 1,57 razy większa niż przy maksymalnym sygnale nie przesterowanym a więc nie jest jeszcze tak tragicznie jeśli głośnik ma zapas mocy.

zero czyli zwarcie bo częstotliwość w tym wypadku jest równa zero a płynie prąd . Baj baj uzwojenie . To samo z kolumnami

to jak działają elektromagnesy?

podpowiadam: przy prądzie stałym nie mówimy o impedancji a o rezystancji a ta chyba jakaś jest - chyba, że kolega posiada głośniki nawinięte nadprzewodnikiem.

Co Wasza rozmowa ma wspólnego z tematem ? Każdy temat jest właśnie takimi rozmowami i wzajemnymi kłótniami spieprzony. Ale co tam porozmawiajcie sobie.

• Moderatorzy

Jak to co? Dzięki temu będziesz wiedział jaka powinna być moc kolumn a jaka wzmacniacza i czym grozi przesterowanie wzmacniacza co nieraz się na koncertach zdarza a że poszukujesz takiego brzmienia to i u Ciebie może wystąpić gdy brzmienie będzie mocno "koncertowe".

Poza tym nie widzę w ostatnich postach żadnej kłótni a merytoryczną dyskusję "luźno" powiązaną z tematem.

chciałeś konkretnych odpowiedzi więc je masz, teraz proponuję zamiast teorii trochę praktyki czy odsłuchy kolego odsłuchy:)

Ja - probujac zrozumiec darka69 - sadze, ze moglby mu odpowiadac dzwiek z klasycznych Tannoy-i, jakie sam posiadam. Dzwiek ten okreslam jako dynamiczny, energetyczny, dzwieczny, szczegolowy, bezposredni, otwarty, dajacy poczucie obecnosci muzykow w pomieszczeniu odsluchowym i dlatego majacy troche cos z koncertowego. Dlatego zaprosilem go na odsluch. Co sadzicie o takiej propozycji ?

W kwestii formalnej, bo zauważyłem tu fascynację pasmem przenoszenia w dole - owszem, nagłośnienie estradowe ma dużą moc, ale w 99% przypadków w celu zabezpieczenia i uzyskania większej głośności suby cięte są i to ostro w okolicy 40Hz albo niewiele niżej, a koncerty zwykle odbywają się na wolnym powietrzu albo w dużych halach, gdzie nie ma problemu fal stojących podbijających bas. Tak więc pasmo przenoszenia w dole nie ma aż takiego znaczenia.

nagrywamy.com

Jest jeszcze jedna opcja na koncertowe brzmienie ale trudny temat:

Magnepan 1.7 klumny ktor kosztuja niewiele nawet nowe, ale proble w tym ze potrzebuja elektroniki za 10x tyle bo sa trudne w napedzeniu i najlepiej je wspomagac dodatkowo od dolu przez suba gdzie mozna uzyc oczywiscie np crown-a xti 2000 i jakiejs 15/18calowej esradowki co nie kosztuje duzo ale wymaga pre z wyjsciem xlr dodatkowoym tak aby odpiac dodatkowa koncowke mocy pod suba no i konkretne monobloki zeby udzwignely mala efektywnosc magnepanow.

Ja jestem o krok zeby to wszystko zlozyc ze soba i tez nie mam duzego budzetu ale jeszcze kielka miesiecy dopracowywania systeu i moze sie podziele efektami, tylko ze ja projektuje kolumny dla siebie od poczatku w troche innym rozwiazaniu wysoko skutecznych 2 droznych kolumn na wsparciu lampowym + koncowki w klasie D o duzej mocy ktora bedzie napedzala suba wraz z korekcja akustyki pomieszczenia.

Moze jest to czarna magia ale do zrobienia jesli zrobi ktos pomiary odpowiednia aparatura. NIkt nie mowil ze bedzie wszystko proste...

Oh dear , jak to mowiom francuzy . Magnepan , no i owszem , ale tylko w kontekscie koncertow smyczkowo , struno szarpanych ... I rzeczywiscie to prawda , ze dobrze gra z drogimi wzmacniaczami ,a juz szczegolnie z referencyjnym systemem Audio Research i srebrnymi kablami Kimbera i mozna naglasniac dansing dla prykow z kasa i wychudzonych panien w wieku srednio zaawansowanym . gdzie serwuja ciasto z dziura w srodku ....No przepraszam , ale nie moglem sie powstrzymac. Moj dobry znajomy jest dilerem Magnepana i Audio Research i Kimbera tez .Jest takze grono wielbicieli tych marek skupionch wokol salonu audio . Srednia wieku to 60 a dobrze utrzymane panny w wieku po poborowym zawsze szukaja nowych wrazen....

No i powodzenia z dobrem subwoofera do glosnika panelowego. Nie chcialby byc zle zrozumiany . Jest to refrencyjne , wyrafinowane brzmienie choc jak dla mnie po prostu brakuje zwyklego, chamskiego pierdolniecia kiedy potrzeba . Niektorzy , nie urodzeni na wsi tego nie potrzebuja...

