Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20220204-175435_Gallery.thumb.jpg.64901582905883aa929c958116bcc74b.jpg

g1 wymiata

widze obraz wisi 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minutes ago, ryback said:

widze obraz wisi 😄

No galeria jest fajna.szkoda tylko że zdjęcia tak szybko się zmieniają. Powiedz mi czy nie denerwuje cie przycisk on/off  i Volume????

3 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

No galeria jest fajna.szkoda tylko że zdjęcia tak szybko się zmieniają. Powiedz mi czy nie denerwuje cie przycisk on/off  i Volume????

hmm niee, faktycznie cos jest z nimi nie tak ale i tak mam tuner kablowki i z tego pilota wiecej korzystam

Cześć !

Nie zaglądałem tu jeszcze bo  TV przestałem się interesować z dekadę temu i nie wiem co doradzić .

Sąsiad zagadnął o  tani TV  49-50 cali , cena do 2 tysi .

Liczy się dobra jakość obrazu , szybka reakcja na przełączanie kanałów .

Za którym  warto się rozejrzeć ?

KALIBER vel rydz .

TCL 725 QLED.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• 2 tygodnie później...

Wbrew temu co pisali niektórzy to nie tylko 4K ma się dobrze ale Nano Cell  w dłuższej perspektywie będzie się je wycofywać na rzecz QNED które wg. LG wcale nie jest zagrożeniem dla OLED.    🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Portal hdtvpolska.pl jak zawsze niezawodny. Podał ceny nowych telewizorów na rynku niemieckim. Z wypiekami na twarzy niecierpliwie oczekuję na ceny w Burkina Faso, Mongolii i na Archipelagu Wunatu.

Ukryta Zawartość

W dniu 3.03.2022 o 10:30, Bobcat napisał:

Ukryta Zawartość

Portal hdtvpolska.pl jak zawsze niezawodny. Podał ceny nowych telewizorów na rynku niemieckim. Z wypiekami na twarzy niecierpliwie oczekuję na ceny w Burkina Faso, Mongolii i na Archipelagu Wunatu.

I co? Nie potrafisz sobie przeliczyc? Polska waluta jest bardzo niestabilna ostatnio wiec ceny w € maja obecnie wiekszy sens.

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

11 minut temu, rafa napisał:

I co? Nie potrafisz sobie przeliczyc? Polska waluta jest bardzo niestabilna ostatnio wiec ceny w € maja obecnie wiekszy sens.

Polityka cenowa i struktura cen na każdym rynku jest inna. Tak ma każdy koncern. Przeliczanie cen z Pernambuco po kursie jest więc niewnoszącym żadnej wartościowej informacji ćwiczeniem matematycznym. Nic ponadto. 

• Moderatorzy

Na dziś to nie ma co liczyć cen. Waluty oszalały więc ceny na nowe modele będą kosmiczne. Może się okazać że tanio to było.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

46 minut temu, Bobcat napisał:

Polityka cenowa i struktura cen na każdym rynku jest inna. Tak ma każdy koncern. Przeliczanie cen z Pernambuco po kursie jest więc niewnoszącym żadnej wartościowej informacji ćwiczeniem matematycznym. Nic ponadto. 

Tak. Ale co za roznica czy podadza sugerowana cene np 10940,25 czy 10990 i tak mniej wiecej wiadomo na jaki koszt sie nastawiac a w sklepach i tak sa rozne ceny dzieki konkurencji. 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Na stronie hdtvpolska.pl znalazł się artykuł sygnalizujący nowości 2022 w najnowszych wariantach technologii LCD:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tam też można przeczytać takie oto kuriozum:

"55-calowy telewizor QNED85 będzie kosztował w Niemczech 1600 euro. To będzie najtańszy nowy model Mini LED wyposażony w podświetlenie strefowe. Niższy, czyli QNED80, będzie już posiadał podświetlenie krawędziowe."

Czegoś tu nie rozumiem. QNED to połączenie MiniLED z kropkami kwantowymi i NanoCell. Technologia MiniLED to z definicji pełne podświetlenie tylne za pomocą 40 × mniejszych niż standardowe diod świecących, co umożliwia stworzenie nie jak dotychczas max ok. 30, ale kilkuset, nawet kilku tysięcy stref lokalnego wygaszania. 

Czy ktoś mógłby mnie oświecić co to jest QNED (czyli MiniLED) krawędziowy??? Na moją wiedzę oksymoron. 

• Moderatorzy
35 minut temu, Bobcat napisał:

Czy ktoś mógłby mnie oświecić co to jest QNED (czyli MiniLED) krawędziowy??? Na moją wiedzę oksymoron. 

Trudno. Chcąc, nie chcąc kupimy Oledy C2 .

39 minut temu, stench napisał:

Trudno. Chcąc, nie chcąc kupimy Oledy C2 .

Kto kupi ten kupi. Ja OLED-a na pewno nie. 

Co to jest ten QNED krawędziowy? Przecież to się wydaje być pojęciem wewnętrznie sprzecznym.

• 5 tygodni później...
  • 4 tygodnie później...

Potrzebuje dwa telewizory, jeden do 5.000 pln do sypialni i drugi do 25000 pln, ten drugi jak najwiekszy do skromnej sali kinowej na poddaszu. Na jakie warto zwrocic uwage? Rzeczywiscie LG Oled to najlepszy  wybór? U rodzicow zrobilem kino domowe na projektorze, w telewizorach nigdy nie siedzialem wiec nie wiem o nich nic, telewizji jako takiej od lat nie ogladam, jak mozecie pomozcie.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

W dniu 5.05.2022 o 20:29, electro napisał:

Potrzebuje dwa telewizory, jeden do 5.000 pln do sypialni i drugi do 25000 pln, ten drugi jak najwiekszy do skromnej sali kinowej na poddaszu. Na jakie warto zwrocic uwage? Rzeczywiscie LG Oled to najlepszy  wybór? U rodzicow zrobilem kino domowe na projektorze, w telewizorach nigdy nie siedzialem wiec nie wiem o nich nic, telewizji jako takiej od lat nie ogladam, jak mozecie pomozcie.

Mam LG Oled C1 i zastanawiam się, czy nie lepszy jest Philips Oled seria 806

• 2 tygodnie później...

QD-OLED. Nowość. Jakość obrazu: podobno rewelacja. In plus. Cena również. Tyle że in minus.

Ukryta Zawartość

55" za 11 tysięcy. 

Ukryta Zawartość

Jak na nowość cena na razie musi być taka a nie inna. Ponadto telewizory są do kupienia tylko z oficjalnej strony Samsunga. Poczekajmy jak pojawią się w marketach.

Jeszcze dwa miesiące temu (market) 8K 65 cali Samsunga kosztował 19 tys. a dzisiaj jest 15 tys.

• Moderatorzy
6 godzin temu, Bobcat napisał:

QD-OLED. Nowość. Jakość obrazu: podobno rewelacja. In plus. Cena również. Tyle że in minus.

Ukryta Zawartość

55" za 11 tysięcy. 

Dorastamy (ja też) by następnym zakupem był OLED 🙂 ?

Ukryta Zawartość

Kupowanie oleda innej marki jak LG jest bez sensu, ponieważ LG jest jedynym producentem tych matryc.

Pozostałe firmy kupują matryce od LG i opakowują w swój brand narzucając marżę i dodatkowo pakując matryce, które zazwyczaj są już poprzedniej generacji.

Sam posiadam oled LG już 6 lat i jedyna wada jest taka że ciężko się patrzy na zwykle tv, lub obraz w kinie.

Wada druga jest świadome użytkowanie. Jak ktoś nawala kanały informacyjne pół dnia to nie jest to technologia dla niego.

Obecnie można się zainteresować technologią mini led. 

10 minut temu, Ajothe napisał:

Kupowanie oleda innej marki jak LG jest bez sensu, ponieważ LG jest jedynym producentem tych matryc.

To nie jest "klasyczny" OLED, tylko dalszy etap rozwojowy tej technologii, mianowicie QD-OLED. Autorski pomysł Samsunga. A więc na pewno matryca nie jest kupiona od LG, gdyż ten takowej w swojej ofercie nie ma.

Zastanawia mnie jedno. "Wąskim gardłem" OLED, które spowodowało wieloletnie opóźnienie jego wejścia na rynek były diody niebieskie. Najbardziej zawodne, kapryśne i nietrwałe. Jakoś sobie z tym poradzono, ale podobno nie całkiem i nie do końca. To nadal jest najsłabszy element tej układanki. 

Otóż QD-OLED to są wyłącznie diody niebieskie. Kolor czerwony i zielony uzyskuje się poprzez zmianę długości fali świetlnej na kropkach kwantowych. Jak więc z tą trwałością? Niezawodnością? Czy nie będą to aby wady OLED razy trzy?

30 minut temu, stench napisał:

Dorastamy (ja też) by następnym zakupem był OLED 🙂 ?

Ja nie, gdyż primo jestem bardzo zadowolony z tego co mam, a secundo moje zdanie na temat OLED znasz. Jeżeli mówimy o zakupach w jakiejś niesprecyzowanej w chwili obecnej przyszłości to skłaniałbym się do MiniLED, może MicroLED. Ponieważ (jak wiesz) istotnym dla mnie kryterium podejmowania decyzji jest relacja jakość/cena - więc najprawdopodobniej będzie to pierwsza z wymienionych przed chwilą technologii. 

Masz 65" za 15 tyś.
Za mały.
Z 82" by się przydało.
Pozostałe firmy kupują matryce od LG i opakowują w swój brand narzucając marżę i dodatkowo pakując matryce, które zazwyczaj są już poprzedniej generacji.
Sam posiadam oled LG już 6 lat i jedyna wada jest taka że ciężko się patrzy na zwykle tv, lub obraz w kinie.
Wada druga jest świadome użytkowanie. Jak ktoś nawala kanały informacyjne pół dnia to nie jest to technologia dla niego.
Obecnie można się zainteresować technologią mini led. 
Co ty pitolisz...
Przecież Samsung wyprodukował swoje własne matryce OLED i to w innej technologii niż LG.
49 minut temu, RAF77 napisał:

Co ty pitolisz...
Przecież Samsung wyprodukował swoje własne matryce OLED i to w innej technologii niż LG.

Nie wiedziałem o tym do dzisiaj 😁

Tak czy inaczej jak ktoś szuka Oleda w ludzkich pieniądzach to podtrzymuje swoje zdanie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi