Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC do ok 800zl

Rekomendowane odpowiedzi

Mój obecny zestaw:

- Tv, Xperia Z5c, Clip sport

- PMA-925R DENON

- kolumny diy, zamknięte podłogówki 30l, Sb29 + stx W.20.140.8.MC

Gra to dobrze, analitycznie i szczegółowo tak jak lubię, ale trochę zimno. Szukam dac'a który trochę to jednak ociepli, a przynajmniej nie spoteguje tego co jest ?

Chce podłączyć tv optykiem, mam trochę flaców które najlepiej odpalałbym z pendrive USB. No i na telefonie oglądam klipy też by się przydało jakoś go podłączyć pod dac.

Jest coś takiego w takiej cenie?

https://www.audiostereo.pl/topic/148375-jaki-dac-do-ok-800zl/

Chcesz użyć TV jako transportu dla plików? To nie jest najlepszy pomysł. Nie byłbym taki pewny czy TV nie będzie ingerował w sygnał. Widzę że masz smykałkę do DIY. Jaki to problem zrobić dziś streamera? 

W tv mam USB, jest tam niby opcja dźwięku surowego na wyjściu, ale w tv nie mam obsługi flac, więc odpada. 

Kiepsko u mnie z estetyką wykonania, więc chyba wolałbym kupić coś gotowego, no chyba, że w takiej kwocie to tylko diy.

Znalazłem tylko coś mniej więcej pasujacego: DacMagic 100, ale obawiam się, że będzie mi to grało jeszcze bardziej surowo, no i flaci to chyba z kompa, czego chciałbym uniknąć, szkoda włączac kompa żeby słuchać muzyki ?

Cambridge Audio DacMagic 100 - świetne urządzonko za małe pieniądze i gra ciepło. Sam mam i był to trafniejszy zakup niż niejeden droższy klocek. Sporo wejść. Plug&Play na windows. 

2 godziny temu, artur 1984 waw napisał:

Cambridge Audio DacMagic 100 -  gra ciepło. 

To był mój pierwszy typ, dopóki nie zacząłem trafiać na recenzje, że gra analitycznie i podkreśla góry (u mnie góry są już dość wyraziste, a analityczność jest wysoka). Jakie są dokładnie Twoje odczucia z tym DACiem ? 

2 godziny temu, Seb1 napisał:

Sprawdź Nostromo 5h

to z opisu wygląda na to czego szukam, ale jak jest w praktyce ?

Niestety nie znam żadnego. Poszukaj na forum. Kilka osób posiada głównie Wolfa i generalnie opisują pozytywnie. Jest też klub Nostromo. Tam też spróbuj popytać. Ewentualnie wypożycz i posłuchaj. Zawsze możesz zwrócić.

Edytowane przez Seb1
1 hour ago, ucho1031 said:

To był mój pierwszy typ, dopóki nie zacząłem trafiać na recenzje, że gra analitycznie i podkreśla góry (u mnie góry są już dość wyraziste, a analityczność jest wysoka). Jakie są dokładnie Twoje odczucia z tym DACiem ? 

to z opisu wygląda na to czego szukam, ale jak jest w praktyce ?

Im dłużej bawię się w audio tym ostroooożniej biorę pod uwagę "recenzje" z sieci. Gdybym się kierował internetem nie kupiłbym chyba z połowy rzeczy a te, które bym kupił byłyby albo nie pod gust, albo złe w odczuciu innych "recenzji". Więc bądź tu mądrym. DC100 używam z Y.AS1100 - nie ma problemu a to raczej "jasnawy" wzmacniacz. Ale wyczucia są różne. Kup przez net, masz możliwość zwrotu albo ugadaj się ze sprzedawcą. To nie fortuna, może nie bedą robić problemu. Podepniesz i po 0,5h bądziesz mniej więcej wiedział o co chodzi. 

Ja użytkuję Nostromo 5H od blisko 3 lat, jak dla mnie to najlepszy DAC uwzględniając stosunek cena do jakości. Zdecydowanie nie wyostrza dźwięku, gra wręcz neutralnie mam podpięte pod niego dekoder UPC, laptopa z Windows’em, DVD , które tez czasem używam jako transport do CD i wydaje mi się że gra to lepiej niż mój dedykowany w zestawie odtwarzacz Quad 99. Do tego korzystam z „dziurki” na słuchawki i też z tej funkcji jestem zadowolony. Mogę z czystym sumieniem polecić ten produkt Nostromo, DAC kupiłem z dodatkowym zasilaczem liniowym i kompletem kabli.

A jako transport do dac-a kup sobie malinę, raspberry pi 4b i zainstaluj moode lub volumio- sterowane telefonem, całkiem dobry port usb a jak będziesz chciał lepiej to w przyszłości kupisz sobie nakładkę np alli digione lub jeszcze coś lepszego, a CA 100 gra za to co kosztuje dość dobrze i gra miękko.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Drugi dac jaki polecam to xiangsheng dac 03a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Ma dwa wyjścia lampowe i opampowe. Opampami jego granie można trochę poprawic i lampę wymienić na odpowiednik GE, a najlepiej jakby Ci się udało tej firmy kupić model dac 05a lub 05b.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
8 godzin temu, Seb1 napisał:

Wspieraj nasze. Dzwiękowo pewnie bez różnicy, albo lepiej. Tylko recenzji brak.  Zawsze możesz oddać, tak samo, jak zagraniczne. No, ale po co rydzykować.

Masz rację ? zamówię oba i porównam, może też się komuś przyda porównanie jak mi. 

A ja proponuje Heos link hs2. Kombajn z bardzo czestymi aktualizacjami. Ma tez funkcje preampa. U mnie juz 3 lata gra z koncowka rotela. Raczej po cieplej stronie. Mozna poczytac kilka recenzji.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

19 godzin temu, Mikelas76 napisał:

A ja proponuje Heos link hs2. Kombajn z bardzo czestymi aktualizacjami. Ma tez funkcje preampa. U mnie juz 3 lata gra z koncowka rotela. Raczej po cieplej stronie. Mozna poczytac kilka recenzji.

To jest to czego potrzebuje, tylko gdyby jeszcze tak do tysiąca się zmieścić maksymalnie ☹️ nie ma jakiegoś tańszego odpowiednika?  

niestety nie. To jest fajne na poczatek przygody z audio. Potem apetyt rosnie. Mi tez hehe. Ale jeszcze nie mam tyle kasy

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

23 godziny temu, Mikelas76 napisał:

A z czym porównywałeś?

Aries mini chyba to byl. Ale taki sterylny byl

• 1 miesiąc później...

Od wczoraj mam dac magic 100. Udało mi się trafić sztukę za 450zł kupiony w grudniu, więc prawie nowy ?

Co mam powiedzieć? ?

Gra mi to teraz cieplej, muzykalnie, basy w zamkniętej skrzyni są teraz genialne, nie zlewaja się jak wcześniej. Góry są inne, bardziej kontrolowane. Środek stał się neutralny, dialogi w filmach przyjemne. Scena jest bardziej zarysowana, ale gdzieś z przodu na środku, jakby w ścianie -tu mogło by być lepiej. Detalicznosc jest większa.

Zniknęły rezonanse które czasami pojawiały się gdzieś przy 3-4kHz. 

Ogólnie jestem bardzo zadowolony ?

40 minut temu, ucho1031 napisał:

Od wczoraj mam dac magic 100. Udało mi się trafić sztukę za 450zł kupiony w grudniu, więc prawie nowy ?

Co mam powiedzieć? ?

Gra mi to teraz cieplej, muzykalnie, basy w zamkniętej skrzyni są teraz genialne, nie zlewaja się jak wcześniej. Góry są inne, bardziej kontrolowane. Środek stał się neutralny, dialogi w filmach przyjemne. Scena jest bardziej zarysowana, ale gdzieś z przodu na środku, jakby w ścianie -tu mogło by być lepiej. Detalicznosc jest większa.

I o to chodzi ? Klient nasz Pan ?

17 godzin temu, ucho1031 napisał:

Co mam powiedzieć? ?

Jak za 450zł to konkret DAC - o ile nie trafi do za ostrego systemu to jest petarda ? 

W dniu 4.03.2020 o 17:59, Floki napisał:

A ja gupi ciul kupił Quad z3 zamiast wydać £90 na dac

Gdzie i za ile kupłeś Quad z3 , bo nie mogę namierzyć żadnej info o tym dac-u ?

Edytowane przez marian.ch

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

3 minutes ago, marian.ch said:

Gdzie i za ile kupłeś Quad z3 , bo nie mogę namierzyć żadnej info o tym dac-u ?

No nie znajdziesz? Quad z3 to kolumny. 

Żadne źródło nie wniesie znanzczej poprawy systemu jak wymiana kolumn. 

Jedyny problem a może zaletą jest że czułe są na okablowanie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi