Skocz do zawartości
IGNORED

Moderacja i jej postrzeganie forumowiczów - bany , punkty , itp itd

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Zdecydowałem że napiszę otwarty temat i nie będę znowu wysyłał wiadomości do każdego z osobna bo albo nie odpisujecie albo wina i odpowiedzialność za ewentualne kary i " naruszenia regulaminu " jest zwala na na innych moderatorów i koło się zamyka . Wracam właśnie z 30 dnioweģo urlopu zafundowanego przez ...nie wiem przez kogo - takie info to za wiele żeby wiedzieć choć przez kogo zostało się ukaranym. Powód banicji to dwa słowa jakże obelżywe i wulgarne - prujpupa i dno. Nie żartuję,  za takie dwa słowa 30 dniowy ban. Mało tego , te obrzydliwe słowa które spowodowały wykluczenie nie zostały do tej pory skasowane. Na każdej stronie widuje gorsze słowa zostawione bez odzewu ,dokładnie jak pisałem w emailu. 

Jednak tym co zdenerwowało mnie najbardziej jest próba wytłumaczenia tego zajścia przez moderacje , wrzucam treść korespondencji mailowej,  kolejność to zielone pytanie moje , niebieska odpowiedź moderacji i czarna to moja odpowiedź/ pytanie pozostawione już bez odzewu.  Najważniejsze pytanie jakie się nasuwa i na które mam nadzieję dostać odpowiedź to : jak to możliwe że w przeskoku z 4 na 6 punktów system , którego działaniem zasłania się autor meila , daje mi w nagrodę 30 dni banicji gdy kilkukrotnie lądowałem na banie na 6 czy 10 dni po osiągnięciu max liczby punktów z którą to łączyło się zbanowanie czasowe czyli 12 !?!?!?  Pytania dalej zostały bez odpowiedzi i zostało zasłanianie się okrutnie karzacym niepokornych systemem ale o dziwo zawsze inaczej , bez jakiej kolwiek logiki czy zrozumienia. Wnioski ? Moderacja może wszystko a forumowicze są tylko tu po to żeby ich liczba była argumentem przetargowym w ustalaniu stawek za reklamy na forum ( nie trzeba być geniuszem żeby zrozumieć że reklamodawcy płacą więcej chcąc umieścić reklama w bardziej odwiedzanym miejscu i różnica w liczbie członków/ forumowiczów  ma kluczowe znaczenie )

Dlaczego wszelkie normy i nakazy obowiązują tylko forumowiczów i to nie na tyle jasno że powstają takie sytuacje które są typowym przykładem modowego widzimisię i braku jakiej kolwiek pomocy po fakcie . Netykieta ??? Śmiech na sali bo to ona daje wam moderatorom usprawiedliwienie do karania wedle własnego uznania które nie ma pokrycia w regulaminie tak jak krytyka moderacji nazywana jest " atakiem na moderacje " i naturalnie wiąże się z punktami a ile ich będzie nie wie nikt .

Mam nadzieję że temat nie zostanie usunięty i uznany jako  " atak na moderacje " tylko ktoś z wyższych sfer będzie raczył zabrać głos i wyjaśnić parę spraw i wskazać gdzie jest mowa o takowych karach w regulaminie - precyzyjnie a nie ogolnikowo !!

Screenshot_20190920-185138_Samsung Internet.jpg

Podzielę się moim przypadkiem .

Za słowa - idiota dostałem ostrzeżenie .

To ważne słowo - Chyba dla moderatora.

Owo ostrzeżenie dla moda oznaczało zablokowanie mnie we Wszystkich wątkach , chociaż prawdę o idiocie pisałem w jednym.. Napisałem do  administracji - czy jak to sie zwie i D Skrzypczak mnie odblokował.

Dodam ze nawet nie wiem  - odwaga cywilna nie pozwoliła modowi się podpisać - który to mnie zbanował..

I takie mnie nurtuje pytanko odnośnie owego idioty.

Czy jeśli idiotę tak nazwę ,to jest atak personalny .

A co jeśli idiocie napiszę że jest inteligentny?Jest to atak personalny czy nie ?.

Moim zdaniem powinna być opcja aby piszący mogli banować moderatora .

Toz ma byc równość.

Gość

(Konto usunięte)

Pod żadnym z moich banów nie było podpisu ani info od kogo je wychaczyłem. 

Interpretacja słów które mogą być " obraźliwe " czy być atakiem personalnym to dość szerokie pojęcie ale już kary za nie stosowane nie powinny być wedle uznania i być jasno określone.  W moim przypadku ktoś ukrucił proces zbierania punktów do 12 i przy 6 zafundował mi 30 dni , głupie tłumaczenie- system tak zadecydował- komedia. Liczba punktów pozwalała na dalsze pisanie i udzielanie się ale ktoś z własnej woli ( może mnie nie lubi) dorzucił 30 dni i tyle. Szukaj wyjaśnienia i pisz do wszystkich łącznie z naczelnym a mało kto odpisuje a jeżeli odpisze to informując że nie zajmuje się takimi sprawami , więc kto się tym zajmuje ?

Gość

(Konto usunięte)

Nie tak dawno pisał ktoś że wybiera się na polowanie z ŁUKIEM i chwalił się jaka to brutalna zabawa się szykuje dyskutując w jednym temacie z @misiomor i takowa aktywność została pozostawiona bez odzewu ze strony ww moderatora ( polowanie z łukiem jest surowo zabronione w PL) a powinna się skończyć powiadomieniem organów ścigania o możliwości popełnienia przestępstwa ale rozeszło się po kościach i ani forumowicz ani mod za brak reakcji i czynny udział w dyskusji nie zostali ukarani.  Takie jest przestrzeganie porządku w którym to dopuszczalne jest łamanie prawa , za to beknąć powinien nie tylko mod ale i naczelny.

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, subfan napisał:

polowanie z łukiem jest surowo zabronione w PL) a powinna się skończyć powiadomieniem organów ścigania o możliwości popełnienia przestępstwa

zamiast któryś raz z kolei przeżywać ten żart jak stonka wykopki trzeba było samemu się tym zająć a nie szukać sensacji i zwalać odpowiedzialność na kogoś innego

ranek właśnie wstał idę na polowanie

Ja wybieram się też na polowanie - z łukiem!

Pozdrowienia z Chorwacji

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, slawek.xm napisał:

zamiast któryś raz z kolei przeżywać ten żart jak stonka wykopki trzeba było samemu się tym zająć a nie szukać sensacji i zwalać odpowiedzialność na kogoś innego

ranek właśnie wstał idę na polowanie

Jakie zwalanie odpowiedzialności? Ja jestem wlascicielem tego forum ?Jeżeli coś się dzieje na twoim podwórku to ty jesteś za to odpowiedzialny i nie były to żarty nie udolne żarty jak teraz na 100%  . Podałem to ogólnie jako przykład funkcjonowania forum i jego elit czyli moderacji . To gdzie powinni reagować a to jak robią to w rzeczywistości wogole się nie pokrywa temat byl serio bo kilka stron zostalo wykasowane  .  Ogolnie moj temat nie dotyczy polowań , przeczytaj jak jest zatytułowany. 

Gość

(Konto usunięte)

Wywołam moze kilka osób żeby nie było że nikt tematu nie widział i przeszło bez echa. Jak to jest Panowie @plastik1989 @stench @szaman777 wasze nicki pamiętam z zakładki "kino domowe " więc jeżeli to nie o was mowa proszę o info kto może odpowiedzieć na pytania .

• Moderatorzy

Nie znam Twojego przypadku, ale chyba odpowiedź (dlaczego tak długa była kara) znajduje się w Twoim wpisie. 

16 godzin temu, subfan napisał:

kilkukrotnie lądowałem na banie na 6 czy 10 dni po osiągnięciu max liczby punktów

Skoro krótsze bany nie dawały, żadnego efektu i byleś w stanie je przełknąć - czyli nie były dla Ciebie, żadnym czynnikiem by się wstrzymać, bany się wydłużyły. Spróbuj pisać bez wulgaryzmów, bez zaczepek i inwektyw, wtedy nie powinieneś mieć problemów z banami. Pozdr. 

-----------------

Gość

(Konto usunięte)

Ponawiam więc pytanie na tak ogólną i w stylu moderacji odpowiedź- jakie to inwektywy jeżeli do dziś nie są skasowane i można takie spotkać na co dzień w tematach " politycznych " i nikt nie idzie w odstawkę na 30dni. Pokazać mi proszę punkt regulaminu który właśnie reguluje zwiększanie kary w przypadku jak to określiłeś " wstrzymujacym mnie czynnikiem "  a jeżeli nawet jest to już karaniem WEDLE WŁASNEGO UZNANIA przez szanowaną moderacje a to już może być podyktowane prywatnymi decyzjami w przypadku np nielubianych forumowiczów.  Wszechobecne ignorancja i brak jakiegokolwiek kontaktu z moderacją to też powszechne praktyki . 

Zdefiniuj słowo " prujpupa " , żeby uznać je za obraźliwe musisz wiedzieć co znaczy !

Regulamin jest regulaminem i punkty powinny być przyznawane zawsze na tej samej zasadzie czyli przewinienie warte 2 pkt - idzie 2pkt a nie na zasadzie tresury- nie dostał nauczki przy 2 pkt- dam mu 6 i 30dni - kto wam dał takie prawo i gdzie jest opisane ????

2 godziny temu, subfan napisał:

Jakie zwalanie odpowiedzialności? Ja jestem wlascicielem tego forum ?Jeżeli coś się dzieje na twoim podwórku to ty jesteś za to odpowiedzialny i nie były to żarty nie udolne żarty jak teraz na 100%  . 

Zgłaszanie naruszania prawa ciąży na każdym obywatelu, zwłaszcza na tym, który to zauważył, bo ktoś inny mógł nie zauważyć, w końcu "podwórko" duże jest.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

W wątku do tego przeznaczonym nikt z moderatorów nie odpowiedział na moje pytanie, więc może tu się uda.

Odpowiedział tylko @dskrzypczak za co mu bardzo dziękuję.

Ciekaw jednak jestem jak ten punkt regulaminu interpretuje moderacja?

"8. Moderator nie ma prawa do stosowania restrykcji dodatkowych,"

14 godzin temu, subfan napisał:

Nie tak dawno pisał ktoś że wybiera się na polowanie z ŁUKIEM i chwalił się jaka to brutalna zabawa się szykuje dyskutując w jednym temacie z @misiomor i takowa aktywność została pozostawiona bez odzewu ze strony ww moderatora ( polowanie z łukiem jest surowo zabronione w PL) a powinna się skończyć powiadomieniem organów ścigania o możliwości popełnienia przestępstwa ale rozeszło się po kościach i ani forumowicz ani mod za brak reakcji i czynny udział w dyskusji nie zostali ukarani.  Takie jest przestrzeganie porządku w którym to dopuszczalne jest łamanie prawa , za to beknąć powinien nie tylko mod ale i naczelny.

Nie - za słowa i deklaracje nie jest się winnym - karanie może być wtedy, kiedy udowodni się:

, że ten ktoś popełnił czyn zabroniony i oznaczony karą.

PS. Wspomnę również że to swobodne i otwarte forum i to nie moderator strosuje kary - prewencja lub ban na temat lub forum to imho nie jest kara , a raczej prewencja -dla ostudzenia nastroju i zastanowienia.

13 minut temu, Jacchusia napisał:

Zgłaszanie naruszania prawa ciąży na każdym obywatelu, zwłaszcza na tym, który to zauważył, bo ktoś inny mógł nie zauważyć, w końcu "podwórko" duże jest.

Czy aby tu było to naruszenie ? A gdzie poszkodowany ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

13 minut temu, xetras napisał:

Czy aby tu było to naruszenie ? A gdzie poszkodowany ?

Odnosiłem się tylko do wpisu, nie wnikając w szczegóły, bo mnie to nie interesuje.

