Skocz do zawartości
IGNORED

Koronawirus Covid-19 (alfa, delta, omikron, kraken) i szczepienia

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

Zachorowało:

0

+0

Zmarło:

0

+0

Zmarło 0
0 kobiet i 0 mężczyzn.
Zakres wiekowy:(wiek -> ilość)

Wyzdrowiało:

0

+0

Dziś zaszczepiono:
0 osób.

Wykonane testy: 0

+0
Testy pozytywe:
Testy poz:

Na kwarantannie: 0

Aktualizacja 2025-05-25 20:04
https://dane.gov.pl/pl
7 minut temu, Amator 2b napisał:

A można wyjść po jedną bułkę i skrzynkę gorzały?

Można. Skoro są choroby towarzyszące, mogą też być i zakupy towarzyszące.

19 minut temu, hi_aro napisał:

To może od razu do ubikacji... i tak fialnie zamienia się w błoto. Nie ma w "miarę proporcji" albo gotujesz dla siebie, pod swój smak, albo "Kwasiora".

Mocno spinałeś się z tym "bigosem", więc sądziłem że zwracasz uwagę na detale. Każdy składnik rozgotowuje się inaczej, nie wkłada się  surowego mięsa do kapusty. Tylko najpierw trzeba podsmażyć lub w piekarniku zapodać. Znacący wpływ mają przyprawy i suszone owoce. One muszą się rozmaść podczas gotowania, to jest właśnie znak że jest gotowy. A w słoiku to nic nie wiesz.

Teraz zrobiłeś alaBigos...

Spokojnie, mam doświadczenie, interesuję się trochę kociołkami i tego typu specjałami.

Kolejność, czasy, opalanie znam. Może mam niedogotowany, to wiem. Część słoików zrobię tak, część inaczej i już wiem na przyszłość.

Golonkę tak ugotować w kapuście możesz, o to właśnie chodzi żeby puściła aromat i jej kości też.

Opiekanie poprawia rezultaty, ale jak się spieszę to nie zawsze robię.

Przyprawy mam wyliczone co do 20%, mam w tym doświadczenie, bać się nie muszę, wiem jakie proporcje przypraw stosują doświadczeni praktycznie ludzie w Indiach i tego się trzymam. Oni się na przyprawach znają. Finalne doprawianie to najczęściej sól i pieprz. Albo po prostu słoność i kwaśność, choć kwaśność w bigosie jest już zafiksowana. Gorzej jak za mało kwaśny. Majeranek najlepiej dać i tak na końcu. Inne przyprawy znikają w różnym stopniu. Detali jest tysiąc, nie o to chodzi, chodzi o to żeby się teraz w nie wchodzić, chodzi o inspirację do działania. Za pierwszym razem i tak idealnego nie zrobisz.

Edytowane przez Piotr_1
4 minuty temu, soundchaser napisał:

Prezes to ma wyciek płynu mózgowo-rdzeniowego. ?

Oby tylko! ?

5 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

" - W zasadzie każdy pretekst jest dobry, by wyrównać bilans termiczny w organizmie" - jako to rzekł profesor Koziełło (słynny glacjolog), nalewając Madzi Karwowskiej lufę myszowatej...

Tam bardziej o rozgrzanie Madzi chodziło, niż o zdrową dietę. ?

3 godziny temu, soundchaser napisał:

I co? Żyjesz o chlebie i wodzie? ?

Mozesz isc raz i zrobic zakupy na tydzien. 

Ale jak widzie idiotow, ktorzy codzienni musza isc, bo, nudzinim sie w domu. 

W sklepie sklepowa wszystkich obsluzy jedna para rekawiczek i jeszcze chleb pokroi i jeszcze spakuje go do woreczka... 

To wtedy tylko sie zastanawiam jaki maja sens te rekawiczki u sklepowych. Jak nie mialy rekawiczek to ich mentalnosc byla inna, bardziej sie baly chociaz 2 razy na dzien poszly unyc czy zdezynfekowac rece.  a teraz? 

2 godziny temu, toptwenty napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W normalnych czasach powiedzialbym ze to komuna. Ze nie zgodne z konstytucja, ze tak nie wolno. Ze to ograniczenie wolnosci. 

W dobie wirusa?? 

Dowalac te mandaty i naglasniacz w TV aby chuczalo ile sie da. Jak nie po dobroci nie dziala to dowalic mandaty. 

