Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy DAC do plików, do 20 tyś. zł

Rekomendowane odpowiedzi

5 hours ago, MarcinGD said:
12 hours ago, RCD said:
Napisałem wyżej że miałem optologic, dobry DAC z lampami NOS. 

Tak napewno jest dobry ale dla mnie lepsza jest wcześniejsza wersja na 1704k. W Reimyo też siedzi 1704 i coś w tych starych kościach jest plus odpowiednia implementacja. Reimyo jeszcze ciężej trafić niż la scale z drugiej ręki. Czekam teraz na nos gec a2900 i temat lampy do tego przetwornika też już będzie zamknięty.

Aqua dystrybucje w UK chyba tylko w Szkocji ma, ale pojawiaja sie regularnie na sprzedaz. Bralem la scala mk2 optologic tez pod uwage.

Reimyo w UK jest praktycznie niedostepny. Jeden ze Szkockich dystrybutorow aqua ma tez reimyo, ale w ofercie tylko dwa stare modele transportu I dac, tego ktorego mam ja-bez limited. Dobrze to gra. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ogolnie aqua w UK nie jest zbyt popularna. Tu ludzie "chwala swoje" czyli np. wola kupic dac chorda. Reimyo to egzotyka dla Angoli. 

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

15 godzin temu, Huberto1984 napisał:

Aqua dystrybucje w UK chyba tylko w Szkocji ma

Tak, Audioemotion jest oficjalnym dystrybutorem Aqua na UK. Sam od nich kupowalem LaVoce.

Ale to bylo przed Brexitem 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 22.03.2022 o 19:04, RCD napisał:

Świetne zestawienie co siedzi w DAC i CD 

Ukryta Zawartość

Posiadam Pontus II i PARASOUND D/AC-1600 HD (4 x PCM63P-K).

Muszę przyznać że Parasound robi wrażenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ma_ki
W dniu 22.03.2022 o 19:04, RCD napisał:

Świetne zestawienie co siedzi w DAC i CD 

Ukryta Zawartość

Takie zestawienie powinno byc podwieszone w wątku hi-end na samej górze !!!

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Takie zestawienie powinno byc podwieszone w wątku hi-end na samej górze !!!

To zestawienie jest w bardzo wielu miejscach w internecie od wielu lat. Nie polecam jednak na jego podstawie kupować zapasowych laserów bo tam są czasami bzdury powpisywane.
3 minuty temu, barni napisał:

To zestawienie jest w bardzo wielu miejscach w internecie od wielu lat. Nie polecam jednak na jego podstawie kupować zapasowych laserów bo tam są czasami bzdury powpisywane.

To prawda i lepiej cytować z oryginalnych, chyba holenderskich stron.

Dzieki temu mozna przed ew. zakupem wyrobic sobie wyobrażenie jak dany klocek powinnien zagrać.

Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, pmcomp napisał:

Dzieki temu mozna przed ew. zakupem wyrobic sobie wyobrażenie jak dany klocek powinnien zagrać.

Czyli po typie kości DAC, wiesz jak dany sprzęt zagra?…nie kompromituj się więcej! 

2 minuty temu, sly30 napisał:

Tu masz dowód. Sam nie wiesz co piszesz!

Godzinę temu,  sly30 napisał: 

Czyli po typie kości DAC, wiesz jak dany sprzęt zagra?…nie kompromituj się więcej! 

No widzisz ... ja wiem. A przynajmniej na tych kościach, których słuchałem.

No i gdzie to (Twierdzenie, że każdy DAC na tej samej kości DACa gra tak samo) jest napisane? Pokaż. 

Edytowane przez pmcomp

he, he, he ... 

Cała audiofilska Polska ciebie czyta.

12 minut temu, sly30 napisał:

Tu masz dowód. Sam nie wiesz co piszesz! Masz jakieś zaburzenia psychiki? Nie rozumiesz sensu swoich wpisów?

Godzinę temu,  sly30 napisał: 

„Czyli po typie kości DAC, wiesz jak dany sprzęt zagra?…nie kompromituj się więcej!”

I twoja odpowiedz:

„No widzisz ... ja wiem. A przynajmniej na tych kościach, których słuchałem.”

…Czyli każdy inny DAC na kości, którą gdzieś tam wcześniej słyszałeś, wg.ciebie musi grać tak samo!

Gdzie to jest napisane ???

Czy tu jest napisane, że wszystkie DACki na tych samych kościach graja tak samo ???

Nieee ... ty wyczytałeś to ... pomiędzy wierszami. 

Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, pmcomp napisał:

ponieważ lubisz cytowac wybiórczo, a nie całość to przeczytaj sobie jeszcze powyższe, oczywiście też w tym temacie, dwa czy trzy posty wcześniej.

Nie ogarniasz całości i widzisz to co chcesz widzieć.

