Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, bl4ck napisał:

Nudzi wam się ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To takie same trailery co na Youtube, w porywach bitrate 20-25 Mb/s - to chyba więcej jest na Apple TV...

Naprawdę nie ma nigdzie uczciwego 8K z konkretnym bitratem?

Ukryta Zawartość

Coś tak mi się zdaje że producenci telewizorów mają nadzieję że naiwni będą kupować telefony z możliwością nagrywania w 8K by mieć co oglądać.....   :))))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

12 minut temu, Maju napisał:

Coś tak mi się zdaje że producenci telewizorów mają nadzieję że naiwni będą kupować telefony z możliwością nagrywania w 8K by mieć co oglądać.....   :))))

Widziałem te nagrania - dla 4K to 60kl/s, a dla 8K max to 24kl/s. Kłopoty ze stabilizacją, ostrzeniem, balansem bieli itd.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Co by tu jeszcze znaleźć aby to paskudne 8K zdyskredytować...😕

Najpierw chciałbym sprawdzić, a potem się wypowiedzieć. Mi wystarczy to, czego szukam od wczoraj po całym internecie - choćby minuty filmu pełnoprawnego nagrania 8K z normalnym bitrate.

7 minut temu, konradskala napisał:

Najpierw chciałbym sprawdzić, a potem się wypowiedzieć. Mi wystarczy to, czego szukam od wczoraj po całym internecie - choćby minuty filmu pełnoprawnego nagrania 8K z normalnym bitrate.

Czy kilkunastominutowy "Spacer po ..." w 8K nie jest pełnoprawnym nagraniem? Co zatem nim jest? Czy na takie miano zasługują wyłącznie (mniej lub bardziej głupie) filmy fabularne?

Edytowane przez Bobcat
2 minuty temu, Bobcat napisał:

Czy kilkunastominuty "Spacer po ..." w 8K nie jest pełnoprawnym nagraniem? Co zatem nim jest? Czy na takie miano zasługują wyłącznie jakieś (mniej lub bardziej głupie) filmy fabularne?

Podaj link, zaraz pobiorę i sprawdzę, nie ma problemu.

8 minut temu, konradskala napisał:

Jeszcze nie sprawdziłeś, nie oglądałeś a się o 8K wypowiadasz???
Uważaj możesz przez niektórych zostać nazwanym "teoretykiem".....    :)))

Ja w kilka minut znalazłem wpis z tego tematu (październik 2019) który pokazuje jakie głupoty można napisać gdy się jest ponad miarę nakręconym na 8K.....szybciej znalazłem to niż Ty jakieś ciekawe materiały w 8K.

Cytuję:

"Pisałem wielokrotnie. Na wysokiej klasy telewizorze 4K widzisz adekwatnie wysokiej klasy obraz telewizyjny. Na identycznej klasy telewizorze 8K widzisz nie obraz telewizyjny, lecz przez okno spoglądasz na naturę."

A takich jest jeszcze wiele.....   :)))

A co ja wtedy pisałem, jest to bardzo aktualne, niewiele się zmieniło:

W dniu 20.10.2019 o 11:56, Maju napisał:

....przypomnę jeszcze że mija ponad pięć lat jak mamy w sprzedaży telewizory 4K i dość dobrze nasycił się już rynek tymi telewizorami.....a mimo to 4K nie zawojowało jeszcze rynku nadawców. 
Choć pierwsze stacje w tym formacie dość szybko na świecie się pojawiły i ciągle (dość dynamicznie) ich przybywa do nas docierają nieliczne.
W 8K nadaje na razie 1, słownie; jeden nadawca.
Nadal można zobaczyć w Europie jedynie testy 8K.....długo poczekamy na jakiś kanał w tym formacie w Europie. Pewnie będzie to jakiś kanał nadający od czasu do czasu w 8K, tak stać się może sądząc po marnej dynamice przybywania materiałów. 
Widać że jeszcze nie bardzo (nie wszystkim) opłaca się nadawać w 4K, tym bardziej 8K nadawców szybko nie zainteresuje.      🙂

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Wszystko już tu o 8K zostało napisane.....ciągle się powtarzamy a to co niegdyś pisaliśmy o 8k pozostaje niestety nadal aktualne....

W dniu 21.10.2019 o 08:13, Maju napisał:
W dniu 20.10.2019 o 23:44, jackk napisał:

jest już pare kanałów na których tego 4K trochę leci szczególnie sportu. Poza tym filmów powoli ale jednak przybywa.

Powoli to tu słowo klucz.
Nie będzie żadnych rewolucji w tej materii.
O ile producenci telewizorów mogli dość szybko przejść z HD na 4K o tyle nadawcy (niektórzy producenci treści) będą to robić znacznie dłużej, ewolucyjnie, bo nie mają w tym interesu by wychodzić przed szereg i inwestować w drogi nowy sprzęt.

I takim sposobem w przyszłości niektórzy posiadacze telewizorów 8K będą na nich oglądać HD i sporadycznie 4K i nie będą mieli dostępu do 8K, tak jak teraz kupujący np. 55" 4K i oglądający tylko naziemną tv. 

8K z prawdziwego zdarzenia jeszcze bardzo długo może być tylko zabawą dla najbogatszych.....

Edytowane przez Maju

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Czy kilkunastominutowy "Spacer po ..." w 8K nie jest pełnoprawnym nagraniem? Co zatem nim jest? Czy na takie miano zasługują wyłącznie (mniej lub bardziej głupie) filmy fabularne?

Pobrałem nagrania 8K:

pierwszy film: 30fps, 28 Mb/s

drugi film: 60fps, 29 Mb/s

Dla filmu 4K fps wynosi 25 (chociaż trafiają się już filmy z 60fps) natomiast standardem jest bitrate ponad 70 Mb/s

Dla filmu 8K bitrate powinno sięgać dobrze ponad 250 Mb/s, a nie 10 razy mniej.

4 godziny temu, Maju napisał:

Powoli to tu słowo klucz.
Nie będzie żadnych rewolucji w tej materii.
O ile producenci telewizorów mogli dość szybko przejść z HD na 4K o tyle nadawcy (niektórzy producenci treści) będą to robić znacznie dłużej, ewolucyjnie, bo nie mają w tym interesu by wychodzić przed szereg i inwestować w drogi nowy sprzęt.

I takim sposobem w przyszłości niektórzy posiadacze telewizorów 8K będą na nich oglądać HD i sporadycznie 4K i nie będą mieli dostępu do 8K, tak jak teraz kupujący np. 55" 4K i oglądający tylko naziemną tv. 

8K z prawdziwego zdarzenia jeszcze bardzo długo może być tylko zabawą dla najbogatszych.....

Niestety. Trochę klipów na Youtube i jeden kanał z satelity o podobnej tematyce nie są nawet światełkiem w tunelu. Rzekoma ekspansja 8K to zwykła mrzonka stworzona na potrzeby marketingu. Coś tam przebąkiwano, że jakiś tam serial będzie w 8K i na takim gaworzeniu się skończyło. Zresztą nawet jakby był to i tak na potrzeby streamingu ze znaną wszystkim "jakością" bitrate. Mało tego - hipotetyczne wyemitowanie filmu 8K wcale nie oznacza, że został nagrany kamerami 8K.

Osobiście jest mi trochę szkoda, że 8K cały czas stoi w miejscu zamiast w naszych domach.

Edytowane przez konradskala
  • Moderatorzy
6 godzin temu, konradskala napisał:

Osobiście jest mi trochę szkoda, że 8K cały czas stoi w miejscu zamiast w naszych domach.

W domowych zastosowaniach może podzielić los 3D czyli marginalizacja zapotrzebowania.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Przynajmniej wyszło dziesiątki filmów i dalej wychodzą na płytach.