Innego lekarstwa nie ma. 

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Można. Skoro są choroby towarzyszące, mogą też być i zakupy towarzyszące.

Trzeba ciągnąć butelkę na smyczy 2m za sobą.

Godzinę temu, dskrzypczak napisał:

Dzisiaj od rana już ponad 200 przypadków. Ciekaw jestem skąd one pochodzą. Czy to np. ludzie z kwarantanny, którzy wrócili z #lotdodomu czy inne zarażenia. Szkoda, że chyba nigdzie nie ma takich danych. Wtedy byśmy wiedzieli na ile ta cała izolacja nam pomaga.

Masz przypadki jak ten ostatnio w Radomiu. Koles zarazil caly szpital ponad 90 osob. Od wczoraj zaczeli ich dopiero liczyc. 

Jedna zaraza sklamie w wywiadzie i potem zaraza pol szpitala. 

Mi się Auchanowe rękawiczki rozerwały na rękach. Miałem pełen kosz, ze 40 kilo wiktu. Po skasowaniu w kasie samoobsługowej przekroczył się limit wagi, trzeba było coś przestawiać. Potem na końcu kasa odmówiła skasowania bo kasowanie przekroczyło przewidziany limit czasu, który nikt nie wie jaki jest. Potem z tym wszystkim chodziłem na nowo na dwie kasy z 10 reklamówkami żeby wszystko załatwić w czasie i sprawnie. Łącznie przy kasach chyba ponad pół godziny. I w tej jeb*** masce, Armagedon to był, byłem rozgrzany i wu*** do czerwoności. Te zakichane rękawiczki nic nie dadzą, jeszcze gorzej bo całe ręce mokre. Do tego kapusta kiszona puściła sok i wszystko się polało.

Edytowane przez Piotr_1
24 minuty temu, Amator 2b napisał:
44 minuty temu, Zyzol napisał:

Wychodzenie z domu po alkohol jest karalne. (za TVN 24)

A można wyjść po jedną bułkę i skrzynkę gorzały?

Zapytaj miss TVN .?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KALIBER

KALIBER vel rydz .

45 minut temu, Zyzol napisał:

W USA totalna katastrofa. 245 573 potwierdzone zakażenia, to więcej niż we Włoszech (115 242) i i Hiszpanii (112 065)razem wziętych, nawet masakrowany USAmańskimi sankcjami Iran jest w lepszej sytuacji (50 468). Bez wątpienia szokująco wysoka jest śmiertelność we Włoszech (13 915) i w Hiszpanii (10 348). Szczególnie w porównaniu z USA (6 058). 

Na podstawie: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  (teraz)

Wychodzenie z domu po alkohol jest karalne. (za TVN 24)

Tylko USA porownuj do calego kontynentu Europy a nie porownujesz je do 60 milionowego stanu w USA ?

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Lolo2 napisał:

W sklepie sklepowa wszystkich obsluzy jedna para rekawiczek i jeszcze chleb pokroi i jeszcze spakuje go do woreczka... 

W mały sklepie spożywczym koło mnie obsługa używa rękawiczek tylko do podawania towarów. Operując pieniędzmi je zdejmuje, a potem dezynfekuje ręce i znowu nakłada rękawiczki.

Polska za wprowadzenie zakazu wywozu produktów medycznych, znowu może trafić przed oblicze TSUE, heh .

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

5 minut temu, Lolo2 napisał:

Tylko USA porownuj do calego kontynentu Europy a nie porownujesz je do 60 milionowego stanu w USA ?

Nie przesadzaj. Kalifornia czyli najludniejszy stan USA, ma ludność porównywalna z Polską. Jego powierzchnia to ok. 424 000 km kw. Powierzchnia Polski jest mniejsza o ok. 120 000 km kw. 

21 minut temu, Lolo2 napisał:

Mozesz isc raz i zrobic zakupy na tydzien. 

Ale jak widzie idiotow, ktorzy codzienni musza isc, bo, nudzinim sie w domu. 

To wtedy tylko sie zastanawiam jaki maja sens te rekawiczki u sklepowych. Jak nie mialy rekawiczek to ich mentalnosc byla inna, bardziej sie baly chociaz 2 razy na dzien poszly unyc czy zdezynfekowac rece.  a teraz? 

W normalnych czasach powiedzialbym ze to komuna. Ze nie zgodne z konstytucja, ze tak nie wolno. Ze to ograniczenie wolnosci. 

W dobie wirusa?? 

Dowalac te mandaty i naglasniacz w TV aby chuczalo ile sie da. Jak nie po dobroci nie dziala to dowalic mandaty. 

Innego lekarstwa nie ma. 

To jest zamordyzm.

W żadnym innym kraju nie ma takiej tresury bydła roboczego jak u nas.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

21 minut temu, jar1 napisał:

"WHO rozważa zalecenie noszenia masek w miejscach publicznych, szczególnie w pomieszczeniach. Z badań amerykańskich wynika, że zachowanie dystansu 2 metrów może nie być wystarczające, potrzebnych jest 6, a nawet 8 metrów."

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

23 minuty temu, jar1 napisał:

Nie lepiej wlać w siebie na miejscu i nie targać po bruku?

3 minuty temu, Tadeiro napisał:

WHO rozważa

Ciekawe jak długą będą ważyć wagę sprawy.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Właśnie dostałem info , że ktoś w mojej mieścinie [ jakieś 1300 ludziów] ma potwierdzonego koronawirusa...Procedurki zakupów  zapewne ulegną zmianie..

1 minutę temu, xniwax napisał:

Ciekawe jak długą będą ważyć wagę sprawy.

Gdyby szachiści ROZWAŻALI w ich tempie, to Karpow z Kasparowem graliby do dziś.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

3 minuty temu, Mysza 13 napisał:

w mojej mieścinie [ jakieś 1300 ludziów] ma potwierdzonego koronawirusa...Procedurki zakupów  zapewne ulegną zmian

Zróbcie sobie wszyscy kwarantannę profilaktyczną w sklepie, zakupy  będą z głowy.

• Administratorzy
15 minut temu, Tadeiro napisał:

"WHO rozważa zalecenie noszenia masek w miejscach publicznych, szczególnie w pomieszczeniach. Z badań amerykańskich wynika, że zachowanie dystansu 2 metrów może nie być wystarczające, potrzebnych jest 6, a nawet 8 metrów."

Nie wyglada to dobrze. Najpierw informacje, ze to moze przezyc 3 dni na powierzchniach, a teraz jeszcze kilka metrow do tego.

Co do masek to wiele krajow juz wprowadzilo nakaz ich noszenia. W Czechach taki obowiazuje, jesli nie ma sie maski to trzeba okryc twarz szalem lub chusta.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

12 minut temu, Mysza 13 napisał:

ktoś w mojej mieścinie [ jakieś 1300 ludziów] ma potwierdzonego koronawirusa...

Ciągle mu powtarzam, że ma siedzieć w norce....teraz posłucha.  ?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

1 godzinę temu, dskrzypczak napisał:

Dzisiaj od rana już ponad 200 przypadków. Ciekaw jestem skąd one pochodzą. Czy to np. ludzie z kwarantanny, którzy wrócili z #lotdodomu czy inne zarażenia. Szkoda, że chyba nigdzie nie ma takich danych. Wtedy byśmy wiedzieli na ile ta cała izolacja nam pomaga.

obstawiam dużą wpadke w placówce medycznej - w statystykach  śląsk

jakis tydzien wstecz wiekszosc zachorowań  to był lotdodomu plus wpadki w szpitalach i DPSach

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

41 minut temu, Piotr_1 napisał:

Mi się Auchanowe rękawiczki rozerwały na rękach. Miałem pełen kosz, ze 40 kilo wiktu. Po skasowaniu w kasie samoobsługowej przekroczył się limit wagi, trzeba było coś przestawiać. Potem na końcu kasa odmówiła skasowania bo kasowanie przekroczyło przewidziany limit czasu, który nikt nie wie jaki jest. Potem z tym wszystkim chodziłem na nowo na dwie kasy z 10 reklamówkami żeby wszystko załatwić w czasie i sprawnie. Łącznie przy kasach chyba ponad pół godziny. I w tej jeb*** masce, Armagedon to był, byłem rozgrzany i wu*** do czerwoności. Te zakichane rękawiczki nic nie dadzą, jeszcze gorzej bo całe ręce mokre. Do tego kapusta kiszona puściła sok i wszystko się polało.

