Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt całkiem,całkiem.Natomiast sam wspomniałeś,że jesteś świadom ograniczeń lokalowych.W warunkach jakich stoją kolummny nie ma sensu inwestwoać w okablowanie,te co masz w zupełności wystarczy.Zaoszczędzone pieniądze lepiej wydać na płyty :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Dokładnie chodziło mi o to co napisał przedmówca. Dlaczego tak twierdze? Sam się borykam z akustyką i wiem, że "dobre okablowanie" w tym przypadku to zbytek, który nic nie wnosi. Zacznij od poprawnego ustawienia kolumn itp i dopiero wtedy spróbuj poszukać coś dla siebie z zasilania itp.

chyba, że kolega jest sprzętofilem i lubi aby kolumny i wzmak od dupy strony też piknie wyglądały ... bo takie ałdiofilskie kable, zwłaszcza grube, to wiecie ... świadczą ... że jest się ho, ho !!! znawcą tematu i netoperkiem wśród ludu.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

rozumiem narazie z innym ustawieniem nic nie zrobie bo juz kombinowalem i nic to nie dalo czytajac niekiedy o kablach zasilajacych i listwach czyta sie ze jednak troche wnosza tzn poprawiaja niektore aspekty ale rzeczywiscie chyba macie racje ze lepiej moze pozbierac na cos innego np lepsze zrodlo :))

lolo989, 15 Lip 2010, 18:02

>ale rzeczywiscie chyba macie racje ze lepiej moze pozbierac na cos innego np lepsze zrodlo

>:))

nie, nie rób tego! nie zmieniaj źródła! popraw akustykę pomieszczenia!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

czyli nie zbieraj na inne źródło tylko na MIESZKANIE ;-)

pomieszczenie to 30% sukcesu

przy takim ustawieniu to nie zagra lepiej

ciekaw jestem jak słuchasz siedząc przy biurku? ;-)

trzeba było kupić dobre podstawkowe np Xavian Mia

grało by lepiej przy takim ustawieniu

odsluchow przy biorku nie robie :P sa robie w takie odleglosci jak na 4 zdjeciu :)) a co do zrodla to teraz jestem umowiony ze znajomym na odsluch u mnie jego CD caspiana ale tego nowszego i jestem ciekaw jaka bedfzie roznica w porownaniu do mojego. a jak mozna zaiwestowac w akustyke jakies pianki wygluszajace?? kombinowal ktos moze z forum z tym ??

jak myslicie czy w pozniejszym czasie oplaca sie wyminiac elementy zwrotnicy w moich sparkach na lepsze np kondensatory bo cewki to widomo ze wiekszy problem. czy ktos z was juz takie zabiegi robil nie koniecznie w kolumnach AP :))

A ja zaproponuje ustawienie jak w temacie z linka:

http://www.audiostereo.pl/Ustwanienie_kolumn_u_mnie_w_domciu_%29_64306.html

W koncu to kolumny Audio Physic, wiec przynajmniej warto sprobowac polecanej przez ta firme metody ustawienia kolumn.

Ponizsze dwa linki opisuja filozofie i metode:

http://www.hifi.pl/wywiad/gerhard01.php

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/ustawap.php

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Lolo

No pewnie że trzeba zainwestować w akustykę i trochę pomęczyć się ze znalezieniem tego punktu G w pokoju. Często może się zdarzyć że globalnie gorszy sprzet zagra lepiej w lepiej przystosowanym pomieszczeniu niż ten lepszy w gorszym odsłuchowo pokoju. Jak najbardziej stawiam na akustykę. Zyskujesz: nieciągnący się bas, lepsza przestrzeń i źródła pozorne, mniejsze odbicia a co za tym idzie można głośniej podkręcić i jest realniej bo w niezaadoptowanym pomieszczeniu czar pryska dlatego że dźwięki zaczynaja się zlewać w breję.Mam nadzieje że Twoje sparki grają jak seria piąta. Jeśli tak to możesz z nich sporo wycisnąć. Ale musisz coś też dać od siebie.

caly czas mysle co by tu wymyslec w moim pokoju :) zreszta sie tez troche narazie wstrzymuje bo nie wiem czy niedlugo nie bede sie przeprowadzac wiec w nowym mieszkaniu bede myslal :P wiem ze wartko kombinowac bo ustawialem moje sparki tak ze byly szerzej ale za to blizej ;/ ale zdecydowanie poprawilo sie rozmieszczenie instrumentow :P mysle ze szerzej rozstawine w wiekszym pokoju daly by maly popis :)) jesli chodzi o ich dzwiek to nie wiem jak sie maja do Spark % bo to sa moje pierwsze AP ale slyszalem opinie ze przepasci miedzy nimi nie ma zreszta roznia sie wlasciwie tylko wysokotonowym i troszke wiekszymi srednio-niskotonowymi.ogolrm jestem narazie z nich zadowolony ladnie graja srednica a to z caspianem daje dobry rezultat.ogolem jeszcze jedna sprawa dzisiaj byl u mnie znajomy z CD caspiana tym nowym i naprawde moje AP pokazaly jeszcze wiecej.lepsze zrodlo wskazane :))) jak tylko bede mial mnozliwosc postaram sie zmienic :)

• 1 miesiąc później...

A mi szczena opadła jak to zobaczyłem

AUDIO PHYSIC VIRGO 3

Ale mamy przynajmniej nowego klubowicza może ;)

Pomylka przy wystawieniu ktos zrobil blad. Ciekawe czy sprzedadza za ta cene czy jakos sie wykreca.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Pomylka przy wystawieniu ktos zrobil blad. Ciekawe czy sprzedadza za ta cene czy jakos sie wykreca.

Za takie pieniądze to raczej nie sprzeda.

Pewnie spróbuje się jakoś dogadać z kupującym i albo sprzedać w promocyjnej ale realnej cenie albo wycofać się z transakcji.

• 2 tygodnie później...

wlasnie jestem na etapie odsluchow testowych u siebie w domu tempo 6 . wczesniej sluchalem ich w sklepie 25metrow wysoki sufit i wszystko bylo fajnie tylko troche brakowalo "udezenia". w moim niskim pokoju 18metrow nie potrzebuje urzywac subwofera w kinie takiego dają czadu-zdecydowanie za duzo jest niskich tonow.odsunolem je maksymalnie od scian i zatkalem basrefleks i dalej jest go za duzo i za malo kontrolowany w porownaniu do odsluchu w sklepie. czy jest sens brac na odsluch sitare jako mniejsze glosniki? i czy ktos wie czym sie roznią sparki 5 od sitary ? prosze pomozcie w doboze kolumienek bo przestrzennosc audio physicow mnie urzeka,ale musi to grac w calym pasmie odpowiednio.

Niedawno nabyłem Tempo i jestem bardzo zadowolony.Grają w 23 metrach i początkowo też miałem problem z basem ale kombinowałem i udało mi się znaleźć odpowiednie ustawienie.Kolumny stoją 80cm od tylnej ściany i metr od bocznych,skierowane do środka tak że widzę oba boki każdej kolumny.Z moich doświadczeń z ustawieniem Tempo winika że są one bardzo czułe na kwestię ustawienia i nawet ruch o 2cm w jedną bądź drugą stronę zmienia brzmienie dość istotnie.Co do Sitary to niestety nie słuchałem.

cozmo, z sitara smialo mozesz podejmowac proby. fajne kolumienki wlasnie do takich pomieszczen lub wiekszych. wiadomo sporo zalezy od elektroniki, ustawienia i repertuaru ale gabarytowo na 18mkw powinno byc OK. nalezy pamietac, ze maja z tylu bas reflex. roznice pomiedzy sparkami sa w przetwornikach. jakie roznice soniczne to moze ktos inny, nie slyszalem sparkow.

wlasnie jestem na etapie odsluchow testowych u siebie w domu tempo 6 . wczesniej sluchalem ich w sklepie 25metrow wysoki sufit i wszystko bylo fajnie tylko troche brakowalo "udezenia". w moim niskim pokoju 18metrow nie potrzebuje urzywac subwofera w kinie takiego dają czadu-zdecydowanie za duzo jest niskich tonow.odsunolem je maksymalnie od scian i zatkalem basrefleks i dalej jest go za duzo i za malo kontrolowany w porownaniu do odsluchu w sklepie. czy jest sens brac na odsluch sitare jako mniejsze glosniki? i czy ktos wie czym sie roznią sparki 5 od sitary ? prosze pomozcie w doboze kolumienek bo przestrzennosc audio physicow mnie urzeka,ale musi to grac w calym pasmie odpowiednio.

Sitary od Sparków różnią się zastosowanymi głośnikami i pewnie w związku z tym zwrotnicą. Nowy jest zarówno wysokotonowy (producenta nie znam) jak i nisko-średniotonowy HHCM - czyli głośnik opracowany przez AP a wykonany przez Wavecor.

Sitary mają aluminiowe membrany a Sparki miały bodajże głośniki Peerless serii HDS - czyli celulozowe. Gabaryty i ogólna koncepcja pozostała bez zmian.

Witam, co do AP Sitara, właśnie je posiadam i grają w 16 m 2 i jest OK. A membramy są plastykowe a nie aluminiowe.

Membrana jest aluminiowa - powlekana. Kosz głośnika to konstrukcja aluminiowo-plastikowa.

W teście sitary w chmurce przy zdjęciu kolumn jest opis membrany

http://www.audiophysic.de/download/sitara/sitara_hifinews_07_2009.pdf

Membrana jest aluminiowa - powlekana. Kosz głośnika to konstrukcja aluminiowo-plastikowa.

W teście sitary w chmurce przy zdjęciu kolumn jest opis membrany

http://www.audiophysic.de/download/sitara/sitara_hifinews_07_2009.pdf

Przepraszam, ok zgadza się.

bardzo dziekuje za odpowiedzi,na tempo bede mogl sobie pozwolic jak zmienie pokoj na wiekszy a tej sytuacji sprawdze sitare ,o ile bede mieli do odsluchu. jak bedzie po testach zdam relacje...

bardzo dziekuje za odpowiedzi,na tempo bede mogl sobie pozwolic jak zmienie pokoj na wiekszy a tej sytuacji sprawdze sitare ,o ile bede mieli do odsluchu. jak bedzie po testach zdam relacje...

[/q

OK, czekamy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.