Dobre 3D na projektorze + min 100 cali i kopara opada... ale takie rzeczy wiedzą prawdziwi fani kina i filmów a nie sampli z youtuba czy oglądanie tureckich kanałów sat w 8K.

Edytowane przez bl4ck

Na 3D jest wydanych ponad 500 tytułów, więc jest co oglądać. Są coraz rzadziej wydawane, ale nadal się pojawiają. Jak dozbieram do projektora to na bank zaliczę co najmniej kilkanaście seansów w tej formie.

6 godzin temu, Bobcat napisał:

Jakie ostatnio wyszły?

Np. Diuna

6 godzin temu, Bobcat napisał:

Telewizora 3D nie kupisz. Brak w ofercie.

Prawda - wycofano się z produkcji. Natomiast w kinie lub na projektorze w domu 3D jest jak najbardziej do pooglądania.

Godzinę temu, konradskala napisał:

w kinie lub na projektorze w domu 3D jest jak najbardziej do pooglądania.

Jest i będzie, bo w przeciwieństwie do 8K JEST co oglądać w tym formacie i dalej będzie przybywać tych filmów bo są ciekawe  sposoby konwersji materiałów z 2D do 3D i daje to niezłe efekty. 
Jestem też pewien że to powróci (prace nad 3D bez okularów trwają), bo oprócz tego że obrazowi w naszych telewizorach brakuje innych jakości jak rozdzielczość to nie ulega wątpliwości że brak mu też trzeciego wymiaru.

Przypomnę że z 3D wystartowano wcześniej niż z 4K w telewizorach o niewielkich przekątnych gdzie efekt trójwymiarowy siłą rzeczy nie mógł powalać, no i te okulary.....wycofali się z tego, poszli w powiększanie rozdzielczości, wprowadzili HDR do telewizorów które słabo świecą.....    :)))
Następnie zrobili totalny falstart, wyszli z tym 8K kompletnie przed szereg. 
Co najśmieszniejsze twórcy i producenci (niektórzy forumowicze) zaczęli wmawiać że wysoka rozdzielczość ma nam zastąpić trzeci wymiar, że 8K daje pełne złudzenie trójwymiarowości....to takie samo wmawianie jak mówienie że słyszymy stereo z puszczanej  muzyki mono na dwóch głośnikach.    🙂

To wszystko nie oznacza że (za wiele lat) pewien margines telewizji najwyższej jakości będzie stanowić jakiś rodzaj mariażu telewizji wysokiej rozdzielczości (np. 8K) z jakim rodzajem trójwymiaru (3D).
Nie ulega wątpliwości że do oglądania telewizji na co dzień, czy do tzw. kotleta wystarczy nam w zupełności 4K a nawet poczciwe HD.

15 godzin temu, konradskala napisał:

Rzekoma ekspansja 8K to zwykła mrzonka stworzona na potrzeby marketingu. Coś tam przebąkiwano, że jakiś tam serial będzie w 8K i na takim gaworzeniu się skończyło. Zresztą nawet jakby był to i tak na potrzeby streamingu ze znaną wszystkim "jakością" bitrate.

Bitrate o kolejna przeszkoda na drodze wprowadzania nowego.....    😉

Nie ma stacji tv (ja bynajmniej nie znam) które nadają z takim by gwarantować max. jakości HD na jakie pozwalają nam produkowane telewizory.....
Nie powstaje wiele nowych stacji w 4K bo pomimo coraz lepszych kodeków nadawcom słabo się to opłaca.....zamiast jednej stacji bardzo dobrej jakości w 4K, zawsze wybiorą nadawanie dwóch w HD.....a i kilkoma w SD nie pogardzą.  😉

Edytowane przez Maju

Nie znam się, więc Was spytam. Jak to jest z tym 3D? To są dwa oddzielne źródła video które na TV są miksowane w obraz czy to np. 4K które podzielone jest na dwie części? Jak odtwarza się bez tej funkcji to obraz jest jeden nad drugim lub obok siebie... Trochę nie rozumiem tego. Czy przypadkiem technologia 8K nie wpłynie pozytywnie na jakość 3D przy 4K ze względu na większą ilość danych na ekranie?

