Skocz do zawartości
IGNORED

Koronawirus Covid-19 (alfa, delta, omikron, kraken) i szczepienia

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

Zachorowało:

0

+0

Zmarło:

0

+0

Zmarło 0
0 kobiet i 0 mężczyzn.
Zakres wiekowy:(wiek -> ilość)

Wyzdrowiało:

0

+0

Dziś zaszczepiono:
0 osób.

Wykonane testy: 0

+0
Testy pozytywe:
Testy poz:

Na kwarantannie: 0

Aktualizacja 2025-05-21 21:27
https://dane.gov.pl/pl
27 minut temu, KALIBER napisał:

Jaki , masz nie wychodzić z domu ? podstawowe zalecenia znasz , co masz zrobic jeszcze .

Stosowac sie do podstawowych zalecen.

Najgorsze ci moze byc to majac prawdziwe podejzenie koronawiruse isc na SOR lub lekarza rodzinnego zarazajac wszystkich rannych i oslabionych. 

Telefon, telefon i jeszcze raz telefon. 

Jak slysze ze 4 nowe przypadki z czego dwoje samych przyszlo do lekarza jeszcze na niego kichna i zaraza....... 

22 minuty temu, Lech36 napisał:

PiS ma samych mądrych ludzi mogących sprawować kierownicze stanowiska w firmach o różnym profilu. Np już kierują stadniną koni w Janowie. I to chyba już któraś z rzędu zmiana kierownicza rwie kasę w Janowie.
Menadżer ma zarządzać instytucją a nie znać się na szczegółach jej działalności. Oczywiście musi wiedzieć co firma którą zarządza robi/produkuje.

Tak uwierzy bo powinien mieć do czynienia z fachowcem. Jeżeli ten okaże się nierzetelny to niestety traci pracę lub jest przesuwany na mniej odpowiedzialne stanowisko z odpowiednią redukcją uposażenia.

Tia jasne... 

Nie wiem czy piszesz serio czy zartujesz. 

2 minuty temu, Lolo2 napisał:

Nie wiem czy piszesz serio czy zartujesz. 

To ironia wynikająca ze znanej rzeczywistości.
Ostatnie zdanie nie jest ironią. Menadżer powinien ufać swoim podwładnym a ci powinni być lojalni dopóki biorą kasę z firmy którą menadżer dowodzi. Tak jest w teorii w skrócie oczywiście.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Lolo2 napisał:

No wlasnie mamy i musimy miec wplyw. 

Czytaj ulotki.  ?

Zdrowy rozsądek przede wszystkim.

Mamy dwa przypadki w Szczecinie i to akurat ludzi w sile wieku. Wrócili z Włoch.

Córka koleżanki planowała wyjazd do Włoch i w ostatniej chwili przekonaliśmy ją aby odpuściła. 

Jeżdżą a potem trwoga. 

Zdrowy rozsądek w cenie.

A co będzie jeśli liczba chorych wymagających hospitalizacji przewyższy moce "przerobowe" szpitali?
Każą im pozostać do domu i zdychać powoli?

3 godziny temu, Lolo2 napisał:

Co to bedzie?  dostaje info ze fabryki lozysk tocznych wracaja do pracy od 10 marca.   Mam nadziejie ze zdaza. Bo powoli zaczyna sie robic nie za ciekawie 

tez słysze ze wracaja do pracy jednak nadal beda mieli ograniczenia w poruszaniu sie i zero wakacji w Europie , wycofali wszystkie rezerwacje na skandynawii na pół roku/ jedno z ich ulubionych miejsc /

widziałem ich maile wiec zacytuje -   nie mam wirusa , mam zaświadczenie ? ale najprawdopodobniej  nie puszcza nas na lotnisku

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

3 minuty temu, soundchaser napisał:

A co będzie jeśli liczba chorych wymagających hospitalizacji przewyższy moce "przerobowe" szpitali?

dziwne pytanie, a co, na marsa polecisz

23 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Zdrowy rozsądek przede wszystkim.

