Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki w obudowie zamkniętej

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

Spendor A5R niewielka podłogówka, imho bardzo ciekawa kolumna do niedużych pomieszczeń

Klipsch Heresy III - jak ktoś lubi tubki i sposób prezentacji z tym związany...

A czy Spendory A5R sprawdzą się w muzyce rockowej albo metalowej? Jak u nich z dynamiką? w 17 m/kw dadzą radę w każdym gatunku muzyki?

Czy jakiś model z wspomnianych wyżej Impuls Audio byłby tu ciekawszą propozycją?

A czy Spendory A5R sprawdzą się w muzyce rockowej albo metalowej? Jak u nich z dynamiką? w 17 m/kw dadzą radę w każdym gatunku muzyki?

Czy jakiś model z wspomnianych wyżej Impuls Audio byłby tu ciekawszą propozycją?

Jeśli chodzi o A5R to krótko - nie jest to ich żywioł:-)

Głównie ze względu na sposób prezentacji basu który owszem jest zróżnicowany, punktowy ale nigdy nie zejdzie odpowiednio nisko.

Do ciężkiego łojenia oraz muzyki elektronicznej gdzie np. w nagraniach pojawia się niski sztucznie wytworzony bas szukałbym innych paczek - nie w obudowie zamkniętej

Impuls Audio nie słyszałem więc nic nie powiem...

Bardziej zależy mi by dobrze oddana była dynamika, wszelakie uderzenia itp.

Oczywiście pisze tu o swoich odczuciach - podobała mi się dynamika tych A5R, wybrzmienia i uderzenia instrumentów perkusyjnych na większości nagrań w szczególności w repertuarze jazzowym, klasyce, a zwłaszcza rytmicznej muzyce akustycznej... ale pamiętam że na koniec włączyłem zdaje się poczciwe highway to hell AC/DC i ten repertuar wypadł słabiej - nie było katastrofy ale jednak tego co mi brakowało to właśnie była podbudowa basowa. Poprosiłem wtedy o zamianę A5R na A5 - poprzedniczka A5R, kolumna o identycznych rozmiarach ale o konstrukcji BR i wtedy AC/DC zagrało ze zdecydowanie lepszym dociążeniem - tak jak powinno

Tak jak pisałem A5R są moim zdaniem godne uwagi ale najmniej sprawdzą się w ciężkim metalowym graniu

Oczywiście pisze tu o swoich odczuciach - podobała mi się dynamika tych A5R, wybrzmienia i uderzenia instrumentów perkusyjnych na większości nagrań w szczególności w repertuarze jazzowym, klasyce, a zwłaszcza rytmicznej muzyce akustycznej... ale pamiętam że na koniec włączyłem zdaje się poczciwe highway to hell AC/DC i ten repertuar wypadł słabiej - nie było katastrofy ale jednak tego co mi brakowało to właśnie była podbudowa basowa. Poprosiłem wtedy o zamianę A5R na A5 - poprzedniczka A5R, kolumna o identycznych rozmiarach ale o konstrukcji BR i wtedy AC/DC zagrało ze zdecydowanie lepszym dociążeniem - tak jak powinno

Tak jak pisałem A5R są moim zdaniem godne uwagi ale najmniej sprawdzą się w ciężkim metalowym graniu

Czyli w Twojej opinii nie są to uniwersalne kolumny, rozumiem. Zainteresowała mnie generalnie obudowa zamknięta ze względu na mój pokój, akustyka jest taka, że bas potrafi się wzbudzać. Dlatego zainteresowałem się A5R, chociaż gdyby okazało się że w cięższych brzmieniach brakuje dołu to nie byłoby fajnie...

Czyli w Twojej opinii nie są to uniwersalne kolumny, rozumiem. Zainteresowała mnie generalnie obudowa zamknięta ze względu na mój pokój, akustyka jest taka, że bas potrafi się wzbudzać. Dlatego zainteresowałem się A5R, chociaż gdyby okazało się że w cięższych brzmieniach brakuje dołu to nie byłoby fajnie...