Koncert to dynamika i emocje wiec jesli sa to cechy preferowane, to zestawy glosnikowe musza miec minimum 93 -95 dB efektywnosci . Wiekszosc dostepnych glosnikow , ktore osiagaja taka efektywnosc ,to szmelc dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o kulturze brzmienia.

Moze dobrym kompromisem jest zestaw dwudrozny ze sporym glosnikiem nisko -sredniotonowym albo rzeczywiscie Tannoy , preferencyjnie z dodatkowym glosnikiem niskotonowym przez wzglad na to ze bas Tannoya jest zawsze B. dobry i zawsze taki sam

No i zeby dodac do wywodu . bhylem przez krotki czas wlascicielem raczej sporych glosnikow Soundlab Millennium M1 i wzmacniaczy VTL MB750 ( 750 lampowych watow tw tertrodzie i 350 w triodzie) i tez nie bylo super koncertowo a bass raczej syntetyczny choc tzw oddech i przestrzen nieporownywalna ze skrzynkami.

Magnepany i koncertowe granie... :-)) Wesoły to wątek. A Mini Moris jest dobry do wożenia cegieł na duże budowy Budimexu... :-)...I Fiat Panda też.

No i zmieść się w 10 tysiącach złotych jak miało by być to co napisałeś i tak jak napisałeś. Chociaż przy niedużym budżecie też można spróbować i czasami można się mile zaskoczyć

To przypomina budowę organów piszczałkowych od małego pozytywu po konkretny instrument i nie trzeba kolumn kolegi wyrzucać z systemu należy tylko uzupełnić i zgrać.

Pewnie masz na myśli to, by kolega w Dali uzupełnił sopran 'piezakiem', a dół 'subiakiem'. Czy zgra się to tonalnie, jak skrajne głośniki będą od innego producenta, niż Dali.

Co do zmieszczenia się w 10 tys. z tym co pisałem, to nie ma szans, dlatego jemu nie polecałem. 10 tys. mogłoby nie wystarczyć nawet na same duże horny Bi-Radial wykonane z drewna. Super byłoby żeby te duże Bi-Radial'e wykonali z akrylu -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Przy opisie brzmienia kolumn Destination Audio - co widziałeś na poprzedniej stronie. To był system grający w sali Stadionu Narodowego na AVS 2016, a tu masz z AVS 2015 :

Ukryta Zawartość

Czesław Niemen - Cała w trawie

W 2015 r. w tych kolumnach Bi-Radial horn tweeter'y 2404H znajdowały się przy wylocie tub basowych bliżej wewnętrznych stron, a w 2016 r. bliżej zewnętrznych stron - po prostu kolumny zamienili miejscami. Grało to ze słabiutkimi (mocowo) monofonicznymi wzmacniaczami mocy na lampie 45.

Zdecydowanie wolałbym taki lepszy / świetny system z kolumnami JBL Project K2 S9500 (Horn'y z Akrylu) napędzanymi czterema monofonicznymi wzmacniaczami mocy Tube Research Labs, przy użyciu monofonicznych (z odrębnym zasilaniem) aktywnych lampowych zwrotnic YS-Audio The Real:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mickey Hart, Airto Moreira, Flora Purim, José Lorenzo, Batucaje - Passage

Subwoofery JBL ASB6125 (2) + JBL ASB7128 (1) - razem cztery 15''-ki i dwie 18''-ki. A w każdej z kolumn po dwie 14''-ki. Co łącznie daje 10-ęć wooferów na 2-wa drivery JBL 475Nd (z 4'' diaphragm'em JBL D16R475ND) grające w tych akrylowych hornach, od 650Hz do 21000Hz.

201502012235448860.jpg

201503021145411300.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Magnepany i koncertowe granie... :-)) Wesoły to wątek. A Mini Moris jest dobry do wożenia cegieł na duże budowy Budimexu... :-)...I Fiat Panda też.

`

chyba nie slyszalems nigdy magnepanow podpietych do bardzo mocnego pieca, one potrzebuja z 500w na kanal zeby pokazaly dynamike.

Dlatego napisalem ze elektronika 10x drozsza bo wzmacniacz musi miec duza moc i brzmiec delikatnie bo magnepany przenosza wszystko dokladnie co im podajesz.

Ciezki temat ogolnie i problematyczny.

Słyszałem 2 lub 3 razy i takie granie może się komuś podobać, ale nigdy nie będzie to granie koncertowe. No chyba, że przywalisz 1000W i panel rozerwie. Tego typu kolumny nie mają możliwości gry z koncertową ekspresją i dynamika, nawet w rozumieniu domowej wersji koncertowego grania.

Ale solowy koncert skrzypcowy już powinien być OK, tak? Tak samo jak solowy koncert saksofonowy powinien wypaść bardzo dobrze na tubie - nawet kształt tuby przypomina sax.

Parker's Mood

To ja proponuję dać sygnał prostokątny tylko o częstotliwości 1 hz i zmieniać jego wypełnienie . To samo przy 5 hz i tak do przynajmniej do 20 hz . I zobaczyć jaki popłynie prąd tylko test zacząć od 20 hz w dół .

• Moderatorzy

I zobaczyć jaki popłynie prąd

Przez głośnik średnio-tonowy? Popłynie prąd bardzo mały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.