Chodziło mi tylko o uświadomieniu koledze, że jeśli jest świadkiem/zauważył łamanie prawa jest zobligowany do zgłoszenia tego odp. organom ścigana.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Gość

(Konto usunięte)

Temat trwał w najlepsze z udziałem ww moderatora i mowa o polowaniu była na 2 stronach wstecz i o wyrównaniu szans dzieki noktowizorowi bo " zwierzyna widzi w ciemności " jak to określił.  Powtarzam  @misiomor brał czynny udział w tej dyskusji bez reakcji ! Ja zareagowałem jak to tylko przeczytałem. 

I właśnie @plastik1989 potwierdziłeś że na forum są równi i równiejsi i nie każdy jest traktowany tak samo przez was a mój przypadek masz zawarty w załączonym przeze mnie zdjęciu i tłumaczenie moderacji ! Okropnie wulgarne słowa- prujpupa i dno- rozumiesz ? Jeżeli udajesz że Cię to rusza to zdefiniuj " prujpupa " bo nie masz pojęcia o czym piszesz .

Z moderacją jest podobnie jak z "niezawisłymi" sądami czy tzw. wolnością słowa.

Ma jednak znaczenie kto jest obrażającym a kto obrażanym i co jest przedmiotem obrazy.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, Amator 2b napisał:

Z moderacją jest podobnie jak z "niezawisłymi" sądami czy tzw. wolnością słowa.

Ma jednak znaczenie kto jest obrażającym a kto obrażanym i co jest przedmiotem obrazy.

Na taki bajzel i samowolkę jest przyzwolenie odgórne,  nagminnie to się powtarza a moderatorzy się kryją i tym samym są bezkarni . Bana złapiesz na kilka czy też 30 dni i koniec , nie ma odwołania ani dokładnej przyczyny popartej regulaminem,  co masz to głupie i dziecinne tłumaczenia i zwalanie winy tylko na Ciebie gdzie zostaje Ci tylko kontakt mailowy po zbanowaniu bo nawet wiadomości prywatne nie działają a moderacja uważa że nie musi Ci odpisywać albo robi to z wielką łaską za 2 tyg. 

I właśnie @jezz punkt 8 regulaminu jest tu najważniejszy i łamany cały czas , dla kogo jest w takim razie regulamin skoro moderacja to łamie non stop i wprowadza własną dyktaturę? 

Ryba psuje się od głowy i żeby jeden czy drugi kontakt z naczelnym był zakończony pochamowaniem własnej vendetty moderacyjnej nie  było by żadnych problemów.   

Godzinę temu, subfan napisał:

[•••]

Przecież:

1 moderacja nie jest tu stale

2 użytkownicy tworzą tematy i posty

3 hierarchia była, odkąd pamiętam (użytkownik plus, klubowicz, itd.)

4 upominanie to normalne prawo moderacji i administracji

5 żadnej vendetty nie odczuwam (vlado i palton bardziej nerwowo i zbiorczo karali) 

obecnie jest najbliżej neutralności

Wracając do tematu myśliwców:

Zawsze kojarzy mi się z Ezawem bliźniakiem Izraela, synem Izaaka. Niezłe mieli bracia jazdy. A pominąwszy skojarzenia to wielka sztuka podejść i upolować - im grubszy zwierz tym trudniej ale wtedy nagroda gwarantowana- więcej jadła i satysfakcji z bycia bohaterem rodziny.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość

(Konto usunięte)

O czym ty w ogóle piszesz ?  Wylądowałeś na banie z raz przez swoje prawie 7 lat na forum ? Moderacja ma to do siebie że zajmuje się tymi którzy się " rzucają w oczy" a nie jakimiś nijakimi ( bez urazy) charakterami . Co twoje punkty mają do mojego przypadku ? Moderacja nie jest tu na stałe ale na tyle często żeby pozwolić sobie na overkill za słowa jak wymieniłem,  normalne zachowanie zgodne z regulaminem ?? Punkt 8 regulaminu jasno mówi o braku jakich kolwiek dodatkowych restrykcji podczas gdy nagradzanie 30 dniowym banem przy 6 punktach to jakieś 4-5 krotnie to co powinienem wyłapać i kto za to odpowie choć logicznie wytłumaczy? Właśnie nikt bo nie macie żadnych konsekwencji za takie zachowanie i robicie co chcecie . Były opisywane przypadki nawet banowania uczestników politycznych tematów przed wyborami  zy inne bzdury tego typu , to jest normalne ?

Gość

(Konto usunięte)

@subfan

miałem ostatnio identyczny przypadek

dostałem dwa punkty i mimo ze nie miałem więcej dostałem zakaz pisania na 30 dni chyba od 4 sierpnia do 4 wrzesnia

Dawid napisał ze to niezgodne z regulaminem i ze zmienia co jakis czas moderatorów

dlatego myslę, ze takie przypadki to był incydent , który się nie powtórzy

obiektywizmu nie oczekuj, jak również jawności przyznawania kar

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Bobcat napisał:

Kolejny hobbysta zabijania.

kiedy ta łania tak kusi gon mnie złap upoluj,

poza tym facet ma to we krwi

widziałeś polujacego homosia?

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

widziałeś polujacego homosia?

Nie wiem kto poluje gdyż do środowiska myśliwych czuję głęboką pogardę i odrazę. Staram się z nimi nie mieć nic do czynienia.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, slawek.xm napisał:

@subfan

miałem ostatnio identyczny przypadek

dostałem dwa punkty i mimo ze nie miałem więcej dostałem zakaz pisania na 30 dni chyba od 4 sierpnia do 4 wrzesnia

Dawid napisał ze to niezgodne z regulaminem i ze zmienia co jakis czas moderatorów

dlatego myslę, ze takie przypadki to był incydent , który się nie powtórzy

obiektywizmu nie oczekuj, jak również jawności przyznawania kar

Tu nie chodzi ze becze po powrocie z banicji,  porządek musi być ale dla wszystkich takie same zasady jasno określone z góry j przewidywalne a nie własne widzi mi się i za takie bzdury na 30dni , śmiech na sali człowieku.  Moderatorzy powinni świecić przykładem i oceniać obiektywnie .

Temat polowań to temat rzeka i wolę to zostawic na inne okazje. Dla mnie to czysta chęć zabijania usprawiedliwiona jako myślistwo przy mnogości i ilości pożywienia w sklepach .

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, slawek.xm napisał:

zostań modem i wprowadzaj swoje utopijne zasady  ?

Jakie utopijne,  jest taryfikator i jedziemy z punktami i banami tak jak przewiduje , można tak ale jak się przywyklo  do nagradzania wg własnego uznania to ciężko się będzie przestawić.  Trudne?

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, subfan napisał:

Trudne?

tak bo wszystko zalezy od interpretacji i logicznego wyniku dyskusji

ocena jest zazwyczaj trudna a przypadki oczywiste zdarzają się rzadko

byc moze Twój dość niewinny wpis byl kroplą przelewającą szalę? nie bierzesz tego pod uwagę?

Gość

(Konto usunięte)

Rozumiem i wiem co masz na myśli ale kiedy nazwanie kogoś " debilem, glupkiem "  a napisanie że jest " dno" kiedy naprawdę pisze głupoty to różnica.  Decyzja powinna też zapadać  po konsultacji i przy potwierdzeniu innego moda tak żeby nie była to indywidualna decyzja i ocena. Przeczytaj tematy na bocznicy o polityce itp. Tam obrzucają się gnojem i jakoś banów nie widać bo cały czas te same polityczne trolle zabierają głos.  Może to też opłacone obecności i tematy ?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, subfan napisał:

Przeczytaj tematy na bocznicy o polityce itp. Tam obrzucają się gnojem i jakoś banów nie widać bo cały czas te same polityczne trolle zabierają głos. 

lata dyskusji w ten sam sposób staż na forum, brak zgłozeń na panel, bo wszystkim to pasuje i mają uciechę

sami sobie jesteśmy winni

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.