Ja jeszcze nigdy nie słyszałem w pełni uniwersalnych kolumn, zawsze jest jakiś kompromis... i tak - moim zdaniem najgorzej sprawdzą się w cięższych brzmieniach. Natomiast stworzone są do muzyki akustycznej, wokali, jazzu, małych składów itd.

Jak zwykle najlepiej gdybyś dał radę posłuchać ich u siebie

Jakich kolumn słuchales ,że chcesz obudowy zamknięte ?

Do muzyki która Ci odpowiada mogą być małe podłogówki

lub monitory,ale potrzebny mocny szybki wzmacniacz.

Za kontrolę basu oprócz kolumn które muszą go mieć

odpowiada wzmacniacz który go kontroluje oraz

akustyka pomieszczenia ..

Membrany bierne też wchodzą w grę? Czy całkowicie zamknięta konstrukcja?

Jakich kolumn słuchales ,że chcesz obudowy zamknięte ?

Przychylam się do pytania.

Piotrek

Słuchałem różnych kolumn i z br i oz (moniory). Ciekawe jest to że wolnostojących tzn podlogowek w obudowie zamkniętej jest znikoma ilość

Wolałbym bez membrany biernej

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Gość

(Konto usunięte)

Słuchałem różnych kolumn i z br i oz (moniory). Ciekawe jest to że wolnostojących tzn podlogowek w obudowie zamkniętej jest znikoma ilość

Wolałbym bez membrany biernej

Piotr...masz w ofercie EQUILIBRIUM...coś skrobniesz na ich temat?

Może na priv...

do oz tylko suby, normalne kolumny z 16,18 czy 22 na basie w oz to jest tragedia i totalny zanik wybrzmienia basu. W zamian jest pukanie, jak sąsiad do drzwi. Może tego kolega szuka?

Musica curat cor meum et animam meam delenit

w tej muzie rewelacyjnie sprawdzają się Definitive Technology, słuchałem na nich różnych odmian metalu i rocka modele 8060/8040/9060 i szczerze mówiąc próżno szukać lepszych paczek w tych gatunkach, ich plusem jest regulowany bas, można dopasować wedle potrzeb

Czy muszą być koniecznie zamknięte? Przecież chcesz mieć bas, a czy pochodzi on z obudowy cl, czy br, to schodząc odpowiednio nisko w problematycznym pomieszczeniu będzie stwarzał takie same problemy, niezależnie od koncepcji kolumny, z której się wydobywa. Tu należy przyjrzeć się akustyce, nie na siłę zmieniać kolumny.

Nie zmieniam kolumn na siłę, tylko chcę zmienić na lepszej klasy niż mam teraz. Jasne, że nie muszą być w OZ, ale wątek dotyczy akurat "obudowy zamkniętej" - dlatego nie rozumiem zdziwienia kolegi, że o takie kolumny tutaj pytam.

Zarówno w cl jak i b-r występują jakieś przypadłości i nie ma potrzeby ograniczać się do cl, bo ten rodzaj obudowy też ma swoje ograniczenia, z kolei prawidłowo zestrojony b-r też może mieć bdb bas, bez naleciałości znanych z bylejakich kolumn w tym systemie obudowy.

A problemów z basem w danym pomieszczeniu nie rozwiązuje się przez rezygnację z kanału b-r.

Zarówno w cl jak i b-r występują jakieś przypadłości i nie ma potrzeby ograniczać się do cl, bo ten rodzaj obudowy też ma swoje ograniczenia, z kolei prawidłowo zestrojony b-r też może mieć bdb bas, bez naleciałości znanych z bylejakich kolumn w tym systemie obudowy.

A problemów z basem w danym pomieszczeniu nie rozwiązuje się przez rezygnację z kanału b-r.

Nie pytam o rady w kwestii basu i akustyki, tylko planuję zmianę kolumn. Wróćmy może do opinii na temat konkretnych modeli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.