Głupota jest najgroźniejszą chorobą i najskuteczniej zabija ludzkość.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

11 minut temu, cir napisał:

Fatalna sytuacja Szpitala w #WodzisławŚląski po wykryciu dziś w nocy 45 przypadków zakażenia i szybka decyzja o pilnym przyznaniu ?100 tys. zł? na środki ochrony osobistej

Na godzinę 2:00 potwierdzono 45 przypadków, w tym 20 pacjentów oraz 25 osób personelu. Wykonano w sumie 71 wymazów. Szpital oczekuje na pozostałe wyniki.
Pacjenci z dodatnim wynikiem przekazywani są do szpitali jednoimiennych w Raciborzu i Tychach. Personel został odizolowany.
Od 2 kwietnia godziny 23.00 czasowo zawieszone zostały przyjęcia pacjentów w Izbach Przyjęć oraz we wszystkich oddziałach szpitalnych w Wodzisławiu Śl. i Rydułtowach do odwołania, za wyjątkiem Oddziału Pediatrii w Rydułtowach oraz Poradni POZ Nocnej i Świątecznej Opieki Zdrowotnej w Wodzisławiu i Rydułtowach.

A dziennikarze to jednak geniusze:
"Rząd mógł popełnić błąd sprowadzając do Polski 42 tys. potencjalnych nosicieli koronawirusa. Nawet jeśli byli w kwarantannie, to członkowie ich rodzin mogli swobodnie poruszać się po kraju."
Śmiać się, czy płakać...

Edytowane przez Tadeiro

Achievement unlocked!

tych których ja znam  lotdodomu siedzieli w domach bez rodzin

młodzi wracający sa dosc świadomi tego co sie dzieje i obawiaja sie o rodziny

nie wiem czy widzieliscie  mapy z poruszaniem sie ludzi pomiedzy województwami na podstawie mapowania telefonów

przoduje oczywiscie mazowieckie

mijam codziennie dziesiatki aut z rodzinami które gdzies krążą sobie po okolicy

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Godzinę temu, Amator 2b napisał:

To jest zamordyzm.

W żadnym innym kraju nie ma takiej tresury bydła roboczego jak u nas.

W zadnym? Masz racje, we wloszech, hiszpanii, UK czy USA nie bylo.....  Ale juz jest i bedzie 

Masz przyklad filipin:

Prezydent Filipin zapowiedział możliwość strzelania do osób nieprzestrzegających zasad w związkuz koronawirusem. 

Robi się coraz gorzej, więc jeszcze raz mówię, jak poważny jest problem" - powiedział Duterte w orędziu wyemitowanym w środę późnym wieczorem. Dodał, że wydał rozkazy policji i wojsku, by zastrzelić osoby, które stanowią zagrożenie dla życia pracowników tych służb i "powodują problemy

Ukryta Zawartość

Jak to mowia. Albo po dobroci albo po hamsku. Innej metody z tym wirusem nie ma. Bo tempe ludzie madrzejsi. 

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc, wolałbym, aby Duterte - bandyty, mordercy i narkomana, człowieka oskarżanego o najróżniejsze zbrodnie - nie przywoływać, jako przykładu dobrego, przewidującego i martwiącego się o obywateli, urzędnika. On bardzo lubi strzelać do wszystkich i wszystkiego.

Wujek Dobra Rada, qwa jego mać...

• Administratorzy
Godzinę temu, cir napisał:

jakis tydzien wstecz wiekszosc zachorowań  to był lotdodomu plus wpadki w szpitalach i DPSach

Zgadza się, w tym województwie jest główny przyrost.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

6 minut temu, toptwenty napisał:

Co wolisz?

Cymbałów co wyłażą z kwarantanny w czasie jej trwania karać trzeba surowo i dla przykładu nawet po chamsku ale bez strzelania, po dobroci to był nakaz kwarantanny.

Gorzej z tymi co w tym newralgicznym czasie kradną albo naciągają osoby starsze na jakieś triki "na opiekuna". Jednym słowem wykorzystują trudną sytuację do oszukiwania.  W tym wypadku, gdyby był stan wyjątkowy ja bym preferował szybki sąd polowy i profilaktyczny strzał w tył głowy. Z takich ludzi wiadomo i tak już nic nie będzie, dobra okazja żeby trochę porządek zrobić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.