4 minuty temu, Butler napisał:

Trochę nie rozumiem tego.

Myślę że stary sposób nadawania 3D raczej nie powróci do telewizorów głównie przez konieczność używania okularów....a nowy coś za długo opracowują by na ten temat coś można było napisać.....ale należy przypuszczać że będzie to miało związek z wielkimi rozdzielczościami.

[i"Zasadniczo Japonia obiecuje prawdziwą telewizję 3D i obrazy, które nie wymagają okularów i pełnego doświadczenia 3D na dworze (zbliżone do hologramu) do 2022 roku. Do stworzenia efektu 3D będą używać rozdzielczości od 60 do 100 milionów pikseli. Zademonstrowali system 33 milionów pikseli w Las Vegas w 2009 roku."[/i]

Ukryta Zawartość

O byłej telewizji 3D przeczytasz niżej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Butler napisał:

Nie znam się, więc Was spytam. Jak to jest z tym 3D? To są dwa oddzielne źródła video które na TV są miksowane w obraz czy to np. 4K które podzielone jest na dwie części? Jak odtwarza się bez tej funkcji to obraz jest jeden nad drugim lub obok siebie... Trochę nie rozumiem tego. Czy przypadkiem technologia 8K nie wpłynie pozytywnie na jakość 3D przy 4K ze względu na większą ilość danych na ekranie?

Generalnie 3D w wydaniu "nowoczesnym" polega na wyświetlaniu w jednym czasie dwóch półobrazów i naprzemiennym zasłanianiu jakieś 100 razy na sekundę raz jednego i raz drugiego oka przy pomocy aktywnych okularów.

Technologia, a właściwie rozdzielczość 8K nie ma tu znaczenia przy materiale 4K, bo ilość danych jest taka sama.

15 minut temu, konradskala napisał:

3D w wydaniu "nowoczesnym"....

A to nowoczesne 3D (bez "....") może wyglądać tak:

"W czerwcu 2021 r. China Telecom stworzyła pierwszą kombinację 3D + 5G + 8K bez okularów, aby pomóc nadawcy państwowemu CCTV przygotować się do transmisji w ultrawysokiej rozdzielczości 8K i treści 3D bez okularów. We wrześniu 2021 r. operator z powodzeniem zainstalował pierwszy w kraju ekran 3D o rozdzielczości 8K, który gołym okiem pozwala oglądać obrazy trójwymiarowe."

Czytaj więcej na:

Ukryta Zawartość

Tyle tylko że sądząc jak długo się do tego przygotowują i jak mało o tym piszą, nie należy się tego spodziewać jakiejś rewolucji, w tej dekadzie pewnie niewiele nowego w tej materii nas spotka....    🙂

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
9 godzin temu, bl4ck napisał:

Dobre 3D

Dobre 3D to ja spotkałem w Avatarze i w kilku kreskówkach. Reszta bez szału, co najwyżej jakiś wybuch i odłamki w oczy.

Nic więcej mnie w 3D nie oczarowało.

Natomiast co do zastąpienia 3D przez możliwości 8K o czym pisał @Bobcat to ja się zgadzam, że przy dobrym obrazie, rozdzielczości i chęciach ekipy filmowej można osiągnąć fajne efekty.

Oglądałem Kolskiego "Afonia i pszczoły" i nie znam się na szczegółach filmowania ale głębia i plastyczność obrazu była tak niesamowita, że gdyby cała tv była tak zrobiona to żadnego 3D nie potrzebuję.

