Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, przmor napisał:

Chyba nie rozumiecie o co Szymonowi chodzi. Spróbujcie z przycisku zamknąć Windows z otwartymi aplikacjami. Nie zawsze się to uda bez naciśnięcia "wymuś zamknięcie" czy jakoś tak.

Windows zachowuje się w sposób sensowny i zrozumiały więc skąd to zaskoczenie i zdziwienie?

Właśnie ustawiłem sobie żeby przycisk zasilania hibernował system, wypróbowałem i działa bez problemu.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

4 minuty temu, przmor napisał:

Hibernacja a zamknięcie systemu to dwie różne rzeczy.

Przecież o tym piszę.

Jak niby Windows ma sensownie zareagować na brutalną akcję w postaci zamknięcia systemu gdy aplikacje mają np. otwarte pliki? Grzecznie pyta co z tym zrobić. Natomiast hibernację może przeprowadzić bez pytania bo po prosty "zamraża" stan systemu. Zachowanie jak najbardziej prawidłowe i sensowne.

Jestem Europejczykiem.

5 minut temu, Jaro_747 napisał:

Niby proste...

Skoro nie zrozumiałeś co, to tym bardziej nie zrozumiesz dlaczego. Oczywiście w swym wyobrażeniu o rzeczywistości masz rację, ale wyobrażenie o rzeczywistości masz dość uproszczone.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Czy jest możliwe tak skonfigurować Windows (najlepiej 7 Starter), żeby po wcisnięciu Power na obudowie nie pytając o zamykał aplikacje wyłaczał się nie generując błędów?

Powtórzę proste, banalne pytanie zbyt trudne dla ciebie jak widzę  - skąd aplikacja ma wiedzieć co ma zrobić np. z otwartym plikiem? Skąd Windows ma wiedzieć co ma zrobić z taką aplikacją?

Mądrzysz się szymon a tak naprawdę nie bardzo rozumiesz problem.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

1 godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Powtórzę proste, banalne pytanie zbyt trudne dla ciebie jak widzę  - skąd aplikacja ma wiedzieć co ma zrobić np. z otwartym plikiem?

Spróbuję wyjaśnić Ci rzecz dla Ciebie nieosiągalną: z odfajkowania opcji zatytułowanej np "olej, że pliki są otwarta i zamknij system". Opcji tak zatytułowanej nie spotkałem, dlatego pytam o możliwość rozwiązania problemu w inny sposób.

Ps

Czy jesteś świadom, że "plik otwarty" de facto otwarty nie jest nie pytam, tym bardziej nie podejrzewam o zrozumienie co z tego wynika.

Zaimponowałeś mi swoim wieśniactwem szymon.

W kontekście tego, czym zawodowo zajmuję się od kilkudziesięciu lat twoje bezcenne uwagi na temat tego, co wiem, a czego nie wiem są naprawdę urocze. Twoja wiedza jak czytam ogranicza się do "odfajkowywania opcji". OK, też tak można, ale nie pouczaj fachowców.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

7 minut temu, Jaro_747 napisał:

W kontekście tego, czym zawodowo zajmuję się od kilkudziesięciu lat twoje bezcenne uwagi na temat tego, co wiem, a czego nie wiem są naprawdę urocze. Twoja wiedza jak czytam ogranicza się do "odfajkowywania opcji". OK, też tak można, ale nie pouczaj fachowców.

Dawno się tak nie śmiałem !

8 minut temu, Jaro_747 napisał:

...nie pouczaj fachowców.

Możesz czuć się fachowcem ale nim nie jesteś, skoro nie rozumiesz, że na zamknięcie "niezamkniętych" plików mogę być zdecydowany przed kliknięciem Power, a nie decydować po kliknięciu. 

11 minut temu, Jaro_747 napisał:

W kontekście tego, czym zawodowo zajmuję się od kilkudziesięciu...

Współczuję, oczywiście nie Tobie a temu, czym się zajmujesz. Twoje wpisy potwierdzają to, co powiedział człowiek, którego wprowadziłem w komputery "po 10-ciu latach się wypalasz" - Ty ewidentnie jesteś już spalony.

Ps.

Wyprowadziłym Cię z błędu gdybyś zapytał co chcę zrobić i dlaczego, ale skoro nie znając sytuacji streszczasz mi "instrukcję obsługi W..." to szkoda mi na Ciebie czasu.

9 minut temu, skynyrd napisał:

Hahaahaahahaha - Dżambuś, pomóż facetowi.

Nie udzieli odpowiedzi ktoś, kto nie jest w stanie zrozumieć pytania.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Możesz czuć się fachowcem ale nim nie jesteś, skoro nie rozumiesz, że na zamknięcie "niezamkniętych" plików mogę być zdecydowany przed kliknięciem Power, a nie decydować po kliknięciu.

Jak jesteś zdecydowany na ich zamknięcie to je zamknij. Samo "zdecydowanie na zamknięcie" niewiele daje 😀.

To moja rada.

To jak z seksem - możesz być na niego zdecydowany, ale jeżeli druga strona nawet o tym nie wie to zostaje ci gwałt. Albo samogwałt 😁.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

To jak z seksem - możesz być na niego zdecydowany, ale jeżeli druga strona nawet o tym nie wie to zostaje ci gwałt. Albo samogwałt 😁.

Samogwałt to Ty robisz sam na sobie umysłowy.

Jak jesteś zdecydowany na ich zamknięcie to je zamknij. Samo "zdecydowanie na zamknięcie" niewiele daje 😀.

Potwuerdzasz brak zrozumienia tematu, ale dziś na Ciebie nie mam czasu. A jutro? Jeśli nie zapytasz to nie widzę powodu odpowiadać.

8 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Słodki jesteś szymon.

A Ty po prostu żałosny ze swoimi próbami tłumaczenia mi spraw oczywistych. A może by tak odpowiedzieć na pytanie, albo chociaż zapytać co, po co i dlaczego? 

No i jak, dorosłeś żeby zapytać co i dlaczego tak chcesz zrobić? Czy wolisz zakończyć na odegtaniu fachowca sensacją z poradnika "Windows w weekend"?

Co zrobić, żeby AV Linux MX Edition 21.3 działał mi z kartami dźwiękowymi pod PCIe, z których to sygnał audio do wzmacniacza/amplitunera, a z nich sygnał w bi-wire do głośników hi-fi.

Edytowane przez Sovereign
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
No i jak, dorosłeś żeby zapytać co i dlaczego tak chcesz zrobić? Czy wolisz zakończyć na odegtaniu fachowca sensacją z poradnika "Windows w weekend"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powinno rozwiązać problem, ale nie testowałem.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Tak z ciekawości, czym się zajmujesz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 minutę temu, arczi87 napisał:

Tak z ciekawości, czym się zajmujesz?

Tak ogólnie to tzw. informatyką.

W tej chwili mam do zarządzania sieć circa 950 komputerów, ze setkę przełączników, macierze FC i iSCSI, biblioteki taśmowe, wirtualizacja, sporo tego.

Jestem Europejczykiem.

W tej chwili mam do zarządzania sieć circa 950 komputerów, ze setkę przełączników, macierze FC i iSCSI, biblioteki taśmowe, wirtualizacja, sporo tego.
To zupełnie nie rozumiem tego bicia piany. Można było facetowi (Szymon) rzucić info jak ubić prompta przy force shutdown i po temacie. Bo komputer mówisz umiesz.

13 minut temu, arczi87 napisał:

To zupełnie nie rozumiem tego bicia piany. Można było facetowi (Szymon) rzucić info jak ubić prompta przy force shutdown i po temacie. Bo komputer mówisz umiesz.

Ja też nie rozumiem tego bicia piany. Tłumaczyłem jak komu dobremu, że nie da się łagodnie dla aplikacji zamknąć systemu w sytuacji, gdy aplikacja oczekuje odpowiedzi, np. co zrobić z otwartym plikiem. I że w takiej sytuacji sensownym rozwiązaniem jest "zamrożenie" stanu i przejście do hibernacji.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

24 minuty temu, Jaro_747 napisał:

A ja głupi myślałem że wywozisz obornik.

Jak to człowiek może się pomylić.

8 minut temu, caleb66 napisał:

A ja głupi myślałem że wywozisz obornik.

Jak to człowiek może się pomylić.

Z gówna to co najwyżej kocie kupki wyrzucam, reżimowej telewizji nie oglądam.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

8 godzin temu, arczi87 napisał:

Powinno rozwiązać problem, ale nie testowałem.

Dziękuję, problem chyba ominę innym OS.

-----

7 godzin temu, Jaro_747 napisał:

...nie da się łagodnie dla aplikacji zamknąć systemu w sytuacji, gdy aplikacja oczekuje odpowiedzi, np. co zrobić z otwartym plikiem.

Gdybyslś kulturalnie zapytał, to kulturalnie bym Ci wytłymaczył dlaczego sensacja poradnika "zostań informatykiem w weekend", którą chciałeś błysnąć nie ma tutaj zastosowania.

8 godzin temu, Jaro_747 napisał:

zarządzania sieć circa 950 komputerów

Szczerze im współczuję, skoro w tak prostej jak moja sprawie podajesz pseudo-rozwiązanie nie znając problemu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.