Mamy dwa przypadki w Szczecinie i to akurat ludzi w sile wieku. Wrócili z Włoch.

Córka koleżanki planowała wyjazd do Włoch i w ostatniej chwili przekonaliśmy ją aby odpuściła. 

Jeżdżą a potem trwoga. 

Zdrowy rozsądek w cenie.

No u mnie znajomi sie uparli na narty i pojechali do niemiec....  Teraz bede na nich krzywo patrzyl jak wroca i beda chcieli przyjsc na kawe. 

Zreszta juz cala rodzina jestesmy chorzy na grype....  cora z przedszkola wytrzymala 10 dni i znowu wszyscy chorzy. 

9 minut temu, soundchaser napisał:

W szczecinie czy koszalinie masz podobno 40 respiratorow (tera nie pamietam w ktorym). 

Jak bedziesz 41 potrzebujacym to bedzie nie ciekawie.

A co do miejsca leczenia, mysle ze dom to dobre miejsce dla wiekszosci prrzypadkow przy bardziej masowym zarazeniu. 

Problemem moze byc to ze ten wirus nawraca, czlowiek nie uodparnia sie na niego..... 

9 minut temu, cir napisał:

tez słysze ze wracaja do pracy jednak nadal beda mieli ograniczenia w poruszaniu sie i zero wakacji w Europie , wycofali wszystkie rezerwacje na skandynawii na pół roku/ jedno z ich ulubionych miejsc /

widziałem ich maile wiec zacytuje -   nie mam wirusa , mam zaświadczenie ? ale najprawdopodobniej  nie puszcza nas na lotnisku

Lepiej niech zaczna produkcje bo bedzie kicha. Wakacje moga se darowac ? poleca za rok.

W mojej firmie troche stracha maja, ale 2 miesiace jeszcze powinnismy dac sobie rade. 

Gozej jak pracownicy nie beda chcieli przyjsc do pracy. A podatki, wyplaty i kredyty trzeba splacac.  Taki wirusik moze nie jedna firme polozyc. 

Gość

(Konto usunięte)
57 minut temu, Lolo2 napisał:

Taki wirusik moze nie jedna firme polozyc. 

Kurcze i to bardziej niż PIS i ich polityka w stos. do przedsiębiorców.

Jest tragicznie a może być gorzej ?

Niestety jesteśmy zależni od małych chińskich rączek i teraz sporo firm będzie przez to pokutować. Wszystko ma swoją cenę jak się okazuje.

A co do miejsca leczenia, mysle ze dom to dobre miejsce dla wiekszosci prrzypadkow przy bardziej masowym zarazeniu. 

Pod warunkiem, że taki "domownik" będzie wiedział jak i miał się czym leczyć.

Gozej jak pracownicy nie beda chcieli przyjsc do pracy. A podatki, wyplaty i kredyty trzeba splacac.  Taki wirusik moze nie jedna firme polozyc. 

Otóż to.

29 minut temu, soundchaser napisał:

Pod warunkiem, że taki "domownik" będzie wiedział jak i miał się czym leczyć.

Otóż to.

Dokladnie. 

A ty smiejesz sie ze mnie ze zrobilem podstawowe zakupy  troche zarcia i troche lekow (uwzgledniajac ze mam dzieci, ktore dosyc czesto choruja). 

Wiekszosc traktuje to jako panike. Ale... zakupy zrobilem 2 tygodnie temu wiec nikomu krzywdy tym nie zrobilem a jakos tak lzej na duchu jak przyjdzie sie leczyc samemu w domu. Zreszta ten koronawirus to odmiana grypy wiec te podstawowe leki wypadaloby miec. 

Zreszta juz w wiadomosciach slychac ze Niemcy, belgia  blokuja zakontraktowane leki do wloch. Troche to chamskie. 

41 minut temu, boomaga napisał:

Kurcze i to bardziej niż PIS i ich polityka w stos. do przedsiębiorców.

Jest tragicznie a może być gorzej ?

Niestety jesteśmy zależni od małych chińskich rączek i teraz sporo firm będzie przez to pokutować. Wszystko ma swoją cenę jak się okazuje.

No jestesmy, nawet nikt nie zdawal sobie sprawy jak bardzo. 

Z tym co ja mam doczynienia. To Rekawice robocze, Drut spawalniczy, lozyska i uszczelniacze....    Juz widze po firmach jak sie sraja, panika i kazdy wykupuje ile tylko sie da. 

W jednym oddziale firmy, w ktorej pracuje maja zapas drutu spawalniczego na tydzien.  A nasi dystrybutorzy nie maja juz drutu na magazynach.....   bedzie wesolo.   

W wolnej chwili kiedy jest nudno i grypa nas za cholerę nie chce dopaść, można nauczyć się robić podstawowy chleb na drożdżach. Potrzebna jest tylko mąka, woda, sól, drożdże, tłuszcz do foremki, foremka czarna.

Jaką mąkę kupić? Świeżą, z długim terminem. W Biedronce jest często bardzo świeża mąka typ 650 z długim terminem. Często ma jeszcze ten intensywny aromat świeżości który rozchodzi się po domu podczas pieczenia.

Albo chlebową typ 700. W praktyce każda pszenna wypali, razowa też.

Drożdże też muszą być jak najświeższe.

I mleko nie. I drożdże nie do ciepłej wody, tylko normalnej 20st, odestanej najlepiej 1 dobę. I sól się dodaje na końcu do papki, a nie na początku.

Edytowane przez Piotr_1
2 godziny temu, JuG napisał:

Bitwa o papier toaletowy w sklepie w Sidney.

Zwycięzcy. ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

Dobze ze ja ten drogocenny papirus kupilem 2 tygodnie temu :))) 

Ukryta Zawartość

?

Dobze ze ja ten drogocenny papirus kupilem 2 tygodnie temu :))) 

to nie wiem  jakiś wirus ciągle piszą , a to śmiertelna sraczka jest ?

Edytowane przez jarekb
Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, jarekb napisał:

to nie wiem  jakiś wirus ciągle piszą , a to śmiertelna sraczka jest ?

Czasami dupa ma większe wymagania niż głowa... Jak pisał Boy-Żeleński.

Natomiast Jan Kochanowski pisał tak:

"Szeląg dam za wychodek. Nie zjem; jeno jaje.

Drożej sram, niźli jadam - złe to obyczaje".

.....

Ps - troszkę uwspółcześniłem, aby było zrozumiałe?.

Yhy!?

Gdy czasem czytam te stare rupiecie, jak różniaste Reje i inne Kochanowskie, to sam nie chytom, chociażem wprawiony. No bo pojmij takie:

"Tu legł niegdy piwowej od chorągwiej ciura,

Misterny trzęsiskrzynka, stary dławikura.

Jakiej był profesyjej ten to isty sługa,

Świadczy z kapłonim pierzem czapka i maczuga".

(to akurat Wespazjan Kochowski)

???

Ojejku  jaki to nader szczęśliwy zbieg okolicznościów he he he ?

Izraelscy naukowcy już od 4 lat pracowali nad koronawirusem.

Izraelscy naukowcy są gotowi opracować w przeciągu kilku tygodni pierwszą szczepionkę przeciwko koronawirusowi. Wszystko dlatego, że ostatnie cztery lata zespół naukowców MIGAL [The Galilee Research Institute] pracował nad, podobnym do ludzkiego, koronawirusem atakującym drób. O sprawie poinformował pod koniec lutego Jerusalem Post.

Według ministra nauki i techniki Ofira Akunisa, izraelscy naukowcy są gotowi opracować w przeciągu kilku tygodni szczepionkę na koronawirusa i ją udostępnić w terminie nie dłuższym niż 90 dni.

Gratulacje dla MIGAL z powodu tego ekscytującego przełomu. (…) Jestem przekonany, że nastąpi szybki postęp, który pozwoli nam zapewnić potrzebną reakcję na poważne globalne zagrożenie COVID-19 – powiedział Akunis.

Przez ostatnie 4 lata zespół naukowców z MIGAL opracowywał szczepionkę przeciwko wirusowi zakaźnego zapalenia oskrzeli (IBV), który powoduje chorobę oskrzeli u drobiu. Skuteczność szczepionki została udowodniona w badaniach przedklinicznych przeprowadzonych w Instytucie Weterynarii.

Naszą podstawową koncepcją było opracowanie technologii, a nie szczepionki przeciwko tego lub innego rodzaju wirusom (…) Ramy naukowe dla szczepionki oparte są na nowym wektorze ekspresyjnym białka, który tworzy i wydziela chimeryczne rozpuszczalne białko, które dostarcza antygen wirusowy do tkanek błony śluzowej poprzez samoczynną endocytozę, powodując, że organizm wytwarza przeciwciała przeciwko wirusowi – powiedział dr Chen Katz, lider grupy biotechnologicznej MIGAL. W badaniach przedklinicznych zespół wykazał, że szczepienie doustne indukuje wysoki poziom przeciwciał anty-IBV.

Nazwijmy to czystym szczęściem. Zdecydowaliśmy się wybrać koronawirusa jako model naszego systemu, jako próbkę dla naszej technologii – stwierdził Katz.

Badacze MIGAL porównali koronawirusa odpowiedzialnego za obecną z koronawirusem atakującym drób i stwierdzili, że wykazuje on wysokie podobieństwo genetyczne i wykorzystuje ten sam mechanizm infekcji, co zwiększa szansę, że uda uzyskać się szczepionkę dla ludzi w bardzo krótkim czasie.

Wszystko, co musimy zrobić, to dostosować system do nowej sekwencji. Jesteśmy w trakcie tego procesu i mam nadzieję, że za kilka tygodni będziemy mieli szczepionkę w naszych rękach. Tak, za kilka tygodni, jeśli wszystko zadziała, mielibyśmy szczepionkę, aby zapobiec koronawirusowi. – powiedział Katz.

Minister Akunis zapewnił, że zrobi wszystko, aby szczepionka jak najszybciej trafiła na rynek. Będzie to szczepionka doustna.

Kresy.pl / The Jerusalem Post

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

Godzinę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Gdy czasem czytam te stare rupiecie, jak różniaste Reje i inne Kochanowskie, to sam nie chytom, chociażem wprawiony. No bo pojmij takie:

"Tu legł niegdy piwowej od chorągwiej ciura,

Misterny trzęsiskrzynka, stary dławikura.

Jakiej był profesyjej ten to isty sługa,

Świadczy z kapłonim pierzem czapka i maczuga".

(to akurat Wespazjan Kochowski)

???

Gdzie mu tam do Xetrasa. ? 

13 godzin temu, Amator 2b napisał:

zraelscy naukowcy już od 4 lat pracowali nad koronawirusem.

Izraelscy naukowcy są gotowi opracować w przeciągu kilku tygodni pierwszą szczepionkę przeciwko koronawirusowi. Wszystko dlatego, że ostatnie cztery lata zespół naukowców MIGAL [The Galilee Research Institute] pracował nad, podobnym do ludzkiego, koronawirusem atakującym drób. O sprawie poinformował pod koniec lutego Jerusalem Post.

brzmi dosc wiarygodnie bo akurat drób jest u nich głownym zródłem białka i towarem stategicznym od bardzo dawna

szybko rosnąca populacja wymagała wybrania konkretnego zródła białka i w zwiazku ze swoimi uwarunkowaniami wybrali drób

czy szczepionka bedzie w tym roku? szczerze watpię bo tryb dopuszczenia do leczenia po uzyskaniu szczepionki to jak wszedzie pisza następny rok /półtora

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Czy tempo przyrostu nowych zachorowań rośnie ?

O ile pamiętam - przyrost jest wykładniczy.

Przypomniał mi się spektakl z telewizji z połowy lat 80 o naukowcach ulegających właśnie jakiejś epidemii (nie pamiętam tytułu).

Na razie statystyka górą.

Jeszcze - czy będzie przymus szczepień ?

(Ciśnienie już jest na placebo).

Szczepienie przecież raczej jest immunodepresyjne.

I o to chodzi.

W dniu 6.03.2020 o 19:22, soundchaser napisał:

W dniu 6.03.2020 o 19:22, soundchaser napisał:

To akurat banalne - szkoły 1000latki to faktycznie szpitale.

W dniu 5.03.2020 o 05:32, Sine Metu napisał:

Hongkong: Potwierdzono - pies zaraził się SARS-CoV-2 od człowieka

Ukryta Zawartość

A pogryzł kogoś ?

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 6.03.2020 o 11:19, cir napisał:

od kierownika działu sprzedazy - maja polecenie aby generowac wrazenie paniki i stałej wyprzedazy produktów  które wystawiają czyli wieczorem sciagaja produkty z półek sami i od rana je pakuja ponownie

póki co ruszyli do boju ponownie spekulanci 

firmy nagle twierdza ze nie maja towaru bo nie ma dostaw

słynne  maski z powrotem wysłano do Chin bo Chiny zaproponowały wielokrotnosc ceny 

ruszyła spekulacja na całego

W ramach reklamy to nic nowego, ale jeszcze na pewno działania ciżby ludzkiej mnie zaskoczą.

W stadzie prawie każdy głupieje, hehe ...

W dniu 6.03.2020 o 16:13, Lolo2 napisał:

Nie ma juz łożysk tocznych na rynku, nie ma juz drutu spawalniczego 

srają po gaciach bo nie mają nowych dostaw

Na 3 - 4 tygodnie mamy drut spawalniczy

nie ma gdzie kupic

Pewnie chcą powstrzymać nim epidemię.

43 minuty temu, xetras napisał:

W stadzie prawie każdy głupieje, hehe ...

Nie głupieje, tylko często nie ma wyjścia, by nie postępować tak samo.

Edytowane przez soundchaser
4 godziny temu, Lolo2 napisał:

Nie kumam o co ci chodzi. 

Co do drutu spawalniczego - przecież groteskę sobie urządzam.

Brak podaży będzie, czy przejściowy nie wiadomo.

Dodatek do postu #592

Ten film/spektakl to był "Błąd w rachunku" (reż. Andrzej Chrzanowski, 1988)

O wirusie, genetyce, statystyce.

cir

Chyba nie zrozumiałeś intencji Amatora .On sugeruje , że Izraelczycy wywołali tę epidemię aby potem sprzedać swe szczepionki .Po prostu ten typ tak ma .

21 godzin temu, cir napisał:

brzmi dosc wiarygodnie bo akurat drób jest u nich głownym zródłem białka i towarem stategicznym od bardzo dawna

Czyżby?

Wiadomość w Jeruzalem Post była taka:

"For the past four years, a team of MIGAL scientists has been developing a vaccine against infectious bronchitis virus (IBV), which causes a bronchial disease affecting poultry. The effectiveness of the vaccine has been proven in preclinical trials carried out at the Veterinary Institute."

Czyli:

"Przez ostatnie cztery lata zespół naukowców z MIGAL opracowywał szczepionkę przeciwko wirusowi zakaźnego zapalenia oskrzeli (IBV), który powoduje chorobę oskrzeli atakującą drób. Skuteczność szczepionki została udowodniona w badaniach przedklinicznych przeprowadzonych w Instytucie Weterynarii."

Ktoś nas oszukuje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.