😡

Tak jest. Mam tak samo. Wierny La scali już od chyba 6 lat.
Wczoraj dotarły gec a2900 dziś zamontowane. W porównaniu do gold lion to jest jakiś kosmos. Wziąłem dwie pary bo już ciężko o nie w dobrej cenie.5093f3be3df4c5b0066f7f13027c631f.jpg

Gratuluję! Sprawdzałem cenę A2900, pieruńsko drogie 🙂 .

Jadę na Mullardach 6201, też dobre.

Edytowane przez Krzysztof_56775
W dniu 25.03.2022 o 20:01, pmcomp napisał:

No i gdzie to (Twierdzenie, że każdy DAC na tej samej kości DACa gra tak samo) jest napisane? Pokaż. 

Oczywiście, że kość w DAC to nie wszystko i każdy z tą samą kością zagra inaczej ...patrz SABRE Ess

W dniu 25.03.2022 o 20:01, pmcomp napisał:

Oczywiście, że kość w DAC to nie wszystko i każdy z tą samą kością zagra inaczej ...patrz SABRE Ess i jestem pewny , że @pmcomp wie to jak mało kto tutaj.

A przy okazji szukam nowego DAC , który mógłby zastąpić Gustard x26pro . 

Czy Reimyo to waszym zdaniem DAC raczej typowo pod CD ?? Czy jeśli korzystam z transportu CD i sieciowego lepiej w tym przedziale cenowym spojrzeć na inne propozycje??

16 minut temu, carlos med napisał:

Czy Reimyo to waszym zdaniem DAC raczej typowo pod CD ?? Czy jeśli korzystam z transportu CD i sieciowego lepiej w tym przedziale cenowym spojrzeć na inne propozycje??

Jeżeli nie przeszkadza Ci brak hi-res to będzie Pan zadowolony.

@carlos med

Nie rozumiem po co chcesz zmieniać DAC. Jeśli pytasz innych to jesteś początkujący i nie masz pojęcia o dobrym brzmieniu. Chcesz tylko wydać kasę żeby mieć lepszy/droższy sprzęt? Posłuchaj na spokojnie innych drogich systemów i dopiero baw się w zmiany. Wykreuj sobie swój własny wzorzec dobrego dźwięku.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

@carlos med

Nie rozumiem po co chcesz zmieniać DAC. Jeśli pytasz innych to jesteś początkujący i nie masz pojęcia o dobrym brzmieniu. Chcesz tylko wydać kasę żeby mieć lepszy/droższy sprzęt? Posłuchaj na spokojnie innych drogich systemów i dopiero baw się w zmiany. Wykreuj sobie swój własny wzorzec dobrego dźwięku.

"Dziękuję" za wskazówki i ciepłe słowo . Forum jest chyba między innymi po to , żeby mniej doświadczeni pytali lepszy od siebie i do wymiany opinii. 

Po co zmienia się DAC ? No chyba , żeby mieć lepsze brzmienie . Co złego w tym , że szukam lepszego sprzętu (który niestety zwykle jest droższy) ?

Jak wykreować swój wzorzec dobrego dźwięku nie słuchając go u siebie ? 

Wzorzec dobrego dźwięku...hmm...myślę , że nie istnieje , tak jak prawda, a jeśli wydaje się, że jest , to i tak się zmienia , dojrzewa .

Reimyo nie słyszałem dlatego ośmieliłem się zapytać . 

Chyba większość forumowiczów szuka/szukało swojego jak to nazwałeś wzorca dobrego brzmienia dokonując zmian ...jak znasz inny sposób to daj znać ...

Nie wiesz jakie mam pojęcie ....zapewne nie takie jak Ty .

4 minuty temu, carlos med napisał:

Chyba większość forumowiczów szuka/szukało swojego jak to nazwałeś wzorca dobrego brzmienia dokonując zmian ...jak znasz inny sposób to daj znać ...

Słuchaj osobiście a nie pytaj. Sprzęt powyżej pewnego poziomu cenowego różni się tylko niuansami. Płacisz duże pieniądze za małe przyrosty jakości. Skoro nie masz wyrobionego swojego wzorca dźwięku to zostań przy Gustard. To świetny DAC. Chcesz zaszaleć to kup sobie dCs Bartok lub Audio Research Reference CD9 SE.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Słuchaj osobiście a nie pytaj. Sprzęt powyżej pewnego poziomu cenowego różni się tylko niuansami. Płacisz duże pieniądze za małe przyrosty jakości. Skoro nie masz wyrobionego swojego wzorca dźwięku to zostań przy Gustard. To świetny DAC. Chcesz zaszaleć to kup sobie dCs Bartok lub Audio Research Reference CD9 SE.

Oczywiście, że chce słuchać, tylko to się liczy przy wyborze sprzętu. Bez słuchania mogę wziąć sieciowke lub IC  , który jak nie podejdzie sprzedam . Wiem , w którą stronę chcę pójść , a co mi nie odpowiada. Samych DAC -ow jest przecież tyle , że nie da się posłuchać wszystkich, dlatego chcę podpytać , których warto. Pewnie , że nie chodzi o to żeby zaszaleć wywalić grubą kasę na ARC CD9SE bo i to może nie pasować , wręcz przeciwnie , świadomie wybrać i nie zbankrutować. 

Cena za niuanse nieadekwatna , w porównaniu z kosztami początkowych zmian , ale inaczej się chyba nie da ...albo trzeba się zatrzymać akceptując kompromis albo po mału poprawiać detale . Byle z rozsądkiem .

Gustard to dobry DAC w każdym razie słyszałem gorsze. 

Ostro pojechałeś z tym brakiem pojęcia , ale nie mam Ci tego za złe i rozumiem , że w dobrej wierze , tylko tak trochę głupio na początek . 

4 minuty temu, carlos med napisał:

ARC CD9SE bo i to może nie pasować

Skoro tak piszesz to jednak masz jeszcze blade pojęcie o audio. Bez urazy.

Skoro tak piszesz to jednak masz jeszcze blade pojęcie o audio. Bez urazy.

Wiem , że to top i sprzęt marzenie . Ale chyba niuanse o, których wspomniałeś nawet na tym poziomie , a może szczególnie na tym , decydują o tym , że dla jednych to end , a inni będą szukać dalej. 

Widzę , że jednak chęć dokopania i ustawienia mniej odsłuchanego ( nie zaprzeczam , po to pytam ) w szeregu silniejsza niż konstruktywna pomoc . Cóż, szkoda . 

Carlos,

Gustard mistrzem barwy nie jest, wypozycz sobie współczesny DAC na przetworniku multibit i od razu będziesz wiedział co Ci bardziej pasuje.

Reimyo jest dobrym multibitem na pcm1704, jak Ci się znudzi z łatwością odsprzedaż, bo to kultowy model.

26 minut temu, carlos med napisał:

Widzę , że jednak chęć dokopania i ustawienia mniej odsłuchanego ( nie zaprzeczam , po to pytam ) w szeregu silniejsza niż konstruktywna pomoc . Cóż, szkoda . 

Źle mnie odbierasz. Moja rada - przestań kombinować i wydawać kasę zanim się nie osłuchasz. CD9 jest uważany za jeden z najlepszych CD na świecie. Czego więc szukać dalej ?

• Moderatorzy
13 minut temu, Piopio napisał:

CD9 jest uważany za jeden z najlepszych CD na świecie. Czego więc szukać dalej ?

Swojego dzwieku? 🙂 Nie każdemu przypasuje taki CD9, skądinąd znakomity odtwarzacz CD (moim zdaniem) i chyba jeden z najlepszych dostępnych obecnie odtwarzaczy CD. Chociaz stare 7ki i 8ki IMO miały fajniejszy design. 

-----------------

20 minut temu, Piopio napisał:

CD9 jest uważany za jeden z najlepszych CD na świecie. Czego więc szukać dalej ?

I pewnie tak jest . Ja bym pewnie nie szukał dalej , ale to nie jest rozwiązanie kupić mega drogi CD i całą resztę i już ..jest super ...bo to najlepszy sprzęt , sam o tym wiesz . Mniejsza z tym . 

Gustard x26pro gra cieplej niż typowe SABRE , ale ciągle bardziej mu do detalicznosci niż muzykalności , gęstości brzmienia . ARC LS16  świetnie się z nim komponuje i nie wiem , może DAC grający bardziej plastycznie , gęściej , z większą ilością średniego i wyższego basu to będzie już za dużo w połączeniu z ARC LS16, ale nie dowiem się jak nie spróbuję. Gustard x26pro ma fajną szeroka scenę , i głębię i holografię i nie brzmi sucho , analitycznie absolutnie, ale czegoś w powietrzu brakuje . Po zachwycie nad detalicznością jaką dawał np Topping D90SE też na Sabre wiem , że to nie mój klimat zupełnie . Dlatego pomysł innego DAC . 

Ale może się okazać, że Gustard x26pro w zupełności wystarcza , bo za niewielką poprawę brzmienia zbyt wiele trzeba będzie odżałować...

Edytowane przez carlos med
11 godzin temu, MarcinGD napisał:

Wczoraj dotarły gec a2900 dziś zamontowane. W porównaniu do gold lion to jest jakiś kosmos. Wziąłem dwie pary bo już ciężko o nie w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Niektórzy twierdzą, ze nowe chińskie lampy grają wspaniale. Pewnie nie sluchali NOSów.

Jak widać na tym przykladzie warto sprobować.

GEC to jedne z lepszych lamp ever. Mam jedna parę w jednymze wzmakow sluchawkowych, tami  bez traf wyjsciowych 🙂 . Cus pieknego.

GEC mozna kupowac w ciemno. Maja wade, nie sa tanie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi