Skocz do zawartości
IGNORED

Audio over IP

biniek

Rekomendowane odpowiedzi

To jest jedna z opcji ale spoko wystarczy jeden komp podlaczony z konweterem na ktorym dziala dante virtual sondcard po laczy rj45 i jednoczesne przegladanie netu i puszczanie muzyki np z foobara

NUC ma USB, a karty WIFI na USB? jest coś takiego :) kosztuje z 40zł albo coś koło tego

jeśli dla kogoś laptop z windowsem jest problemem to zalecam najgoręcej pozostanie przy malinie, zapomnijcie o Dante i o tym wątku.

Malina jest komputerem, a takie DIO-XLR komputerem nie jest (dzięki bogu, bo to jest jeden z kluczy do sukcesu Dante) trudno wymagać od "nie komputera" żeby robił robotę komputera.

Tu nie chodzi czy jest problemem czy nie. Jesli o mie chodzi to maline z digi+ sprzedalem na rzecz poszukiwania innego rozwiazania.

Dla mnie w chwili obecnej liczy sie jak najmniej kabli ale zarazem chcialbym niezly dzwiek.

Nie sztuka jest nakupic pierdylion transportow , dacow i voodoo kabli.

Sztuka jest miec cos fajnego przy prostocie a zarazem byc zadowolonym z dzwieku.

Kup i zapomnisz o problemach i nerwicach

Ps te wtyki wygladaja bardzo solidnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak ja też potwierdzam że na tym samym komputerze na którym jest DVS można serfować po necie i wykonywać inne zadania. Testowałem u siebie 3 kompy pod Dante. Tak jak pisałem i3 to rozsądne minimum przy którym możliwa jest jeszcze działalność poboczna na kompie bez utraty pakietów w dante.

Tak przy okazji klucz trialowy DVS pozwala na 4 reinstalki. Później albo nowe konto na audinate albo trzeba już kupić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czy ktoś testował Dante na Mac OS i na Windows? Cały czas mam wrażenie, że dźwięk pod Windows jest lepszy: bardziej rozdzielczy, przestrzenny. Sterowniki lepiej dopracowane czy inny diabeł!? Nie spotkałem się z takim poròwnywaniem systemòw na head fi ani gdzieś indziej.

na windowsie w dante wasapi?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A czemu nie!?

A propo tematu o kablach ethernetowych warto się zaqpoznać z wątkiem na computeraudiophile -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A propo tematu o kablach ethernetowych warto się zaqpoznać z wątkiem na computeraudiophile -

Ukryta Zawartość

Mam u siebie izolację na światłowodzie z TP-Linkami MC100MC, wyjściowy TP-Link zasilany IFI. i wyprzedzę pytania... TAK z Dante też to działa :) i dokłada do latencji Dante całe.... 0,000ms.

Co wnosi do brzmienia w Dante? jeszcze nie wiem, przyjdzie czas na porównania jak będzie Lapp Cat7a

Ukryta Zawartość

O nie! Kable maja być DOBRE i tyle ;) Nie idźmy ta droga - nie zacznijmi słuchać kabli ethernetowych!

Dyskusja na CA jest przeprowadzona na najwyższym poziomie, można wiele dla siebie z tego wyciągnąć jeśli się tylko chce.

Oczywiście w tej zakładce na Forum nie będziemy słuchać kabli, a w domu zrobi sobie każdy to co chce. :P

Pytanie do zorientowanych w elektronice:

Zastanawiam się nad taką rzeczą - po co przesyłać z wirtualnego napędu dźwięk przez dante no "adaptera dante" kablem eternetowym, a potem AES do DACa ? Może jest karta (nie koniecznie wirtualna) obsługująca dante i odrazu wypuszczająca sygnał do DACa poprzez AES? Wówczas po co jest adapter?

Co tak naprawdę robi dante? Może odpowiedź jest w samym systemie przetwarzania dźwięku we wnętrzu komputera?

Czy miał ktoś okazję zajrzeć do środka Digimedia DAC lub wie jaki został tam zastosowany DAC ?

Zastanawiam się czy jest możliwe wyciągnięcie sygnału I2S z tego urządzonka.

Sam chipset Dante UltimoX generuje i2s i jest złącze z wyprowadzonym sygnałem.

Obrazek znaleziony w sieci...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może jest karta (nie koniecznie wirtualna) obsługująca dante i odrazu wypuszczająca sygnał do DACa poprzez AES? Wówczas po co jest adapter?

Tu masz chyba wszystkie produkty, możliwe że coś znajdziesz:

Ukryta Zawartość

Adapter jest po to żeby korzystać z przesyłu sygnału po sieci Ethernet, poczytaj więcej o Dante na www.Audinate. Dante nie jest zrobione z myślą o graniu przy Pececie.

Może odpowiedź jest w samym systemie przetwarzania dźwięku we wnętrzu komputera?

Nie, ponieważ pecet to zło w audio :D ...a trochę poważniej czysty komputer PC (także z DVS) nie może być urządzeniem Master w sieci Dante. Master clock jest ustawiany na urządzeniach Dante.

Jeśli Controler Dante nie widzi żadnego urządzenia Dante w sieci to nie zobaczy także karty DVS, pomimo że jest zainstalowana na danym PC. Wszystko się zaczyna od synchronizacji z Masterclockiem.

Rozbieranie Dante na części składowe i szukanie ukrytego obejścia mija się z celem. To jest pełny i zamknięty system gdzie soft ii hardware stanowi jedną całość.

Ukryta Zawartość

Pytanie do zorientowanych w elektronice:

Zastanawiam się nad taką rzeczą - po co przesyłać z wirtualnego napędu dźwięk przez dante no "adaptera dante" kablem eternetowym, a potem AES do DACa ? Może jest karta (nie koniecznie wirtualna) obsługująca dante i odrazu wypuszczająca sygnał do DACa poprzez AES? Wówczas po co jest adapter?

Co tak naprawdę robi dante? Może odpowiedź jest w samym systemie przetwarzania dźwięku we wnętrzu komputera?

Dante jest po prostu protokołem wykorzystującym sieć LAN - wysyła strumień danych audio wg jakiś tam ramek do fizycznego interfejsu y chipem który to dekoduje na I2S/AES - i tutaj jest siła tej ideii - mamy rozsądną izolację od komputera po przez sieć LAN (tania izolacja optyczna) a konwersja do audio odbywa się we (w miarę) mało zakłócających chipach/FPGA - a więc uzyskujemy to co determinuje jakość komputerowego audio - zakłócenia....zakłócenia , w dużo mniejszym stopniu jitter.

Mam u siebie izolację na światłowodzie z TP-Linkami MC1Fiber00MC, wyjściowy TP-Link zasilany IFI. i wyprzedzę pytania... TAK z Dante też to działa :) i dokłada do latencji Dante całe.... 0,000ms.

Co wnosi do brzmienia w Dante? jeszcze nie wiem, przyjdzie czas na porównania jak będzie Lapp Cat7a

Pragnę tylko zauważyć że konwertery światłowód-lan mają na pokładzie syfiasty impulsowy regulator napięcia - który przynajmniej po stronie konwertera Dante/AES najlepiej byłoby usunąć i zastąpić liniowym

Pragnę tylko zauważyć że konwertery światłowód-lan mają na pokładzie syfiasty impulsowy regulator napięcia - który przynajmniej po stronie konwertera Dante/AES najlepiej byłoby usunąć i zastąpić liniowym

trafna uwaga, możesz podać jaki regulator liniowy będzie odpowiedni?

tutaj jest siła tej ideii - mamy rozsądną izolację od komputera po przez sieć LAN (tania izolacja optyczna)

Czyli jeśli z komputera mam wyjście optyczne to ono jest pozbawione zakłóceń elektrycznych szumów to taka izolacja powinna "wystarczyć"?

Czyli jeśli z komputera mam wyjście optyczne to ono jest pozbawione zakłóceń elektrycznych szumów to taka izolacja powinna "wystarczyć"?

Po słowie "wystarczyć" powinno być zawsze napisane " do czego wystarczyć". Ale do uzyskania "muzyki z kolumn" nie wystarczy :) Wyjście PC optyczne jest chyba jeszcze gorsze od USB.

Masz w nim wszystkie zakłócenia systemu, zaszumienie zasilaniem PC do tego optyk jest mianowany jako mający największy jitter. Chociaż wśród płyt głównych są oczywiście lepsze i gorsze aplikacje.

Dante jest daleko do przodu w stosunku do takich rozwiązań, przerabiałem to wszystko.

Dante jest daleko do przodu w stosunku do takich rozwiązań, przerabiałem to wszystko.

OK - dzięki za wyjaśnienie... nie jestem elektronikiem - Rasberry Pi ustawiałem w/g tutoriala i to do tego banalnego...

I tu kolejne pytanie: Czy istnieje system na Malinę, który obsługuje Dante? Na początku wątku Biniek pisał że nie ma takiego dlatego wrócił do PC, ale może ktoś w między czasie coś wy wynalazł?

Kupiłem jakiś czas temu taki CAT7 https://pl.aliexpres....746b5c0ffkSvuW

Jak się okazuje to nie koniecznie dobra droga, patrz dyskusja:

Ukryta Zawartość

Kable UTP wprowadzają znacznie mniej zakłóceń niż STP. Chyba zwrócę tego zamówionego Lappa :) , lub podłączę siatkę ekranu z jednej strony i tą stroną będę wpinał do źródła.....

Ukryta Zawartość

Wg wątku:

Ukryta Zawartość

zdjęcia w tym wątku:

Ukryta Zawartość

W Micromedii - da się poprawić:

1. Zasilanie 3.3V poprawić - tj usunąć regulator impulsowy i zastapić liniowym - pojedyńcze zasilanie 3.3V zasila całą płytkę

2. Zegary audio wytwarzane są przez układ PLL ( Si5351) i oscylator kwarcowy 27Mhz - tutaj widziałem wymieniają oscylator - ogólnie to jest technicznie najsłabszy punkt tego rozwiązania

3. Poprawiąją samo wyjście S/PDIF

Podpunkt nr 1 - jest najłatwiejszy do zrealizowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.