14 minut temu, stench napisał:

Dobre 3D to ja spotkałem w Avatarze i w kilku kreskówkach. Reszta bez szału, co najwyżej jakiś wybuch i odłamki w oczy.

Nic więcej mnie w 3D nie oczarowało.

Natomiast co do zastąpienia 3D przez możliwości 8K o czym pisał @Bobcat to ja się zgadzam, że przy dobrym obrazie, rozdzielczości i chęciach ekipy filmowej można osiągnąć fajne efekty.

Oglądałem Kolskiego "Afonia i pszczoły" i nie znam się na szczegółach filmowania ale głębia i plastyczność obrazu była tak niesamowita, że gdyby cała tv była tak zrobiona to żadnego 3D nie potrzebuję.

Ja za 3D nie przepadam. Oczywiście widzę efekt, ale generalnie raczej mnie to nie urzeka. Ale mam kolegę mocno siedzącego w temacie. Kiedyś opowiadał mi, że na jakimś filmie 3D w kinie kobieta siedząca obok w trakcie seansu kilka razu "poczęstowała" go z główki w akcie uniku, bo myślała, że oberwie meteorytem 🙂

30 minut temu, konradskala napisał:

za 3D nie przepadam. Oczywiście widzę efekt, ale generalnie raczej mnie to nie urzeka. 

Nie mylmy efektów pod publiczkę ("wyskakujące" przedmioty z tv) z widzeniem trójwymiarowym.

Czy chcemy, czy nie świat jest trójwymiarowy, nie ma co zaklinać rzeczywistości że jakaś hiper rozdzielczość jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki spowoduje że będziemy widzieć przestrzennie - nie spowoduje!!!

Będziemy widzieć bardziej plastycznie tyle i tylko tyle.....tak samo jak słuchanie muzyki puszczanej w mono na sprzęcie najwyższej jakości nie spowoduje że po przekroczeniu jakiejś bariery naraz pojawi się stereo.
Możemy sobie tylko wyobrazić jak to brzmi w stereo.....

Faktem jest tylko że w obrazie wyobraźnia lepiej nam to podpowiada jak ten trzeci wymiar może wyglądać, łatwiej to sobie wyobrazić bo (co byśmy tu nie pisali) płaski obraz nie niesie tej informacji.

57 minut temu, stench napisał:

Natomiast co do zastąpienia 3D przez możliwości 8K o czym pisał.....

Znowu te bajki widzę, co można zastąpić???
8K widzenie trójwymiarowe nam zafunduje....śmieszne to.   

Sama rozdzielczość tego nie zastąpi, nie oszukujmy się.
A może tu macie problem, cytat:

"Uważa się, że około 12% ludzi nie jest w stanie prawidłowo widzieć obrazów 3D z powodu różnych schorzeń. Według innego eksperymentu, do 30% ludzi ma bardzo słabe widzenie stereoskopowe, uniemożliwiające percepcję.......To niweluje lub znacznie zmniejsza immersję w obraz trójwymiarowy...."

Edytowane przez Maju

• Moderatorzy
1 godzinę temu, Maju napisał:

A może tu macie problem, cytat:

🙂 I to mi się podoba !!!

Stary już jestem, wzrok już nie ten.... mam to gdzieś .

Czy możecie sprawdzić jak zachowuje się aplikacja Youtube na Waszych telewizorach? Konkretnie chodzi mi te popularne dema w 8K. Filmik normalnie się ładuje i jest odtwarzany bez problemu. Jednak powyżej czerwonego paska postępu są trzy pionowe kropki z dodatkowymi ustawieniami. Dlaczego maksymalna rozdzielczość jaką mogę wybrać to 4K, czyli 2160p, chociaż na laptopie ten sam film (PERU 8K HDR 60FPS) jest normalnie do wybrania w rozdzielczości 8K?

Proszę kolegów o sprawdzenie tej opcji u Was.

Edytowane przez konradskala
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.